Permalänk
Medlem

Svartpeppar

Hej!

Visst är svartpeppar trevligt?

Jag har det till i princip allt, i pepparkvarn, men vill utforska världen av svartpeppar lite mer.
Hittills har jag bara kört med "basic" svartpeppar, typ den billigaste man köper i butik.
Den är bra, men det finns säkert bättre? Då snackar vi hela pepparkorn.

Vilka favoriter har ni?
Vad har ni er svartpeppar till?

Tänker på Telicherry, Szichuan osv. Vilka bör man smaka om man är en svartpeppar-älskare?
Och vart köper man dessa?

Gott snack!

Permalänk
Medlem

Svartpeppar är väl något av det svenskaste vi har, en folkkrydda. Faktiskt första person jag hört talas om som grottar ner sig i olika smaker och vill utforska den kryddan.
Själv köper jag bara den som finns i kryddhyllan på matbutiken jag handlar i...

Dessa har ju en hel del pepparsorter..
https://www.kryddlandet.se/kryddor/peppar/

Permalänk
Medlem

Testade att laga mat med svartpeppar för bara några månader sedan, det blev faktiskt riktigt gott.

När jag äter det direkt ur pepparkvarnen så tycker jag det smakar äckligt, men när man väl blandar det med maten blir det galet bra!

Permalänk

Jag brukar köpa telicherry, den har lite fruktigare och syrligare smak än den vanliga, väldigt trevlig på färsk pasta till exempel.

Permalänk
Medlem

Jepp, brukar också köra Tellicherry.

Något jag lärde mig av en kollega härom sommaren är att mala på sjuka mängder svartpeppar på matjessill, nästan så man inte ser sillen. I övrigt med de vanliga tillbehören. Matjessill gick från meh till fantastiskt gott i ett slag

Kan i övrigt tipsa om Ikeas kryddkvarnar. De verkar vara de enda som fattat att man slipper väldigt mycket städning med kvarnen orienterad uppåt när den är avställd. Mina förmodligen svindyra Le Creuset-kvarnar är pensionerade till förmån för dessa sedan många år

Permalänk
Medlem
Skrivet av Miindz:

Hej!

Visst är svartpeppar trevligt?

Jag har det till i princip allt, i pepparkvarn, men vill utforska världen av svartpeppar lite mer.
Hittills har jag bara kört med "basic" svartpeppar, typ den billigaste man köper i butik.
Den är bra, men det finns säkert bättre? Då snackar vi hela pepparkorn.

Vilka favoriter har ni?
Vad har ni er svartpeppar till?

Tänker på Telicherry, Szichuan osv. Vilka bör man smaka om man är en svartpeppar-älskare?
Och vart köper man dessa?

Gott snack!

Förutom sorter (som Telicherry) så är det väl grön- och vitpeppar som gäller?
Sichuan t.ex är väl en helt annan frukt.

Permalänk
Medlem

Här hemma har vi kört med nästan uteslutande telicherry sedan vi testade den för ca 2 år sedan, har även testat Sichuanpeppar men föll inte oss i smaken, passar dock ganska bra till fläsk.

Fördelen med telicherry är ju att den finns i typ varenda butik nu för tiden

Permalänk
Medlem

Sichuanpeppar är som nämnts ett helt annat släkte. Men köp och rosta innan du mortlar det. Gillar det i köttfärssås så man dels får lite syrlighet och den härliga kittlande känslan i munnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Miindz:

Rekommenderar test med Fredrik Önnevalls och Maos rödkokta sidfläsk. Kanske inte faller alla i smaken, men om man gillar fet gis så finns det inget bättre. Som nämnts ovan är det ju en helt annan smak och växt.

Grön-, svart- och vitpeppar är för övrigt samma frukt. När jag knallade runt i en pepparodling i Vietnam påstod guiden att det var otäcka kemikalier inblandade när man ska göra pepparn vit. Wikipedia håller inte med, men jag har tagit det lugnt med vitpeppar sedan dess.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Jepp, brukar också köra Tellicherry.

Något jag lärde mig av en kollega härom sommaren är att mala på sjuka mängder svartpeppar på matjessill, nästan så man inte ser sillen. I övrigt med de vanliga tillbehören. Matjessill gick från meh till fantastiskt gott i ett slag

Kan i övrigt tipsa om Ikeas kryddkvarnar. De verkar vara de enda som fattat att man slipper väldigt mycket städning med kvarnen orienterad uppåt när den är avställd. Mina förmodligen svindyra Le Creuset-kvarnar är pensionerade till förmån för dessa sedan många år

Bara att slå av kvarnen övre diskhon e dyl så slipper man nästan allt skräp, så jag tycker nog att städproblemet känns marginellt. Dock kan man förstås ha mer bösspridande "svåruppfostrade" familjemedlemmar.

Jag tycker kanske inte att det är så kul med en kvarn som nästan ser ut som om den kom ihop med pepparn. Det finns ju sådana.

Det senaste jag hade svartpeppar på var gravad lax, vilket är en regelbundet återkommande företeelse. Tomat i någon form och svartpeppar är väl en klassiker. Nötkött är får nog ses som självskrivet med tanke på klassikern pepparbiff, där pepparn dock är krossad och inte mald.

Permalänk
Medlem

Det viktigaste är att den inte är >5 år gammal, finmalen och har bott längst bak i skåpet. Vi har 2 kvarnar med svartpeppar, en grovmalen med tellicherry, en medelmalen med typ Eldorado. Jag känner ingen större skillnad.

Svartpeppar är bättre att ha på i slutet av matlagningen. Eller, både och. Viktigaste kryddan i vårt kök, efter salt.

I mängd (inte vikt) däremot gör vi nog av med följande :
1) basilika
2) paprikapulver
3) timjan
4) svartpeppar
5) annat som typ dragon, oregano, kryddpeppar, osv.

Permalänk
Medlem

Jag har köpt kambodjansk peppar från Best Pepper ett par gånger, den kostar lite mer än Santa Maria men smakar betydligt mer och är så dryg att en liten förpackning (40-50g) varar uppåt ett år för mig. De har två sorter, Areng och Kampot, för den senare skall vara finare. Jag har inte jämfört dem med varandra så jag vet inte hur stor skillnaden är. Jag brukar ha svartpeppar på kött och rödpeppar till grönsaker, den är lite mildare och fruktigare.

I övrigt gäller att svartpeppar inte skall stekas eller brynas samt att den bör förvaras mörkt, några av smakämnena är uv-känsliga.

Permalänk
Medlem

Två maträtter som jag låter pepparkvarnen gå varm för är kroppkakor och lutfisk. 😁

Annars brukar jag använda svartpeppar i kryddblandningar i nästan all matlagning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Jag har köpt kambodjansk peppar från Best Pepper ett par gånger, den kostar lite mer än Santa Maria men smakar betydligt mer och är så dryg att en liten förpackning (40-50g) varar uppåt ett år för mig. De har två sorter, Areng och Kampot, för den senare skall vara finare. Jag har inte jämfört dem med varandra så jag vet inte hur stor skillnaden är. Jag brukar ha svartpeppar på kött och rödpeppar till grönsaker, den är lite mildare och fruktigare.

I övrigt gäller att svartpeppar inte skall stekas eller brynas samt att den bör förvaras mörkt, några av smakämnena är uv-känsliga.

Jahapp, då har man beställt peppar för 450:-

Permalänk
Medlem

Svartpeppar är trevligt på mycket. Men hemma kör vi tre pepparsorter i samma kvarn, Svartpeppar 3 delar, vitpeppar 2 delar och rosépeppar 1 del. Det blir en god kombination.

Permalänk
Nyhetschef

Salt, svartpeppar, gullök, vitlök och socker. De viktigaste smaksättarna när man lagar svensk husman.

Permalänk
Chefredaktör 🕹

Peugeot-kvarn och Telicherry-peppar grövsta storlek på malningen.

Lite Cacio e pepe eller all’Amatriciana. Supersnabb matlagning som blir extremt gott.

Permalänk
Medlem

Känner ärligt talat inte så stor skillnad på Telicherry eller vanlig. Däremot har jag testat de flesta kvarnar på marknaden och för mig är det Zassenhaus som gäller, Pegueot är värdelösa i jämförelse tycker jag.

Ett tips som jag tror det var den gamla nestorn Mannerström som kom med är att använda mer vitpeppar och inte bara svartpeppar och för mig har det gett många maträtter och såser ett lyft.

Permalänk
Medlem

Vi har en lokal peppar specialite där jag bor; Kryddpeppar på potatismosset lät lite udda men gott,

Permalänk
Medlem

Köper helt vanlig typ City gross Basic variant av svartpepparkorn och kör dem i min kvarn. Sjukt gott, ser ingen mening med att betala massa extra för svartpeppar. Däremot så har jag andra kryddor som är mer exklusiva.
Har svartpeppar och salt i princip allt hemma. Ibland byts salt ut mot Umami (MSG kristaller).
Sen står väl 25 olika kryddsorter i hyllan till olika tillfällen.

Permalänk
Medlem

SP är såklart en av baskryddorna i köket men jag har på senaste tiden börjat nysa som tusan så fort jag ens öppnar burken. Spelar ingen roll hur malningsgraden är. Nyser, kliar i säkert goda halvtimmen efter kryddning. Kan man bli allergiskt mot svartpeppar...?

Permalänk
Medlem

Härligt att se att andra verkar dela ens peppar-intresse!

Jag kör med en Le Creuset pepparkvarn med vanlig svartpeppar (basic-sortimentet) och den funkar okej, men ska investera i den tidigare länkade kvarnen från Ikea och fylla med en ny pepparsort- som förmodligen blir Tellicherry till att börja med, för att sedan fyllas med Kampot/Areng eller liknande. Har ett par kryddgårdar i min närhet så ska dit i dagarna o köpa lite julklappar till mig själv där!

Vitpeppar är ingen favorit. Däremot är både grönpeppar och rödpeppar gott till ett par saker- framförallt en god bit kött.

Finns det pepparsorter utanför sfären svart/röd/grön/vit som rekommenderas att prova?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Salt, svartpeppar, gullök, vitlök och socker. De viktigaste smaksättarna när man lagar svensk husman.

Vitlök har ingen plats i svensk husmanskost. Det var i stort sett en okänd ingrediens fram till 70-talet, när den började dyka upp pga arbetskraftsinvandrare från områden där vitlök var populär.

Permalänk
Nyhetschef
Skrivet av cyklonen:

Vitlök har ingen plats i svensk husmanskost. Det var i stort sett en okänd ingrediens fram till 70-talet, när den började dyka upp pga arbetskraftsinvandrare från områden där vitlök var populär.

Så kan man tycka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Miindz:

Hej!

Visst är svartpeppar trevligt?

Jag har det till i princip allt, i pepparkvarn, men vill utforska världen av svartpeppar lite mer.
Hittills har jag bara kört med "basic" svartpeppar, typ den billigaste man köper i butik.
Den är bra, men det finns säkert bättre? Då snackar vi hela pepparkorn.

Vilka favoriter har ni?
Vad har ni er svartpeppar till?

Tänker på Telicherry, Szichuan osv. Vilka bör man smaka om man är en svartpeppar-älskare?
Och vart köper man dessa?

Gott snack!

Nymalen svartpeppar på nästan all mat är det bästa, speciellt på feta pastarätter!
Det näst bästa man kan nörda ner sig i är ju kvarnen. Peugot tycker jag har de vassaste kvarnarna!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Så kan man tycka.

Tycka? Det finns inte vitlök i svensk husmanskost, mer än möjligen att folk på senare år börjat stoppa i det i gamla maträtter. Men då är det tveksamt om man kan anse att det är de gamla rätterna fortfarande.

Jag kan faktiskt inte komma på en enda klassisk husmanskosträtt som har vitlök i sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Miindz:

Härligt att se att andra verkar dela ens peppar-intresse!

Jag kör med en Le Creuset pepparkvarn med vanlig svartpeppar (basic-sortimentet) och den funkar okej, men ska investera i den tidigare länkade kvarnen från Ikea och fylla med en ny pepparsort- som förmodligen blir Tellicherry till att börja med, för att sedan fyllas med Kampot/Areng eller liknande. Har ett par kryddgårdar i min närhet så ska dit i dagarna o köpa lite julklappar till mig själv där!

Vitpeppar är ingen favorit. Däremot är både grönpeppar och rödpeppar gott till ett par saker- framförallt en god bit kött.

Finns det pepparsorter utanför sfären svart/röd/grön/vit som rekommenderas att prova?

Jag kör mest vitpeppar i potatismos, men om man tittar på ett antal recept så står det ibland vitpeppar och ibland svartpeppar, så det är det där med tycke och smak. Annars är det ljusare kött som är mer "vitpeppartypiskt".

Att göra grönpepparsås istället för att hälla pepparn på köttet nog något av en klassiker annars.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Vitlök har ingen plats i svensk husmanskost. Det var i stort sett en okänd ingrediens fram till 70-talet, när den började dyka upp pga arbetskraftsinvandrare från områden där vitlök var populär.

Jag sökte på vitlökssmör i SvD:s arkiv och det dyker upp första gången på 30-talet. Enbart vitlök omnämns första gången i slutet av 10-talet, så okänd är nog att ta i.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Vitlök har ingen plats i svensk husmanskost. Det var i stort sett en okänd ingrediens fram till 70-talet, när den började dyka upp pga arbetskraftsinvandrare från områden där vitlök var populär.

Skrivet av Jacob:

Så kan man tycka.

Vad intressant. Vad får du din fakta ifrån?
Vitlök har funnits i Sverige sedan vikingatiden.

Det är inte bara din personliga åsikt?
Jag är beredd att hålla med Jacob här

Permalänk
Medlem

Kört på Peugeots vietnamesiska (Tan Hoi) sedan jag köpte min pegga för ett antal år sen nu. Tycker det är en bra peppar så har väl egentligen inte nån anledning att utforska andra alternativ.