Årets lönerevision och att räkna med inflation

Permalänk
Medlem

Årets lönerevision och att räkna med inflation

Ska "snart" har min årliga lönerevision. Det är min första hos den här arbetsgivaren så jag vet inte hur öppet förhandlingsläget brukar vara, men jag utgår från att det går att förhandla likt mina tidigare anställningar.

Inflationen är ett hett ämne nu men jag är dessvärre dåligt insatt i det själv. Jag har insett att den tog ett markant kliv upp under 2021 och att det fortsatt ännu mer under 2022. Jag tänker därför att det förmodligen är av värde att ta höjd för inflationen under denna lönerevision. I mina frågor kommer det märkas att jag är dåligt insatt, så jag använder förmodligen felaktiga termer och uttryck, men hoppas att poängen kan framgå ändå

Några frågor som spontant dyker upp:

  1. Ur löneperspektiv, finns det någon bra genomsnittlig siffra man kan säga att inflationen låg på under 20201? Jag har funnit följande sida, men vet inte om det är rätt typ av statistik: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-med-fast-ranta-kpif-och-kpif-xe/kpif-12-manadersforandring/. Där står det uttryckligen KPIF-inflationen uppgick i genomsnitt till 2,4 procent 2021, är det i så fall något att utgå från?

  2. Baserat på ovanstående, innebär en löneökning på <2,4% att jag får en faktisk lönesänkning eftersom lönen ökar mindre än inflationen? Känner till att man kan tala om nominell och real gällande löneutveckling. Vilket är rätt begrepp här?

  3. Hur räknar jag om jag vill ta fram min önskade löneökning i procent utöver inflationen? Om jag vill ha X % utöver inflationen (om nu 2,4% är korrekt), är det 2,4 + X jag vill eftersträva?

  4. Säg att arbetsgivarens EBITA är 8% och jag efterfrågar en höjning på 4%. Hur enkelt och rätt är det att hävda att arbetsgivaren "har råd" med höjningen när den egna vinsten är högre än den efterfrågade höjningen?

  5. Är det överhuvudtaget rimligt att anta att det går att räkna med inflation under en lönerevision eller är det bara naivt? Arbetsgivaren är av storleken större och har kollektivavtal. Historiskt sett har dåliga lönerevisioner varit något som motiverat mig att söka mig vidare. Så det vore bra att veta hur jag ska reagera på utfallet av årets samtal

Permalänk
Medlem

Kolla inflation med prisomräknaren på scb
januari 2021 till nu är inflationen 7.09%

Visa signatur

Monster PC (13900K) (RTX4090) (DDR4-3600 64Gb)
LG C1 Oled 48" Skärm

Permalänk
Medlem

Min arbetsgivare i modellen större verkar ge blanka f*n i inflationen och beloppen är lika åren dessförinnan. Det är trist och ger en känsla av att det inte ger något positivt av att vara lojal år efter år.

Personligen har jag inte använt inflation som ett argument till högre utveckling men överväger det, dock kan jag tycka att det bör ligga i arbetsgivarens intresse att kompensera för inflationen för att behålla nöjda medarbetare. Kan låta ”bakåtlutat” och det är lätt att säga och tycka, men säkerligen mycket svårare att göra i verkligheten.

Däremot, om jag kommer till att själv söka nytt jobb och därmed löneförhandling, kommer jag garanterat ha inflationen i beaktning.

Som svar på din fråga:
För att du ska få en reell ”löneökning” måste din ökning överstiga inflationen. Dvs är inflationen 5% behöver du en ökning på mer än 5% för att inte ”gå ner i lön”.

Visa signatur

Citera så jag hittar tillbaka...

1: AM4 3600X, RTX 4060 OC, X570-I, 32GB 3200MHz, SF450, 34”
2: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3600MHz, SF750, 34”
3: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3200MHz, SF600, 34”

Permalänk
Medlem

Min arbetsgivare hade faktiskt tre av nio slides i lönerevisionspresentationen om just inflation, och sen petade de upp löneökningarna en del pga det (från ca 2,3 till 3%). Tyvärr är vi i en bransch som är rätt ansatt av världsläget just nu så jag kan inte riktigt dra kortet att de har råd med mer, men jg behövde iaf inte ta upp inflationen själv!

Permalänk
Medlem

Inflation är egentligen inte ett argument till högre utdelning i lönerevision (precis om det inte är ett argument till låga höjningar pga låg inflation från arbetsgivarens sida, något de gärna kör med ändå).

Så för punkt 5, nej och särskilt som det är en större arbetsgivare med kollektivavtal har du sannolikt noll möjligheter att komma fram med såna argument. Fokusera på din prestation under senaste året och om något sagts tidigare om höjd lön för eventuellt mer ansvar, kurser osv.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

Socialism.. Det snacket fungerar för socialister vilket inte alla arbetsgivare är.

I marknadsekonomi sätts priserna efter marknaden. Detta påverkas av tillgång och efterfrågan. Det är irrelevant vad som har hänt i världen, om aliens anfaller etc. Man får betalt efter vad marknaden är beredd att betala för en.

Nu när vi har hög inflation så blir våra pengar mindre värda. Detta försvagning av valutan sker inte på allt samtidigt och inte lika mycket. Det finns en väldigt stor tröghet inom vissa brancher. Ett bageri i min närhet gick i konkurs för att elpriserna skenade iväg, råvarorna blev också dyrare, men priserna till brödet de sålde till butikerna var i princip detsamma.

Det anställda som är missnöjda kan göra är att byta företag till ett som har större marginaler och då kan betala mer för att behålla eller locka anställda. Där vi anställda har fördelen att detta ofta är lätt. Proceduren för oss att byta jobb är betydligt mindre än för att ett bageri ska bygga om och bli Pub eller liknande.

Permalänk
Avstängd

Problemet är att den årliga löneökningen är ganska fast i storlek och bestäms inte av våra fack eller arbetsgivarorganisationer (om du inte är i "rätt" bransch) utan sätts av industrifacken i förhandling med de arbetsgivarna, och detta förhandlas ofta för tre år på en gång. Detta är vad som kallas "märket". Alla andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer förhandlar sen baserat på detta, och det händer förstås att en organisation kräver lite mer än märket, men avvikelserna är sällan särskilt stora. Denna ökning ligger normalt på ungefär 2-2,4 procent.

Sen varierar det förstås beroende på företag, chef och hur det lokala avtalet ser ut, men ganska vanligt är att en del går ut till alla och sen har chefen en pott som den kan fördela för att "belöna" bra medarbetare eller så. Tänk exempelvis att en chef chefar över tio personer, och de tjänar 10K var, och "potten" är 2 procent. Det innebär att lönekostnaden en månad innan ökningen för alla tio personerna är 100K och efter ökningen 102K. Då kanske företaget i förhandling med facket har sagt att alla ska få 1,4% och resten är upp till chefen att fördela. Det betyder att chefen har 0,6 procent eller 600 kr som den kan fördela ut över sina tio underställda. Den kan förstås väja att fördela detta helt jämt, så att alla får 2 procent i ökning, eller 200 kronor, men den kan också välja att lägga sin del av potten på endast en person så att nio får 140 kronor i ökning (som alla får) och en får 740. Den lokala fackklubben lär ha åsikter över en sådan fördelning dock, och chefen behöver kunna motivera skillnaden, men facket har inte mycket att göra för att hindra en sådan fördelning om den inte resulterar i diskriminering av något slag.

Grejen är att ramarna är satta liksom. Gör du riktigt bra ifrån dig så kanske du får tre procent, och är du riktigt kass och knappt sköter ditt jobb kanske du får 1,5 procent liksom. Är då inflationen sex procent, som den är just nu, så kommer ju alla att få en reallönesänkning ändå liksom. Och eftersom detta "märke" sattes för kanske två år sedan så kan det ju inte vara anpassat efter dagens inflation liksom. Vi får förstås hoppas att industrifacken och -arbetsgivarna tar in detta i nästa avtalsrörelse och sätter märket så att reallönerna inte sänks framöver.

Men för dig personligen kommer du aldrig att få så mycket i denna årliga ökning utan då får se till att förhandla själv. Du kan när som helst begära mer i lön och företaget kan alltid gå med på det, enligt avtalet. Till skillnad från myterna som sprids så står facket aldrig i vägen för löneökningar för en individ. Däremot kan ju sådana ökningar resultera i en ojämn fördelning utan godtagbar motivering, eller så kan den resultera i diskriminering, men detta hanterar man ju normalt genom att öka lönen för den som har hamnat efter, inte genom att sänka någons lön.

Permalänk
Medlem

Till er som tycker att inflation är motivation till högre lön, då antar jag att ni är OK med en lönesänkning när det råder deflation?

Visa signatur

Networking geek, #28735

Permalänk
Medlem
Skrivet av thadizzy:

Till er som tycker att inflation är motivation till högre lön, då antar jag att ni är OK med en lönesänkning när det råder deflation?

Jag skulle uppskatta om trådens ämne håller sig nära de frågeställningarna jag har. Om du önskar lyfta egna diskussioner i intilliggande ämnen får du gärna skapa en egen tråd för det. Tack

Permalänk
Medlem
Skrivet av thadizzy:

Till er som tycker att inflation är motivation till högre lön, då antar jag att ni är OK med en lönesänkning när det råder deflation?

Absolut. Om KPI blir negativt kan jag sänka min lön.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sebbepojken:

Jag skulle uppskatta om trådens ämne håller sig nära de frågeställningarna jag har. Om du önskar lyfta egna diskussioner i intilliggande ämnen får du gärna skapa en egen tråd för det. Tack

Poängen är att ingen arbetsgivare tar inflation som ett giltigt argument i en löneförhandling så hur är det inte av värde i diskussionen?

Visa signatur

Networking geek, #28735

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sebbepojken:

Ska "snart" har min årliga lönerevision. Det är min första hos den här arbetsgivaren så jag vet inte hur öppet förhandlingsläget brukar vara, men jag utgår från att det går att förhandla likt mina tidigare anställningar.

Vilken bransch jobbar du i? Hur pass "viktig" är du för företaget? Finns det kollektivavtal?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pe3:

Kolla inflation med prisomräknaren på scb
januari 2021 till nu är inflationen 7.09%

Det var ju betydligt enklare, tack så mycket för den!

Skrivet av cheddar_bob5:

Min arbetsgivare i modellen större verkar ge blanka f*n i inflationen och beloppen är lika åren dessförinnan. Det är trist och ger en känsla av att det inte ger något positivt av att vara lojal år efter år.

Personligen har jag inte använt inflation som ett argument till högre utveckling men överväger det, dock kan jag tycka att det bör ligga i arbetsgivarens intresse att kompensera för inflationen för att behålla nöjda medarbetare. Kan låta ”bakåtlutat” och det är lätt att säga och tycka, men säkerligen mycket svårare att göra i verkligheten.

Däremot, om jag kommer till att själv söka nytt jobb och därmed löneförhandling, kommer jag garanterat ha inflationen i beaktning.

Som svar på din fråga:
För att du ska få en reell ”löneökning” måste din ökning överstiga inflationen. Dvs är inflationen 5% behöver du en ökning på mer än 5% för att inte ”gå ner i lön”.

Då verkar vi dela uppfattning Det känns lite surt att behöva finna sig i den här sitsen, som i så fall bara löser sig av att man byter arbetsgivare. Tack för ditt konkreta svar också!

Skrivet av Napoleongl:

Min arbetsgivare hade faktiskt tre av nio slides i lönerevisionspresentationen om just inflation, och sen petade de upp löneökningarna en del pga det (från ca 2,3 till 3%). Tyvärr är vi i en bransch som är rätt ansatt av världsläget just nu så jag kan inte riktigt dra kortet att de har råd med mer, men jg behövde iaf inte ta upp inflationen själv!

Intressant att höra att den infallsvinkeln faktiskt finns! Sen har jag själv aldrig skådat en presentation vid en lönerevision, låter som att jag missar något redan där

Skrivet av Json_81:

Inflation är egentligen inte ett argument till högre utdelning i lönerevision (precis om det inte är ett argument till låga höjningar pga låg inflation från arbetsgivarens sida, något de gärna kör med ändå).

Så för punkt 5, nej och särskilt som det är en större arbetsgivare med kollektivavtal har du sannolikt noll möjligheter att komma fram med såna argument. Fokusera på din prestation under senaste året och om något sagts tidigare om höjd lön för eventuellt mer ansvar, kurser osv.

Låter som att jag har gissat rätt då, även om jag skulle önska att det fungerade annorlunda Jag har gjort en väldigt bra prestation, men det känns på förhand surt att räkna med att ökningen kommer vara lägre än inflationen och att jag skulle behöva byta jobb för att ens få upp lönen.

Skrivet av snajk:

Problemet är att den årliga löneökningen är ganska fast i storlek och bestäms inte av våra fack eller arbetsgivarorganisationer (om du inte är i "rätt" bransch) utan sätts av industrifacken i förhandling med de arbetsgivarna, och detta förhandlas ofta för tre år på en gång. Detta är vad som kallas "märket". Alla andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer förhandlar sen baserat på detta, och det händer förstås att en organisation kräver lite mer än märket, men avvikelserna är sällan särskilt stora. Denna ökning ligger normalt på ungefär 2-2,4 procent.

Sen varierar det förstås beroende på företag, chef och hur det lokala avtalet ser ut, men ganska vanligt är att en del går ut till alla och sen har chefen en pott som den kan fördela för att "belöna" bra medarbetare eller så. Tänk exempelvis att en chef chefar över tio personer, och de tjänar 10K var, och "potten" är 2 procent. Det innebär att lönekostnaden en månad innan ökningen för alla tio personerna är 100K och efter ökningen 102K. Då kanske företaget i förhandling med facket har sagt att alla ska få 1,4% och resten är upp till chefen att fördela. Det betyder att chefen har 0,6 procent eller 600 kr som den kan fördela ut över sina tio underställda. Den kan förstås väja att fördela detta helt jämt, så att alla får 2 procent i ökning, eller 200 kronor, men den kan också välja att lägga sin del av potten på endast en person så att nio får 140 kronor i ökning (som alla får) och en får 740. Den lokala fackklubben lär ha åsikter över en sådan fördelning dock, och chefen behöver kunna motivera skillnaden, men facket har inte mycket att göra för att hindra en sådan fördelning om den inte resulterar i diskriminering av något slag.

Grejen är att ramarna är satta liksom. Gör du riktigt bra ifrån dig så kanske du får tre procent, och är du riktigt kass och knappt sköter ditt jobb kanske du får 1,5 procent liksom. Är då inflationen sex procent, som den är just nu, så kommer ju alla att få en reallönesänkning ändå liksom. Och eftersom detta "märke" sattes för kanske två år sedan så kan det ju inte vara anpassat efter dagens inflation liksom. Vi får förstås hoppas att industrifacken och -arbetsgivarna tar in detta i nästa avtalsrörelse och sätter märket så att reallönerna inte sänks framöver.

Men för dig personligen kommer du aldrig att få så mycket i denna årliga ökning utan då får se till att förhandla själv. Du kan när som helst begära mer i lön och företaget kan alltid gå med på det, enligt avtalet. Till skillnad från myterna som sprids så står facket aldrig i vägen för löneökningar för en individ. Däremot kan ju sådana ökningar resultera i en ojämn fördelning utan godtagbar motivering, eller så kan den resultera i diskriminering, men detta hanterar man ju normalt genom att öka lönen för den som har hamnat efter, inte genom att sänka någons lön.

Väldigt insiktsgivande, tack så jättemycket! Går det att ta reda på under vilka år det nuvarande märket gäller?

Permalänk
Medlem

Allt beror ju på företag, bransch och dig, men generellt skulle jag säga att stora företag med kollektivavtal (och därmed redan framförhandlad snitt-%) inte har några behov av att höja enskilda medelbra anställda. Det blir helt enkelt för dyrt, för då måste alla höjas till slut.

Bidrar du med något unikt är det klart att du har bättre chans.

På mindre företag kan det också vara enklare, i och med att det är enklare att vara unik i vad man bidrar med, och kostnaden för att ersätta någon som söker sig vidare är stor.

Visa signatur

Intel Core i5 4690k | ASUS Z97I-PLUS mITX | PowerColor Radeon HD 7970 3GB OC | Corsair Vengeance LP 8 GB 1600MHz | Corsair Force GT 120GB | Crucial v4 256GB | Corsair CX 600W v2 | Fractal Design Node 304 Svart

Permalänk
Medlem
Skrivet av thadizzy:

Poängen är att ingen arbetsgivare tar inflation som ett giltigt argument i en löneförhandling så hur är det inte av värde i diskussionen?

Just det är ju en av mina frågor. Den har jag hunnit få svar på nu. Folks åsikter i ämnet lönesänkningar under deflation känner jag inte tillhör trådens ämne.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av thadizzy:

Till er som tycker att inflation är motivation till högre lön, då antar jag att ni är OK med en lönesänkning när det råder deflation?

Men vad är alternativet? Inflation är ju högre priser liksom (i kronor alltså), det betyder att företagen tar mer betalt för sina produkter, ska detta inte avspeglas i lönerna i det företaget? Och det är ju samma inom offentlig sektor, priserna och lönerna går upp och då går också skatteintäkter upp.

Angående deflation så är det mer av en teoretisk diskussion. Vi har inte haft deflation på årsbasis under hela mitt arbetsliv exempelvis. Däremot har vi haft en högre inflation än löneökningarna under ganska lång tid.

Permalänk
Medlem

Inflation? Vad är det? Här är dina 0,5%.

/Arbetsgivaren

Visa signatur

Grubblare

Permalänk
Medlem
Skrivet av cheddar_bob5:

Min arbetsgivare i modellen större verkar ge blanka f*n i inflationen och beloppen är lika åren dessförinnan. Det är trist och ger en känsla av att det inte ger något positivt av att vara lojal år efter år.

Personligen har jag inte använt inflation som ett argument till högre utveckling men överväger det, dock kan jag tycka att det bör ligga i arbetsgivarens intresse att kompensera för inflationen för att behålla nöjda medarbetare. Kan låta ”bakåtlutat” och det är lätt att säga och tycka, men säkerligen mycket svårare att göra i verkligheten.

Däremot, om jag kommer till att själv söka nytt jobb och därmed löneförhandling, kommer jag garanterat ha inflationen i beaktning.

Som svar på din fråga:
För att du ska få en reell ”löneökning” måste din ökning överstiga inflationen. Dvs är inflationen 5% behöver du en ökning på mer än 5% för att inte ”gå ner i lön”.

Det är inget positivt att vara lojal år efter år i den meningen. För varje år du stannar, kan arbetsgivaren vara säkrare på att du stannar ytterligare ett år. Det finns inga skäl att erbjuda dig högre lön om man vet att du blir kvar ändå.

Inflationen är ett utmärkt argument. Den nominella lönen är ju egentligen helt ointressant, det är bara köpkraften som räknas. Möjligen får man väl räkna med en viss tröghet i psykologin där, det kan ta lite tid innan uppfattningen om siffrornas reella värde ändrats.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av thadizzy:

Till er som tycker att inflation är motivation till högre lön, då antar jag att ni är OK med en lönesänkning när det råder deflation?

Nej. Eftersom lönerevision alltid ska förbättra och inte försämra lönen så är minsta kravet att åtminstone se till att man inte går back för att man är en trogen anställd.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Men vad är alternativet? Inflation är ju högre priser liksom (i kronor alltså), det betyder att företagen tar mer betalt för sina produkter, ska detta inte avspeglas i lönerna i det företaget? Och det är ju samma inom offentlig sektor, priserna och lönerna går upp och då går också skatteintäkter upp.

Angående deflation så är det mer av en teoretisk diskussion. Vi har inte haft deflation på årsbasis under hela mitt arbetsliv exempelvis. Däremot har vi haft en högre inflation än löneökningarna under ganska lång tid.

Är din definition av ganska lång tid verkligen senaste året?
Inflationen betyder också att företagen får ökade kostnader, bara för att priserna höjs så betyder inte det att företagen tjänar mer pengar.
Som individ vill man givetvis aldrig ha en reallönesänkning men om vi tar en titt i backspegeln på hur det såg ut innan den svenska modellen infördes var det betydligt sämre reallöneutveckling över tid.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sebbepojken:

...
Väldigt insiktsgivande, tack så jättemycket! Går det att ta reda på under vilka år det nuvarande märket gäller?

Ja det brukar tas upp rätt mycket i media och så under förhandlingen. Senast märket förhandlades var väl 2020 och nästa gång är 2023, läs mer här exempelvis.

Facken har redan börjat fråga medlemmarna om vad som är viktigt för dem i det avtalet, men vi får se vart vi landar. Arbetsgivarna går ju ur rätt hårt för att hålla nere kraven på högre löner med debattartiklar från Svenskt Näringsliv, lobbying och liknande. Men det är ju en balansgång förstås, "för höga" löneökningar generellt riskerar ju att resultera i än högre inflation och då är vi tillbaka i reallönesänkningar ändå. Samtidigt har arbetsgivarnas vinster ökat ganska mycket delvis på grund av att lönerna inte riktigt hängt med inflationen, men också på grund av de kraftiga ökningar av produktivitet/effektivitet som hela tiden sker.

Sen finns det ju en massa annat som påverkar förstås, bilden som kommer fram här är ju extremt förenklad, men det är ju ett komplext ämne liksom. En sak är ju vad som påverkar inflationen, "priserna i samhället" är ju ganska brett och det är ju inte så att man tar in alla priser på allt och jämför med förra året för att få fram inflationen liksom, utan man väljer ju att titta på vissa saker och vissa priser, viktar dessa enligt någon modell och så. De senaste månaderna har exempelvis priserna på energi och bränslen ökat kraftigt och det påverkar ju inflationen i stor utsträckning förstås. Till en början så påverkar inte detta en individ som inte kör bil och inte förbrukar så mycket el så mycket förstås, men dessa saker påverkar ju priserna på typ allt i förlängningen. En liter mjölk behöver ju kosta mer om kostnaden för elen som krävs för att framställa eller förädla den går upp, samma om kostnaden för att transportera mjölken går upp. Men bostadspriser är också en del av hur man beräknar inflation och de är ju lite jobbigare exempelvis. För någon i en hyresrätt påverkar de inte så mycket exempelvis, för någon som ska köpa sitt första hus påverkar de väldigt mycket, medan någon som äger ett hus redan kanske känner sig lite rikare tills de ska sälja och köpa en ny bostad. Hur ska man vikta dessa i inflationen?

Permalänk
Medlem

Problemet med inflation är att det kan blir mer attraktivt att byta arbetsgivare om inte tillräckliga åtgärder vidtas för att folk inte ska få för stora reallönesänkningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ja det brukar tas upp rätt mycket i media och så under förhandlingen. Senast märket förhandlades var väl 2020 och nästa gång är 2023, läs mer här exempelvis.

Precis så är det... Facket har i princip förhandlat bort justering för den höga inflationen i förväg. Facket utgår också från projicerad inflation och inte faktiskt inflation. Det har de senaste 20 åren inte spelat så stor roll, men det gör det nu såklart.

Men när märket ska förhandlas nästa gång, bli inte förvånad om det kan bli hårda förhandlingar, att det kan dra ut på tiden och att höjning av lön kan komma retroaktivt.

Permalänk
Medlem

Lojalitet mot en AG lönar sig aldrig ekonomiskt, den högsta höjningen får man helt sonika om man byter AG. Vill man "sätta hårt mot hårt" och/eller ställa AG mot väggen kan man t ex fråga en annan AG vad de skulle erbjuda (dvs nytt jobb) och sedan ställa det som motkrav för att vara kvar, men samtidigt vara beredd på att byta arbetsplats och AG.

Visa signatur

Official Necrophor Site
http://www.facebook.com/Necrophor
Swedish Black/Death Metal

Permalänk
Medlem

Om lönerna alltid skulle justeras efter inflationen skulle det öka på inflationen ytligare så helt kompenserad + löneökning kan blir svårt i år skulle jag tro.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Json_81:

Är din definition av ganska lång tid verkligen senaste året?

Nja det har varierat lite mer än min generalisering. Men vi får ju vara klara med vad vi diskuterar och vad vi inte diskuterar. Löneökningen vi (eller jag i alla fall) pratar om här är ju den årliga lönerevisionen som brukar ligga runt 2%. Att folk får mer betalt för att de byter jobb, för att ingångslönerna har ökat mer eller liknande ligger liksom utanför det. Att jag fick 100 per timme som fönsterputsare och några år senare efter en utbildning fick en månadslön på 30K har ju väldigt lite att göra med avtalsrörelsen liksom, samma när jag bytte jobb och fick en ökning på 15% ett år.

Citat:

Inflationen betyder också att företagen får ökade kostnader, bara för att priserna höjs så betyder inte det att företagen tjänar mer pengar.

Självklart. Man kan förstås räkna på det på olika sätt, men prisökningarna är ju vad som sätter inflationen liksom. Om Volvo bygger en bil som de säljer för säg 500K. Råvaror och komponenter (och transporter, skatter, avgifter och sånt kringliggande) kanske utgör 200K av kostnaden för bilen för Volvo, lönerna till de som bygger men också utvecklar och designar bilarna kanske utgör 200K till, kvar är 100K i marginal (vilket kanske inte är realistiskt men detta är en teoretisk beräkning). Är inflationen då tio procent ett år, och de därmed höjer priset på bilen med samma tio procent, samtidigt som alla kostnader har gått upp med tio procent också, så borde ju lönerna kunna öka med tio procent också med samma marginaler. 220K för material och sånt, 220K i löner (efter ökningen) och 110K i marginal vilket är samma som 100K i föregående års prisläge. Siffrorna i verkligheten kanske ser helt annorlunda ut men det förändrar inte principen. Även om lönekostnader bara utgör fem procent av deras utgifter så borde de kunna fortsätta utgöra fem procent efter en prisökning både för material och för slutprodukten.

Citat:

Som individ vill man givetvis aldrig ha en reallönesänkning men om vi tar en titt i backspegeln på hur det såg ut innan den svenska modellen infördes var det betydligt sämre reallöneutveckling över tid.

Det beror förstås på vilken tidsperiod man tittar på, och vad som orsakar inflationen är ju inte helt klarlagt heller. Jag har fått höra att facken liksom gick för långt på åttiotalet, de krävde för stora löneökningar vilket (enligt gängse uppfattning bland ekonomer) skapade mer inflation och så slutade det med reallönesänkningar ändå trots ökningar på 10-15%. Men var det enbart löneökningarna som låg bakom inflationen? Idag är bilden lite mer nyanserad inom forskningen och man är mer tveksam till denna koppling och vilket håll den i så fall gäller. Löneökningar vid ett tillfälle är inget bra mått på framtida inflation vilket tyder på att lönerna inte påverkar inflationen på det sättet. Här är en ganska intressant diskuterande artikel, som dock kommer fram till en slutsats som inte alls höll men det har ju sina externa orsaker liksom.

Sen får man ju beakta att den årliga ökningen ju är tänkt att vara en ökning, nästan alla som omfattas av den har ju fått ett års mer erfarenhet på detta året liksom och de borde ju därmed få lite högre lön. Detta kompenseras kostnadsmässigt, i teorin i alla fall, av exempelvis pensionsavgångar för "seniora" med hög lön och nyanställning av "juniora" med låg lön.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Däremot har vi haft en högre inflation än löneökningarna under ganska lång tid.

"Reallönerna har ökat nästan varje år under 2000-talet och för år 2018–2020 ökade reallönerna för arbetare med 0,8 procent och för tjänstemän med 2,6 procent. Totalt för hela 2000-talet så har reallönen ökat med 37 procent för arbetare och med 49 procent för tjänstemän år 2000-2020."

Från en ondskefull arbetsgivarorganisation? Nej, det är ett citat ur LO:s lönerapport.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Men vad är alternativet? Inflation är ju högre priser liksom (i kronor alltså), det betyder att företagen tar mer betalt för sina produkter, ska detta inte avspeglas i lönerna i det företaget? Och det är ju samma inom offentlig sektor, priserna och lönerna går upp och då går också skatteintäkter upp.

Priselasticitet. Inflationen är inte jämn över branscher och nivåer. Höjda diesel- och elpriser påverkar en restaurang i allra högsta grad eftersom de är tvingade att få och tillaga sina ingredienser men om restaurangen matchar leverantörerna och kör en prishöjning på 30% (vilket många leverantörer gjort senaste månaderna) så lär många kunder vända i dörren.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ztenlund:

"Reallönerna har ökat nästan varje år under 2000-talet och för år 2018–2020 ökade reallönerna för arbetare med 0,8 procent och för tjänstemän med 2,6 procent. Totalt för hela 2000-talet så har reallönen ökat med 37 procent för arbetare och med 49 procent för tjänstemän år 2000-2020."

Från en ondskefull arbetsgivarorganisation? Nej, det är ett citat ur LO:s lönerapport.

Jo, men det är alla löner, inte de som är resultat av årliga lönerevisioner. Jag har flera kollegor som bytt jobb i år exempelvis, de har alla fått en ökning på 15-25% och den ökningen har inget att göra med avtalsrörelsen, märket eller facket.

Skrivet av ducedo:

Priselasticitet. Inflationen är inte jämn över branscher och nivåer. Höjda diesel- och elpriser påverkar en restaurang i allra högsta grad eftersom de är tvingade att få och tillaga sina ingredienser men om restaurangen matchar leverantörerna och kör en prishöjning på 30% (vilket många leverantörer gjort senaste månaderna) så lär många kunder vända i dörren.

Nej självklart har jag förenklat kraftigt. Jobbar man exempelvis på ett företag som köper in råolja och raffinerar den har förstås dess kostnader ökat väldigt mycket mer än inflationen, medan andra företag och branscher påverkas mindre. Men vi har tyvärr inget bättre mått än inflationen att mäta kostnadsökningarna i samhället med.

Permalänk
Medlem

Försöker själv undvika att arbeta för företag med kollektivavtal om jag kan, har bara dåliga erfarenheter av "löneförhandlingar" med dessa det blir oftast mest en presentation av vilken höjning man får.

Nu fick jag i år ca 20% höjning av min arbetsgivare, men då visste arbetsgivaren om att jag förmodligen sagt upp mig om inte höjningen var minst 2 siffrig och att jag dragit in mycket pengar och nya kontrakt till denne.

Tycker gott du kan använda argumentet att deras marginal tillåter högre löner, men det måste försvaras av en bra arbetsinsats från din sida, varken arbetsgivaren eller du som arbetare gör något av välgörenhet.
De flesta arbetsgivare har just sin personal som främsta produkt och om man ger högre löner investerar man på så vis i sin produkt och det lönar sig i längden.

Visa signatur

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | RX 6700 XT | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | 860 EVO 1TB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5