Permalänk
Medlem

Kylskåpspolicy på jobbet

Hur ser reglerna ut på er arbetsplats? Vi har byggt nytt kontor där vi delar matsal (och kylskåp) med fabriksarbetarna och en person i ledningen har bestämt att det endast får vara matlådor, tillbehör (ketchup, sylt) samt eventuellt mjölk i kylskåpen. Tidigare har vi haft yoggi, smör och pålägg där så det pågår livliga diskussioner just nu.

EDIT: Det är 4 kylskåp + 1 frys till ca 60 anställda.

Permalänk
Medlem

Hos oss får allt vara i kyl (ej plastpåsar).
Allt som står i kyl ska ha en tydlig lapp med bäst före datum. En gång i veckan (fredag kl 15) så går en kollega igenom kyl och frys. Allt som har bäst före tidigare än detta slängs i soporna. Inklusive matlådor och allt.
Fair tycker jag.

Edit: 2 kyl 1 frys. Ca 50? anställda.

Permalänk
Medlem

Bara starköl får förvaras i kylskåpet. Den som ockuperar plats med annat får sparken omedelbart.

Skämt åsido, men starköl tar nog faktisk upp halva kylskåpet, resten är det ingen policy för. Och det handlar om att det på inte något sätt är ett problem och ingen klagar. Alla har plats att förvara det de vill. Alla kan sammsas om att ha samma ketchup, inte varje medarbetare behöver sin egen flaska.

*edit*
På frågan varför starköl så har de ibland AW speciellt efter fredag.

*edit2*
Angående chefer så är det ofta talangfulla för att ha fått deras plats. De kan lätt få storhetsvansinne och komma med riktigt dumma beslut. Jag tror fallet kan vara sådant om det inte är något större problem i verkligheten.
Mitt tips är ta inte fajten låt chefen få som den vill, det finns bättre saker att slåss om.

Permalänk
Medlem

Jag undrar alltid hur äckliga folks kylskåp är hemma, med tanke på hur det ser ut på många arbetsplatser.

Vi har inga speciella regler, annat än att vi ska hålla iordning precis som hemma i våra egna kylskåp.

Permalänk
Medlem

Jag undrar hur många gamla matlådor som eldas upp istället för att återvinnas för att ingen vill öppna och tömma lådan i matavfall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Hos oss får allt vara i kyl (ej plastpåsar).
Allt som står i kyl ska ha en tydlig lapp med bäst före datum. En gång i veckan (fredag kl 15) så går en kollega igenom kyl och frys. Allt som har bäst före tidigare än detta slängs i soporna. Inklusive matlådor och allt.
Fair tycker jag.

Edit: 2 kyl 1 frys. Ca 50? anställda.

Jobbar vi på samma ställe? lol. Vi har samma regler som ovan, även 2 kyl, 1 frys, fast ca 40 anställda.
Vi är uppdelade i 4 grupper, så varje grupp har 1 fredag som de ansvarar för och vi gör upp internt inom gruppen vem som städar ur. Oftast försöker vi skicka 2st så man kan vara lite social samtidigt.

Kan tillägga att det ibland glöms diskade matlådor som vi lägger i en papperspåse som vi tömmer ca 1 gång/månad. Ej diskade matlådor slängs, vissa medarbetare gör undantag för matlådor i glas (eftersom vi har diskmaskin är det inget större extraarbete).

Permalänk
Medlem
Skrivet av xtQ:

Jag undrar hur många gamla matlådor som eldas upp istället för att återvinnas för att ingen vill öppna och tömma lådan i matavfall.

För många definitivt. Detta är fördelen att ha en rutin där man städar ur varje vecka så hinner det inte bli alltför gammalt/äckligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Landmark90:

Jobbar vi på samma ställe? lol. Vi har samma regler som ovan, även 2 kyl, 1 frys, fast ca 40 anställda.
Vi är uppdelade i 4 grupper, så varje grupp har 1 fredag som de ansvarar för och vi gör upp internt inom gruppen vem som städar ur. Oftast försöker vi skicka 2st så man kan vara lite social samtidigt.

Kan tillägga att det ibland glöms diskade matlådor som vi lägger i en papperspåse som vi tömmer ca 1 gång/månad. Ej diskade matlådor slängs, vissa medarbetare gör undantag för matlådor i glas (eftersom vi har diskmaskin är det inget större extraarbete).

Det är ganska standard setup i företag i storlek 0-100 pers. Över det brukar det finnas dedikerade personal för skötsel av sånt där.

Permalänk
Medlem

Där jag jobbade(pluggar nu) så fick man nog ha vad man ville men kruxet var att varje fredag kastades ALLT i kylskåpet och det rengjordes. Vi hade nog 12 eller 14 kylskåp och ett par värme skåp på ca 450 personer.

Permalänk
Medlem

Vi har en kyl och en frys + en alkoholkyl. Jag tror nog att det får vara vad som helst där inne i princip! Aldrig hört något annat. Matlådor är nog det vi har minst av i kylskåpet men tror att det är en väldigt liten del som har matlådor med sig.

Permalänk
Medlem

Jag tycker nog som de flesta skrivit.
Tömning varje fredag, beroende på när sista lunch/middag äts (är det bara dagskift? Släng runt 15-16. Finns kvällsskift så kanske det behövs väntas till 21-tiden eller så)
En dedikerad yta för de som vill ha mat kvar efter slänga-tiden den dagen, t.ex. en halv hylla som då ska användas för att få ha lådan kvar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KurtEgon:

Hur ser reglerna ut på er arbetsplats? Vi har byggt nytt kontor där vi delar matsal (och kylskåp) med fabriksarbetarna och en person i ledningen har bestämt att det endast får vara matlådor, tillbehör (ketchup, sylt) samt eventuellt mjölk i kylskåpen. Tidigare har vi haft yoggi, smör och pålägg där så det pågår livliga diskussioner just nu.

EDIT: Det är 4 kylskåp + 1 frys till ca 60 anställda.

Tror jag ser hur det har fungerat.
En del har mer eller mindre flyttat dit sitt eget kylskåps innehåll så att det knappt går att få plats med matlådan på morgonen?
Lite förslag på regler:
En gång i veckan (måndagar funkar kanske bra) städas skåpen och allt utan namn eller som uttryckligen är till för alla slängs.
Efter arbetsdagen så plockar man med sig allt man har i kylskåpen, undantaget är sånt som alla får ta (Ketchup?) och är märkt med det.
Mögliga matlådor eller annat utgånget äckel kastas direkt, låda och allt oavsett namn eller märkning.
Efter att några fått sina dyra matlådor kastade så kommer det förhoppningsvis att bli lite bättre ordning och trevligare för alla.

Permalänk
Medlem

På den största arbetsplats jag varit på gällde namnlapp på matlådan och eventuellt annat man stoppade i kylen, fanns inga givna begränsningar och slängning på fredagar.
Samma på den näst största men där hade den ansvarige lite koll på vilka som ofta ställde in mjölkpaket och proteinbars osv. och brukade kontakta folk och fråga innan slängning.
Nuvarande jobb är vi så få att man inte behöver märka lådor och det frågas innan storstädning.

Det har aldrig funnits några restriktioner men jag misstänker att just sprit i jobbkylen skulle bli kontroversiellt på minst en arbetsplats...

Permalänk
Medlem

Vi a strax under 30 på min arbetsplats, och har ett stort kylskåp plus ett som är delat kyl/frys. Vi har inge direkta regler så vad som får vara i kylen. Det sköts hyffsat ändå. Men ibland har äckel förekommit

Permalänk
Medlem
Skrivet av KurtEgon:

Tidigare har vi haft yoggi, smör och pålägg där

Jag är mest nyfiken på motiveringen till detta?! Får man inte ha frukost i kylen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av xtQ:

Jag undrar hur många gamla matlådor som eldas upp istället för att återvinnas för att ingen vill öppna och tömma lådan i matavfall.

Eldas de upp så återvinns de ju. Hamnar de däremot på någon deponi någonstans så återvinns de ej.

Permalänk
Medlem

Vi har inga regler, det är ofta möglig mat i kylen, folk snor fritt och vi har mat i frysen med bäst före datum från 2017. Och det är vad man ser i framkant, längre in lär det vara mat från när frysen köptes.

Oklart hur många som delar på två kylskåp, kanske 60 pers?

Bemanning dygnet runt året runt så rutiner om att slänga allt en fredag skulle bli skumt (går väl om man växlar kylskåp varje vecka).

Som ni kanske kan anta är resten av köken i samma skick, folk sätter smutsiga saker i diskställen (tror vissa tänker att man samlar smutsigt där så diskar städpersonalen sen). Mikro/bänkar torkas sällan av, smutsiga saker i skåpen.

Permalänk
Medlem

Helt obegripligt att man inte kan få ha frukostmaterial i kylskåpet.

Ang att unvika gammalt mög i kylskåpet:
På vårt jobb så sätter någon en lapp på allt som är kvar i kylen på fredagar.
Vill man behålla något får man ta bort lappen, annars slängs det nästa fredag igen.

Rätt smidigt system och det kräver inte att man växlar mellan två kylar. Över lag är det ju ganska lite grejjor kvar en fredag så inte så mycket att "lappa".

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Bemanning dygnet runt året runt så rutiner om att slänga allt en fredag skulle bli skumt (går väl om man växlar kylskåp varje vecka).

Ena på måndag eftermiddag, den andra fredag eftermiddag, typ..

Permalänk
Medlem

Vi hittade matvaror (bland annat take away-rester) i kylen från 2020 när vi kom tillbaka efter pandemiupphållet. I stort sett allt åkte ut och kylen torkades ur.

Permalänk
Medlem

Här är det ingen riktig ordning. Blir lätt rörigt och lådor som står flera månader.

Så säger att namn är en bra grej. Så länge det är lock på grejorna tycker inte jag att det ska vara några problem med pålägg.

Eller att man tydligt informerar innan städning och att allt ska märkas innan, annars kastas det.

Permalänk
Medlem

På alla ställen jag jobbat har vi inte haft några kylskåps-regler men ser jag något som rör sig eller luktar illa så åker det rakt i soporna (detta har kollegor klagat på men det skiter jag i, jag vill inte ha levande saker där jag förvarar min mat)

Permalänk
Medlem

Har ej regler på kontoret men kylarna används i princip uteslutande till fri dricka samt frukostmaterial till fredagar. Företaget bjuder på lunch så ingen som har matlådor.

Permalänk
Medlem

Finns väl inga direkta regler på min arbetsplats, håll koll på det du ställer in typ.

Permalänk
Medlem

På min gamla arbetsplats hade vi tre kylskåp, till tre arbetslag. Sålänge det inte var i plastpåse så var det godkänt. Men tror inte vi hade några regler för tömning utan det ansvaret tog var och en. Någon enstaka gång har jag hittat någons hemgjorda penicillin och då åkte skiten ut

Permalänk
Medlem

Vi har en ölkyl för AW's, en fullstor kyl för oss som jobbar här, för matlådor, ketchup, läsk etc, en kyl för vår frukost (jobbet bjuder på frukost varje dag) och en frys som primärt används för bröd, men kan användas för en själv om man vill. Är väl runt 20 anställda som är på kontoret dagligen, men många som jobbar hemifrån också.

Sen har vi även skafferiplatser ifall man vill förvara något där.

Generellt rätt slappa regler på vad man skall ha i kylen, rensning görs när det är lite att göra, brukar oftast resultera i att en massa matlådor hivas rakt ut..

Permalänk
Medlem

Visste inte ens att det fanns regler kring det

Permalänk
Medlem

Tycker det borde va regel på att matlådor skulle bli märka med vem de tillhör, datum märkning behövs inte. Är det något äcklig låda som legat länge så är det ju lätt att säga till den som äger den om den är märkt.

Permalänk
Medlem

Hade nog inga regler alls på företagen i Sverige jag jobba hos och det syntes... Vissa veckor såg det ut som regnskogar och andra arktis. Jag har aldrig tagit med mig en matlåda och det enda jag förvarade i företagskylarna va stockar av snus (backups). Anledningen till att jag inte hade matlåda var av logiska skäl - Jag är helt handlingsförlamad i kök, jag kan helt enkelt inte laga mat + jag är på tok för bekväm (läs lat) för att lära mig.

Utomlands så har kylarna nästan uteslutet varit fyllda med flytande lunch...

Permalänk
Medlem

Allt ska vara markerat med namn och datum. Om något börjar bli gammalt/lykta illa så kan man enkelt berätta för personen att lösa det Annars kan man ha egna saker, typ ketchup eller så om man nu önskar, men markerat med namn som sagt.