Hjälp mig att diskutera hur en global hyperinflation skulle påverka oss och vad krypto kan ha för använding

Permalänk

Hjälp mig att diskutera hur en global hyperinflation skulle påverka oss och vad krypto kan ha för använding

Jag håller just nu på med ett skolprojekt som handlar om kryptovalutor, ekonomins historia och framtidens världsekonomi. Har ni möjlighet får ni gärna diskutera dessa frågor och ge svar på vad ni tror.

1. Påverkar masstryckningen av pengar vårat samhälle negativt?
2. Vad anser samhället om kryptovalutor och kan man tänka sig att använda det?
3. Hur kommer samhället påverkas utav en potentiell global hyperinflation?

Permalänk
Medlem

Hur vore det om du själv gav dina egna åsikter så att den som är intresserad har något att diskutera utifrån?

Visa signatur

Besök Instagram för en mix av halvtaskiga bilder på pizza, biceps, och transfetter.

Permalänk

Det här ser mer ut som att du vill att vi gör din läxa.

Permalänk

Jag tror att masstryckningen påverkar vårat samhälle negativt om man går ut efter hur historien har sett ut. Alla fiatvalutor i vår tids historia har gått till noll på grund utav masstryckning av pengar. Men jag tror att många inte har koll på hur vår världsekonomi funkar, till exempel när du tar ett lån så skapas automatiskt nya pengar. I USA fungerar det så att du tar ett lån av banken, staten köper sedan obligationerna med noll pengar från sitt konto och säljer det sedan vidare till bankerna för att de ska kunna låna ut mer pengar alltså så skapas pengar ifrån tomma intet. Hur kan det inte påverkas negativt? Jag tror med stor sannolikhet att vi är påväg emot en hyperinflation på global nivå, något vi aldrig har sett förut.

Angånge vad samhället anser om kryptovalutor så tror jag att det börjar bli mer och mer accepterat/vanligt att använda kryptovalutor. Men i stora delar av världen är vi långt ifrån att använda det som betalningsmedel. Personligen skulle jag aldrig använda bitcoin eller etherum som ett betalningsmedel så jag tror mer på att parkera mitt kapital i dessa kryptovalutor, såsom att köpa guld eller silver. Men banker är mindre accepterande till kryptovalutor, i Sverige är det inte många storbanker som accepterar att man köper krypto för att de säger att man vet inte om det är penningstvätt osv.

Jag tror att bankerna inte accepterar att man handlar med krypto pga stor del är decentraliserat och de vill inte förlora kontrollen över våra pengar när folk inser att krypto är ett bättre alternativt. De kan även inte skapa nya pengar när folk köper kryptovalutor och går massa plus och köper hus och bilar för det, mindre lån ges ut.

Samhället kommer ha det svårt att etablera sig till alla höga priser, man pratar redan nu om att höja löner för att hänga med i inflationen. By the way låg inflationstakten på 4,1 procent i december 2021. Vi kommer se skyhöga priser på drivmedel, fastigheter och mat. Det är maten som gör mig mest orolig. Jag tror att arabiska våren orsakades till stor del utav höga matpriser. Vad händer om matpriserna går upp i Sverige? Vi som importerar stor del utav vår mat..

Jag skulle aldrig aldrig någonsin köpa en fastighet just nu, speciellt inte belåna mig på 85%. Eftersom inflationen är högre nu än var den var på 90-talet kan man kolla på bolånsräntorna på 90-talet som låg på 10-24 procent. Visst, då var fastighetspriserna inte lika höga och man kanske klarade av att ha så höga rörliga räntor. Men köper du ett hus idag för 3 miljoner men låna 85 % utav 3 miljoner och bolånsräntan går upp till 10 %, det är 25 000 i månaden BARA för bolånsränta, plussa på lånet också.. Folk kommer inte ha råd att bo kvar, och eftersom inflationen är så hög så kommer ingen ha råd att köpa bostäder heller.

Detta är mina tankar, ni får gärna svara på detta

Permalänk
Medlem

Det var väldigt tunga frågor för ett skolprojekt, men svar på 1) och 3) finns att finna inom vetenskapsgrenen "Nationalekonomi" och dess undergren "Makroekonomi". Det finns massor av litteratur i ämnet, du kan börja med kurslitteraturen för grundkursen (Nationalekonomi A, Makroekonomi)
https://www.adlibris.com/se/bok/macroeconomics-global-edition...

I fråga 1 har du postulerat att det sker en "masstryckning av pengar", då måste du definiera vad en "masstryckning" innebär, och sen visa att det faktiskt sker en sådan.

På fråga 2 måste du ju gå ut med en Gallup (eller liknande) undersökning och det är rätt kostsamt, men Nielsen kan vara dig behjälplig. Har du tur kanske du kan locka ur dem lite data helt gratis som student.
https://global.nielsen.com/global/en/

Det finns ju facit på fråga 3 eftersom det har hänt och händer just nu i världen i flertalet länder, så hyperinflationens effekter på ekonomin är väl dokumenterade. Venezuela är ett modernt exempel, men om du vill titta på någonting som är lite mer "svenskt" kan du kolla på inflationen på Island under 70-talet. Var kanske inte "hyper", men så pass rejäl att lön började betalas ut dag- eller veckovis.

Permalänk

Det är ett komvuxarbete för att vara tydlig med det hela, jag använder detta forum för att undersöka mina frågeställningar eftersom frågorna är avgränsade till samhället.

Permalänk
Medlem

@Ronnyponny Nästan ingenting av vad du skrev ovan är sant. Nu kanske du bara går på högstadiet så det inte spelar så stor roll, men redan på gymnasienivå måste man börja källhänvisa,så börja med att gräva fram källor som är referentgranskade och utgå från dem. Förstå vad de säger och bygg på dina egna argument med det som bakgrund.

Alla vetenskapliga artiklar (som du på bas-nivå ska träna på att skriva), bygger på tidigare forskning och en av definitionerna för att något ska kallas "forskning" är att materialet är referentgranskat - Det betyder att du inte kan citera bloggar, wikipedia, youtube-videor etc.

Permalänk
Medlem

MEN HÖRRU ERNESTO! NÅGRA SAKER JAG SKREV VAR VISST SANT!

BEVISA ATT DET JAG SA VAR FEL.

Det finurliga med den vetenskapliga metoden, är att det är den som skriver som måste bevisa att det är sant! - Därför skriver man sällan saker man "vet", utan man refererar till en referentgranskad källa, där någon har bevisat någonting (och andra har försökt motbevisa det, med annan referentgranskat material)

Nu är ju det här givetvis ett forum, du måste inte bevisa allt du säger eller ens källhänvisa, men nu pratar vi ju om ett skolarbete, och då är ju tanken att vi i all fall ska vara inne och sniffa på den akademiska världen.

Permalänk

Vilken del är inte sant? Jag rekommenderar starkt att du kollar på Mike Maloneys, hidden secrets of money på youtube som förklarar hur vår ekonomi är uppbyggd.

Här här du en länk angående inflationen i sverige https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordhog-inflation-ger-lo.... Resten är mina egna åsikter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ronnyponny:

Jag håller just nu på med ett skolprojekt som handlar om kryptovalutor, ekonomins historia och framtidens världsekonomi. Har ni möjlighet får ni gärna diskutera dessa frågor och ge svar på vad ni tror.

1. Påverkar masstryckningen av pengar vårat samhälle negativt?
2. Vad anser samhället om kryptovalutor och kan man tänka sig att använda det?
3. Hur kommer samhället påverkas utav en potentiell global hyperinflation?

Något som slår mig är att två av tre frågor i tråden "Hjälp mig att diskutera kryptovalutor" inte handlar om kryptovalutor.

Kanske bättre fokus på kryptovalutors potentiella roll i sammanhanget eller något skulle vara av nytta?

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ronnyponny:

I USA fungerar det så att du tar ett lån av banken, staten köper sedan obligationerna med noll pengar från sitt konto och säljer det sedan vidare till bankerna för att de ska kunna låna ut mer pengar alltså så skapas pengar ifrån tomma intet.

Att pengar skapas när en bank ger ut ett lån är inget kontroversiellt såklart, det tror jag de flesta vet. Men den där formuleringen låter lite märklig. Pengar skapas när en bank ger ut ett lån oavsett om centralbanken köper något eller inte. Jag kan förstå att det låter lite vansinnigt, men det har ju fungerat väldigt bra väldigt länge också. En valuta ska framförallt vara likvid och förutsägbar (du ska enkelt kunna byta den mot t ex mat) - att den tappar värde över lång tid är inget problem, då poängen inte är att den ska bevara värde över tid. Över längre tid sparar man i aktier, obligationer, fastighet, osv. Hur mycket mat man får för 1000 svenska kronor har nog hållit sig rätt mycket mer stabilt än hur mycket mat man får för en bitcoin de senaste åren, så personligen vill jag nog fortsätta använda svenska kronor framöver.

Jag tror det finns en risk att man får en väldigt vinklad bild av hur penningmarknaden, och finansmarknaderna generellt, fungerar om man mest lyssnar på folk som propagerar för krypto. Finans är en väldigt spännande värld där det finns mycket att lära sig och utforska, så det kan vara värt att lyssna lite på mer traditionella synsätt också.

Denna video tycker jag ger en ganska bra bild av hur QE funkar, om du vill ha en lite mer saklig genomgång:
https://www.youtube.com/watch?v=K3lP3BhvnSo&ab_channel=BenFel...

Här är en jättebra och lättläst artikel av Bank of England som går in på lite mer detalj om QE och om hur pengar "skapas" i en ekonomi:
https://www.bankofengland.co.uk/-/media/boe/files/quarterly-b...

Jag är inte nödvändigtvis negativt inställd till krypto, men många av problemen med fiat som ofta målas upp tycker jag inte riktigt verkar vara riktiga problem.

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ronnyponny:

Vilken del är inte sant? Jag rekommenderar starkt att du kollar på Mike Maloneys, hidden secrets of money på youtube som förklarar hur vår ekonomi är uppbyggd.

Här här du en länk angående inflationen i sverige https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordhog-inflation-ger-lo.... Resten är mina egna åsikter.

Det där kommer ge dig ett F eller motsvarande

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Nivån du bör lägga dig på är att läsa på wikipedia och hittar du något som är intressant för ditt arbete kan du hänvisa till källan som wikipedia använder. Jag tycker även man kan hänvisa till kurslitteraturen, behöver inte vara en granskad artikel.

Men att hänvisa till randoms på YouTube, oof.

Permalänk

För att vara tydligt är min text jag har skrivit här inte med i mitt komvuxarbete. Jag skriver en vetenskaplig arbete som är källhänvisat enligt harvardmetoden. Jag bad om hjälp att få igång en diskussion om mina frågeställningar som är avgränsade till samhället. Allt annat är orelevant. Om jag vill ha råd och hjälp att veta hur man ska källhänvisa och skriva en vetenskaplig text så kan jag skapa ett annat forum för det.

Permalänk
Medlem

Man kan se på historien. Hur gick det på 30-talet när exempelvis Tyskland printade pengar? Hur har det gått i länder med hög inflation? Zimbabwe, Turkiet och Island är intressanta exempel. Fråga 1 skapar samhället i fråga 3.

När det gäller kryptovalutor beror det på om man själv använder kryptovalutor eller inte. De som gör det är oftast positiva, andra som vägrar ta till sig ny teknik är avundsjuka och negativa. De som traditionellt har makten över pengarna i samhället är rädda för konkurrens. Man kan inte låta kreti och pleti få samma möjligheter som banker och storfinans. Usch och fy då försvinner ju deras överlägsenhet och möjligheter att suga ut vanligt folk. De är också rädda att inte kunna övervaka allt som vanligt folk gör med sina pengar. Man måste ju kunna beskatta allting. Kryptovalutor har varit en protest och frihetsrörelse. När storfinansen får för sig att de också vill vara med kommer vi få samma begränsningar som med fiatvalutor. Endast godkända handlare kommer kunna använda dem fritt. Men frihetsrörelsen utvecklar ständigt nya motmedel. Decentraliserad finans och kryptovalutor med anonyma transaktioner kan ge oss frihet från övervakningssamhället. så jag ser det som en kamp mellan gott och ont, där stater och banker står på ondskans sida.

Permalänk
Medlem

Hela cryptoupplägget bygger ju på att trycka "pengar" och när det inte är lönsamt så startar man om på en annan "valuta" och sedelpressarna startar om igen.
Skillnaden mot en traditionell valuta är att det inte finns nån säkerhet bakom, de traditionella valutorna och finansiella systemen är inte utan fel men crypto är spekulation på en helt annan nivå.

Visa signatur

/havoc