Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2004

Opteron eller Athlon till detta mål

Hej!

Sitter och ska plocka ihop en hyfsad dator för ca 4-5papp.

Kör mycket i VM-Ware och behöver prestanda men ändå inge vrålmonster.

Vad ska jag gå på för spec?

Att chassit är hyfsat tyst är också viktigt. Iof är ju en fläkt i ett nätagg oftast bara att byta. Men skönt ifall diskar osv sitter bra i alla fall.

Inge spelande kommer att ske på datorn så inbyggt VGA eller ifall jag kan köra ett gammalt Geforce3 AGP på den skulle vara nice.

Hur lättklockad är en Opteron med billiga minnen och billigt moderkort? Eller ska jag satsa på 3200+ med Venice?

Kom med förslag på paket att köpa.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
västerås
Registrerad
Jun 2003

Vid en snabb jämförelse mellan ex.vis Venice 3200+ ( 2,0Ghz - 512kb cache ) och en Opteron 146 ( 2,0Ghz 1MB cache), så är dom ganska likvärdiga förutom den större / bättre cachen på Opteron.

MEN, Opteron processorerna är från början tänkta som serverprocessorer, vilket innebär en hårdare kvalitetskontroll jämfört med Desktop varianten.
Hög cpu silicon kvalité ger i sin tur ger möjlighet till hög överklockningspotential och en bättre inbyggd minneskontroller jämfört med de flesta Desktop varianter ( förutom high-end /FX modellerna ).
Därmed inte sagt att Desktopvarianterna är dåliga, men dom kan variera i kvalitet i en större omfattning jämfört med server processorer.

Har svårt att se varför du inte skulle välja en Opteron 146 ( förutom det faktum att dom är mycket svåra att få tag i ).
Opteron 170 är dual-core varianten av 146:an, men kostar också betydligt mer.

Skulle du inte lyckas få tag i en Opteron, så kan du trösta dig med en Venice som trots allt är en bra cpu i den prisklassen
och eftersom du inte har några stora överklockningsambitioner, så kommer du nog bli nöjd med en Venice oxå.

Ett bra billigt paket som det skrivs mycket om här i forumet är en Opteron 144/146 + AsRock 939 Dual Sata II med både AGP och PCIe grafik. Du kan använda sökfunktionen så hittar du mycket information om detta.
Dom flesta socket 939 moderkort stöder både Venice och Opterons.
Vill du ha inbyggd grafik, så finns det modeller för det oxå.

Kör själv en Opteron 146 i 2800mhz med originalspänning och med 2x1GB "billiga" Kingston DDR400 VR minnen på ett MSI K8N Neo2 MoBo.
Det krävs en del biosuppdateringar och inställningar för detta, men det är inte läge att gå in på det nu. - Din tid är ute !.

Intel E6750 - Gigabyte G33M-DS2R - 3x1024mb PC6400 - Integrerad Intel grafik - WD 500GB Sata2 - Benq 1625 - Cooltek 600w- XP sp2