Permalänk
Medlem

Guide till undervoltning

Guide till undervoltning baserat på RMclock 2.15 (fungerar likadant med 2.35)

UPPDATERING:

6/4 2008 - RMclock version 2.35 är den senaste skarpa versionen, kör den på min LG E200 med C2D och Vista, inställningarna och förfarandet är i princip helt likadant som denna guiden.

Det verkar som man måste stänga av UAC i Vista för att få RMclock att starta i Vista utan pop-up, men UAC ska ändå stängas av så det kvittar tycker jag! Vet du däremot om ett sätt att kringgå detta så meddela gärna i tråden.

Uppdaterat länk till RMclock 2.35
------------------------------------------------------------------------------------
OBS. Detta är hur jag gör! Det finns säkert andra sätt, andra programvaror och så vidare. Jag har hittat fram till detta genom att läsa guider och provat fram själv. Inget som helst ansvar tas från min sida om det händer något oförutsett med din dator.

Programvaror:

RMclock (version 2.35) http://cpu.rightmark.org/download/rmclock_235_bin.exe
Prime95 http://mersenne.org/gimps/p95v2414.exe

Dessa båda programvaror är gratis. RMclock är huvudprogrammet i vilket vi ska utföra själva undervoltningen. Prime95 är ett stresstestprogram med vilket du kan få processorn att jobba under full load, detta använder vi för att testa processorns stabilitet vid olika volttal för att försäkra oss om att vi hittat en stabil voltning. Man kan med fördel använda andra stresstestprogram givetvis.

Steg 1. – Förberedelser.

Installera och starta upp båda programmen, stäng ner allt annat.
I Prime95 under Options väljer du ”Torture test”, klicka OK för att starta testet. Vi kör härmed Torture test under hela tiden när vi testar oss fram, detta för att snabbt och enkelt kunna se när vi har tagit i alldeles för mycket.

Öppna RMclock, under fliken ”Management” se till att programmet har sina standardinställningar gällande ”CPU default settings”, detta för att se till att processorn återgår till fabriksinställningar vid eventuellt fel.

Steg 2. – Inställningar i RMclock.

I RMclock öppna fliken ”Profiles”, välj ”Performance on Demand” för både AC och batteridrift (Detta kan naturligtvis ändras och tweakas ännu mera, jag finner dock att det fungerar mycket bra för både nät och batteridrift).

I ”Master performance states table” ser du de olika klockningarna som din processor kan arbeta i, detta varierar mellan olika typer av processorer. Här ser du också vilket volttal som processorn matas med vid de olika klockfrekvenserna. Det är här vi gör själva undervoltningen! Alternativet ”Auto-adjust intermediate VIDs” låter programmet själv räkna ut volttalen emellan lägsta och högsta klockfrekvens – det är mycket tidsbesparande och fungerar för det mesta. Vi kör på det här, det innebär i mitt fall att jag bara måste hitta det ideala volttalet för två klockfrekvenser istället för sju.

Bocka i alla klockfrekvenser, samt ovan nämnda Auto-adjust. Klicka sedan på profilen ”Performance on demand” ute till vänster. Bocka i ”Use P-state transitions (PST)” och alla frekvenserna i rutan under. Klicka på fliken ovanför ”Battery” och fyll i likadant där.

Nu har vi sagt till programmet att vi vill använda profilen ”Performance on demand” och i den profilen använda oss av alla tillgängliga klockfrekvenser. Programmet bestämmer utifrån vad vi använder datorn till vilken klockfrekvens som behövs. Dags att börja söka efter låga volttal!

Steg 3. – Nu börjar vi leta optimalt volttal!

Vi börjar med att hitta volttalet för den lägsta klockfrekvensen. Klicka på ”Profiles” ute till vänster, i ”Master performance states table”, klicka bort ALLA frekvenser utom den översta (lägsta). Detta för att tvinga datorn att bara använda denna klockfrekvens. Glöm inte ”Apply”!

Nu börjar vi undervolta! Klicka först på frekvens 0 så den blir markerad, sedan kan du välja volttal nere i ”VID select”. Nu är det viktigt att vara uppmärksam och att ha Prime95 igång. Minska ett steg, vänta 1 min, händer inget minska ett till.

Fortsätt så tills antingen Prime95 rapporterar ett fel, eller datorn beter sig konstigt eller startar om. När något av dessa två inträffar börjar vi närma oss! Försök att hela tiden skriva ner på ett papper på vilket volttal du var, när datorn väl startar om så kommer RMclock att vara tillbaka till grundinställningarna och du måste börja om.

När du hittat det låga volttal som ger felmeddelande eller omstart, öka ett eller två steg och observera Prime95 igen några minuter. När du hittat ett stabilt volttal utgår vi från att det är stabilt nog så länge.

Nu gör vi om hela processen, fast denna gång med bara den högsta klockfrekvensen förbockad. När du även hittat en stabil volt för högsta klockfrekvensen kan du se att programmet själv ställt in värden för alla klockfrekvenser emellan.

När vi nu har hittat både bra volttal för både lägsta och högsta klockfrekvens, bocka i alla boxarna i ”Profiles” för att låta programmet utnyttja alla klockningar.

Steg 4. – Säkerställa stabilitet och långtesta voltningen.

Nu är det dags för det långa riktiga testet. Jag tycker att du ska testa högsta och lägsta klockfrekvens i MINST sex timmar PER klock för att vara på säkra sidan. Börja med att ställa in RMclock så att bara lägsta klockfrekvens används, (gör på samma sätt som när du valde en klockfrekvens tidigare i ”Profiles”, kör sedan igång Prime95, återigen använder vi ”Torture test” och låt datorn stå (jag körde min över natten för ena testet, sen lät jag den stå medans jag var på jobbet för andra testet).

När timmarna gått stänger du av testet och förhoppningsvis rapporterar det inga fel. Har du däremot fått ett fel eller en omstart, höj volttalet ett steg och gör om testet. När du hittat ett stabilt volttal på lägsta klockfrekvensen gör du om hela proceduren fast med enbart högsta klockfrekvensen.

När båda dessa är färdiga har du i princip ett stabilt system. Jag märkte dock på just min maskin att den emellanåt startade om sig, och höjde ytterligare ett steg på volttalen på både högsta och lägsta klockfrekvens, efter det är min dator helt stabil.

Jag ska också tillägga att RMclock är bra på att räkna ut volttalen mellan högsta och lägsta, men det kan givetvis bli fel. Har du problem vid vissa klockningar är det bara att testa en specifik klockning med Prime95 och justera volttalet därefter.

Steg 5. – Inställningar i RMclock.

Nu är vi färdiga med volttalen, nu ska vi bara ställa in RMclock så att det sköter sig själv. Klicka på ”Management”, och bocka i under ”User Interface Settings” längst ner så att programmet startar med Windows och dessutom gör det minimerat. Jag väljer att ha kvar inställningarna under ”CPU Default Settings” ifall det skulle hända något.

Till sist, ha tålamod så blir det bra! Hoppas att guiden är tydlig och inte för rörig, det är svårt att förklara men enkelt att göra.

Rapportera gärna hur det gått och era erfarenheter, samt var inte blyga för att rätta mig gällande både fakta och stavfel.

EDIT:

Lagt till att version 2.2 av RMClock fungerar med guiden.

RMclock fungerar fint i Vista, man måste dock fixa lite med rättigheten för programmet för att slippa starta det manuellt, kika i tråden jag länkar till och skrolla ner en bit i den, så finns steg för steg.
Länk till snabbguide för Vista

Visa signatur

Stulen slö sked

Permalänk
Medlem

Snyggt jobbat. Jag har ingen laptop just nu så jag kan testa men jag har testat detta innan så

Visa signatur

Citera för svar
Det är aldrig för sent att ge upp!

Permalänk
Medlem

Snyggt jobbat! Lägger till i Favoriter tills laptopen anländer!

Visa signatur

Workstation: i7 2600k | P8Z68-V Pro | 16 Gb RAM | MSI Radeon 390 | NEC PA241W
Portabelt: Surface Pro 3 | Samsung Galaxy S6 Edge
Fotoväska: Nikon D800E | Nikkor AF-S 24-70/2,8 G ED | Nikkor AF-S 85+50/1,8 G

Permalänk
Medlem

En erfarenhet jag har är att windows energiscema ska vara inställt på "alltid på" för att inte konflikter ska uppstå!

Gäller iallafall på min turion x2...

Permalänk
Medlem

Finfint jobbat denna blir en favorit hos mig oxå.

Visa signatur

Asus A6Ja Q028, HP Compaq 2510P, Asus Eee 1000H

Permalänk
Medlem

en fråga, jag får inte riktigt till det så att prime belastar båda kärnorna. Nån som kan förklara hur jag gör?

Visa signatur

| FS: Athlon XP 3000+ 2.16GHz | Geforce4 FX5600 | 2x 512MB DDR | ~2TiB |
| WS: Asus EeePC 1000h |
"It´s Nice To Be Important, But It´s More Important To Be Nice"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Milyn
en fråga, jag får inte riktigt till det så att prime belastar båda kärnorna. Nån som kan förklara hur jag gör?

Du får köra en instans av Prime95 per kärna:

[list="1"]
[*]Kör Prime95 en gång så att INI-filerna skapas (local.ini och prime.ini). Dessa behöver du tillsammans med PRIME95.exe.
[*]Lägg till följande rader i local.ini:
Affinity=0
RunOnBattery=1
RollingStartTime=0
[*]Skapa två kataloger (eller så många som du har kärnor) och kopiera Prime95-filerna till dem.
[*]Editera local.ini i katalogerna och sätt Affinity till 0, 1 o.s.v.
[*]Starta Prime95 i alla kataloger.
[/list=1]

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem

Någon som som har uppfattning om hur mycket batteritid man kan spara. Antar att det beror på ganska många faktorer, men ändå... 3% eller 15%?

Visa signatur

M.Sc

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Phod
Du får köra en instans av Prime95 per kärna:

[list="1"]
[*]Kör Prime95 en gång så att INI-filerna skapas (local.ini och prime.ini). Dessa behöver du tillsammans med PRIME95.exe.
[*]Lägg till följande rader i local.ini:
Affinity=0
RunOnBattery=1
RollingStartTime=0
[*]Skapa två kataloger (eller så många som du har kärnor) och kopiera Prime95-filerna till dem.
[*]Editera local.ini i katalogerna och sätt Affinity till 0, 1 o.s.v.
[*]Starta Prime95 i alla kataloger.
[/list=1]

Tack Phod, ska testa det senare

Visa signatur

| FS: Athlon XP 3000+ 2.16GHz | Geforce4 FX5600 | 2x 512MB DDR | ~2TiB |
| WS: Asus EeePC 1000h |
"It´s Nice To Be Important, But It´s More Important To Be Nice"

Permalänk
Medlem

Så Där nu var jag färdig med min dator, har dock inte gjort det där testet sex timmar, förstod mej inte riktigt på det:) än så länge har det gått bra iaf, min dator har blivit tystare och svalare nu:D

Visa signatur

Aspire D250, YES!

Permalänk
Medlem

Ni som kör med undervoltat, hur mycket batteritid har ni vunnit?

Visa signatur

Jag tänkte skriva något klyftigt här

Permalänk
Medlem

Jag kör datorn i taggen där nere, gick att sänka till 0.950 volt utan problem. inte märkt några skillnader i temperatur än dock :/

i profile->performance on demand
under use pstats & throttling scrolllistorna så ligger:
"performance / power saving preferance"
är den här inställningen till nån nytta ?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 4bstract
Ni som kör med undervoltat, hur mycket batteritid har ni vunnit?

Jag läste för ett tag sen en guide på engelska där det fanns uträkningar på vunnen batteritid, jag sökte på google men httade den tyvärr inte. Hoppas du söker bättre än mig. Har för mig att det rörde sig om 10%.
Bra guide, mycket beröm...
edit/såg att tråden var lite ålderstigen, rm clock är nu version 2.2 men guiden stämmer bra fortfarande

Visa signatur

When in panic, when in doubt, run in circles, scream and shout.
*HP nx9420*C905*Div. Sunkdatorer*

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gibbon
Jag kör datorn i taggen där nere, gick att sänka till 0.950 volt utan problem. inte märkt några skillnader i temperatur än dock :/

Tja! sitter och testar nu... har samma processor som du! det verkar som att det inte går att sänka lägre än 0.950V, är det samma för dig?
tror att det var det värdet jag hade på den lägsta frekvensen innan jag börjae greja i RMclock. jag kör 2.2 btw
har inte kommit så långt på högsta frekvensen än... men menar du att du kan köra i 1.83GHz på 0.950V?

RMclock verkar visa helt fel CPU-temp... tror inte riktigt på 12.5 grader C.. kör speedfan brevid som visar 73 grader, litar nog mer på det...

även tack Doolar för en intressant tråd/guide!
/EDIT 10 grader kallare!! o jag är inte klar än!! rysligt bra!!

Visa signatur

www.infocom.lth.se - Bli civilingenjör inom IT

Permalänk
Medlem

Kul att guiden fortfarande uppskattas! Jag kör själv version 2.2 av RMclock nuförtiden och förfarandet för att undervolta med hjälp av min guide är fortfarande samma med 2.2.

Batteritider kan skilja mycket, en sak är iallafall säker, du får inte sämre batteritid efter en undervolting! Största fördelen är ju dock svalare och därmed oftast tystare maskin.

Visa signatur

Stulen slö sked

Permalänk
Medlem

Hej igen!

nu har jag testat lite till!
Med min core duo 1.83 GHz har jag gått ner från 1.262V till 0.987V det vill säga en minskning med närmare 22%.
Min full load-temperatur har gått ner från 81 till 68 grader dvs 13 grader mindre!! och 16% minskning.

Jag tyckte att prime95 inte riktigt belastade kärnorna fullt... så jag körde toast också så att cpu-användningen verkligen låg på 100% hela tiden under testningen.

jag fick en hängning vid 0.962V och gick därför upp till 0.987V.. ska köra ett långt test nu för att se om det är stabilt.

Måste säga att jag är väldigt nöjd!!
Det man funderar på nu är ju att processorn troligen skulle klara hoppet upp till 2 GHz... det verkar ju finnas marginal... men men det är väl aningen svårare...?

Återigen tack för detta! Tycker att alla borde testa detta! det gör ju underverk!!

Visa signatur

www.infocom.lth.se - Bli civilingenjör inom IT

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RAPT0R
Hej igen!

nu har jag testat lite till!
Med min core duo 1.83 GHz har jag gått ner från 1.262V till 0.987V det vill säga en minskning med närmare 22%.
Min full load-temperatur har gått ner från 81 till 68 grader dvs 13 grader mindre!! och 16% minskning.

Jag tyckte att prime95 inte riktigt belastade kärnorna fullt... så jag körde toast också så att cpu-användningen verkligen låg på 100% hela tiden under testningen.

jag fick en hängning vid 0.962V och gick därför upp till 0.987V.. ska köra ett långt test nu för att se om det är stabilt.

Måste säga att jag är väldigt nöjd!!
Det man funderar på nu är ju att processorn troligen skulle klara hoppet upp till 2 GHz... det verkar ju finnas marginal... men men det är väl aningen svårare...?

Återigen tack för detta! Tycker att alla borde testa detta! det gör ju underverk!!

Fint, en ordentlig sänkning av tempen där, det borde ju göra en hel del för fläktblåsandet? Personligen tycker jag att det är det bästa att datorn blir (ännu) tystare. Min fläkt låter bara lite svagt vid full-load även efter timmar av spel.

Visa signatur

Stulen slö sked

Permalänk
Medlem

håller absolut med er alla.. sitter man med en bärbar är det ju inte så ofta man vill ha ut fullt kraft utan fullt tid.. och undervoltning gör ju att man får en längre batteritid.. sen är ju detta program klar mycke nättre än Notebook Hardware Control (NHC) som jag tycker drar lite väl mycket av datorns resurs och sen måste man installera Windows .Net Framwork..

jag har själv bara en Dothan 1.5GHz LV och kör med den lägsta x6 på 0.700V och x15 på 0.988V

Visa signatur

d3d3LmRpY29ycC5zZQ==

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av .di
håller absolut med er alla.. sitter man med en bärbar är det ju inte så ofta man vill ha ut fullt kraft utan fullt tid..

Grejen är ju att man får ut full kraft och bättre tid! sänkningen av spänningen medför ju ingen prestandaförlust, bara minskad temperatur och längre batteritid, det som är hela poängen!!

Visa signatur

www.infocom.lth.se - Bli civilingenjör inom IT

Permalänk
Medlem

Du har inte testat använda Notebook Hardware Control istället? Det verkar rätt enkelt, jag tänkte ge mig på ett försök när allt annat fungerar som det ska på min bärbara.

Visa signatur

Min dator äger mig. True story.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RAPT0R
Grejen är ju att man får ut full kraft och bättre tid! sänkningen av spänningen medför ju ingen prestandaförlust, bara minskad temperatur och längre batteritid, det som är hela poängen!!

Är du seriös? INGEN prestandaförlust? :S

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KuziN
Är du seriös? INGEN prestandaförlust? :S

Det blir ingen prestandaförlust. undervoltar du för mycket blir datorn instabil, men korrekt undervoltat, bara fördelar.

Visa signatur

When in panic, when in doubt, run in circles, scream and shout.
*HP nx9420*C905*Div. Sunkdatorer*

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KuziN
Är du seriös? INGEN prestandaförlust? :S

Du sänker alltså spänningen till processorn, då denna ofta är väl tilltagen. Detta sparar ström, men påverkar inte prestandan.

Visa signatur

Jag tänkte skriva något klyftigt här

Permalänk
Medlem

Jag har kört min bärbara dator undervoltad i 1½ år, och den fungerar prima. 1,052 V vid 1600 MHz och 0,7 V vid 600 MHz. Vet inte riktigt vad original är, men har för mig att det är 1,35 V / 1,0 V.

Visa signatur

R7 5800X | Asus ROG Strix X570-I Gaming | 16 GB RAM | RTX 3080 | 2 TB SSD | CM NF200P | Corsair SF600

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KuziN
Är du seriös? INGEN prestandaförlust? :S

Absolut ingen prestandaförlust, det är ingen underKLOCKNING utan underVOLTNING.

Visa signatur

Stulen slö sked

Permalänk
Medlem

Någon som är vaken fortfarande?
Jag är på steg 3, del 1, och jag kunde sänka volten till minimum(datorn var inte instabil eller något sånt), så då startade jag om datorn, men när jag ska starta RightMark så dör skärmen, eller så blir bilden helt still, någon som vet vad jag ska göra?

Edit: Problem fixat tack vare lite tålamod. Men måste man ha RightMark installerat samt igång för att inte volten ska gå tillbaka till standard? :/

Permalänk
Medlem

Har ett liknande problem som KuziN. har undervoltat min Centrino Duo 2.0Ghz prosessor, 1.075v max och 0.950v minimum men dar e jag fast. kommer inte langre ner an 0.950v, finns det nagra trix eller klarar mitt moderkort helt enkelt inte lagre spanning?

har en Dell Inspiron E1405 om nagon undrar...

Permalänk
Medlem

Har nu gjort detta på min nx9420 med C2D, gick bra och sänkte tempen med 12 grader,

JAHA nu ser jag att datorn processor har gått från 1.83 till 997 mhz, är inget data snille men varför blir det så?

Min core temp har gått från 75 till 42 grader !!!!! men som sagt så verkar inte processor arbeta för fult

Permalänk
Medlem

Anton! Klicka pa "performance on demand" och se till att du har bockar for allt som skall under cpu performance/poerstates. om du tex bara har 0:an forbockad kommer din cpu bara att jobba pa halva sin kapasitet. om du har alla forbockade kommer programmet automatiskt valja frekvens at dig, och om du bara har det hogsta (6 pa min dator) kommer din cpu att jobba pa max hela tiden.

Du kan bara valja de frekvenser som ar forbockade under profiles (dar du valjer volt-tal). hmmm. d va svarare att forklara an jag trodde...

prova att leka runt med "maximal performance" och Power saver ockas... dom e bra om du vill ligga stadigt pa en frekvens hela tiden.

Hoppas att det fixar sig.

P.S. ursakta att jag saknar prickarna over aao. sitter i USA

Permalänk
Medlem

Har gjort om allting och börjat om men det händer samma sak processor går ner i fart:(. Men upptäcke dock en grej : när jag kör prime95 turture på så ökar genast processor till 1.83 ghz och går stabilt. kan det vara så att processor bara jobbar max när den behöver det ?????

( har kollat i performance on demand med)