Minirecension: Ännu en med Samsung Syncmaster 225BW :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006

Minirecension: Ännu en med Samsung Syncmaster 225BW :)

Ja då tänkte jag skriva några rader om min nyinvesterade Samsung Syncmaster 225BW skärm.

Först tänkte jag berätta att denna är min första TFT skärm, så ta inte allt jag säger på största allvar Innan hade jag en snart 2 år gammal Philips 109B50 hyfsad CRT skärm.

Specifikationer
Panel: CMO M220Z1-L01 (PanelInfo)
Paneltyp: a-si TFT/TN
Bildyta: 22" wide
Pixelstorlek: 0,282mm
Ljusstyrka: 280 cd/m2
Kontrast: 700:1
Betraktningsvinkel (H/V): 160°/160°
Responstid (G-G): 5 ms
Gränssnitt: D-sub / DVI-D
Rekommenderad/Max upplösning: 1680x1050
Färger: 16.7 milj (6bit+HI FRC)

Första intryck
Mitt första intryck var att den var stor. Men inte så stora yttermått som jag hade räknat med. På en CRT skärm är det mycket kanter och liten bildyta. Här är det precis tvärt om, mycker bildyta och med smala kanter. När jag kopplat in skärmen med DVI kabeln, vilket hela testet bygger på, så blir jag först bländad och tycker att det är mycket jobbigt för ögonen. Ska det vara så här att sitta framför en ny TFT skärm tänkte jag. Efter ett par timmar hade jag dock vant mig och nu kan jag sitta mycket lärngre framför skärmen utan att bli iriterad i ögonen äv vad jag kunde framför min CRT monitor. Trots att jag hade 90Hz på CRT monitorn. När jag pillat lite i menyerna så slängde jag på en vit bild för att kolla döda pixlar, jag hittar flera döda pixel och svär lite för mig själv. Aja.. jag får mixtra lite med dem o hoppas på att den försvinner. Det visade sig bara vara smuts på skärmen. Inga döda pixlar, YES!

Ergonomi, Utseende och Menyer
Ramen har är matt silverfärgad med en svart fot med en silvrig ring runtom. Knapparna ser bra ut men käns en aning plastiga då de är en aning lösa när man trycker på dem. Å andra sidan så har jag inte minnas att jag känt på någon skärm då de inte är sladdriga

Foten har bra inställningsmögligheter. Den är steglös höj och sänkbar en bra bit. Under foten sitter det en platta som gör att skärmen är roterbar 330°, så kallad Swivel. Sedan är skärmen naturligtvis tiltbar. Foten saknar någon form av upphägning av kablar. Så vill man få bort kablarna så får man vara lite kreativ och hitta andra lösningar som ni kan se i bilderna. Hela foten är fäst i VESA-100 fästena, så inga andra fästanordningar kommer att synas om man bestämmer sig för att hänga upp skärmen i en VESA arm. Överlag har foten en bra kvalitetskänsla och är ganska snygg.

Meyerna är de klassiska och inget speciellt med de. De är väl utformade med bra inställningsmöjligheter. En bra sak är de olika MagicBright profilerna för att snabbt växla mellan olika ljusmöjliheter. De alternativ som finns är Favorit (förvald), Text, Internet, Spel, Sport och Film. Hos andra tillverkare kan denna knapp heta turboknapp och dylikt. Det finns inga möjligheter i menyerna att välja hur skärmen ska behandla en upplösning som ej är samma upplösning som skärmen. Dvs. om den ska anpassa bilden till skärmens storlek eller om den ska låta upplösningen vara som den är och då visa svarta kanter runtom. Denna inställning får man då ställa in i sitt grafikkort i stället. Jag vet inte om det är skärmen som bestämmer om detta ska vara tillåtet eller om det beror på vad man har för grafikkort. Men i mina grafikkortsinställningar finns det iaf möjlighet att välja. Nu skulle jag bara vilja veta hur man kommer åt servicemenyn. Så om det finns någon snäll själ som sitter och trycker på de uppgifterna får ni gärna tala om det för mig.

Jag har ett fönster rakt bakom skärmen (Ja jag vet att det är precis så man inte ska ha), och skärmen reflekterar en del. Reflektionen är matt, men jag är vad vid reflektion så det stör mig inte. Vid dagsljus och normalt surfande syns inte detta. Det är först vid mörka bilder och dyligt som reflektionerna kommer. Vid dagsljus så syns reflektionerna oavsett vad jag arbetar med på min CRT skärm, så reflektionerna är ju mycket mindre på denna skärm hur som helst. Jag har inte så mycket att jämföra med och vet inte om denna reflektion är bra eller dålig i LCD sammanhang. Men för mig duger den. Jag kan ej se att bilden blir grynig eller såpaktig pga. antireflexbehandlingen.

Färger, Kontrast, Betraktningsvinklar
Detta kanske är det mest intressanta för er läsare, men också den delen jag brister mest i erfarenhet då detta är min första TFT skärm. Men jag ska försöka göra ett försök.
Denna skärmen har som ni säkert redan vet CMO:s panel M220Z1-L01 vilken är en nyare TN panel. Denna har tekniken 6bits+Hi FRC som kan visa 16,7M färger. Det är alltså inte en äkta 8-bitars panel men ska kunna visa betydligt bättre färger än de äldre TN panelerna med 6bits+FRC teknik som bara kan visa 16,2M färger. Jag var först lite skeptisk mot denna teknik eftersom kompensera sig upp på detta viset sällan ger lika bra resultat än de tekniker som inte konpenserar.
Mitt första intryck av skärmen är att det var mycket starka och klara färger. Klart bättre än 16,2M färgers skärmar jag har tittat på. Alla oro om att denna panel skulle vara grådassig föll. När jag tittar lite närmare och testar med program som, MonitorTest och Pixel Persistence Analyzer (PixPerAn) så visade sig att den har en jämn och fin färgåtergivning över hela bildytan. Vid "fadning" i samtliga färger så har den en jämn övergång. När ni tittar på bilderna så ta i beakt att de saknar denna intensitet och dessa färgstarka färger som denna skärmen har. Jag har upptäckt att det är mycket svårt att fota och återge exekt det jag ser på skärmen. Bilderna är mycket blekare och gråare än i verkligheten. Om man ska klaga på någonting så är bilden en aning för kall vid leverans. Men detta är marginellt och lätt åtgärdat i inställningarna. Jag kan ej påstå på rak arm att denna teknik är lika bra som 8bit tekninken. Men jag kan heller inte säga att den inte är det. Jag behöver helt enkelt ha en 8bit panel brevid mig för att kunna avgöra det.

Kontrasten finns inte så mycket att säga om förutom att den är god och det svarta är svart. Den är betydligt bättre än på min CRT skärm.

Betraktningsviklarna däremot är ju som de är på en TN panel. Inget vidare. Däremot så är det ingenting jag har lagt märket till förens jag kom på att jag skulle testa dem ett dygn efter jag fått hem skärmen. Jag har heller inte lyckats få någon märkbar skillnad i hörnen när jag sitter rakt framför skärmen, som jag läst att vissa upplever på vissa andra skärmar. Jag sitter för det mesta ca. 60-70cm från skärmen.

Programvaran
Programvaran som jäöljer med är Manualer, Drivrutiner, MagicTune och Natural Colour. Jag har aldrig använt någon av dessa kalibreringsprogram förut och kan säga att det är ganksa svårt at få till ett bra resultat. Jag tyckte det var lättare att förvränga bilden än att förbättra bilden. Båda dessa program körs förövrigt i bakgrunden hela tiden, vilket jag inte är så glad över då jag inte vill ha alla småprogram som varenda tillverkare skickar med körandes i bakgrunden. Dessverre så går det inte att använda färgmatchningsinställningarna (blev ett långt ord man ställer in i Natural Colour utan att köra själva programet. Det tycker jag är direkt dåligt då det borde vara så att de skulle gå att använda dessa färgmachningarsprofiler i "Egenskaper för bildskärmen" i Windows. Så dessa program kasserades ganska snabbt ur min autostart, men jag kanske börjar använda dom så småningom jag lär mig att använda dem och kalibrera rätt.

Backlight Bleeding
Ja, denna panel lider av backlight bleeding, främst i under och överkant. Inte så jättemycket, men tillräckligt mycket att man ska se det. Detta framträder främst vid mycket mörka bilder, spel men främst när man tittar på 16:9 formats film då man ser svarta kanter över och under. Detta vänjer man sig vid och glömmer bort ganska snart. När ni tittar på bilderna så tänk på att många bilder överdriver backligt bleedingen.

Responstid
Denna skärm har en responstid på 5ms grå till grå enligt specen.
Responstiden har jag testat med hjälp av Windows, Passmark MonitorTest, Pixel Persistence Analyzer (PixPerAn) samt HL2:Lost Coast och HL2:Episode One.
När jag först bara tar ett fönster i Windows och drar runt det, så måste jag säga att jag blev besviken efter allt "det förekommer inga eftersläpningar what so ever" läsande. Man kan ej se vad som står i texten i fönstren. Men då ska man även ha klart för sig att jag sitter med CRT skärmen brevid och jämför.. vilket kanske inte är helt rättvist. I MonitorTest så ser man en aning eftersläpning på den snabbaste kuben. I Pixel Persistence Analyzer (PixPerAn) ser man tydligt att det finns tre bilar och inte en bil som är det idealiska, likaså gäller de svartvita flaggorna. I testet med den scrollande texten i PixPerAn blir texten nästan oläsbar vid den föinställda hastigheten, för att gämföra med CRT skärmen går det att läsa den klart och tydligt.
När man sedan startar ett spel, nedslagen som man är av testerna, har man inga förväntningar. Här blev jag positift överaskad. Det visade sig att dess responstid räckte mycket väl till de sysslor man använder en skärm till. Alla dessa tester är som bortblåsta. Jag märker inte av några eftersläpningar över huvud taget i spel.

Slutsats
Överlag så tycker jag att detta är en mycket bra skärm. Skärmen har en snygg utformning. Goda inställningsmöjligheter både när det gäller ergonomi men även bildmässigt. Denna skärm är den dyraste bland de 22" skärmar med denna panel som säljs i Sverige i dag. Trots det tycker jag att det är mycket skärm för pengarna tack vara den nya färgtekniken som gör sitt jobb mycket bra samt sin stora storlek. Jag är helnöjd med mitt köp och tänker definitift behålla skärmen!

+ Snygg och bra utformning med goda inställningsmöjligheter.
+ Framtidssäker med tanke på HDCP
+ Färgerna
+ Responstiden
+ Priset

- Betrakningsvinklarna
- Backlight Bleeding

Slutbetyg 8/10
Detta betyg hade kunnat bli bättre om ingen backlightbleeding förekommit. Betrakningsvinklarna spelar även roll de, men man kan inte förvänta sig bättre på en TN panel. I mina ögon finns det ingen 10 poängs TFT skärmar då de har för många brister. Skulle vara om de var så gott som gratis då priset är inräknat i betyget.

Bilder
Här följer några bilder. Var medveten om att det var mycket svårt att få bilden att återspegla det jag ser på skärmen. Det jag kan säga allmänt om bilderna är att de är blekare och saknar den intensiteten på färgerna som är i verkligheten. De överdriver även i många fall backlight bleedingen. Bilderna är tagna med en Canon IXUS 800IS digitalkamera. Detta är en kompaktkamera och har således inte väldens bästa objektiv. Samtliga bilder är tagna med manuell vitbalans, neutrala färger, samt neutral exponeringstid. Bilderna som är tagna i mörkt rum har inställnngen ISO-80, övriga ISO-Auto

Lite bilder innan:

Uppackning:

Löser problemet med sladdar :):

Efter:

Jämförelse:

Passmark MonitorTest:
Master Screen, MagicBright:Favorit:

Master Screen, MagicBright:Text:

Master Screen, MagicBright:Internet:

Master Screen, MagicBright:Spel:

Master Screen, MagicBright:Sport:

Master Screen, MagicBright:Film:

Solid Black (Bilden överdriver problemet):

Solid Red:

Solid Green:

Solid Blue:

Solid White (Betydligt vitare ir):

Scale Black - Red:

Scale Black - Green:

Scale Black - Blue:

Scale Black - White:

Moire Interference1:

Moire Interference2:

Convergence dots:

Convergence lines:

CrossHatch:

Mask:

Mask2:

Gamma Red:

Gamma Green:

Gamma Blue:

Gamma White:

Contrast Red:

Contrast Green:

Contrast Blue:

Contrast Black and White:

Fonts Test:

LCD Pixel Persistence (överdrivet dåligt):

Printer Test:

Scale Black - Red - 16bit:

Scale Black - Red - 32bit

Pixel Persistence Analyzer (PixPerAn)

MagicColour Demo (Bilderna är bilder, på foton jag tagit själv, överlag så är färgerna blekare på dessa kort än på skärmen)

Spel

Betrakningsvinklar

Bakgrundsbilder

HD Film
ladyinthewater-tlr2_h720p.mov:

ladyinthewater-tlr2_h1080p.mov:

cars-tlr_1_h720p.mov:

cars-tlr_1_h1080p.mov:

ghost_rider-tsr_h720p.mov:

ghost_rider-tsr_h1080p.mov:

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006

Tack för en mycket bra recension

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006

Tack för den janee!

Har uppdaterat texten o lagt till lite om programvaran samt reflektion. O nu är bilderna uppe med.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I ett mörksatt rum.
Registrerad
Nov 2004

Det var inte lite bilder det. Riktigt bra rescension.

Dator: Asus Z370 Plus Gaming/ EVGA 1070GTX SC / i7-8700k med Noctua NH-U14S / 16 GB Corsair DDR4 3000 MHz CL15 / Sound Blaster Z / FD Define R5 Titan / Corsair AX860 / CM storm tangentbord / Corsair Void RGB Pro / Logitech G700S / LG 40UF675V / Samsung 960 Pro 512GB (OS) / Seagate Barracuda 3 TB / Windows 10 Pro Laptop: HP Compaq CQ-57 401EO /

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Feb 2005

klockren recension, har själv köpt skärmen och kan bara hålla med i alla dina åsikter, men jag upplever inte betraktningsvinklarna lika störande som du verkar göra:)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Nov 2005

Ja, där slog du mig på fingrarna, 100ggr fler bilder, som dessutom fungerar

Snygg recension, och jag håller med i allt, förutom eventuellt betraktningsvinklarna. Detta kan nog bero på att jag kommer från en annan TFT och har vant mig, medan du varit "bortskämd" med CRT

Hur som helst, snyggt!

Workstation: i7 2600k | P8Z68-V Pro | 16 Gb RAM | MSI Radeon 390 | NEC PA241W
Portabelt: Surface Pro 3 | Samsung Galaxy S6 Edge
Fotoväska: Nikon D800E | Nikkor AF-S 24-70/2,8 G ED | Nikkor AF-S 85+50/1,8 G

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2004

Fina bilder, bra läsning, tack för bra recension.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Töreboda
Registrerad
Jan 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sayoung
Fina bilder, bra läsning, tack för bra recension.

Håller med! Får bli en sån efter löningen.

MSI GT663-486eu

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006

Kan man ställa 1680x1050 i grafikupplösning med alla nya grafik kort?.

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006
Citat:

Ursprungligen inskrivet av janee
Kan man ställa 1680x1050 i grafikupplösning med alla nya grafik kort?.

Ja, så länge skärmen stödjer det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Finland
Registrerad
Okt 2006

It seems that Samsung has its own panel: http://www.short-media.com/review.php?r=336

Edit: Ok, that article has it wrong.. Thanks for this, you really should send them a pic so they'd change the panel type info on the article.

And thanks for the panel pics! I haven't yet gotten my screen, but I guess I'm still gonna get it, I don't have a Golden Eye after all.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Axu83
It seems that Samsung has its own panel: http://www.short-media.com/review.php?r=336

So it's a true 8bit and HDCP.

That's false information! This monitor uses CMO:s panel. Samsung don't use it's own panel in this monitor. And Samsungs own panel isn't a real 8bit panel ether. It's a 6bit+Hi FRC that can display 16,7M colour. just like CMO:s panel. And. HDCP has nothing to do with the panel.
Read more about this panel here

EDIT: Just for proof I have now taken some pictures inside this monitor.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Höör
Registrerad
Jun 2002

Äkta 8-bitar för TN verkar vara omöjligt? Ruskigt bra skrivet gjort StarChild42.
En liten minusdetalj jag bara onödigt såg var att Jämförelse har du stavat med G istället för J, men det var väl allt

Citera mig för svar.
Arch Linux

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006

Fog: tackar. Ja det verkar inte vara möjligt med 8bit TN paneler. skulle tro att LG:s nya 20" också använder sig av denna teknik.
Har läst igenom det ett antal gånger.. men man blir ju blind när man gör det. Hittar ni fler fel så säg gärna till.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2002

recentionen

FEL AV MIG

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006

Daniel25: Skriv gärna det där i ett PM i stället för här

Ska se om jag kan fixa bilderna. Hade räknat med att 5GB/månad bandbredd hade räckt.

EDIT: Bilderna uppe igen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2001

Bilderna nere....

E-penis:
i5 4670K @ 4.4Ghz | Asus Maximus VII Hero | 2x8GB Corsair 1600 LP | Asus Strix GTX 1080 8GB | Fractal Design Define R4 | EVGA SuperNOVA G2 750W | Noctua NH-D14 | 6TB HDD | Asus MG279Q 27" | Qpad MK-50 | Logitech G9/G35 | Windows 10 Pro x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Flera mil ut i någon skog
Registrerad
Jul 2006

Fint med recension, något att läsa medans man väntar på skärmen

Synd att bilderna är nere nu...

i7 4770K @4,3 GHz | MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio | Corsair Vengeance 16GB
Burson Conductor -> Fostex TH900

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tellus
Registrerad
Sep 2006

Mailade och fick till svar att Gigafiles, där mina bilder låg, har blivit hackade och alla konton och material inkl. backup har raderats. Så jag får vel ta och ladda upp bilderna någon dag då. Förhoppningsvis i morgon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Cyberrymden
Registrerad
Okt 2003

Tack för en fin recention

Själv köpte jag Acern med samma panel och är grymt nöjd
Jag hade förväntat mig sämre bild eftersom många pratar om att den ska vara kass eftersom den inte har äkta 8 bit men jag blev possitivt överraskad. Visst, om man verkligen söker fel så kan man hitta det men det räcker klart för mitt behov, och då håller jag ändå på ganska mycket med foto.
Lite synd att foten inte är höj och sänkbar men jag ställde den på en träkloss så det är inget större problem.
http://www.carambafilm.se/eric/skarm.jpg

StarChild42, länkarna till HD-matreal fungerar inte

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Jul 2001

Beställde idag en HP W22 med samma panel. Är det nått som skiljer dessa åt är min fråga eller ska man va glad o hålla käften? ca 3500kr på dustinhome.

i7 2600K@4,5Ghz, MSI P67A-GD55, Corsair Vengeance 16Gb ram. 2xOCZ 120GB SSD, 2TB lagring, ZOTAC GTX580, Coolermaster HAF X, CORSAIR H80, LG 27", Steelseries G7, Mionix Naos 5000.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2003

pluggade in min 225BW för några minuter sedan, helvete vad stor den är

känns dock lite ovant med TFT efter att ha suttit med CRT hela livet. blir lite halvflummig i huvudet av att läsa forum osv

Core i7-8700K - Noctua NH-U14S - ASUS PRIME Z370-A - Corsair Vengeance 16GB DDR4 - GTX1070 - Crucial MX500 SSD + Intel SSD 320 120GB + Samsung EVO 850 250GB + SATA2 1TB HDD - Define R4 -Creative X-Fi - Corsair HX 650w - Asus Swift PG278QR - Asus ZenBook UX32VD m. Samsung 840 250GB SSD & +8 GB DDR3 1600MHZ - TrackIR 4 Pro - Canon EOS 550D
Mer CO-OP åt folket!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Jul 2001

Kan bara säga att jag mkt nöjd med min HP, funkar toppen o jag har ännu inga negativa åsikter om den jämfört med Dells 19" Ultrasharp.

i7 2600K@4,5Ghz, MSI P67A-GD55, Corsair Vengeance 16Gb ram. 2xOCZ 120GB SSD, 2TB lagring, ZOTAC GTX580, Coolermaster HAF X, CORSAIR H80, LG 27", Steelseries G7, Mionix Naos 5000.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Bree
Registrerad
Feb 2002

Även jag fick idag min 225bw från dustinhome.
Kan bara instämma i vad de flesta andra skrev här: Backlight bleeding är minus, men inte allvarligt fel enligt mig.
Inte en enda död pixel vilket jag tackar för, och en STOR jäkla skärm
Har testat lite FPS-spel och den fungerar helt ok.

STATIONÄR: CPU: 4790k @ 4.7 Ghz - GPU: Gigabyte GeForce GTX 670 2GB OC Minne: 16 GB Corsair Dominator - SSD: Samsung 850 Pro 500 GB
BÄRBAR: T.B.D.