VPN och Edgerouter lite. Setup för ett hemmanätverk tips och hjälp.

Permalänk
Medlem

VPN och Edgerouter lite. Setup för ett hemmanätverk tips och hjälp.

Hej.

Bytte nyligen bredbandleverantör för att komma ner i pris och behöver råd och tids till en stabil setup.

Villa på ca 130kvm.Bredband i proppskåpet, behov att kunna använda nätverket privat men även till jobb genom uppkoppling/användning av wifi.

Har idags Nordvpn på våra bärbara enheter. 3 ipad, telefon och några bärbara men fundera på att göra följnade för at slippa ha vpn på våra ipad och telefoner:

Bredband in - till Edgeroutern Lite där jag konfigurera den med VPN - Sedan till bredbandroutern för att sedan dela upp resterande nätverk av stationär och bärbara enheter. Läst att Edge Lite har inbyggd brandvägg och när jag köpte den för några år sedan var den hyffsat enkel att använda /setup.

Använder Apple tv , streamingtjänster samt playstation och vill fortsätta ha det på det viset dvs enkel..

Kommer mina streaming tjänster att fungara när jag gör på detta viset? Vet att netflix har varit knas med VPN samt min tanke har varit att få ett så stabilt nätverk som möjligt utan att strypa allt för mkt på bredbandet.

Kommer även att ha vårt larm/kamera på befintligt nät och här är säkerheten om man gör så?

Tips och råd för bästa enkla/stabila och säkra setup.

Eller är valet att köpa in en helt ny router? Tips på en sådan isåfall?

Permalänk
Medlem

Så länge som du tänker dig att använda dig utav NordLynx och inte vanliga NordVPN så bör väl din gamla EdgeRouter Lite kunna fungera. Anledningen är att OpenVPN är en enkeltrådig VPN-lösning och processorn i EdgeRouter Lite är en dubbelkärnig 500MHz MIPS64 som inte presterar så bra när det kommer till OpenVPN. Men om du däremot kör Wireguard istället så presterar den faktiskt riktigt bra.

Vad gäller säkerhet så stödjer EdgeRouter Lite VLAN-separation, så du kan förstås skapa upp separata nätverk för larm och kameror och därefter applicera brandväggsregler för att förhindra trafik från att gå mellan nätverken. Jag skulle inte säga att regelhanteringen är helt intuitiv för en vanlig Svensson.

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se