DVD+RW felbränd.

Permalänk

DVD+RW felbränd.

Testade en annan brännare och den brände helt men när den skulle avsluta så gjorde den samma sak om och om, de framgick att allt var klart, men skivan hackar bara i brännaren. Den framgår inte ens i hanteraren så man kan formatera om, antar att den inte går att rädda?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av OldSchool297:

Testade en annan brännare och den brände helt men när den skulle avsluta så gjorde den samma sak om och om, de framgick att allt var klart, men skivan hackar bara i brännaren. Den framgår inte ens i hanteraren så man kan formatera om, antar att den inte går att rädda?

Vilken brännare har du och brännaren ska klara av skivmärket ? Var skivan ny och tom, har du flera av samma sort och vilken skiva var det ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Sådan skiva är bara att slänga och ta nästa, ingick liksom i konceptet att enstaka skivor var 'omöjliga' även från en större skivstack med obrända skivor.

Men i övrigt är DVD+RW bland det bästa man kan lagra data på om det är tänkt att hålla många år - dom jag har (ganska många) har åldringen knappt märks i form av sämre C1,C2 (CD), PIE, PIF (dvd), LDC, BIS (BR) trots mer än 10 år gamla och bitfelstakten är kanske dubbelt av den redan väldigt låga takten som man ser på nysprättad pressad DVD-köpeskiva - samma sak kan jag tyvärr inte säga om vanliga DVD+/-R skivor då typ 1/4-1/3-del av redundanskapaciteten försvinner redan i bränningen, ca 1/3-del av 10-15 års lagring och det som är kvar håller kanske lika länge till.

Se till att den använda brännarprogrammet faktiskt kalibrerar mot skivan och inte bara använder tabulerad data - ofta brukar det vara avslaget med någon bock i brännarprogrammet för att bränningen skall starta snabbare - men det har stor påverkan på brännkvaliten, speciellt dom pressningarna som avviker lite mer än angivna MID-benänming då CD/DVD/BR-brännaren har ett antal tabeller i sig för de vanligaste serierna av DVD-skivor som tillverkats under åren.

Har man rätt sorts brännare i kombination med nero diskspeed så kan man avläsa den faktiska kvaliten på skiva i avseende C1/C2, PIE/PIF, LDC/BIS och hur mycket redundans det förbrukar - men det är typ 10 år sedan dessa fanns typ Sony/Optiarc, liteon mm. brännare som det fungerade på och helt beroende vilken chipset som användes. idag är supporten mer eller mindre obefintlig för de brännare man köper idag.

Se till att provläs efteråt - en bra bränd skiva skall inte varva ned i varvtal läst på högsta möjliga fart ända till slutet - stega det ner plötsligt i varvtal innan skivan och det brända är slut så har det nått gränsen för felrättningen klarar av att rätta och man går ned i varvtal för att minska bl.a fasbruset och det går att rätta igen med paritetsdatat som finns. Går det ner ytterligare ett steg i varvtal i slutet så är den ganska dålig.

Finns program som nero diskspeed som kan plotta läshastigheten - även dvdistaster https://github.com/speed47/dvdisaster (som kan göra ECC-del antingen som separat fil för annan lagring eller integrerat [olika mycket beroende hur fylld skivan är - paritet tar trots allt plats] på skivan som kan rätta skivor med partiell skadad oläsbar yta - men detta måste göras innan skivan är skadad)

Vet dock inte om det finns någon senare version tillgänglig windows längre då kodunderhåll och förbättring nästan bara görs för Linux numera...