Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Någon som har bra tips på om det går att "polera upp" sidan på skitknivar? Vet att jag har läst i tråden att många knivar är behandlade på sidorna för att inte få patina och jag kanske helt enkelt har sabbat min behandling? Är det bara att kassera? Gäller typ 99-299kr knivar så ingen mening att lägga några större resurser på att fixa till, men jag lagar hellre än byter ut, för miljöns skull.

Utöver det börjar trä handtagen på mina Ikea Briljera bli lite "matta". Vad kan man köra för träbehandling för att fräscha upp dem igen? Träolja? Dessa diskas för hand.

För att ta bort rost kan du använda så kallade rostsudd. Det finns bl.a. att köpa på Cleancut.
https://www.cleancut.se/butik/knivslipning/rostsudd

I början av denna video kan du se hur man använder rostsuddet:

Jag har själv det röda rostsuddet från Cleancut och det har fungerat bra att få bort lättare rost från t.ex. bestick, kastruller, knivar osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Någon som har bra tips på om det går att "polera upp" sidan på skitknivar? Vet att jag har läst i tråden att många knivar är behandlade på sidorna för att inte få patina och jag kanske helt enkelt har sabbat min behandling? Är det bara att kassera? Gäller typ 99-299kr knivar så ingen mening att lägga några större resurser på att fixa till, men jag lagar hellre än byter ut, för miljöns skull.

Utöver det börjar trä handtagen på mina Ikea Briljera bli lite "matta". Vad kan man köra för träbehandling för att fräscha upp dem igen? Träolja? Dessa diskas för hand.

Rostsudden är ett bra tips. Annars kan det funka med autosol eller Biltemas variant https://www.biltema.se/bilvard/lackvard/bilpolish/metallpolis.... Bruka bli ok om man polerar en stund. Till träskaft brukar jag använda Danish Oil . Stryk på ett tunt lager och låt torka, upprepa tills du är nöjd och polera med nån duk..
https://www.slojd-detaljer.se/produkter/fixa-forvara/olja-vax...

Permalänk
Medlem

Jureskogs knivsågning: ”Den är ju slö direkt!”

TEST: 14 kockknivar i stort test ”This is the shit” Billiga kniven hyllas.
https://www.aftonbladet.se/tester/a/dw769O/bast-i-test-av-koc...

Någon som har testet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorgo_:

Jureskogs knivsågning: ”Den är ju slö direkt!”

TEST: 14 kockknivar i stort test ”This is the shit” Billiga kniven hyllas.
https://www.aftonbladet.se/tester/a/dw769O/bast-i-test-av-koc...

Någon som har testet?

Paywall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorgo_:

Jureskogs knivsågning: ”Den är ju slö direkt!”

TEST: 14 kockknivar i stort test ”This is the shit” Billiga kniven hyllas.
https://www.aftonbladet.se/tester/a/dw769O/bast-i-test-av-koc...

Någon som har testet?

Paywall och om Jureskog säger något är jag skeptisk.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:
Skrivet av Json_81:

Paywall och om Jureskog säger något är jag skeptisk.

Tack för svar.
Måste dock ha missat någonting gällande Paywall, är det inte tillåtet att dela dessa om någon har säg Aftonbladet plus?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorgo_:

Tack för svar.
Måste dock ha missat någonting gällande Paywall, är det inte tillåtet att dela dessa om någon har säg Aftonbladet plus?

Det är säkert tillåtet, men de flesta av oss kommer inte betala för att kolla på länken

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wounded Duck:

Som tidigare nämnts, har du inte något stort intresse för det skulle jag avråda dyrare knivar.
Men jag skulle säga att en ordentlig kockkniv ca 20-25cm och en allkniv på ca 7-13cm räcker till mycket, en brödkniv är givetvis bra ifall man äter mycket bröd men inget man måste ha då det går alldeles utmärkt att skära med en kockkniv om den är tillräckligt vass..

Jag har provat lite olika knivar och några märken jag fastnat för och har hemma själv just nu är Yaxell, Miyabi och Zanmai
Har provkört Global och dem är fullt rimliga men i min hand tycker jag inte dem ligger rätt men
dem brukar kunna köra rätt schyssta deals på set.
Har provat Backyard knivset (5delar) och skulle väl säga att det är väldigt prisvärt och har man inte så stort intresse kommer man långt på det.
Wüsthof har jag inte provat själv men hört väldigt mycket bra om.
Även Morakniv är något jag hört gott om.
Skulle dock råda dig att känna på hur dem känns i handen om du har möjlighet att prova någonstans.

Rekommenderar även ett ordentligt brynstål då detta hjälper till att hålla eggen rak då den gärna böjer/viker ned sig och det oftast är det som gör att en kniv upplevs slö. ( har man en väldigt hårt härdad kniv fungerar inte det )

Precis, brynstål!! Spelar ingen roll hur bra kniv du har om du inte underhåller den. Dra bara ett par gånger på ett brynstål nästintill varje gång du använder den och känn skillnaden. Har haft min Global G-2 i kanske 7-8 år nu och brukar dra den mot ett brynstål när jag ska skära något där det verkligen märks om kniven är vass eller inte, t.ex tomater.

Det går verkligen inte att understryka hur stor skillnad det blir före och efter bryning när man skär mjuka tomater. Än om min kniv är mycket vassare än den genomsnittliga kniven man hittar i folks kökslådor så blir det verkligen skillnad. Man behöver inte stå och slipa och joxa med en sån kniv så länge man bryner den regelbundet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Det är säkert tillåtet, men de flesta av oss kommer inte betala för att kolla på länken

Okej, men bad inte någon att köpa det, utan syftade på om någon som kanske HAR köpt det, vill dela med sig.

Permalänk

Är det någon här som har testat Vulkanus VG2 professional knivslip? Ganska dyr, fått bra i diverse tester men är den något att ha? Är ingen knivnörd och förstår att den inte ger samma resultat som en mer avancerad knivslip eller att slipa själv med våtsten, men ger den okej resultat för en hobbykock?

Syftar alltså på denna: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5506661&gclid=EAIaIQobC...

Har inga dyrare knivar och har på min höjd bara tänkt investera i någon Victorinox eller Globalkniv.

Permalänk
Medlem

Jag har en Lansky och en Minosharp hemma. Funkar faktiskt rätt bra för mina billiga knivar. Däremot är jag ute efter en lite bättre kockkniv med dimplar? som kan komplettera mina andra simplare knivar.
https://www.vassaknivar.se/slipning/lansky-slipsystem/lansky-...
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=393861

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Skrivet av Dalesdator:

Är det någon här som har testat Vulkanus VG2 professional knivslip? Ganska dyr, fått bra i diverse tester men är den något att ha? Är ingen knivnörd och förstår att den inte ger samma resultat som en mer avancerad knivslip eller att slipa själv med våtsten, men ger den okej resultat för en hobbykock?

Syftar alltså på denna: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5506661&gclid=EAIaIQobC...

Har inga dyrare knivar och har på min höjd bara tänkt investera i någon Victorinox eller Globalkniv.

Jag har en hemma. Kör globalknivar primärt. Som du säger de är inte samma som att slipa dem ordentligt men jag tycker du får en skarpare egg. Har testat globals egna knivslip och tycker att Vulkanus är betydligt bättre.

Permalänk
Skrivet av Rockybruz:

Jag har en hemma. Kör globalknivar primärt. Som du säger de är inte samma som att slipa dem ordentligt men jag tycker du får en skarpare egg. Har testat globals egna knivslip och tycker att Vulkanus är betydligt bättre.

Tack för svaret! Kanske slår till på en sån då. Har du koll på om det är någon annan skillnad än materialet mellan professional i stål och vg2 wood? Wood är något billigare nämligen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dalesdator:

Är det någon här som har testat Vulkanus VG2 professional knivslip? Ganska dyr, fått bra i diverse tester men är den något att ha? Är ingen knivnörd och förstår att den inte ger samma resultat som en mer avancerad knivslip eller att slipa själv med våtsten, men ger den okej resultat för en hobbykock?

Syftar alltså på denna: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5506661&gclid=EAIaIQobC...

Har inga dyrare knivar och har på min höjd bara tänkt investera i någon Victorinox eller Globalkniv.

Superbra skulle jag säga, jag har en "riktig" slip också, men det är sällan man orkar sätta sig med den, vulkanus används ofta och håller knivarna i gott skick.

Skrivet av Dalesdator:

Tack för svaret! Kanske slår till på en sån då. Har du koll på om det är någon annan skillnad än materialet mellan professional i stål och vg2 wood? Wood är något billigare nämligen.

Kikade på samma sak innan jag beställde, hittade inget om någon skillnad mer än materialet, men valde stål ändå för det passar bättre i mitt kök.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Skrivet av Json_81:

Superbra skulle jag säga, jag har en "riktig" slip också, men det är sällan man orkar sätta sig med den, vulkanus används ofta och håller knivarna i gott skick.

Kikade på samma sak innan jag beställde, hittade inget om någon skillnad mer än materialet, men valde stål ändå för det passar bättre i mitt kök.

Härligt att höra att den funkar rätt bra! Precis, jag tänker att det är bättre att ha något jag faktiskt kommer använda i slutändan.

Är dock lite lost i vad gäller modellen i rostfritt stål. Finns både en som heter Vulkanus 09HS011 för 865 på Amazon och en annan som heter Vulkanus MSVA20G2 för 949. Jag antar att det inte är någon skillnad på dessa men är lite oklart och hittar inget om det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dalesdator:

Härligt att höra att den funkar rätt bra! Precis, jag tänker att det är bättre att ha något jag faktiskt kommer använda i slutändan.

Är dock lite lost i vad gäller modellen i rostfritt stål. Finns både en som heter Vulkanus 09HS011 för 865 på Amazon och en annan som heter Vulkanus MSVA20G2 för 949. Jag antar att det inte är någon skillnad på dessa men är lite oklart och hittar inget om det.

Sökte på dem och ser ingen skillnad heller.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Skrivet av Dalesdator:

Tack för svaret! Kanske slår till på en sån då. Har du koll på om det är någon annan skillnad än materialet mellan professional i stål och vg2 wood? Wood är något billigare nämligen.

Ingen aning faktiskt, vet inte om den ena är billigare på grund av att det är trä kontra rostfritt stål och att de har samma skärpstål Oavsett tror jag du kommer bli nöjd!

Permalänk
Skrivet av Json_81:

Sökte på dem och ser ingen skillnad heller.

Står olika mått på produkterna på Amazon men vet inte riktigt om man kan lita på det. De borde ju onekligen vara samma kan man tycka. Tack för input!

Permalänk
Skrivet av Rockybruz:

Ingen aning faktiskt, vet inte om den ena är billigare på grund av att det är trä kontra rostfritt stål och att de har samma skärpstål Oavsett tror jag du kommer bli nöjd!

Så kan det nog vara. Det blir jag säkerligen!:)

Permalänk
Medlem

Tänkte återuppliva diskussionen här med att fråga efter köpråd för en mindre kniv att komplettera min uppsättning med.

Jag har haft tanken på en mindre "grönsakshacka", efter att jag provade en Global GS-5 för ett tag sedan.
GS-5 skulle passa bra men jag har känslan att Global inte alltid är så prisvärt.

Just nu har jag sett att GS-5 finns att få tag på för 598:- (https://zerazza.com/produkter/global-gs-5-gronsakskniv-14-cm/)
Sen finns även GS-83 för 508:- (inkl frakt, https://www.enkla.store/global-kockkniv-gs-83.html )

Är det någon som har ett bra tips på något liknande som känns mer prisvärt?
Det viktiga för mig är relativt plan egg, styvt blad och ganska kort.

Permalänk
Skrivet av Caesar:

Tänkte återuppliva diskussionen här med att fråga efter köpråd för en mindre kniv att komplettera min uppsättning med.

Jag har haft tanken på en mindre "grönsakshacka", efter att jag provade en Global GS-5 för ett tag sedan.
GS-5 skulle passa bra men jag har känslan att Global inte alltid är så prisvärt.

Just nu har jag sett att GS-5 finns att få tag på för 598:- (https://zerazza.com/produkter/global-gs-5-gronsakskniv-14-cm/)
Sen finns även GS-83 för 508:- (inkl frakt, https://www.enkla.store/global-kockkniv-gs-83.html)

Är det någon som har ett bra tips på något liknande som känns mer prisvärt?
Det viktiga för mig är relativt plan egg, styvt blad och ganska kort.

Trivs man med global-handtagen är gs-5:an grym, klart prisvärd. Prisvärdhet inom knivar är så luddigt. Omöjligt i princip.
Min gs-5:a är min mest använda kniv i dagsläget, använder den till allt i princip förutom fisk och större kött-bitar. Nästan så man får dåligt samvete för dom andra knivarna på väggen....

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Skrivet av Caesar:

Tänkte återuppliva diskussionen här med att fråga efter köpråd för en mindre kniv att komplettera min uppsättning med.

Jag har haft tanken på en mindre "grönsakshacka", efter att jag provade en Global GS-5 för ett tag sedan.
GS-5 skulle passa bra men jag har känslan att Global inte alltid är så prisvärt.

Just nu har jag sett att GS-5 finns att få tag på för 598:- (https://zerazza.com/produkter/global-gs-5-gronsakskniv-14-cm/)
Sen finns även GS-83 för 508:- (inkl frakt, https://www.enkla.store/global-kockkniv-gs-83.html )

Är det någon som har ett bra tips på något liknande som känns mer prisvärt?
Det viktiga för mig är relativt plan egg, styvt blad och ganska kort.

har ett gäng globalknivar. denna använder jag typ 90% när jag ska skära något. upplevs som lätt och smidig genom att bladet är lite tunnare, när man använt den ett tag känns de andra knivarna klumpiga. så rekommenderas.
https://zerazza.com/produkter/global-gs-11-allkniv-flexibel-1...

Permalänk
Medlem
Skrivet av bluetrain:

har ett gäng globalknivar. denna använder jag typ 90% när jag ska skära något. upplevs som lätt och smidig genom att bladet är lite tunnare, när man använt den ett tag känns de andra knivarna klumpiga. så rekommenderas.
https://zerazza.com/produkter/global-gs-11-allkniv-flexibel-1...

Den där har jag redan, och är inte alls förtjust i det mjuka bladet, tycker snarare det är ett problem så snart man ska hacka något lite hårdare.
Själv använder jag oftare G48 (18cm Santoku), perfekt när man vill attackera en hel pumpa, men den är lite klumpig när man ska hacka småsaker.

Permalänk

Hej igen!

Är inne på att köpa min första japanska kockkniv/santokukniv och just nu lutar det åt Ohishi VG10. Alltså denna: https://www.cleancut.se/butik/knivserier/ohishi-2-serier/ohis...

Har någon erfarenhet av kniven i fråga? Är den ett bra köp? Tittade även på Takamura R2 med SG2 pulverstål och liknande knivar men folk verkar avråda nybörjare som mig att köpa sådana knivar då de är ömtåliga.

Jag har även tittat på Miyabi 6000 MCT men jag antar att samma problem gäller även den? Dvs att den är relativt ömtålig pga dess hårda stål och tunna egg.

Var är era åsikter om detta, och vad skulle ni rekommendera för kniv för en nybörjare mellan ungefär 1-2000 kronor?

Permalänk
Medlem

Hejsan.

Jag lånar tråden lite.

Det är så att jag skulle vilja testa på lite roligare knivar i köket än dom vi kör på nu (typ 5st för 299kr) och kom över följande kniv: https://www.cervera.se/produkt/sai-m03-santokukniv-135-cm genom Benify för ca 600kr.

Är det en bra förstakniv inför att konvertera om köket till lite bättre grejjer? Eller är globals mer basicknivar mer lämpade? Tänkte att denna kräver mer underhåll eller så.

Visa signatur