Nu har jag haft en 32-tums 4K QD-OLED monitor på skrivbordet i en månad. Den har visat sig vara idealisk för allt jag gör på min dator: koda, skriva, redigera bild och video, spela spel och titta på film. Här kommer några tankar om stora OLED-monitorer i allmänhet och Dell Alienware AW3225QF i synnerhet.
En 4K 32-tums skärm behöver stå lite längre bort än en normalstor bordsmonitor. Om du ställer skärmen längst bak på ett 80 cm djupt skrivbord och sätter textstorleken till 125% så blir det perfekt. Om man lutar sig lite bakåt i stolen blir det optimalt avstånd för film och om man sitter vid tangentbordet så är det lätt att jobba.
En fördel med QD-OLED är att pixlarna har liknande placering och färg som en traditionell LCD-skärm. Det gör att texten blir bättre än på en WOLED-skärm. Detta, i kombination med hög pixeltäthet (4K vid 32 tum blir 140 DPI), gör att texten är skarp och fri från skuggor. Ytterligare en fördel med QD-OLED är att färgerna behåller sin mättnad även vid hög ljusstyrka eftersom det inte finns någon vit pixel som späder ut färgen.
Alienware-skärmen är inte designad för mig, men med baksidan mot en vägg, all RGB avstängd och lite svart eltejp över loggan på framsidan så har jag fått en diskret monitor. Den böjda skärmen är det enda som kan sticka i ögonen.
Den lätta böjningen på 1700R fungerar för övrigt väldigt bra på en 32-tums skärm som används på armlängds avstånd. Det blir lättare att överblicka hela skärmen när man jobbar och filmer i helskärmsläge fyller synfältet. Kurvaturen gör också att reflexbehandlingen fungerar lite bättre. Jag gissar att ingenjörerna fick sin vilja igenom här.
Den höga uppdateringsfrekvensen på 240 Hz är kanske onödig lyx om man inte spelar, men det gör faktiskt skillnad när man bläddrar i webbläsaren. DisplayPort 1.4 klarar för övrigt 3840×2160 vid 240 Hz med hjälp av DSC (Display Screen Compression). Det är destruktiv komprimering men det gör inget eftersom det är sista steget i signalvägen innan bilden når ditt öga. DisplayPort 2.0 behövs alltså inte vid den här upplösningen.
Nu är det bara att hålla tummarna för att inga artefakter bränns fast i skärmen. Dell ger 3 års garanti mot detta och monitorn snabbkalibrerar sig när den slocknar efter en tids användning, och dessutom sker en grundlig kalibrering efter 9000 timmars användning.
Den svagare ljusstyrkan (som delvis beror på att man vill undvika fastbränning) är den enda nackdel jag kan komma på i förhållande till traditionella LCD-monitorer. För mig har det dock inte varit något problem. Med indirekt solljus i rummet har 40% ljusstyrka visat sig vara lagom. Då kan jag skilja svart #000000 från #010101 och vitt #FFFFFF från #FEFEFE.