PCIe 5.0 NVMe SSD

Permalänk
Medlem

PCIe 5.0 NVMe SSD

Jag undrar när PCIe 5.0 NVMe SSD:s kommer och vilka specs det har? Har googlat lite men det är lite olika information så har ingen bra källa jag kan lita på.

Permalänk
Medlem

Det lär dröja. För tillfället så finns det inga moderkort som har PCIe 5.0 till M.2-platserna, så man skulle behöva köra ett instickskort istället.

Den maximala teoretiska hastigheten skulle hamna på 16GB/s om man använder x4, och prototyper verkar köra runt 12-14GB/s, givetvis i sekventiell skrivning/läsning.

Visa signatur

Ryzen 9 5900X @ +100MHz & CO -23.5 | RTX 3070 @ 2GHz 16Gbps 956mV | 32GB @ 3600MT/s CL14

Permalänk
Medlem

Moderkort med PCIe 5.0 kommer Q3/Q4 med AM5-plattformen. Skulle tro att SSDer för det kommer ungefär då också.

Permalänk

Det dröjer gissar jag.. Orsaken är att behovet hos konsumenter är liten, det är inte många som vill betala extra för detta. Det blir som med annan teknik som är trög, usb 4 på laptops, snabbare än 1Gbit ethernet etc. Så även om det finns några pcie 5.0 ssd så blir de mest bara dyra.

Att nvme ssd ändå gick så snabbt tror jag mycket beror på 2 saker. Spelkonsolerna använde detta och laptoptillverkare insåg att m.2 ssd sparar utrymme och även blir en bonus på papperet och steget från m.2 till nvme är ej så stort att gå. Jag minns än idag när entusiaster sa att de märker ingen skillnad på sata och nvme. Varvid vi mer vanliga användare frågar om de har kopierat en fil engång, men så komplicerade saker hade de ej börjat med ännu inom datorteknik. https://www.youtube.com/watch?v=zQ-e9SuoWXo

*edit*
Det finns jättemycket som går jättetrött inom datorteknik för att den stora massan inte efterfrågar det.

  • USB 4.0

  • Snabbare än 1Gbit Ethernet på laptop, router, nas. Snabbare än 100Mbit ethernet på tv.

  • Bluetooth 5.2 LE Audio

  • Fler usb c istället för usb A på både hårdvara och portar på datorer. (man kan ha olika åsikter om det är bra eller inte att det går trögt)

Min poäng är som sagt. Är det någon den stora skaran efterfrågar så kan det gå snabbt, annars lär man få räkna med en trög utveckling.