Gnome fyller upp loggen och hänger sig

Permalänk
Medlem

Gnome fyller upp loggen och hänger sig

Jag har efter ett par decennier med KDE/Plasma nu testat Gnome. Men även om det är ett väldigt snyggt DE så har jag efter ett tag börjat få krascher (freeze). Det enda som verkar "hjälpa" är ctrl+alt+backspace.
Det går dock att switcha över till TTY.
kör jag kommandot top där så ligger gnome-shell över 100% i cpu och systemd-journal hack i häl.
Kör jag journalctl -f så rasslar dessa texter förbi:

gnome-shell[36425]: The offending callback was SourceFunc(). jan 25 13:14:07 gnome-shell[36425]: Attempting to run a JS callback during garbage collection. This is most likely caused by destroying a Clutter actor or GTK widget with ::destroy signal connected, or using the destroy(), dispose(), or remove() vfuncs. Because it would crash the application, it has been blocked. j

samt

jan 25 13:14:12 gnome-shell[36425]: == Stack trace for context 0x5648bfe0d1b0 ==

Har googlat och sett att gnome-software kan vara en bov så jag avinstallerade det.
Har även läst att extensions kan ställa till det så jag inaktiverade alla.
Det verkar dock inte hjälpa till 100% så är det någon som råkat ut för samma sak och klurat ut felet så är jag tacksam för info.
Annars får jag väl gå tillbaka till mitt kära Plasma.

Mitt system

[johan]~ $ cat /etc/os-release NAME="Arch Linux" PRETTY_NAME="Arch Linux" ID=arch BUILD_ID=rolling ANSI_COLOR="38;2;23;147;209" HOME_URL="https://archlinux.org/" DOCUMENTATION_URL="https://wiki.archlinux.org/" SUPPORT_URL="https://bbs.archlinux.org/" BUG_REPORT_URL="https://bugs.archlinux.org/" LOGO=archlinux-logo

Permalänk
Medlem

Stackars Gnome

Permalänk
Medlem

Gnome borde hängt sig direkt efter att 3:an släpptes.
Testa Cinnamon DE. Det är som gamla Gnome.

Permalänk
Medlem

Hur mycket RAM-minne är ledigt?
Vet att Gnome kan börja frysa på det sett som du beskriver om minnet börjar ta slut.

Permalänk
Medlem

Minnet verkar det inte bero på.

MiB Minn: 7810,2 totalt, 3853,5 fritt, 2002,3 anv., 1954,4 buff/cache MiB Växl: 2064,0 totalt, 2064,0 fritt, 0,0 anv., 5476,5 tillg Minn

Filmade TTY-skärmen där jag kör journalctl -f och som ni kan se så susar det förbi ganska mycket skräp. 40 sekunders film utspelar sig i datorns värld endast under två sekunder.
Länk till Youtubeklipp

Permalänk
Medlem

Testa med en ny användare eller gästkonto ifall det är något tillägg eller inställning som spökar.

Permalänk
Medlem

Alltså nivån på svaren är så dåliga så det är inte ens värt att besöka denna forumdelen snart vilket är väldigt synd men eftersom att TS är genuin och har gjort precis som man skall när man frågar efter hjälp så hjälps vi åt istället för att ge råd som tidigare i tråden, har ni ingen djupare kunskap om området så besvära er inte att svara istället för det finns inga nix använder som kommer vilja komma in i denna forum del av Sweclockers när man kanske har samma fel, googlar på felet och hittar tråden och så ser man svar som.

A: Answer
R: Reply
-

A: "Byt DE, kör Cinnamon som bygger på gamla Gnome"
R: Lägg av med dessa oseriösa och värdelösa svar så gör du inte bara mig en tjänst utan även forumet. Jag hitta inte hit för att få reda på vad Cinnamon är eller om annat än som rör topic.

-
A: "Testa med en ny användare eller gästkonto ifall det är något tillägg eller inställning som spökar."
R: Snälla, jag vet inte ens varför jag kommenterar detta och lägge rner min tid på att besvara sådanna här saker men det kanske är till din hjälp så se det som positivt istället för negativt - LÄS LÄS innan du kommentrerar och ger råd för annars blir man tagen som en clown och forumet är värt högsta kvalitet vid dessa frågor så forumdelen kan bli mer aktiv då den är väldigt inaktiv vilket är synd, vi behöver ett bra svenskt forum med linux frågor och därför vill jag väl bara förmedla vad som inte är uppskattat i *nix värdeln, dessa svar är så dåliga så jag hade blivit mindre irriterad om jag såg output som nedan ger vilket är vanligt på många distros communitys därför är Gentoo så extremt unikt i kvalite på gemenskap och hur man ger hjälp till någon som frågar, ta er en titt på deras forum så ser ni vad jag menar om det intresserar någon.

echo "[q]sa[ln0="aln256%Pln256/snlbx"]sb729901041524823122snlbxq"|dc

- Sånt här, hör inte hemma någonstans. Alla vet att det är en inställning och man löser inte problem så, man kringår dom vilket inte är vad TS är ute efter.

Skrivet av M3Johan:

Har googlat och sett att gnome-software kan vara en bov så jag avinstallerade det.
Har även läst att extensions kan ställa till det så jag inaktiverade alla.

- On Topic!

Hej M3johan, har även jag varit plasma user i två decienner nu och är i tankarna på att prova gnome sedan systemd inte krävs för oss i Gentoo oss med gentoo var rätt jobbigt att få till det tidigare men ja, tiden har inte funnits bara men jag förstår varför du vill prova. Innan du ger upp helt så kan vi se om det går att lösa, kan ju råka ut för samma sak själv vid en ev: övergång:

Finns det någon process som är unkillable dvs, sate D(iowait) medans detta sker?

ps aux | awk '{if ($8 ~ "D") print $0}'

Hur inaktiverade du gnome-extensions? Via gsettings eller manuellt genom /usr eller ~/.local mapparna till gnome-extensions?

Prova nedan och se om det hjälper, en reboot efteråt krävs:

ext="auto-move-windows@gnome-shell-extensions.gcampax.github.com" sext="/usr/share/gnome-shell/extensions/${ext}" lext="~/.local/share/gnome-shell/extensions/${ext}" mv ${sext} ${sext}.bak rm -rf ${lext} reboot

- Återkom med ev. nya loggar om det finns eller om problemet inte blev löst.

Skulle problemet kvarstå så byt plats på ${sext} ${sext}.bak -> ${sext}.bak ${sext} så kan vi gå vidare om det inte löste sig.

Skulle även vara till hjälp om du återkom med vilken version av gnome-shell du har installerat.

Edit: Höll på att glömma det jag först tänkte fråga.

Har du en process med gjs som är aktiv? [] används för att inte inkludera grep i ps output, om någon undrar varför jag inte använder gjs:

ps ax|grep [g]js

Om svaret är ja, prova döda processen och se om spammandet slutar.

// wuseman

Permalänk
Medlem
Skrivet av wuseman:

Alltså nivån på svaren är så dåliga så det är inte ens värt att besöka denna forumdelen snart vilket är väldigt synd men eftersom att TS är genuin och har gjort precis som man skall när man frågar efter hjälp så hjälps vi åt istället för att ge råd som tidigare i tråden, har ni ingen djupare kunskap om området så besvära er inte att svara istället för det finns inga nix använder som kommer vilja komma in i denna forum del av Sweclockers när man kanske har samma fel, googlar på felet och hittar tråden och så ser man svar som.

A: Answer
R: Reply
-

A: "Byt DE, kör Cinnamon som bygger på gamla Gnome"
R: Lägg av med dessa oseriösa och värdelösa svar så gör du inte bara mig en tjänst utan även forumet. Jag hitta inte hit för att få reda på vad Cinnamon är eller om annat än som rör topic.

-
A: "Testa med en ny användare eller gästkonto ifall det är något tillägg eller inställning som spökar."
R: Snälla, jag vet inte ens varför jag kommenterar detta och lägge rner min tid på att besvara sådanna här saker men det kanske är till din hjälp så se det som positivt istället för negativt - LÄS LÄS innan du kommentrerar och ger råd för annars blir man tagen som en clown och forumet är värt högsta kvalitet vid dessa frågor så forumdelen kan bli mer aktiv då den är väldigt inaktiv vilket är synd, vi behöver ett bra svenskt forum med linux frågor och därför vill jag väl bara förmedla vad som inte är uppskattat i *nix värdeln, dessa svar är så dåliga så jag hade blivit mindre irriterad om jag såg output som nedan ger vilket är vanligt på många distros communitys därför är Gentoo så extremt unikt i kvalite på gemenskap och hur man ger hjälp till någon som frågar, ta er en titt på deras forum så ser ni vad jag menar om det intresserar någon.

echo "[q]sa[ln0="aln256%Pln256/snlbx"]sb729901041524823122snlbxq"|dc

- Sånt här, hör inte hemma någonstans. Alla vet att det är en inställning och man löser inte problem så, man kringår dom vilket inte är vad TS är ute efter.

- On Topic!

Hej M3johan, har även jag varit plasma user i två decienner nu och är i tankarna på att prova gnome sedan systemd inte krävs för oss i Gentoo oss med gentoo var rätt jobbigt att få till det tidigare men ja, tiden har inte funnits bara men jag förstår varför du vill prova. Innan du ger upp helt så kan vi se om det går att lösa, kan ju råka ut för samma sak själv vid en ev: övergång:

Finns det någon process som är unkillable dvs, sate D(iowait) medans detta sker?

ps aux | awk '{if ($8 ~ "D") print $0}'

Hur inaktiverade du gnome-extensions? Via gsettings eller manuellt genom /usr eller ~/.local mapparna till gnome-extensions?

Prova nedan och se om det hjälper, en reboot efteråt krävs:

ext="auto-move-windows@gnome-shell-extensions.gcampax.github.com" sext="/usr/share/gnome-shell/extensions/${ext}" lext="~/.local/share/gnome-shell/extensions/${ext}" mv ${sext} ${sext}.bak rm -rf ${lext} reboot

- Återkom med ev. nya loggar om det finns eller om problemet inte blev löst.

Skulle problemet kvarstå så byt plats på ${sext} ${sext}.bak -> ${sext}.bak ${sext} så kan vi gå vidare om det inte löste sig.

Skulle även vara till hjälp om du återkom med vilken version av gnome-shell du har installerat.

Edit: Höll på att glömma det jag först tänkte fråga.

Har du en process med gjs som är aktiv? [] används för att inte inkludera grep i ps output, om någon undrar varför jag inte använder gjs:

ps ax|grep [g]js

Om svaret är ja, prova döda processen och se om spammandet slutar.

// wuseman

Vad menar du med att det skulle vara fel att pröva en fräsch användare? Tar ju typ 2 minuter för att utesluta att det skulle vara nåt gammalt konfigskit i $HOME som ställer till det.
Jag begriper inte vad du försöker ha sagt.

Permalänk
Medlem

@wuseman Tack för ditt svar. Jag ska testa dina tips när jag får tillfälle.

Men denna skribent: @iBurningMan får gärna förklara sitt uttalande.

Skrivet av iBurningMan:

Jag tror TS skulle tjäna lite på att inte bete sig som en rövhatt och ha lite ödmjukhet i hur hen kommunicerar. Nu har jag inte ett svar på frågeställningen, men även om jag hade så hade jag inte direkt känt mig manad att hjälpa till.

Vad är det för påhopp du kör med? Har jag skrivit något som retat upp dig eller vad? Eller är du kanske bara ovanligt lättkränkt?

Permalänk
Medlem

Kan ju passa på att svara på de frågor jag kan just nu.

Skrivet av wuseman:

Hur inaktiverade du gnome-extensions? Via gsettings eller manuellt genom /usr eller ~/.local mapparna till gnome-extensions?

Vissa avinstallerade jag via extensions.gnome.org och andra inaktiverade jag, off på knappen i extensionsinställningarna samt att jag även testat att helt stänga av extensions i samma inställning.

Skrivet av wuseman:

Skulle även vara till hjälp om du återkom med vilken version av gnome-shell du har installerat.

Jag har Gnome v41.3

Skrivet av wuseman:

Har du en process med gjs som är aktiv? [] används för att inte inkludera grep i ps output, om någon undrar varför jag inte använder gjs:

johan]~ $ ps ax|grep [g]js 1290 ? Sl 0:00 /usr/bin/gjs /usr/share/gnome-shell/org.gnome.Shell.Notifications 1439 ? Sl 0:00 /usr/bin/gjs /usr/share/gnome-shell/org.gnome.ScreenSaver

Jag provar att döda dessa.
Återkommer, tack för nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FattarNiInte:

Vad menar du med att det skulle vara fel att pröva en fräsch användare? Tar ju typ 2 minuter för att utesluta att det skulle vara nåt gammalt konfigskit i $HOME som ställer till det.
Jag begriper inte vad du försöker ha sagt.

För att felet vet vi vad det beror på av loggarna att dömma. Skulle det mot fömodan funka med ett gäst konto så kommer problemet att återkomma med all sannolikhet en gång till om vi inte vad orsaken till problemet är och då är man på ruta ett igen. Tycker du att man skall göra samma sak igen? "det är nog någon gammal konfigskit återigen så vi gör ett nytt konto, och igen och igen och igen och igen och igen"?

Det jag menar är att kvaliten på svaren du gav är en väldigt dålig kvalité och jag är rätt övertygad om att TS inte kan räknat ut det själv men vem är jag att dömma, jag skrev bara vad som gjorde mig lite irriterad när jag läste svaren.

- Jag installaerade om systemet - "Problemet löst"

Säg såhär, du får fel på bilen och du har gjort vad du tycker är tillräckligt tills du känner att nej, jag åker och frågar andra som har en likadan bil och och kanske mer kunskap om ämnet och så åker du dit, du förklarar felen som uppstår och du säger även att du hört runt och kollat runt och det finns flera som har samma problem men har redan provat det som du hört kan fixsa problemen(inaktivea widgets + bug i datorvärdeln) och så får du ett snarlikt svar som:
- Prova bilen där ute som är helt ny och se om det är något fel på motorn eller annan gammal skit!

Troligtvis om det är fel från fabrik(fabrik är som installationen från scratch) så kommer samma problem upptstå igen när man installerar något som man inte vad xdet är som triggar(troligtvis gjs) att göra något inte förväntas av den.

Ominstallationer löser ingenting eller göra om allt från början, eller det kanske det gör för dom som inte bryr sig direkt men det är typiskt Windows användare som lösre allt via en reboot eller telias support som tror allt löser sig genom en återställning av routern. Man blir frustread som konsument om man får dåliga svar, aja skitsamma hoppas du fattar hur jag menar

Nåja, nu är det som det är och ja alla har vi olika kunskap och ideer så sorry men nåja, ditt tips kanske var värdefullt inte vet jag men jag tror inte det men det var dumt att reagera och gnälla kanske.

- Nåja, låt mig försöka förklara hur och varför jag tyckte dina råd var dåliga i min värld men all respekt, alla har vi olika sätt att lösa fel på.

- Vi vet att det är GTK som triggarr en kill.

sysfuncunctions och syskill är heller inte configurationer, sysfunc i linux värdeln är shells primära lib (gnome-shell)

Det som sker i TS fall är att inte exit status triggas och den lyckas inte döda loopen som den skall, men varför är det så? Det är det vi inte vet, då får man ta sig vidare till källkoden om man vill veta svaret.

Det vi också eller jag(sorry) vet det för att tog mig en titt i gnomes källkod och ganska snabbt hitade jag vad som triggar en sån loop som uppstår, det är i just "gjs" source code som jag hittade:

vfunc_command_line: function(command_line) { log("command-line"); return 0; },

Så därför gav jag rådet om att prova döda dom processerna och ser om felet kvarstår isåfall så har vi uteslutet det i alla fall och då får ta nästa steg men det får vi hoppas inte behövs, om "gjs" triggar en sån här while loop i gnome-shell och gjs ligger och kör på TS system vilket vi vet är två stycket nu efter hens senaste inlägg så ... Ja, det säger sig självt. Troligtvis är felet i någon av deom två procceserna men vi får se när han återkommer. Jag provade även att låtsas vara klienten med följande:

#include <gio/gio.h> #include <gtk/gtk.h> static void on_activate (GApplication *app, gpointer user_data) { g_print ("::activate\n"); } static void on_startup (GApplication *app, gpointer user_data) { g_print ("::startup\n"); g_application_hold (app); } static int on_command_line (GApplication *app, GApplicationCommandLine *command_line, gpointer user_data) { g_print ("::commmand-line\n"); return 0; } int main (int argc, char *argv[]) { g_autoptr (GtkApplication) gtk_app = NULL; gtk_app = g_object_new (GTK_TYPE_APPLICATION, "application-id", "test.app", "flags", G_APPLICATION_HANDLES_COMMAND_LINE, NULL); g_application_add_main_option (G_APPLICATION (gtk_app), "test", 't', G_OPTION_FLAG_NONE, G_OPTION_ARG_NONE, "A test option", NULL); g_object_connect (gtk_app, "signal::activate", on_activate, NULL, "signal::startup", on_startup, NULL, "signal::command-line", on_command_line, NULL, NULL); return g_application_run (G_APPLICATION (gtk_app), argc, argv); }

Och någonstasns så triggar inte exit som det skall och därav är troligtvis något som gjs kör och det är ju dom två processerna som han visade i bilden jag kommer inte ihåg exakt vilka det var medans jag skriver.

Vi får se, jag kanske har fel också. Ett gäst konto kanske löser problemet, haha nej skämt och sido. Hoppas du förstår mig nu varför jag tycker att svaret om att byta DM helt och hållet är ett extremt dåligt svar på frågan som ställdes, det finns lösningar och i TS fall så vill han få det ordnat annars hade han återgått till plasma, det skrev han också. Nåja, vi får se.

Och efter att jag hittade felet så googlade jag snabbt på error koden så i detta fall så är jag nyfiken om jag är på rätt väg för att förstå det som uppstår och då fann jag rätt snabbt att det var jag:

Test script för att emulera ts scenrio är något liknande det nedan. Spara som .js och läs gjs manual för hur man testar länkar källan till gjs längst ner i inlägget:

const Gio = imports.gi.Gio; const Gtk = imports.gi.Gtk; const Lang = imports.lang; const TestApp = new Lang.Class({ Name: 'TestApp', Extends: Gtk.Application, _init: function() { this.parent({ application_id: 'test.app', flags: Gio.ApplicationFlags.HANDLES_COMMAND_LINE }); }, vfunc_command_line: function(command_line) { log("command-line"); return 0; }, vfunc_startup: function() { this.parent(); this._window = new Gtk.ApplicationWindow({application: this}); this._window.show_all(); }, }); let app = new TestApp(); app.run(ARGV);

Ingen mer än jag skulle tycka det var bra om det löste sig så jag inte ödslat tid i onödan annars får jag sätta upp en miljö så får jag testa in real:

Källkod till GJS finns här: https://gitlab.gnome.org/GNOME/gjs

Läser du readmen och är intressread så ser du att samma sak finns i Cinnamon (så ditt första inlägg var för mig väldigt irriterande då du inte bidrog med något förutom attt du gav ett råd som använder samma libs i en annan DE och vet vi inte vad som triggar buggen och TS använder samma sak i CInnamon så kommer med all sannolikhet samma sak ske i Cinnamon och Gnome oavsett vad man väljer att köra för dist eller de - Plasma hade du kunnat rekomendera istället, där finns inte gnome-shell så därför finns inte buggen där om man nu inte väljer att ha det av nån lustig anledning)

Skitsamma, no hard feelings!

Edit2: Bingo, det är någon nörd som såg samma sak för några årsen men finns inte någon fix men den stora frågan är om det kommer lösa sig nu, då har vi kommit ända in i mål nästan

https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=764189
https://gitlab.gnome.org/GNOME/gjs/issues/96.

Vet inte varför jag fastnade i detta så mycket som jag gjorde men det är intressant när felen är på en nivå som denna verkar vara och ännu roligare blir det när det inte finns någon fix. Nåja, nog från mig om denna buggen tills TS vi får svar om det löst sig.

// wuseman

Permalänk
Medlem
Skrivet av wuseman:

För att felet vet vi vad det beror på av loggarna att dömma. Skulle det mot fömodan funka med ett gäst konto så kommer problemet att återkomma med all sannolikhet en gång till om vi inte vad orsaken till problemet är och då är man på ruta ett igen. Tycker du att man skall göra samma sak igen? "det är nog någon gammal konfigskit återigen så vi gör ett nytt konto, och igen och igen och igen och igen och igen"?

Det jag menar är att kvaliten på svaren du gav är en väldigt dålig kvalité och jag är rätt övertygad om att TS inte kan räknat ut det själv men vem är jag att dömma, jag skrev bara vad som gjorde mig lite irriterad när jag läste svaren.

- Jag installaerade om systemet - "Problemet löst"

Säg såhär, du får fel på bilen och du har gjort vad du tycker är tillräckligt tills du känner att nej, jag åker och frågar andra som har en likadan bil och och kanske mer kunskap om ämnet och så åker du dit, du förklarar felen som uppstår och du säger även att du hört runt och kollat runt och det finns flera som har samma problem men har redan provat det som du hört kan fixsa problemen(inaktivea widgets + bug i datorvärdeln) och så får du ett snarlikt svar som:
- Prova bilen där ute som är helt ny och se om det är något fel på motorn eller annan gammal skit!

Troligtvis om det är fel från fabrik(fabrik är som installationen från scratch) så kommer samma problem upptstå igen när man installerar något som man inte vad xdet är som triggar(troligtvis gjs) att göra något inte förväntas av den.

Ominstallationer löser ingenting eller göra om allt från början, eller det kanske det gör för dom som inte bryr sig direkt men det är typiskt Windows användare som lösre allt via en reboot eller telias support som tror allt löser sig genom en återställning av routern. Man blir frustread som konsument om man får dåliga svar, aja skitsamma hoppas du fattar hur jag menar

Nåja, nu är det som det är och ja alla har vi olika kunskap och ideer så sorry men nåja, ditt tips kanske var värdefullt inte vet jag men jag tror inte det men det var dumt att reagera och gnälla kanske.

- Nåja, låt mig försöka förklara hur och varför jag tyckte dina råd var dåliga i min värld men all respekt, alla har vi olika sätt att lösa fel på.

- Vi vet att det är GTK som triggarr en kill.

sysfuncunctions och syskill är heller inte configurationer, sysfunc i linux värdeln är shells primära lib (gnome-shell)

Det som sker i TS fall är att inte exit status triggas och den lyckas inte döda loopen som den skall, men varför är det så? Det är det vi inte vet, då får man ta sig vidare till källkoden om man vill veta svaret.

Det vi också eller jag(sorry) vet det för att tog mig en titt i gnomes källkod och ganska snabbt hitade jag vad som triggar en sån loop som uppstår, det är i just "gjs" source code som jag hittade:

vfunc_command_line: function(command_line) { log("command-line"); return 0; },

Så därför gav jag rådet om att prova döda dom processerna och ser om felet kvarstår isåfall så har vi uteslutet det i alla fall och då får ta nästa steg men det får vi hoppas inte behövs, om "gjs" triggar en sån här while loop i gnome-shell och gjs ligger och kör på TS system vilket vi vet är två stycket nu efter hens senaste inlägg så ... Ja, det säger sig självt. Troligtvis är felet i någon av deom två procceserna men vi får se när han återkommer. Jag provade även att låtsas vara klienten med följande:

#include <gio/gio.h> #include <gtk/gtk.h> static void on_activate (GApplication *app, gpointer user_data) { g_print ("::activate\n"); } static void on_startup (GApplication *app, gpointer user_data) { g_print ("::startup\n"); g_application_hold (app); } static int on_command_line (GApplication *app, GApplicationCommandLine *command_line, gpointer user_data) { g_print ("::commmand-line\n"); return 0; } int main (int argc, char *argv[]) { g_autoptr (GtkApplication) gtk_app = NULL; gtk_app = g_object_new (GTK_TYPE_APPLICATION, "application-id", "test.app", "flags", G_APPLICATION_HANDLES_COMMAND_LINE, NULL); g_application_add_main_option (G_APPLICATION (gtk_app), "test", 't', G_OPTION_FLAG_NONE, G_OPTION_ARG_NONE, "A test option", NULL); g_object_connect (gtk_app, "signal::activate", on_activate, NULL, "signal::startup", on_startup, NULL, "signal::command-line", on_command_line, NULL, NULL); return g_application_run (G_APPLICATION (gtk_app), argc, argv); }

Och någonstasns så triggar inte exit som det skall och därav är troligtvis något som gjs kör och det är ju dom två processerna som han visade i bilden jag kommer inte ihåg exakt vilka det var medans jag skriver.

Vi får se, jag kanske har fel också. Ett gäst konto kanske löser problemet, haha nej skämt och sido. Hoppas du förstår mig nu varför jag tycker att svaret om att byta DM helt och hållet är ett extremt dåligt svar på frågan som ställdes, det finns lösningar och i TS fall så vill han få det ordnat annars hade han återgått till plasma, det skrev han också. Nåja, vi får se.

Och efter att jag hittade felet så googlade jag snabbt på error koden så i detta fall så är jag nyfiken om jag är på rätt väg för att förstå det som uppstår och då fann jag rätt snabbt att det var jag:

Test script för att emulera ts scenrio är något liknande det nedan. Spara som .js och läs gjs manual för hur man testar länkar källan till gjs längst ner i inlägget:

const Gio = imports.gi.Gio; const Gtk = imports.gi.Gtk; const Lang = imports.lang; const TestApp = new Lang.Class({ Name: 'TestApp', Extends: Gtk.Application, _init: function() { this.parent({ application_id: 'test.app', flags: Gio.ApplicationFlags.HANDLES_COMMAND_LINE }); }, vfunc_command_line: function(command_line) { log("command-line"); return 0; }, vfunc_startup: function() { this.parent(); this._window = new Gtk.ApplicationWindow({application: this}); this._window.show_all(); }, }); let app = new TestApp(); app.run(ARGV);

Ingen mer än jag skulle tycka det var bra om det löste sig så jag inte ödslat tid i onödan annars får jag sätta upp en miljö så får jag testa in real:

Källkod till GJS finns här: https://gitlab.gnome.org/GNOME/gjs

Läser du readmen och är intressread så ser du att samma sak finns i Cinnamon (så ditt första inlägg var för mig väldigt irriterande då du inte bidrog med något förutom attt du gav ett råd som använder samma libs i en annan DE och vet vi inte vad som triggar buggen och TS använder samma sak i CInnamon så kommer med all sannolikhet samma sak ske i Cinnamon och Gnome oavsett vad man väljer att köra för dist eller de - Plasma hade du kunnat rekomendera istället, där finns inte gnome-shell så därför finns inte buggen där om man nu inte väljer att ha det av nån lustig anledning)

Skitsamma, no hard feelings!

Edit2: Bingo, det är någon nörd som såg samma sak för några årsen men finns inte någon fix men den stora frågan är om det kommer lösa sig nu, då har vi kommit ända in i mål nästan

https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=764189
https://gitlab.gnome.org/GNOME/gjs/issues/96.

Vet inte varför jag fastnade i detta så mycket som jag gjorde men det är intressant när felen är på en nivå som denna verkar vara och ännu roligare blir det när det inte finns någon fix. Nåja, nog från mig om denna buggen tills TS vi får svar om det löst sig.

// wuseman

Det råkar sig så att jag samma programvaror som TS, dvs ett uppdaterat Arch-linux med GNOME (faktiskt 😲). Så varför ser jag inte samma problem på min maskin? Varken på mitt konto, frugans konto eller på gästkontot som nyskapas på tmpfs vid inloggning.
Den aktuella gnome-versionen med komponenter dök upp i Archs repo mellan 11 och 12 januari så den har körts ett tag nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wuseman:

ext="auto-move-windows@gnome-shell-extensions.gcampax.github.com" sext="/usr/share/gnome-shell/extensions/${ext}" lext="~/.local/share/gnome-shell/extensions/${ext}" mv ${sext} ${sext}.bak rm -rf ${lext} reboot

Det funkade tyvärr inte. Men, jag har inte auto-move-windows aktiv.
Jag kan provocera fram felet med backslide genom att skifta bakgrund flera gånger på raken. Då fryser gnome.
Jag har tagit bort backslide helt men det hjälper inte heller.

Något nytt i loggarna skulle kunna vara detta.

jan 27 23:28:31 svart-gnome systemd-journald[277]: [🡕] Suppressed 1372095 messages from user@1000.service jan 27 23:34:47 svart-gnome gjs[4507]: GtkDialog mapped without a transient parent. This is discouraged.

Annars är det meddelandena i första inlägget som dominerar i loggen.

Jag testade även detta

Skrivet av FattarNiInte:

Testa med en ny användare eller gästkonto ifall det är något tillägg eller inställning som spökar.

Funkade inte heller tyvärr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av M3Johan:

@wuseman Tack för ditt svar. Jag ska testa dina tips när jag får tillfälle.

Men denna skribent: @iBurningMan får gärna förklara sitt uttalande.Vad är det för påhopp du kör med? Har jag skrivit något som retat upp dig eller vad? Eller är du kanske bara ovanligt lättkränkt?

Jag skickar ett privat meddelande till dig

Permalänk
Medlem

Nu krashar det för mig med 😀👍
Steg för att återskapa problemet:
1. Installera gnome-shell-extension-backslide-git från AUR.
2. Logga ut, logga in.
3. Aktivera backslide, öppna backslides inställningsfönster (jag lyckades inte byta bakgrund)
4. Logga ut, logga in => krash och loggen spammas

För mig slutade det krasha efter borttagandet av gnome-shell-extension-backslide-git. När jag logga in efter borttagandet var jag tvungen att öppna "Tillägg" och he på tilläggen igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FattarNiInte:

Nu krashar det för mig med 😀👍
Steg för att återskapa problemet:
1. Installera gnome-shell-extension-backslide-git från AUR.
2. Logga ut, logga in.
3. Aktivera backslide, öppna backslides inställningsfönster (jag lyckades inte byta bakgrund)
4. Logga ut, logga in => krash och loggen spammas

För mig slutade det krasha efter borttagandet av gnome-shell-extension-backslide-git. När jag logga in efter borttagandet var jag tvungen att öppna "Tillägg" och he på tilläggen igen.

Jag har testat både från aur och härifrån backslide@extensions.gnome.org
Båda fungerar att krascha med.
Tyvärr fungerar det inte för mig att ta bort backslide. Det blir bara svårare att provocera fram.

Permalänk
Medlem

Inget konstigt har hänt sen jag avinstallerade backslide igen häromdagen. Varken loggar eller processor skjuter i höjden. Kanske det var den som ställde till det ändå.
Jag håller en tumme.