Det här med att återställa HDD till fabrikskapacitet... ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Apanx:

Vad får du om du kör

hdparm -N /dev/sdc

på den disken?
Se även länk för mer info om hur man kolla om det ställts in en HPA och eller en DCO för diskarna.
https://superuser.com/a/642765

/dev/sdc: max sectors = 12631728/7814037168, HPA is enabled

Det var ju intressant, lite det jag var ute efter, något som kan återställa alla sektorer, om jag begriper det du skriver rätt.
Om jag tolkar det resultatet rätt så är bara 12631728 av 7814037168 "funktionella".

Citat:

To remove the HPA and expand the visible area out to the full size of the drive use the denominator in the above report (visible area/max sectors):

Då skall jag köra:

Citat:

hdparm -N p7814037168 /dev/sdx

så tas HPA bort och allt återställs till full kapacitet?

Mer information

Citat:

HPA is a reserved area on the hard disk that can be hidden from the operating system and applications. This feature can be useful for system recovery, data protection, and security purposes. hdparm can be used to view, enable, or disable HPA on a hard disk.

DCO is a feature that allows the hard disk to report a smaller capacity than it actually has. This can be useful for compatibility reasons or to work around BIOS limitations. hdparm can be used to view, enable, or disable DCO on a hard disk.

Sneaky...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Ok,

efter lbslk

sdc 8:32 0 3.6T 0 disk

Disken är återställd. Nu skall vi se om vi kan få OS't att fatta det.

Kör en

Citat:

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=1M status=progress

för att köra igenom disken ordentligt.
Står och tuggar nu. Tar nog en stund.

Pågående... inga 3,6 GB längre i alla fall

admin@truenas[~]$ sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=1M status=progress 132898619392 bytes (133 GB, 124 GiB) copied, 664 s, 200 MB/s

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Nu har jag inte orkat läsa hela tråden, men de gånger jag drabbats av strulande hårddiskar har jag kört ett program för lågnivåformatering "HDD Low Level Format Tool" som jag köpte 2017 för drygt 4 dollar. Disken blir som ny.

/ B

Permalänk
Medlem

@Bill50x
HDDGuru verkar bara ha en enda referens till hdparm i forumet och ingenting om HPA heller förutom just ett omnämnande, också i forumet. Inget i deras dokumentationsbibliotek och ingenting i produktbeskrivningen.
Har dessutom för närvarande inte någom möjlighet att testa det mot en SATA anslutning, bara USB mot hdd-docka, men skall göra ett försök.

I mitt informationssökande hittade jag dock ATATool, via Wikipedia artikeln.
https://en.wikipedia.org/wiki/ATATool

https://www.datasynergy.co.uk/products/misc/atatool.aspx

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Det är väldigt få som pillar i HPA och/eller DCO så det är inte det första att misstänka vid diskstrul, ja, om det inte kommer från olika typer av servrar i olika lagringssystem där man med märkesinlåsning försöker göra diskarna odugliga i något annat än deras egna maskiner - dock i de fallen är diskarna ofta av SAS-modell.

det andra är att det faktiskt blivit korruption av config-data i disken SA-area eller att någon program körts och det inte blev rätt (läs hdparm - den har en del rätt vassa funktioner som man lätt kan bli blodig av eller göra om diskar till dörrstopp/brevpress eller isärplockade till blanka skinande drink-underlägg och väldigt starka kylskåpsmagneter)

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Det är väldigt få som pillar i HPA och/eller DCO så det är inte det första att misstänka vid diskstrul, ja, om det inte kommer från olika typer av servrar i olika lagringssystem där man med märkesinlåsning försöker göra diskarna odugliga i något annat än deras egna maskiner - dock i de fallen är diskarna ofta av SAS-modell.

Du menar att mina, nu sålda, HPE servrar skulle ha inlett dolda förhållanden med mina Seagate diskar? Och att dessa Seagate, och WD diskar, nu saknar dem och krånglar för de vill tillbaka in i förhållandet?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kommando:

Citat:

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=1M status=progress

Resultat:

4000765181952 bytes (4.0 TB, 3.6 TiB) copied, 26676 s, 150 MB/s dd: error writing '/dev/sdc': No space left on device 3815448+0 records in 3815447+0 records out 4000787030016 bytes (4.0 TB, 3.6 TiB) copied, 26772.7 s, 149 MB/s

dd: error writing '/dev/sdc': No space left on device betyder att den skrivit disken full till kapacitet, så egentligen inte ett fel i detta sammanhang.
Omstart av maskinen, för att läsa in disken på nytt (inte hotswap chassi). Yes. Ser rätt ut.

Ytterligare tester av disken i USB vagga mot Windows sker som nästa steg, fast med kanske lite försiktighet, skriva lite fram och tillbaka, skapa partitioner, lite mer diagnostik.

Under tiden matar vi in nästa disk i Scale-servern för åtgärd.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Nästa disk, en Seagate Barracuda på 3TB. Samma skräp. HPA är aktivt, ger

/dev/sdc: max sectors = 5284784/5860533168, HPA is enabled

Citat:

sudo hdparm -N p5860533168 /dev/sdc
/dev/sdc:
setting max visible sectors to 5860533168 (permanent)
max sectors = 5860533168/5860533168, HPA is disabled

... och så var den tillbaka till 3TB, c:a.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Har inte hunnit läsa igenom allt så noga men det verkar ju som att du löst problemet.

Gött.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

@Karaff
Yes sir, och med er hjälp. Inte minst @Apanx med hdparm förslaget.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Homdax:

Du menar att mina, nu sålda, HPE servrar skulle ha inlett dolda förhållanden med mina Seagate diskar? Och att dessa Seagate, och WD diskar, nu saknar dem och krånglar för de vill tillbaka in i förhållandet?

Är dom SAS-diskar

Har man någon av P400, P410, P420 RAID-kontroller (de med ECC-RAM write-cache och batteribackup) i sin HPE-server och diskarna är satta i RAID så har de alla en LSI-header i början som konfigurerar i hur RAID:en ser ut

Hamnar dessa diskar i en annan dator med HBA och LSI-baserad chipset så kan det ge krångel - så sådana diskar bör man rensa början på med en HBA satt i IT-mode (eller vanlig diskdocka om det är SATA-diskar) så att den inte försöker tolka datat på de första cylindrarna eller början av diskvolymen.

Nu läste jag lite vidare på HPA och/eller DCO och det verkar inte vara helt ovanligt använd på märkesdatorer som Dell och Lenovo för att tex. gömma recovery-partitioner så att dessa inte försvinner när någon gör full disköverskrivning och BIOS vid kall-boot kan hitta dessa (men inte vid varm-reboot) - vilket också kan användas för virus och malware som försöker gömma sig för att vara peresistent i kombination med vissa BIOS som hittar dessa HPA-areor vid boot som möjliggör att den aktiveras igen och överlever disk-wipe typisk aktion efter virusattack, och till det olika root-kit som försöker gömma sig på samma sätt.

Normalt plockar man bara någon enstaka GB i slutet av disken för HPA och varför TS diskar bara har enstaka GB kvar för att HPA/DCO är omsatt tyder på att det kan ha en intressant historia (tex. använd i servrar för videoinspelning med någon suspekt propertiär mjukvara) eller resultatet av en rootkit/malware.

Permalänk
Medlem

Jag hade iofs en P410. Och gick till LSI.

Så det verkar ju onekligen vara en teoretisk orsak till mitt strul, med undantag för att mina diskar är SATA.

Jo, jag läste det också, om dolda partitioner osv, men jag hittade också en annan sak. https://vidstromlabs.com/freetools/taft/ Den killen är en svensk säkerhetsexpert som faktiskt uppmärksammat och skapat ett verktyg för detta, även om jag nu använder Linux Debian för att köra mina ändringar så kan det vara kul att veta att det finns liknande verktyg för FreeDOS i boot läge.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

HPA/DCO verkar inte finnas i SAS-världen utan är SATA-specifikt. SAS har andra mekanismen och de kan stöka till också när det gäller totalvolym på lagringen...

Har dock svårt att tänka mig att kontroller som P410 som är gjorda för dualport-SAS enterprise-diskar[1] skulle mickla avsiktligt med HPA/DCO på SATA diskar då dessa räknas som low-end diskar och tex. HGST Ultrastar med dual port SAS-gränssnitt och motsvarande från Toshiba och Seagate räknas som Near Line Enterprise-diskar.

"Riktiga" Enterprise-diskar har rejält utökad ECC - och dess extra paritet tar ordentligt med plats vilket förklarar de 'udda' storlekarna som 146, 300, 600, 900 GB storlek. tex. klarar Cheetah 320 bitar oläsbar data i rad på disken och ändå rätta det 'on the fly' utan omläsning vilket är långt mer än vad en standard snurrdisk klarar. - och på SCSI-sätt kommer denna skadade sektor automatiskt skrivas om och ev. reallokeras om det inte går att skriva om, så fort disken är ledig så fort läsproblemet upptäckts.

[1]
Läs i praktiken OEM Seagate Cheetah - 15 krpm-diskarna har 2 ms genomsnittlig söktid, en 3.5" disk av bättre sort är knappt under 12 ms i genomsnittlig söktid, en WD-green 2TB är runt 21 ms...

Det intressanta att hämta data över USB mot extern SSD/NVMe verka ha en söktid på runt 1 ms - antagligen pga. USB-stackens rejält tilltagna overhead att starta en transaktion - när den väl rullar så rasslar det dock på fort... (detta var ett aber förr när man skulle ha realtidsinhämtning av data från mätinstrument och ofta körde man hellre 1394-gränsnitt (firewire) med planerbar bandbredd och responstid)

Permalänk
Skrivet av Homdax:

Testade med en Linux Mint och körde massor med varianter på Gparted, inklusive det konkreta exemplet du gav ovan, och har också kört det DD kommandot, men inte testat något annat med DD. Diskarna jag försökte fixa identifierades som dev/sda vid varje tilfälle.

Om jag nu skall lita på detta och inte hittar ett sätt att göra vad vi äldre och mer respekterade personer kallar låg nivå formatering, så växer högen med rödmarkerade, unfixable, diskar. Både WD och Seagate. Men, det skall också sägas att jag inte haft tid att försöka göra detta med sata. Kanske bra sysselsättning under påsken.

Varför testade du inte med WD's egna diagnostikprogram?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Varför testade du inte med WD's egna diagnostikprogram?

Öh, tror du verkligen på att jag inte testade med det först på WD diskarna? Western Digital Dashboard
Även Seagates för den delen. Det är ju ett krav att diskar klarar godkänt i det egna diagnosprogrammet för till exempel en RMA. Vilket iofs inte är relevant.

Men den programvaran klarar inte sånt här. De är ju för konsumentbruk. De gör en enkel eller mer avancerad S.M.A.R.T test och skannar skivytan, ungefär som Windows egen chkdsk. De, som chkdsk, kan identifiera skadade sektorer och märka dem upp dem så filsystemet inte använder dem. De kan även skriva nollor, dvs radera en disk, men bara det de hittar. För mer avancerade grejor som att hitta dolda partitioner och liknande duger de ingenting till. Också Firmware, givetvis, men du kan inte skriva över en befintlig Firmware med samma version, inte med normala vertyg i alla fall. Hade det funnits en Firmware uppdatering, vilket det inte finns, kanske det hade hjälpt.

Det vanligaste strulet är ju att folk glömmer att konvertera eller initiera diskar som GPT när de överskrider 2TB.

Ett kompetent partitionsprogram, även en gratisversion som MiniTool Partition Wizard, kan göra väsentligt mer.

Visa signatur
Permalänk
Skrivet av Homdax:

Öh, tror du verkligen på att jag inte testade med det först på WD diskarna? Western Digital Dashboard
Även Seagates för den delen. Det är ju ett krav att diskar klarar godkänt i det egna diagnosprogrammet för till exempel en RMA. Vilket iofs inte är relevant.

Men den programvaran klarar inte sånt här. De är ju för konsumentbruk. De gör en enkel eller mer avancerad S.M.A.R.T test och skannar skivytan, ungefär som Windows egen chkdsk. De, som chkdsk, kan identifiera skadade sektorer och märka dem upp dem så filsystemet inte använder dem. De kan även skriva nollor, dvs radera en disk, men bara det de hittar. För mer avancerade grejor som att hitta dolda partitioner och liknande duger de ingenting till. Också Firmware, givetvis, men du kan inte skriva över en befintlig Firmware med samma version, inte med normala vertyg i alla fall. Hade det funnits en Firmware uppdatering, vilket det inte finns, kanske det hade hjälpt.

Det vanligaste strulet är ju att folk glömmer att konvertera eller initiera diskar som GPT när de överskrider 2TB.

Ett kompetent partitionsprogram, även en gratisversion som MiniTool Partition Wizard, kan göra väsentligt mer.

De har en avancerad del skannar av mycket mer noggrant än CHDSK så det där stämmer inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

De har en avancerad del skannar av mycket mer noggrant än CHDSK så det där stämmer inte.

Förresten, du kanske missade att mit första inlägg innehöll en skärmdump från just de programvarorna.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Ramlade in i ett annat fel.

Citat:

sudo hdparm -N /dev/sdc

/dev/sdc: SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 04 51 40 00 21 04 00 00 80 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 04 51 40 01 21 04 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 max sectors = 5284784/1(1?), HPA setting seems invalid (buggy kernel device driver?)

Verkar som om jag får ge mig med den sista Seagate Barracuda disken, eller dra in nya jobbiga och obskyra kommando alternativ.

Visa signatur