Två av fem svenskar sparar gammal elektronik

Permalänk
Medlem

Jag är skyldig, lägger i lådor i syfte - kan komma att behövas. Det syftet har flera gånger visat sig vara motiverat, vilket rättfärdigar mitt förhållningssätt!

Permalänk

Jag är lite tvärt om på vissa sätt. Grovsoporna är en guldgruva om man är lite påhittig och okräsen. Förutom möbler (utan tyg) så har jag ljudsystem, tv, datorskärm, lampor, drönare, rc-fordon och många mindre delar jag tagit därifrån som strömbrytare, kylfläktar, strömkablar mm.

En del läggs på hög såklart men det skulle ju slängas ändå..
Oftast är mina egna saker så pass lite värda att jag skänker dem men de ska vara bra trasiga innan jag slänger dem.

Permalänk
Medlem

Är mest glömmer bort/orkar inte lägga upp en annons för min del, sen blir prylarna så gamla att jag inte ens vill skänka bort dem så dumpar dem på återvinningen.

Datorer är en annan femma, går lätt att få ihop en fungerande burk och skänka bort till någon som behöver det.

Permalänk
Medlem

Haha jo en del gammal skit står ju förrådet men mina föräldrar är värre än värst då dom har sladdar o komponenter från mitten av 90-talet i en garderob som jag inte får slänga..
-Man vet aldrig när det kommer behövas, eller -Den där kostade ett par tusen så den slänger du inte!
Möss och tangentbord med PS/2 anslutning som inte går att plugga in.. Ge mig styrka!

Permalänk
Medlem

Utan att räkna med samlingen av "retro"-datamaskiner så klassas nog det mesta jag har som "gammal" elektronik i mångas ögon.
Men det är alltså till stor del gammal elektronik som används i princip dagligen. iPhone 6, iPad 2, icke-smart TV-apparat, CD-spelare osv.
Retrodatorerna kickas igång med ojämna mellanrum. Ingen tjockskärm, dock.

Permalänk
Livsnjutare 😎

Inte riktigt som dessa dock;

https://www.svtplay.se/video/KM6mB1m/samlarna

En klass för sig 😅 🙈

… jag mådde fan dåligt när jag kollade på det där, fick stänga av efter 10min!

Dold text
Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk

Problemet med gammal elektronik eller elektronik som inte används är besväret och kostnaden för att göra sig av med det. För mig som har gott om plats ser jag problemet så här:
1. Slänges. Det innebär en längre resa för mig och tid att lista ut var jag ska slänga var (om jag ska följa lagar mm). Och för t ex mobiler och datorer måste/vill jag vara helt säker att privat information och identitet inte läcker = tidsåtgång.
2. Skänkes. Kräver att mottagaren vill ha det, dvs måste vara relativt nya grejer. Liknande problem som för 1. Slänges. Och transportbesvär om det inte är en nära bekant. Samt risk för supportkrav.
3. Säljes. Kräver nya grejer, tidsåtgång för försäljning och transport. Samt liknande problem som för 1. Slänges.
Samt risk för supportkrav och "reklamation".

Sammantaget för mig: strul och tidsåtgång. Och som nämnt jag har gott om plats.

Mer specifikt så t ex min gamla mobil har jag som reserv, dvs underhåller med app-uppdateringar och eget sim etc.
De ännu äldre mobilerna vill ingen ha. Detsamma för gamla datorer. Dvs syftar på en överväldigande majoritet av potentiella mottagare.

Om jag skulle verkligen vilja bli av med sånt här skulle jag i värsta fall göra en "rensning" av mobiler/datorer, elda upp dem ordentligt i min eldningstunna och slänga resterna i soptunnan.

Permalänk
Medlem

Blir en av dom tre översta, spara, ge bort till familj/vänner eller återvinn, har aldrig gjort något av dom andra.
Vad gäller försäljning är det nog mest lathet och kasst andrahandsvärde på många av grejorna där det ofta ger mig mer värde i att behålla det som backup om något skulle paja.

Permalänk

Skyldig! Gjort mig av med gamla fullt fungerande IDE, SATA150 diskar i alla fall så de har väl varit steg 1. Nästa blir att cappa om gamla moderkort 'nån dag'. De tröga att få iväg saker är organisering, tid och ork i kombination med jobb och åtaganden.

Att de behöver fasas ut saker till folk, sugna entusiaster är givet men allt annat går före just nu. DirectDIE cpus från Nehalem-tiden och Opteron, med mycket annat.

Visa signatur

Wasserkühlung::5900X::ASSrock X570 TB3::2x8 Ballistix 3000@3800::6800Nitro+

Vilken leksak>> CH341-biosprogrammerare

Permalänk

Använder en gammal rog phone 2 som skärmen varir utbytt på slänger sällan elektronik.

Permalänk
Medlem

Skickar ut sakerna snabbare än vad dammet hinner bygga på en timme, nej fasiken orkar inte ha en massa grejor som bara ligger.
Vill göra annat i mitt liv än att ha en massa prylar som ligger i lådor i all evighet o ska flyttas på.

Ordning o reda, kyckling på fredag

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
99:e percentilen

Nog för att det ligger alltför mycket skrot som aldrig används i gömmorna, men ibland kan saker faktiskt vara bra att ha™. Så sent som förra veckan dammade jag av min första helt egenbyggda dator från 2011, som jag av framförallt sentimentala skäl behållit i alla år, åt en vän som ville börja spela CS:GO. En 2600K "Sandy Bridge" och ett GTX 960 må inte vara mycket att hänga i granen år 2023, men till detta ändamål räckte de gott och väl.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Har rätt så mycket gamla grejer i garderoben, 20+ år gamla hårddiskar och grafikkort man aldrig kommer att använda igen osv.

Permalänk
Medlem

Detta är givetvis ren spekulation, men jag funderar på om det faktum att just människor i åldrarna 35-45 spar på hemelektronik beror på att många olika typer av hemelektronik (mobiltelefoner, mp3-spelare, tv-spel, datorer etc) blev mer vanligt förekommande då vi var unga men att de fortfarande kostade väldigt mycket, speciellt så med tanke på att många levde på studiebidraget på några hundralappar per månad. Jag minns ännu när den första bärbara datorn för under 10 000 kronor lanserades. Kan det vara runt 15 000 kronor idag med inflation? Idag går det att köpa en för drygt 2000 kronor. Samma sak med mp3-spelare, digitalkameror etc. Instegsprodukter har blivit så väldigt mycket billigare. Och att detta påverkat vår syn på äldre hemelektronik som något med större värde än vad det faktiskt har.

Sedan kan det även handla om att vi blev en generation där bygga sin egen dator blev någonting självklart för gemene nörd. Vi vet skillnaden mellan en DVI- och HDMI-kabel, hur ett moderkort monteras och mycket annat som inte är lika självklart för många av dagens unga och än mindre för dagens äldre.

Personligen kan jag säga ja till de flesta av alternativen i undersökningen - jag sparar vissa bra-att-ha-saker och många av dessa tenderar att komma till användning emellanåt. Jag ger bort saker till vänner och släktingar. Jag säljer saker. Jag ger bort saker till Erikshjälpen. Och jag försöker laga de prylar som man som lekman ännu kan laga. Senast ett batteri till en DJI drönare som dött eftersom det legat oladdat för länge.

Permalänk
Medlem

Än har jag plats kvar i källare och skåp och då ska det utnyttjas… Som tur är har jag ett barn som kan ta över mina gamla grejjor som fortfarande har ett värde. Borde nog slänga/ge bort/sälja en hel del men vem vet när man behöver vga/dvi/scart kabel eller en sfx psu i 450 alt. 750 watt?

Visa signatur

Chassi;Mobo;RAM: NZXT H7 Flow, Asus Crosshair Hero x670E;Ryzen 7 7700X
RAM;PSU: G.Skill TridentZ 64 GB DDR5 6000MHz;BQ Dark Power 13 1000W
Kylare: Corsair AIO 360 med RGB...
GPU: MSI RTX 4090 Suprim X

Permalänk
Medlem

Är väldigt skyldig till detta känner jag. Som tur är har vi en man området som alltid är redo att ta emot gammal elektronik och återanvända den.

Visa signatur

ASUS ROG Crosshair X670E Gene| AMD Ryzen 9 7800X3D Delidded | Custom EK Watercooling| WD Black SN850X 1TB + WD Black SN850X 2TB| Corsair Vengeance, DDR5-6600 64GB (2 x 32GB) @6400MHz CL 30-38-38-76| AMD Radeon RX 7900 XTX| LG UltraGear 45GR95QE OLED| MSI MPG A1000G PCIE5 1000W| Lian Li O-11 EVO|

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vilket har lett till att jag hade mycket gammal dritt.
Ofta har jag bytt ut saker som är bättre än vad vissa budgetköpare köper nytt. Det känns helt fel att slänga dessa. Att sälja dem begagnat så uppstår en massa problem som.

  • Datasäkerhet, är det riskfritt att sälja?

  • Det tar tid att sälja, dels bara lägga ut annonsen, men allt det andra.

  • Support. Om något krånglar. Jag kostar runt 1500kr/h på jobbet, det går att diskutera vad jag kostar privat. Men glöm att jag lägger ner mängder med timmar gratis på att hjälpa felsöka en pryl som jag sålde för 500kr och den fungerade när jag lämnade den. Då slänger jag hellre prylen direkt.

Exakt så tänker jag också det är inte lönt att bråka och lägga ner den energin, då hamnar den lätt i bra att ha lådan eller i källaren efter ett tag :).

Skrivet av PlogarN97:

Ett bra alternativ är då att skänka

Det är ju detta som är dilemmat, sakerna sparar man ju hellre "ifall att". Precis som många skrivit sånna saker kan säkert ligga många år i en låda/källare/förråd men så fort man gör sig av med dessa tro fan att det dyker upp att du behöver just den saken.

Visa signatur

R.I.P Robert 2004-01-29 (klasskompis) Läs: Artikel Nr 1. | Artikel Nr 2. | Artikel Nr 3.

Permalänk

Rensar lite ibland, behåller dock mina få spelkonsoler. ger bort mina beg datordelar till dom jag vet behöver det eller sparar i reserv 🙂 men slänger bara det som är trasigt. Bättre att ge bort till någon som man vet har nytta av det eller second hand

Visa signatur

Asus rog crosshair VII Hero x470. AMD 5800x Be quiet dark rock pro 4 cpu kylare. Corsair 3600mhz minne 32gig. Asus tuf 3080 oc grafikkort plus några ssd och mekaniska hårddiskar. Be quiet pure base 500DX vit datorlåda. En samsung G7 32 curved 240hz skärm plus en samsung 24 tum 60hz. Epos hörlurförstärkare. Epos H6pro closed hörlurar. Asus ROG mus och tangentbord

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoleX:

Exakt så tänker jag också det är inte lönt att bråka och lägga ner den energin, då hamnar den lätt i bra att ha lådan eller i källaren efter ett tag :).

Det är ju detta som är dilemmat, sakerna sparar man ju hellre "ifall att". Precis som många skrivit sånna saker kan säkert ligga många år i en låda/källare/förråd men så fort man gör sig av med dessa tro fan att det dyker upp att du behöver just den saken.

Ptja. Beror ju på vad det är för sak.

Men att exemelvis ha 5 stycken scartkablar eller en 10 år gammal generisk androidtelefon bör vara ganska osannolikt att man någonsin behöver

Ni får ju såklart göra som ni vill. Men jag kan iaf rekommendera att göra en genomlysning vad man har och överväga, spara, slänga, sälja, skänka eller laga.

Permalänk
Medlem

Jag var någorlunda duktig på att sälja eller skänka bort prylar förr, nuförtiden samlas det oftast på hög. Den enda anledningen är lathet. (Datasäkerhet är inget problem, jag kör alltid Secure Erase på ssd/hdd trots att jag egentligen inte behöver det, då data som lagrats på dem ändå alltid varit krypterat.)

Borde verkligen rycka upp mig och åtminstone skänka bort grejerna.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nyhet:

I en ny undersökning från Yougov framgår att 43 procent av svenskar stoppar uttjänta elektronikprylar i sina skåp och lådor.

Läs hela artikeln här

Slängde nyss ps1, 2x ps2,

gav bort ps4

har kvar ps2 slim, ps3, ps5, wii, wii u, psp

plus en gammal b&o från början av 2000

jag hade lika gärna kunnat slänga/sälja allt utöver ps5an... men orkar inte sälja och är för snål för att slänga

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jafka:

Slängde nyss ps1, 2x ps2

Vansinne