Intel Core i9-13900 "Raptor Lake" på operationsbordet

Permalänk
Melding Plague

Intel Core i9-13900 "Raptor Lake" på operationsbordet

Med rakblad och värmepistol avlägsnas värmespridaren från ett utvecklingsexemplar av Core i9-13900. Under huven hittas en krets på 257 mm².

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk

Angående Core 13000-serien kan bli en effekttörstig generation. Så säkerligen vid större laster.
Det jag hoppas på är att den blir en väldigt strömsnål generation vid väldigt små laster som ordbehandling och kolla på någon film. Detta tack vare att ha små och stora kärnor.

Permalänk
Medlem

Har gjort en delid på en 6700k gav bra effekt och sänkte loadtemps med 15-20 grader. Haft AMD sedan dess. Har man gjort delids på de senaste generationerna av Intel?

Visa signatur

- Dator, Mus, Tangentbord och skärm.

Permalänk
Medlem

Har delidat min 8086K. Det har hållit sig fint i flera år nu. Lär dock inte bli en delid om jag byter ut den mot en CPU med fastlödd värmespridare.

Permalänk
Datavetare

Kikar man på "die shot" av Alder Lake borde ca 30 mm² av komma av 2 extra E-kärnor E-kluster (8 st E-kärnor till), det inkluderar L3 cache samt ring-buss delen.

De resterande ca 20 mm² kommer då antagligen från den större cachen. E-core får ju 100 % mer L2$, P-core får 60 % mer L2$ och totalt sett ökar L3$ med 20 % hos 13900K (relativa förändringen på just L3$ varierar beroende på modell, 13600K har 25 % mer L3$ jämfört med 12600K, det förutsatt att läckta specifikationer stämmer).

Att öka cache ger rätt dålig utdelning räknat i perf/mm², men fördelen med cache är att den i sig inte drar jättemycket ström, så är tekniskt möjligt att skruva upp storlek på cache utan att effekten drar iväg. Ovanpå det ger större cache något lägre effekt från CPU-kärnorna då det kostar mer energi att läsa från RAM än från cache, men lär på det stora hela kanske vara försumbart just hos den här serien...

Edit: angående "större krets enklare att kyla", såg detta i GB5 databasen. I.o.f.s. något att man når 2314 poäng i ST, men det kanske inte kan kallas "coolt"...

Ihop med detta "Intel Core i9-13900K Raptor Lake CPU With 5.8 GHz Boost Clock, 350W “Unlimited Power Setting”"

Kanske dags för EU att börja införa utsläppsrätter på CPU-innehav...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Det jag är mest intresserad av det är prestandan när man skruvar ner effekten rejält. Som 35-45 watt, eller nuc på 15-27 watt eller ulltraportabla. Men det läser man sällan något om. Alltså förbättringen mellan generationer.

Visa signatur

Chassi : BitFenix Prodigy Svart mITX Moderkort : Asus P8Z77-I DELUXE mITX CPU : Intel Core i7 3770K RAM : Crucial 16GB (2x8192MB) CL9 1600Mhz Ballistix Sport

Permalänk
Medlem
Skrivet av livsnjutaren:

Har gjort en delid på en 6700k gav bra effekt och sänkte loadtemps med 15-20 grader. Haft AMD sedan dess. Har man gjort delids på de senaste generationerna av Intel?

Ja, jag gjorde det för att min 6700K throttlade flukturerade i temps sjukt mycket. Helt klart värt det. Sedan 9000-serien har de fastlödd IHS så inte någon jättestor anledning att göra det längre, plus att det är krångligare eftersom du måste köra varmluftpistol.