Bygga med raspberry pi 4 molntjänst med openoffice

Permalänk

Bygga med raspberry pi 4 molntjänst med openoffice

Hej,

Googlat lite men inte hittat något om det går att få en molntjänst med openoffice på en raspberry pi.
Någon som vet och i så fall har en guide ?

/Force

Permalänk
Medlem
Skrivet av forcevision:

Hej,

Googlat lite men inte hittat något om det går att få en molntjänst med openoffice på en raspberry pi.
Någon som vet och i så fall har en guide ?

/Force

Vad specifikt vill du uppnå? Själva officesviten i molnet eller någon delad lagring bara?

Gissar att du menar det förstnämnda och såg då https://www.collaboraoffice.com/code/ en onlinevariant av Libreoffice. (Kanske är nära nog?)
Förslagsvis installation genom https://hub.docker.com/r/collabora/code då. Finns arm64-image där så det borde ju gå att köra på RPi4.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Skrivet av evil penguin:

Vad specifikt vill du uppnå? Själva officesviten i molnet eller någon delad lagring bara?

Gissar att du menar det förstnämnda och såg då https://www.collaboraoffice.com/code/ en onlinevariant av Libreoffice. (Kanske är nära nog?)
Förslagsvis installation genom https://hub.docker.com/r/collabora/code då. Finns arm64-image där så det borde ju gå att köra på RPi4.

Ja precis kunna komma åt tex writer på hela hemmanätverket på pi:n.

Permalänk
Medlem

Du kan säkert starta den över SSH med flaggan -X eller -Y i kommandoraden för SSH i din dator när du ansluter mot din RPI över SSH... efter att ha starta libre-office programme när du är inloggad på terminalen hos din RPI så kommer det smällas upp på din desktop på din dator som om programmet startades upp lokalt på din dator

kör du i windows och via putty så måste du dock installera en X-server lokalt i windows innan du startar putty och inloggning.

en länk bland många är tex.

https://kb-iu-edu.translate.goog/d/bdnt?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=...

Förvisso beskrivning tänk för högskola/universitetsmiljö.

SSH ser till att kanalen är krypterad och du behöver ingen specifik VPN-lösning - vill man göra den enklare för sig så ordnar man med open-SSH-nycklar på båda sidorna så behöver man inte logga in eller någonting då konto och passord/passfras finns i nycklarna och det verifierar från båda hållen att det verkligen är rätt dator som prata med varandra och inte någon som fejkar i mitten och låtsas vara den andre, sk. spoofing, med i förväg delade nycklar. (du kan förvisso skydda nyckeln själv på din sida som hindrar otillbörlig inloggning av annan part med en passord innan inloggning - men det är eget val).

Skall du har RDP-liknande miljö av RPI så går det troligen att rikta om fönsterhanteraren på RPI till att använda x-servern på din dator istället för sin egna. detaljerna får du dock leta ut själv.

X eller X11 som det heter/hette är byggd för att grafiska hanteringen skall ske via grafiska terminaler och inte lokalt på servern redan på den tiden man kopplade terminaler via RS232 eller current-loop - servern behöver inte ens ha grafikkort alls över huvudtaget och oftast inte hade mer än TTY-utgång och VT-100 terminal för adminstration enbart då grafiskt kunniga saker var inga billiga saker och inget man stoppade in i en server om det inte var rena grafiska arbetsstationer som tex. SUN för CAD mm...

Permalänk

Xrdp eller Xvnc är bättre än rent X11 på så vis att programmet fortsätter att köras även då clienten kopplar ner. Prestandan kan dock vara sämre (drar mer cpu på piet).

Permalänk

Okej, kan flera clienter koppla upp sig samtidigt ?

Permalänk
Medlem

Om det är via SSH så är det på användar-basis dvs. olika användare kan logga in och var och en starta sin egna instans av libre office och är samma sak som om det har varit på en stor server, det är ingen skillnad mellan en RPI med en headless ubuntu och skitdyr server med headless ubuntu mer än i avseende processorkraft och minnesmängd, driftsäkerhet samt hur mycket inkopplad lagring som styr hur bra det går.

Även om flera användare som går in på samma konto via SSH så - utan att kollat i detalj - kommer troligen X-klienten (i ditt fall libre office) att smälla upp sin ruta på den datorn som loggade upp mot SSH-kontot, precis som att du kan ha flera inloggningar via SSH med varsin terminalruta till samma konto lokalt på din dators desktop.

det är så sömlöst att du inte alltid har koll om rutan/fönster i din dator är lokal eller om den är en instans av programmet som snurrar på en server (i ditt fall RPI)

Det är SSH-klienten som instruerar startade X-klienten (libre office på servern) var 'display' är någonstans och behöver inte alls vara lokalt på servern - eller närmare sagt X förutsätter i sin grundläggande design snarare att 'display' _inte_ är lokalt på servern själv utan på en fjärr-terminal - dvs. din dator som du loggar in med via SSH och din dator emulerar en X-terminal och därmed är X-server den vägen.

begreppet 'X-server' kan vara förvirrande för många och tycker att det skall kallas 'klient' då X-server 'borde' ligga på servern - men X-server(i din klientdator) lyssnar på vad X-klienterna (som snurrar just på servern) instruerar och ritar upp grafiskt det som X-klienterna instruerar. Det innebär att varje X-terminal (emulerad idag) är en X-server fast det ligger var och en sådan på klientdatorerna - dvs. server-klient är en rollbeskrivning - att servern lyder och 'servar' det klienterna beordrar! - inte var det ligger rent fysiskt eller om det ligger i klientdatorn eller på server-datorn...

Är du ute efter att flera skall kunna editera samma dokument samtidigt av olika användare som med Googels lösningar så är det upp till klientprogrammet om det är möjligt (tror inte att det går när det gäller libre office)

Observera att köra X-klienter via SSH är inte en Anydesk eller teamviewer-motsvarighet - men en Anydesk-app finns för RPI också om man vill det.

Permalänk
Medlem

Jag körde kort med Onlyoffice. Vilket går också att integrera med nextcloud, vilket är en molnlösning som man kan hosta själv. De stegen du behöver ta:
1. Läs på om docker. Vilket du kommer köra på pi:n.
2. Kolla in:
https://github.com/ONLYOFFICE/Docker-DocumentServer
3: kolla in ifall du vill ha en hel molnlösning:
https://docs.linuxserver.io/images/docker-nextcloud

Onlyoffice är också det som är mest kompatibelt med MS Office.

EDIT:
Oj då, verkade som att det var lite mer man behövde fixa med för att det skulle funka på en pi. Trodde det fanns en native port för pi.
Hör finns en guide iallafall:
https://help.nextcloud.com/t/tutorial-installing-onlyoffice-s...