(GoPro) Går det att fixa exponering i efterhand?

Permalänk

(GoPro) Går det att fixa exponering i efterhand?

Hej!

Filmade med min gopro max i veckan när jag var och åkte skidor. Såg efteråt att jag har kommit åt exponeringen så filmen är väldigt överexponerad tyvärr... Har inte filmat så mycket med min gopro så är ganska ny inom ämnet. Går det att rädda filmerna med någon form av redigering i efterhand?

Permalänk
Medlem

Det är därför man skall ut och 'träna' med sina nya foto-leksaker innan skarp drift för att just se sådana saker

Är det utfrätt i högdagrarna så kan du inte göra något åt det, då det har varit så ljust att A/D-omvandlaren i ljussensorn slagit i taket (mättats) och all information om starkare ljus än A/D-omvandlarens maxvärde är då borta.

Annars har nog de flesta video-editeringsprogram möjlighet att ställa dynamik (lägsta och högsta pixelvärde som skall bli helsvart resp. helvitt), luma (luminens, ljushet), kroma (färgmättnad), färgkorrektion och gammavärde och andra kurvformer för olika olinjäritet i hur man vill förstärka/dämpa i områden mellan mörka och ljusa partier.

Hade det varit exponerad kemi-film så hade det varit annan sak då det fortfarande finns information kvar i de överexponerade delarna i negativet i kraftig komprimerad form i ändarna av 'S'-kurvan och kan behandlas med kompensation med omvänd 'S' för att mer eller mindre linjärisera de komprimerade delarna om negativet är inläst med väldigt hög dynamik med kanske flera olika inläsningar med olika ljusstyrkor som sedans stackas för HDR-bild.

Permalänk
Medlem

Vänta några år så kommer säkert AI kunna fixa till gamla filmer till bättre skick än om du exponerat korrekt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

Vänta några år så kommer säkert AI kunna fixa till gamla filmer till bättre skick än om du exponerat korrekt.

Beror väl hur man definierar "fixa" i det sammanhanget. Det är tveksamt att det som @ts råkat göra går att fixa till med AI magi i den mening att det återskapar hur det såg ut på riktigt, men det är absolut inte omöjligt för AI att hitta på helt ny fel data som ser bra ut.