Helgsnack: Bästa processorkylaren genom tiderna

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sjävlklart fanns det extremister, dessa fanns redan på 90talet. Jag vill minnas att SVT hade ett reportage om hur man kunde göra om sitt nätaggregat till temperaturreglerat redan på 90talet. Skruva isär den, löda loss kablar och lägga in något som ökar resistans efter värme. Där de la lite varningar om att det var riskfyllt.

Men det jag säger är att min bild att folk i allmänhet bara tog en cpukylare med bra betyg på den butik som köpte resten av delarna på. Vissa köpte bättre och dyrare än andra.
Jag har dock ingen bild av att folk diskuterade så mycket om vilken det var eller granskade dem så noggrant. Skulle de köpa en ny dator och en viss kylare inte fanns hemma, så skulle de på 2 sekunder bara välja en annan som i butiken hade toppbetyg utan att ens söka efter recensioner etc.

Det var ju först i slutet av 90-talet det började finnas något utbud att prata om ifall man inte moddade själv.
Jag skruvade loss småfläktarna (gissar på 40mm) från kylflänsarna till mina celeron 366 och fäste två fläktar över dem istället.
Entusiastbutikerna var ju i regel 10-20 kvadrat i någon källare och man fick ju utöver att faktiskt ha fått nys om dem ta sig dit för att se om de hade något spännande

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

Kör just nu en be quiet dark rock pro 4,har inget att klaga på där🙂.en del av dagens cpuer blir så grymt varma😬
Innan den en corsair h115i 280mm aio, var riktigt nöjd med den också. Det rullar på fortfarande hos syrrans pojk.
Kommer knappt ihåg vad jag körde för cpu kylare på 90-2000talet 😋 men mycket chassi fläktar hade man iaf, inget ljudlös där inte 😂

Visa signatur

Asus rog crosshair VII Hero x470. AMD 5800x Be quiet dark rock pro 4 cpu kylare. Corsair 3600mhz minne 32gig. Asus tuf 3080 oc grafikkort plus några ssd och mekaniska hårddiskar. Be quiet pure base 500DX vit datorlåda. En samsung G7 32 curved 240hz skärm plus en samsung 24 tum 60hz. Epos hörlurförstärkare. Epos H6pro closed hörlurar. Asus ROG mus och tangentbord

Permalänk
Medlem

Ni tar upp massa modeniteter. Fadern till överklockkingen på bred front för normala pengar var…

Akasa Silver mountain.

Det var tider för den riktiga cornisseuren… således utan fläkt. Sådant väljer klart proffset själv. Tonvis med forum trådar hur man valde fläkt. Monterade upp-o-ner med egenbyggd kartong tunnel m.m.

Självklart körde man en Delta i max rpm utan fläktkurva. Så när personen höll in push-to-talk, kom komentaren direkt. ”Kan du be din mossa sluta damsuga ditt rum när vi kör match…”

Visa signatur

Macifierad militant mactivist....
"Why join the navy if you can be a pirate?" - Steve Jobs

Permalänk
Medlem

Taisol CGK760xx2 med en 60mm Thermal Take på.
Kylde flera härliga blyertsmoddade Athlons, skar många fingrar och gav lätt tinnitus.

Visa signatur

Diplomacy is the art of saying 'Nice doggie!'... till you can find a rock.

Permalänk
Avstängd

Scythe Ninja 2 Rev. B förmodligen. Kylt en del processorer med den, t o m helt passivt.

I övrigt så frågade jag tidigt t.ex. Zalman när kommer 12cm fläktarna, visste att 80mm inte skulle räcka för kommande generationer..

Har t o m moddat en Thermalright med extra kylflänsar. Fanns en hel del produkter förr i tiden för att experimentera lite.
Och generellt sett så fanns det bättre GPU kylare att köpa.

Bästa GPU-kylare:

Arctic Cooling Accelero S1 i dess olika varianter. Den borde göra comeback och det för 2x 140mm fläktar.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av blackeagle:

Kör fortfarande med min Phanteks PH-TC14PE från typ 2012 eller så, den har funkat bra länge nu och fläktarna är fortfarande i bra skick. Vi köpte varsin dubbeltornkylare det året, min fru, hennes bror och jag. Brodern köpte Silver Arrow, Frun NH-D14 och jag Phanteksen.

Den fick migrera från mitt HAF 912 Plus till mitt ganska mycket trängre Bitfenix Phenom M, men det fick plats på någon mm till utblåsfläkten i botten av chassit och om jag satte bakre inblåsfläkten på utsidan med fläktgaller XD så den får vara kvar ett tag till.

Jag har funderat på att byta låda till NR200p eller någon SAMA 01-variant för att slippa kör amed inverterat luftflöde och lite annat, men Phanteksen är ju 160mm om man sätter fläktarna helt plant med toppen, om det ens går med mittenfläkten, och rätt bred, så vi får se... Ny kylare och eventuellt nytt SFX-aggregat med dagens priser känns onödigt, så i fallet med NR200p är det ATX-bracket som gäller iaf.

https://i.imgur.com/Y5YBylp.jpeg

Satt väl i Swec´s testrigg ett bra tag? Vet att jag spanade på den, men blev Noctuan i sign.

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk

Dark rock pro 4 är den överlägset bästa kylaren jag haft, den är tystare och kyler bättre än nh 15. Tempsen har varit riktigt låga med min I9900k.

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Min nuvarande Noctua NH-D15 är den tystaste och effektivaste kylare jag har haft. Hade en NZXT Kraken X62 innan. Det var bland det sämsta skräp jag har stoppat i en dator. Kylprestandan var helt okej men den tillhörande mjukvaran (CAM) hade någon form av megalomanisk uppmärksamhetsstörning och kan närmast kategoriseras som malware. CPU-kylarnas Clippy. En CPU-kylare ska kyla CPU:n och vara tyst, inte ständigt söka min uppmärksamhet med splash-skärmar, inloggningsrutor, changelogs, "tips", Black Friday-erbjudanden och fan vet allt.

Permalänk
Medlem

"Bästa genom tiderna" vet jag inte om den är, men definitivt ett av de datordelsköp jag är mest nöjd med de senaste 25 åren.
Snurrar alltjämt på, knäpptyst och kyler bra i min "andraserver" i garderoben, såhär tretton och ett halvt år sedan jag köpte den.

Permalänk

Vet inte om det är mest nostalgi men Zalman Reserator x 2 användes i flera år och strulade aldrig, men var några as till att vara tunga och otympliga.
Körde dem i serie med en eheim akvariepump i det ena tornet.
Använde både till cpu o gpu med medföljande block.
Testade deras fläkt som sattes ovanpå kylaren, men för att få ut någon effekt alls från dem så fick de gå för fullt och då tog de bort hela tanken med reseratorn som var helt tyst.
Överklockad gick de i 2 år i sträck utan att någonsin gå över 50 grader.

Efterföljande blev en Noctua typ NHU12S med 2 st Noctua S12 ? utan pwm med low noice adapters inkopplade.
Tyvärr fick inte ramminnena plats under utan man fick flytta upp insugsfläkten ett snäpp.
Även för hög för ett av mina byggen och fick bytas ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ecchi-BANZAII!!!:

TRUE (Thermalright Ultra 120 Extreme)
https://images.anandtech.com/reviews/cooling/2007/thermalright-ultra-120-plus/120compare.jpg

Funkar än idag om du moddar fästet för ditt moderkort, för kylaren klarar av många av dagens processorer.

Är enligt mig en väldigt passande jämförelse.
CNPS CU-7700/9700 gänget. 👍

Jag hade också en TRUE som första tornkylaren. Jämfört med kylarna man hade haft innan var det helt klart en annan nivå. Kunde kyla min C2D passivt fast den hade en rejäl OC. Användes i över 10 år till den skänktes bort.

Tycker även AMD Wraith Prism förtjänar beröm. Inte ofta en stock kylare är både bra och snygg. Lätt att installera och passar allt från gamla Athlon 64 till senaste AM5. Synd att de inte skickar med dem längre.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Zalmans kopparkylare var väl rätt bra förr. (Bara jag som saknar koppar heatsinks på moderkort? )
Den kylare jag personligen gillade mest är väl Thermalright Ultra-120 Extreme. Att överklocka Q6600 från 2.4Ghz till 3.6Ghz var inte helt fel!

Idag så är det dock Noctua NH-D15 som gäller om inte man går över till vattenkylning, det är en riktigt bra kylare men den kanske inte är så värst bra med de nyaste high end processorerna som drar 250-300w.

Permalänk
Medlem

Har alltid haft en förkärlek till gigantiska kylare.
Prolimatech Genesis är nog min favorit då den är formad för att ha en fläkt monterad så varmluft blåses ut bak samt en som även skapar luftströmmar över minnesmodulerna.
Estetiskt sätt så är zalman CNPS-9700 en trevlig modell men i nuvarande dator sitter en Noctua NH-D15 med bara en fläkt då det inte finns utrymme för den andra

Permalänk
Medlem

Är väl min nuvarande Noctua NH-D15. Den är gigantisk och färgerna är sådär, men det spelar inte nån roll när man har en låda utan fönstersida. Den kyler helt enkelt brutalt bra medans den är tyst. Körde min förra cpu som var en i5 6600k i 4,8 ghz (3,5 ghz standard) utan problem och höga temps.

Visa signatur

Asus Rog Strix X299 -E - Intel i7 7740x - Noctua NH-D15 - Kingston HyperX Fury 16GB DDR4 3200MHz - Asus RTX 2070 Rog Strix OC - Corsair RM850I - Samsung 970 Evo Plus 1TB - Fractal Design Define R5 - MSI Optix G273QFK - Hyper X Cloud II

Permalänk
Medlem
Skrivet av DrSwizz:

Det förvånar mig att ingen nämnt Thermaltake Big Typhon:
https://www.njuskalo.hr/image-w920x690/procesori/thermaltake-big-typhoon-soc-775-am2-am3-kopce-6-bakrenih-cijevi-slika-53914363.jpg
I mina ögon var det en av de mest banbrytande processorkylarna som funnits; den var (med dåtida mått) gigantiskt stor och använda heatpipes; De flesta andra processorkylaer var ynkliga i jämförelse med den.

jag hade en också och var mycket nöjd med den!

Permalänk
Medlem

Coolermaster hyper 212 såklart! sitter i flera av mina riggar, har en som fortfarande tuffar på sen lanseringstid.

Visa signatur

My rig 144hz 1440p 27" samsung g5, xfx 6950xt, 11900K, TM Peerless assassin,Gigabyte z590 UD, 32GB 3200MHz Vengeance, 1tb nv2, 2TB SSD 4TB HDD, corsair750 vengeance, Lancool 215.
GFs rig 144Hz samsung 1080p, Palit 3060Ti, 10400F,corsair H60 , B560 Auros, 16GB 3000MHz, 500GB NV1, 480GB A400, 2TB+750GB HDD, Seasonic 650 gold, Kolink Void Laptop Lenovo Legion 5, 2060, 4800H, 16GB, 1,5TB NVME HTPC 3060, 10400F, 16GB, 500GB NVME, 960GB A400 3rd PC 3060Ti, 3700X, Hyper 212, 16GB, 250GB SSD, 2TB HDD, 650w gold, P300A

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gtoxed:

Coolermaster hyper 212 såklart! sitter i flera av mina riggar, har en som fortfarande tuffar på sen lanseringstid.

En riktig klassiker!

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Medlem

212:an är ju fantastisk sett till prestanda mot pris.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming | Intel Core i5-13600K | Corsair Dominator Platinum RGB | ASUS ROG STRIX RTX 3080 OC | Samsung 980 PRO | Corsair H115i Elite Capellix | Corsair AX1600i | Corsair 500D RGB SE | ASUS ROG PG279Q

Permalänk
Medlem

Zalman blev min första externa kylare runt 2006, minns den väl för den var orange och lös!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem

Vapochill

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem

Måste väl vara NH D14 eller 15 från Noctua.

Visa signatur

[Låda: NZXT H630 Ultra Tower Silent] [MB: ASRock Z590 Velocita] [CPU: Intel 10900K] [CPU-kylning: Arctic Cooling Liquid Freezer II 360] [Mem: 32 GB 34666 MHz CL15] [GPU: XFX Speedster Merc 319 6950 XT] [Lagring: 180 GB Intel+128 GB Corsair SSD, 525 GB Crucial M.2] [Bildskärm: LG 4k 43" bildskärm] [Ljudkort: inbyggt, med extern hörlursförstärkare/DAC] [Högtalare: Edifier S530D] [Lurar: Beyerdynamic Amiron Home]

Permalänk
Medlem

Svårt att slå Cooler Master Hyper Evo 212 när det kommer till att pricka rätt i den heliga treenigheten av pris, kylning och ljudnivå va? Du kan få bättre kylning och lägre ljudnivå men då kostar det därefter.

Permalänk
Medlem

Mest bang for the buck, AMDs Wraith-kylare, första stock-kylaren som var bra... Någonsin?

Hyper Evo 212 är väl tvåa, efter det handlar det om att trycka in väldigt mycket pengar för att få bättre kylning.

Ska man gå längre bak i tiden så var Arctic Coolings kylare för typ 99kr värt varenda spänn jämfört med stock-kylare som på den tiden var 40-60mm @ 5000RPM.

Permalänk
Medlem

Har kört min Scythe Mugen 2 rev B i många år nu, funkar fint fortfarande.
Köptes nog 2011 på webhallen.
Här är den, stor och fin med många fenor
https://www.inet.se/produkt/5321447/scythe-mugen-2-rev-b

Visa signatur

Dator: i5 10600k w/ Scythe Mugen 2 rev.B @ Stock | MSI GeForce RTX 3070 Ti Ventus OC | MSI Tomahawk z490 | Fractal Design Newton R3 600W | HyperX Fury 3200MHz CL16 2x16 GB | Silverstone Fortress FT-02 | Crucial MX100 SSD 256GB | 2TB WD Green | Windows 10

Permalänk
Medlem

Noctua NH-D14 för min del. Min inhandlades i början av 2011 och snurrar fortfarande på ljudlöst uppe i farsgubbens hobbystudio.

Hade en 212:a på Phenom II-tiden, 2009/-10? Men med tanke på att jag bytte fläktar och körde push/pull så blev priset inte mycket bättre. Men det var ju för att man försökte pressa 1055t-prollen över nästa magiska GHz-mur.

Där ligger skillnaden mellan 212:an och NH-D14, den första hade ständigt gnagit i mitt sinne om att jag skulle kunna få ut mer prestanda eller få en tystare dator, medan med Noctuan tänkte jag aldrig på bättre kylning under det decenniet den var i min ägo.

Visa signatur

DATOR i bruk: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming, Ryzen 7 5900X. 4x16 GB Ballistix MAX RGB @ 3800 MT/s 16-17-18-34-51 (1T)/~58 ns. MSI RTX 4090 Ventus x3. Samsung 980 Pro 1 TB. EK AIO Elite 360.
DATOR 2011 års modell: Underbara Sandy Bridge, i7 2600K@4,7 GHz på ett P67 Sabertooth-bräde. Radeon HD 7770

Permalänk
Medlem

Måste nog slå ett slag för den gamla klassikern Thermalright SK6. Dess kvot prestanda/storlek var svårslagen. Visst, den tog bara 60mm-fläktar, så ljudvolymen var ju inte att leka med (särskilt inte i den omåttligt populära kombinationen med en Delta 60), men drygt 3 hekto koppar höll nere temperaturen fint!

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Näe Hyper Evo 212 är väl som nämnts grym "bang for the buck". Hade en innan jag började med klockningen av förra cpu:n. Den rullar dock fortfarande på i en av mina söners dator.

Visa signatur

Asus Rog Strix X299 -E - Intel i7 7740x - Noctua NH-D15 - Kingston HyperX Fury 16GB DDR4 3200MHz - Asus RTX 2070 Rog Strix OC - Corsair RM850I - Samsung 970 Evo Plus 1TB - Fractal Design Define R5 - MSI Optix G273QFK - Hyper X Cloud II

Permalänk

Noctua NH-u12 för min del. Har haft den sedan ca 2009 och är fortfarande lysande. Bara att köpa nytt monteringskit och och bulta dit på mitt LGA1700 system.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sjävlklart fanns det extremister, dessa fanns redan på 90talet. Jag vill minnas att SVT hade ett reportage om hur man kunde göra om sitt nätaggregat till temperaturreglerat redan på 90talet. Skruva isär den, löda loss kablar och lägga in något som ökar resistans efter värme. Där de la lite varningar om att det var riskfyllt.

Men det jag säger är att min bild att folk i allmänhet bara tog en cpukylare med bra betyg på den butik som köpte resten av delarna på. Vissa köpte bättre och dyrare än andra.
Jag har dock ingen bild av att folk diskuterade så mycket om vilken det var eller granskade dem så noggrant. Skulle de köpa en ny dator och en viss kylare inte fanns hemma, så skulle de på 2 sekunder bara välja en annan som i butiken hade toppbetyg utan att ens söka efter recensioner etc.

Folk i allmänhet överklockade inte, då behövdes bara kylaren som kom med. Hängde man i ett "nördgäng", då överklockades det.

Permalänk
Medlem

Just en Taisol CGK760 med en Delta "screamer" 60mm använde jag för att få upp min AKBA-steppade AMD Duron 600 i 1200+ mhz.
Kom precis på att den processorn köpte jag från JME-data genom att ringa till dom och be killen som svarade att läsa upp alla steppings på dom Duron 600 dom i hade i lager

Visa signatur

[EpoX8k5a2+]-[Xp1600@1815]-[Extreme DDR2700] - [Gainward ti4200]