Orimlig hög kostnad för fiberinstallation?

Permalänk

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1559221-skalig-kostnad...

Du kan läsa lite i min tråd jag startade 2019. Vi byggde ett nytt hus på en gata där det fanns fiber. Då huset byggdes på en avstyckad tomt så fanns inget förberett då den från början tillhörde en fastighet som fått fiber.
Anledningen till att vårt blev dyrt var att det inte fanns mer plats i "skåpet", så vi fick bekosta en utbyggnad av den utöver grävarbetet. Sen fick de även gräva ca 400m från skåpet till vår tomt då det inte var förberett. Nu drogs nya röret på åkermark så grävjobbet blev inte så dyrt.

Det slutade med att jag fick ner priset några tusen efter många samtal, så slutade på ca 68 000kr (65 000kr med telias tjänster), detta var sommaren 2020.

Visa signatur

Dator: Corsair 4000D|i7 13700KF|ASRock Z790|MSI RTX4090|Seasonic Platinum 1kW|Kingston KC3000 2TB|G.SKill 32GB DDR5 @6400 cl32|Noctua D15|

Permalänk
Medlem

@Patrickpolly, ajaj vilken otur. I ditt fall hade man ju kunnat köra eller dela på någon annans internet genom att bara gräva en kabel själv över tomtmark kanske. Eller kört med Ubiquiti trådlös länk. Men båda dessa är ju inte någon hållbar lösning juridiskt och man blir beroende av andra och deras Internet. Men det är ju inte alla som vill eller ens kan betala ett så högt pris för en anslutning.

Lite tokigt att det inte fanns mer plats ändå och att dom inte lämnat framtida rör. I närheten av mitt område byggde dom ett eget nät med rör där alla anslöts pga det var samfällighet. Dom sitter fast med sitt eget nät och är anslutna till Telia. Ingen bra lösning men nätet vi byggde här (fast det var inte vi utan IP-Only) är ju anslutet direkt mot stadsnätet och individuella avtal etc. Precis som på den tiden när man använda ADSL via telenätet.

Det var för ganska länge sedan men det system som användes här var ju rör med massa smårör i som grävdes ner under trottoar och under några vägar men alla hus i området fick sitt eget rör och dom som inte var med från början, där lämnade dom en slinga precis i tomtgränsen som pluggades. Så alla dom vill ansluta i efterhand kan ansluta även om det kostar och det är bara grävning på tomten samt fiber som ska blåsas in men hela bakomliggande nätet i området är dimensionerat för att alla ska kunna ansluta så någon ytterligare grävning behövs inte annat än på din egen tomt.

Samma problem som du har uppstår iofs om det skulle bli så att man bygger ytterligare en huslänga i området men då fixar dom säkert byggherren anslutning och rördragning från början så dom som flyttar in har redan grejerna framme och betalt. Det är skillnad om man köper egen tomt och ska bygga hus då får man inget sådant på köpet.

Jag tycker personligen det är lite trist att det inte finns officiella typ Ubiquiti WiFi länkar som lösning för de personer som i ditt fall hamnar i kläm. Det funkar bra, är snabbt och stabilt. Det fungerar ju bra för folk som inte vill eller har råd att betala så mycket pengar för en anslutning och då skulle man ju ha något avtal mot stadsnätet så man inte blir beroende av att snylta på andra även om man själv måste sköta länken eller se till att den funkar genom att ta hjälp av tekniker ifall det blir fel.

4G funkar ju bra för många men inte så bra för dom som bor på landet, oftast inte några bra hastigheter direkt. Lite ironiskt att det är folk i stan som har bäst 4G fart men där kör ju så många på fiber och andra uppkopplingar. Synd om folk på landet där ADSL försvinner och man knappt har någon 4G uppkoppling.