Intel i5 9600k använder inte alla trådar/kärnor

Permalänk
Medlem

Intel i5 9600k använder inte alla trådar/kärnor

Hjälp mig, har nyss uppgraderat till en ny CPU (I5 9600k) och Moderkort (ASUS PRIME H310M-A). Problemet är att i både Aktivitetshanteraren och i Cpuz (Program) så "används" bara 4 Kärnor och 4 trådar men CPU:n har 6/6. (Kan det vara en bugg då min förra CPU bara hade 4 kärnor och trådar?) Har testat att gå in i Systemkonfiguration för att ändra antalet kärnor som används men Maxantalet är bara 4. Har installerat nya drivrutiner till både CPU och mobo. I enhetshanteraren visas alla 6 kärnor. I bios står det att alla 6 kärnor används också.

Vad kan problemet vara?

Tacksam för svar

// Romeo

Permalänk
Medlem
Skrivet av RomeoLundmark:

Hjälp mig, har nyss uppgraderat till en ny CPU (I5 9600k) och Moderkort (ASUS PRIME H310M-A). Problemet är att i både Aktivitetshanteraren och i Cpuz (Program) så "används" bara 4 Kärnor och 4 trådar men CPU:n har 6/6. (Kan det vara en bugg då min förra CPU bara hade 4 kärnor och trådar?) Har testat att gå in i Systemkonfiguration för att ändra antalet kärnor som används men Maxantalet är bara 4. Har installerat nya drivrutiner till både CPU och mobo. I enhetshanteraren visas alla 6 kärnor. I bios står det att alla 6 kärnor används också.

Vad kan problemet vara?

Tacksam för svar

// Romeo

Menar du att du bara kan se 4 trådar i aktivitetshanteraren?
Min första tanke var också att systemkonfiguration var fel, men det hade du testat.

Kanske en BIOS reset?
Kanske krävs nytt BIOS för att stödja 6 kärnor om du nyss bytt processor?

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Menar du att du bara kan se 4 trådar i aktivitetshanteraren?
Min första tanke var också att systemkonfiguration var fel, men det hade du testat.

Kanske en BIOS reset?
Kanske krävs nytt BIOS för att stödja 6 kärnor om du nyss bytt processor?

Kan testa att göra en reset, när du säger att det "krävs nytt BIOS", menar du då nya drivrutiner eller nytt moderkort?
För mitt mobo är helt nytt också och det ska inte vara något problem med det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RomeoLundmark:

Kan testa att göra en reset, när du säger att det "krävs nytt BIOS", menar du då nya drivrutiner eller nytt moderkort?
För mitt mobo är helt nytt också och det ska inte vara något problem med det.

Nytt moderkort är ingen garanti att det har senaste BIOS.

BIOS är ett chip på moderkortet som du uppdaterar. Om du är osäker så bör du inte göra det. Alternativt kolla lite guider.

PS: Moderkortet är mer än 4 år gammalt så det är högst troligt att det finns BIOS uppdateringar

Senaste uppdateringen kom i mitten av 2021
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRI...

Permalänk
Medlem

9600k stöds från bios version 2201
Har du äldre version så bör du uppdatera

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lasse62:

9600k stöds från bios version 2201
Har du äldre version så bör du uppdatera

Alright, ska testa det då, tack

Permalänk
Medlem

MSConfig-systemstart-avancerade alternativ-bocka ur rutan "antal processorer"

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Nytt moderkort är ingen garanti att det har senaste BIOS.

BIOS är ett chip på moderkortet som du uppdaterar. Om du är osäker så bör du inte göra det. Alternativt kolla lite guider.

PS: Moderkortet är mer än 4 år gammalt så det är högst troligt att det finns BIOS uppdateringar

Senaste uppdateringen kom i mitten av 2021
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRI...

Skrivet av Lasse62:

9600k stöds från bios version 2201
Har du äldre version så bör du uppdatera

Har uppdaterat till senaste bios nu men, fortfarande samma sak :/

Permalänk
Medlem
Skrivet av RomeoLundmark:

Har uppdaterat till senaste bios nu men, fortfarande samma sak :/

Brukar finnas nån inställning i BIOS som gör att inte alla cores används, men visst hade du kört en BIOS reset?

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Brukar finnas nån inställning i BIOS som gör att inte alla cores används, men visst hade du kört en BIOS reset?

Har inte gjort en reset än, men nu har ett till problem uppstått. Testade att sänka kärnorna i systemkonfigurationen (msconfig) för att se om det bara var någon display-bugg, men nu står det att max-antalet bara är 2 i antal processorer så kan inte ens ändra tillbaka till 4, nånting i datorn är ju fel....

Permalänk
Medlem

resetta bios, kolla också så att cpu kylaren sitter åt ordentligt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Selmalagerlöf:

resetta bios, kolla också så att cpu kylaren sitter åt ordentligt

Kylaren sitter ordentligt, ska göra en bios reset nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Brukar finnas nån inställning i BIOS som gör att inte alla cores används, men visst hade du kört en BIOS reset?

Skrivet av Selmalagerlöf:

resetta bios, kolla också så att cpu kylaren sitter åt ordentligt

Har gjort en reset nu, bytt batteri också men det har inte hjälpt

Permalänk
Medlem

Ordna en USB med en bootbar Linux-distribution, boota med den och se om alla kärnor fungerar. Gör dom det är det ditt Windows som är knas.

https://ubuntu.com/tutorials/create-a-usb-stick-on-windows#1-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av the squonk:

Ordna en USB med en bootbar Linux-distribution, boota med den och se om alla kärnor fungerar. Gör dom det är det ditt Windows som är knas.

https://ubuntu.com/tutorials/create-a-usb-stick-on-windows#1-...

Har löst det nu, använde nåt program som gjorde att datorn ”upptäckte” alla kärnor. Tack för hjälpen iallfall

Permalänk
Medlem
Skrivet av RomeoLundmark:

Har löst det nu, använde nåt program som gjorde att datorn ”upptäckte” alla kärnor. Tack för hjälpen iallfall

Beskriv gärna vad för program du använde och vad du gjorde. Ifall nån i framtiden får samma problem