Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2004

Datorn hoppar över LILO

Jag partitionerade hårddisken, en del NTFS med windows xp, och en del ext3 som jag installerade slackware på. Nu när jag startar datorn så laddas bara windows, alltså inte LILO. Någon som har någon aning vad detta kan bero på?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
irc
Registrerad
Dec 2004

Att du inte har LILO på boot-partitionen?

Behind every great fortune there is a crime. - Honoré de Balzac
simonb @ irc

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2004

Hur bestämmer man vilken partition som är boot-partition då?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
::1
Registrerad
Jul 2003

Installerade du windows eller slackware först?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
irc
Registrerad
Dec 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fr0hike
Hur bestämmer man vilken partition som är boot-partition då?

I BIOS, men som vijjje sa, vilket installarade du först/sist?

Behind every great fortune there is a crime. - Honoré de Balzac
simonb @ irc

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vijjje
Installerade du windows eller slackware först?

Windows. Sen partitionerade jag med partition magic en partition (ext3) till linux. Sen installerade jag slackware på den partitionen.
Men jag testade att boota från slackware-skivan, och i fdisk sätta linux-partitionen till bootable, men det hjälpte inte heller.
Jag skulle kunna formatera båda partitionerna och sen installera om alltihop. Är det bättre att installera slackware först eller?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
irc
Registrerad
Dec 2004

Nej, det är det inte, tycker inte jag i alla fall. Men se i BIOS vilken som är den boot-partition.

Behind every great fortune there is a crime. - Honoré de Balzac
simonb @ irc

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Nov 2002

Går väl inte att ställa in BIOS för att boota en speciell partition?
Fr0hike: har du installerat lilo i MBR? eller ligger det i din boot-partition?

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2004

I biosen är nästan allt borttaget, det går inte att ställa in boot order etc. Och som houze säger, det går väl inte att ställa in en särskild partition som boot i bios?

Det låg inte i boot-partitionen, men jag ändrade det med fdisk. Men det funkade ändå inte. Jag är inte riktigt säker på vad mbr är för något..?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
::1
Registrerad
Jul 2003

Jag tror att du har missat att installera LILO.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Okt 2002

Boota från Slack-cd och kontrollera /etc/lilo.conf
Ska du boota från mbr, vilket du verkar vilja göra, ska det stå
"boot=/dev/hda" i lilo.conf. När allt ser bra ut kör /sbin/lilo

Förhoppningsvis får du då inga felmeddelande och allt är frid och fröjd.

Ett lurvigt skägg döljer inte bristande
intelligens.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hegobald
Boota från Slack-cd och kontrollera /etc/lilo.conf
Ska du boota från mbr, vilket du verkar vilja göra, ska det stå
"boot=/dev/hda" i lilo.conf. När allt ser bra ut kör /sbin/lilo

Förhoppningsvis får du då inga felmeddelande och allt är frid och fröjd.

När jag loggat in som root, och skriver /etc/lilo.conf så får jag meddelandet att filen inte finns. Det låter som att jag har missat att installera lilo, eller?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Localhost
Registrerad
Mar 2002

Det låter som det ja

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2004

Nej, men det låter som att den inte hittar /etc/lilo.conf, eftersom /etc i ditt fall ligger på CD-skivan du bootade från.

Ta reda på vad din rotpartition har för beteckning; fdisk -l /dev/hda

hda är primär master, hda1 är första partitionen på den disken, hdb är primär slav, osv.

Montera din rotpartition, exempel: mount /dev/hda1 /mnt
Byta sedan systemroten till /mnt, exempel: chroot /mnt
Nu är det fritt fram att köra lilo, exempel: lilo

Ett annat alternativ är att du bootar din rotpartition med hjälp av skivan, exempel: bare.i root=/dev/hda1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2004

Tack så mycket, men jag formaterade och installerade om alltihop. Tack.

Återkommer möjligen om jag inte får det att funka när jag installerar windows.