Permalänk
Medlem

Bästa lösning 4g och mesh/ap?

Dessvärre har vi ej fiber i villan (betongväggar) just nu. Vi är sju vuxna som bor här så det kan ju vara iallafall 30-40 enheter anslutna åt gången. Vi har 4g från telenor, tp-link archer mr600 som modem och router, två äldre routrar kopplade som accesspunkter (nätverksladd) och en repeater i källaren som också är kopplad som accesspunkt (nätverksladd) om jag inte mins fel.

Det är helt klart ett hopkok. Det finns även olika nätverk just nu. Ett huvudnätverk som kommer från tp-link archer samt accesspunkten i köket. Accesspunkten i källaren ger ett nätverk och en av accesspunkterna på övervåningen ger ett eget. Anledningen till att det är olika nätverk är för att jag inte lyckats få till att uppkopplingen automatiskt hoppar till starkaste signalen. Så om man går från nedervåningen upp på övervåningen så kan man fortfarande vara kopplad till accesspunkten nere och få dålig signal.

Utöver att nätverket inte har optimal hårdvara för att jobba tillsammans och att nätverket inte är konfigurerat optimalt så verkar 4g modemet i tp-link archer mr600 vara svajigt. Allt fungerar bra länge men så är det några dagar då den bara är disconnected utan att ge någon fellog eller något att gå på och man måste starta om den ett antal gånger per dag.

Så nu tänkte jag köpa ett nytt 4g modem. När jag ändå gör det funderar jag på att investera i ett mesh/ap system så att allt kan funka lätt och smidigt utan för mycket jobb för mig. Frågan är då om man ska köpa ett 4g modem och sedan koppla till ett mesh/ap system eller om man ska köpa ett 4g modem som redan har mesh integrerat. Funderar till exempel på en TP-Link Deco X20-4G Whole-Home Mesh WiFi Gateway men ser att även andra mer traditionella 4g modem/routrar stödjer mesh.

Har ni några råd på vad jag ska köpa för att få igång ett nätverk som har bra 4g mottagning (bör finnas antennanslutning på modemet) samt kan täcka hela huset med bra sömnlös täckning utan att det kräver för mycket know-how eller tid från mig?

Tack på förhand/ Tullen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tullen:

Anledningen till att det är olika nätverk är för att jag inte lyckats få till att uppkopplingen automatiskt hoppar till starkaste signalen. Så om man går från nedervåningen upp på övervåningen så kan man fortfarande vara kopplad till accesspunkten nere och få dålig signal.

Jag hade exakt samma problem som dig innan jag skaffade ett Mesh-system från Asus. Tidigare hade jag accesspunkt på övervåningen, accesspunkt på nedervåningen. Gick man ner så var mobiler etc. fortfarande anslutna till den övre accesspunkten, trots att dess signalstyrka var så låg att bokstavligen inte gick att surfa. Det tog lång tid innan mobilen automatiskt gick över till den nedre accesspunkten och i fler än 9 av 10 fall så var jag tvungen att manuellt inaktivera/aktivera WiFi för att mobilen skulle ansluta till korrekt accesspunkt.

Sen köpte jag Mesh och alla mina problem är lösta. Jag köpte ett litet billigare kit, då jag inte behöver hög WiFi-hastighet (allt krävande är kopplat med kabel) och det blev ett Asus ZenWiFi CD6.

Nu är jag alltid ansluten till den nod med bäst signalstyrka.

Edit: Gällande 4G-modem:
Stäng av DHCP och WiFi i ditt MR600 och låt ditt nyköpta (vilket det nu blir) mesh sköta sånt. Eventuellt kan du passa på att uppdatera firmware till den beta-firmware som tillåter att du låser modemet på en specifik frekvens (om du inte redan har uppdaterat manuellt till den tidigare). Har du tur så kan det ge dig väldigt mycket högre hastighet (beroende på vad du har nu). En återställning kanske kan fixa dina problem med att nätet går ner.

Om du använder extern antenn så glöm inte bort att använda så kort antennkabel som möjligt. Kommer inte ihåg exakt, men har för mig att signalstyrkan halveras varje meter ungefär. Bäst förutsättning får man om man har riktantenn utomhus med kort antennkabel, riktad mot en mast som inte är överbelastad och som har så hög frekvens som möjligt. Vilken mast som har vad och var skiljer från operatör till operatör.

En bordsantenn med enorma antenner men 5m kabel är ofta sämre än inbyggda antennerna i modemet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nu1mlock:

Jag hade exakt samma problem som dig innan jag skaffade ett Mesh-system från Asus. Tidigare hade jag accesspunkt på övervåningen, accesspunkt på nedervåningen. Gick man ner så var mobiler etc. fortfarande anslutna till den övre accesspunkten, trots att dess signalstyrka var så låg att bokstavligen inte gick att surfa. Det tog lång tid innan mobilen automatiskt gick över till den nedre accesspunkten och i fler än 9 av 10 fall så var jag tvungen att manuellt inaktivera/aktivera WiFi för att mobilen skulle ansluta till korrekt accesspunkt.

För den allmänna förståelsen kan det vara bra att veta att "mesh" (802.11s, vi kan kalla det backhaul över radio) och assisterad roaming (som får hjälp av 802.11k och 802.11v) är ortogonala begrepp. De kan alltså existera oberoende av varandra. Bara för att man köper ett "mesh"-system är det inte säkert att man får bra assisterad roaming. Eftersom klienten behöver vara kompatibel med standarderna så kan assisterad roaming fungera olika på olika klienter. Eftersom mesh och roaming inte har med varandra att göra så kan man alltså även få assisterad roaming på trådade accesspunkter (AP).

I WiFi (< 7 i alla fall) så finns det ingen standard för hur AP:er ska koordinera med varandra för att veta var det är lämpligt att klienterna befinner sig. Det får man lösa genom den information som strömmar mellan nuvarande AP och klient genom meddelandena som definieras i de ovan nämnda standarderna. Av den anledningen finns det i alla fall en hypotetisk fördel att använda samma operativsystem (dvs samma tillverkare) på alla AP:er/mesh-noder. Tillverkarna behöver implementera icke-standardiserad funktionalitet för att kunna erbjuda assisterad roaming och i alla fall i det teoretiska fallet kan AP:erna koordinera med varandra.

Om man mot förmodan är intresserad av hur roaming kan fungera i detalj, så kan man titta på de relativt ofärdiga OpenWrt-paketen usteer och DAWN som försöker implementera assisterad roaming.

Det kan också vara intressant att veta att "mesh" är lite olika saker. Det handlar dels om hur de trådlösa länkarna ska se ut mellan AP:er och dels om layer-2-routingen, dvs hur en L2-frame ska ta sig från klienten till gatewayen mot internet (eller tvärtom) över flera meshnoder. Det senare kan använda olika implementationer, till exempel rå 802.11s, B.A.T.M.A.N-advanced eller kanske äldre eller proprietära lösningar. Därmed finns ett ytterligare incitament att inte blanda enheter med olika operativsystem/tillverkare.

Poängen med inlägget? Det är avancerat, bli inte förvånad om något inte fungerar som det ska.

Permalänk
Medlem

Tack för informativa texter. Dessvärre hjälpe de mig ej till att veta vad för ny 4g modem och nätverkslösning jag bör skaffa. Jag hoppas någon annan kan hjälpa till på den punkten.

Permalänk
Medlem

Jag kan inte uttala mig om modem men jag är supernöjd med Unifi Lite Accesspunkter här hemma. Tråda dem till router/modem och stäng av routerns egna wifi om den har sådant.

När man rör sig i lägenheten kopplar mobilen om till rätt AP precis som man förväntar sig hela tiden. Toppbetyg till dessa från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tullen:

Tack för informativa texter. Dessvärre hjälpe de mig ej till att veta vad för ny 4g modem och nätverkslösning jag bör skaffa. Jag hoppas någon annan kan hjälpa till på den punkten.

Du fick inget tips på nytt 4G-modem av anledningen att du kanske inte behöver ett. Om du ska ha ett bättre 4G-modem än MR600 så kostar det en slant, och såvida ditt MR600 faktiskt inte är defekt så finns det ingen fördel med att köpa något nytt. Ditt modem har redan stöd för 300Mbit via 4G, du kan välja frekvens (med beta-firmware) etc. Stöd för Carrier Aggregation är där. Det finns inget som saknas i MR600 som hittas i något annat modem.

Jag tyckte däremot att jag gav ett bra exempel på en Mesh-produkt. Jag har en Asus ZenWiFi CD6 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5457021. Det finns nyare och snabbare alternativ, men då kostar det mer - t.ex. XT8 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5271929.

Då sköter Mesh-systemet all hand-off och det spelar därför ingen roll vilka standarder som mobiler/paddor/etc. har stöd för.

Permalänk
Medlem

Såg nu att jag har MR400. Kan ju vara det som spelar roll? Men visst kan det vara defekt.

Permalänk
Medlem

Kör nog på en Huawei B628 eller B818 samt Asus ZenWiFi AX XT8 och ser hur det går. Tack för hjälpen alla.