Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

Partition problem

Sitter just nu inte på linux, men jag har tänkt att göra det igen.
Jag får bara en massa problem med partitionerna.

När jag installerar från en live cd, så gör jag 2 partitioner + swap.

Jag gör båda 2 till ext3 (ska det vara något annat?)
Men innan var dom i NTFS och då kunde jag gå in i dom men inte skriva.
Men när jag formaterar partitionerna kan jag bara komma in i den där ajg installerat Linux. Den andra säger bara nånting om att den inte kunde mounta och något om root. Ibland så när jag har formaterat den så kan jag komma in i den, men jag kan inte skriva.

Så hur ska jag göra när jag installerar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Dec 2003

I ubuntu så kom det under installationen upp ett ställe där man kunde mounta ntfs-partitioner som tex: /media (men inte formattera) de övriga partionerna var då ext3. vilken dist kör du?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sektor 001
Registrerad
Aug 2003

Re: Partition problem

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elias92

Så hur ska jag göra när jag installerar?

du behöver inte ominstallera allt bara för att lägga till NTFS-partionen. gå system > administration > diskar bara, montera partionen i en mapp.

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jan 2005

Re: Re: Partition problem

Citat:

Ursprungligen inskrivet av AndreaX
montera partionen i en mapp.

En *tom* mapp

.:aixelsyd:.
Remember Google isn't the web! But do use it's power!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

Innan körde jag med Kubuntu 6.06 men ska nu testa ubuntu 6.06.
Jag har tänkt att formatera hela hårddisken eftersom jag ändå inte har något på den.
Ska jag formatera alla partitioner till Ext3 förutom då swap?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mölndal
Registrerad
Jul 2005

Re: Re: Re: Partition problem

Citat:

Ursprungligen inskrivet av V4nten
En *tom* mapp

Behöver man inte köra, mappen kan innehålla filer/mappar, men man kommer inte åt dom om man "mountar" en disk/resurs där.

Kriga mot min brute: http://gunnard.se.mybrute.com om du vågar :D

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

så nu är jag där. Har installerat Ubuntu 6.06, och gjort så att den root partitionen är 130gb, och en annan som jag har tänkt att ha musik mm på har jag gjort 100gb, och då en swap partition på 6gb.

Men nu den andra partitionen som jag har tänkt att ha musik på, jag kan inte spara något på den. Högerklickar man och tar rättigheter, kan man inte ändra i den, ägare, grupp och andra.

När jag försöker avmontera den så står det: umount: endast root kan avmontera /dev/hda1 från /media/hda1

och när jag laddar hem något från internet och ska spara på den står det:
/media/hda1/download.php kan inte sparas eftersom du inte kan ändra på innehållet i den mappen.
Ändra mappegenskaperna och försök igen, eller försök spara till en annan plats.

Hur ska jag göra?

Edit: nu när jag försökte kolla i qtparted stod det såhär:
No devices found. Meybe you're not using root user?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sektor 001
Registrerad
Aug 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elias92

och när jag laddar hem något från internet och ska spara på den står det:
/media/hda1/download.php kan inte sparas eftersom du inte kan ändra på innehållet i den mappen.
Ändra mappegenskaperna och försök igen, eller försök spara till en annan plats.

Hur ska jag göra?

ändra så att du är filägaren istället för root och har skrivrättigheter.

"sudo nautilus" i terminalen och egenskaper på det du vill åt sen. om man vill vara lite lat.

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

jag gjorde det och det funkade på båda OM man sparade filerna när man var i den. sen när jag stängde den och gjorde som vanligt kunde jag bara spara på Rotvolymen. i den andra partitionen står det fortfarande:

Filägare: root - Elias
Filgrupp: root

Men i Rotvolymen står det:

Filägare: elias - Elias Nilsson
Filgrupp: root

så hur gör jag med den andre?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jan 2005

Re: Re: Re: Re: Partition problem

Citat:

Ursprungligen inskrivet av GunnarD
Behöver man inte köra, mappen kan innehålla filer/mappar, men man kommer inte åt dom om man "mountar" en disk/resurs där.

Tell me about it.

.:aixelsyd:.
Remember Google isn't the web! But do use it's power!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sektor 001
Registrerad
Aug 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elias92
jag gjorde det och det funkade på båda OM man sparade filerna när man var i den. sen när jag stängde den och gjorde som vanligt kunde jag bara spara på Rotvolymen. i den andra partitionen står det fortfarande:

Filägare: root - Elias
Filgrupp: root

Men i Rotvolymen står det:

Filägare: elias - Elias Nilsson
Filgrupp: root

så hur gör jag med den andre?

går det inte att ändra filgrupp menar du?

sen verkar du ha 2 olika användare, se till att den av dom som du använder är filägaren och att filgrupp är samma också, samt att rättigheterna är inställda på samam sätt som din användare hemkatalog.

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

Edit igen: ja det funkar nu! gjorde bara som jag gjorde innan, asså ha filägare: elias-elias nilsson filgrupp: elias.

Det fungerade iaf inte innan.

Ok tack för all hjälp.

Edit igen: Andreas eller vad du nu hette. Kan du nu hjälpa mig med hur man ändrar upplösning i ubuntu? Kan bara som max ha 1024x768 men vill ha 1280x1024, i kubuntu kunde jag ändra det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sektor 001
Registrerad
Aug 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elias92

Edit igen: Andreas eller vad du nu hette. Kan du nu hjälpa mig med hur man ändrar upplösning i ubuntu? Kan bara som max ha 1024x768 men vill ha 1280x1024, i kubuntu kunde jag ändra det.

lägg till den upplösningen i det färgdjupet du använder i xorg.conf (glöm inte att göra en kopia på den först bara med sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.confbu tex..)

sudo gedit /etc/X11/xorx.conf

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

det står såhär i den. är det något som måste ändras för att det funkar inte:

# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
# path to defoma fonts
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "se"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "stylus"
Option "Device" "/dev/wacom" # Change to
# /dev/input/event
# for USB
Option "Type" "stylus"
Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "eraser"
Option "Device" "/dev/wacom" # Change to
# /dev/input/event
# for USB
Option "Type" "eraser"
Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "cursor"
Option "Device" "/dev/wacom" # Change to
# /dev/input/event
# for USB
Option "Type" "cursor"
Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. Radeon X850 Pro (R480)"
Driver "ati"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
Option "DPMS"
HorizSync 28-51
VertRefresh 43-85
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "ATI Technologies, Inc. Radeon X850 Pro (R480)"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x1024" "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"
InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"
InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sektor 001
Registrerad
Aug 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elias92
det står såhär i den. är det något som måste ändras för att det funkar inte:

*snip*

ja, som det ser ut nu har du bara en upplösning inlaggd.

såhär ser min xorg ut för screen tex:

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "NVIDIA Corporation NV35 [GeForce FX 5900XT]"
Monitor "VG910b"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
EndSection

du behöver inte lägga till alla upplösningarna, eller för all färgdjup heller utan enbart de du använder som sagt.

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

jag har ändrat så att det ser ut som din nu. Men jag får bara upplösningarna:
640x480, 800x600, 832x624, 1024x768. Finns det något annat sätt att ändra upplösningen på? Just nu tar jag ju System--->Inställningar--->Skärmupplösning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2004

Nu är det inte ett svar på frågan, men många av de frågor du ställer kan man få svar på om man läser på Ubuntus hemsida. Om du ska använda linux måste du vara beredd på att du kommer att behöva läsa en del guider och manualer för att få allt att fungera.

Sedan ifrågasätter jag att du lägger 6gb på swap, men det kan du alltid ändra om du skulle få för dig att installera om igen. Den behöver inte ligga på mer än 1 gb max.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sektor 001
Registrerad
Aug 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elias92
jag har ändrat så att det ser ut som din nu. Men jag får bara upplösningarna:
640x480, 800x600, 832x624, 1024x768. Finns det något annat sätt att ändra upplösningen på? Just nu tar jag ju System--->Inställningar--->Skärmupplösning.

har du startat om grafiksystemet då? (eller hela systemet går lika bra)

H/V-refreash borde kanske ändrars i monitor. men den ser ju ut att räcka i det intervall som står nu.. pröva sänk uppdateringfrekvensen innan du ändrar upplösning kanske?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MerZo
Nu är det inte ett svar på frågan, men många av de frågor du ställer kan man få svar på om man läser på Ubuntus hemsida. Om du ska använda linux måste du vara beredd på att du kommer att behöva läsa en del guider och manualer för att få allt att fungera.

Sedan ifrågasätter jag att du lägger 6gb på swap, men det kan du alltid ändra om du skulle få för dig att installera om igen. Den behöver inte ligga på mer än 1 gb max.

ja, och över 2 ska visst inte vara bra alls har jag för mig.. (?)

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2004

Lär väl inte döda med mer än 2 GB, men det verkar jävligt slösigt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

Har ominstallerat och fixat nu så nu funkar allt. Nu får jag bara fixa mp3 saken.