Startup-fel i SUSE Linux 10.1

Permalänk
Medlem

Startup-fel i SUSE Linux 10.1

Jag har precis börjat köra Novells SUSE Linux 10.1 på datorn, tillsammans med Windows XP. Operativsystemen ligger på två fysiskt och logiskt olika diskar, och detta i sig är inget problem.

Problemet uppkommer dock när jag skall starta datorn, då SUSE Linuxs startup-manager startas. Där finns följande tre alternativ att välja:

* SUSE Linux 10.1
* Windows
* (Felsäker)

Under dessa finns det en rad där man kan skriva in "startalternativ".

Som default står denna på SUSE Linux 10.1. Problemet kommer när jag skall välja Windows. Trycker jag på pil ner så känns det som att datorn segar någon sekund, varefter den hoppar till det sista alternativet. Den hoppar alltså bara över Windows.

När jag trycker på en annan tangent (ex. siffra), så matar den in tecknet vid raden "startalternativ", men trycker jag på en tangent en gång, så tar den emot 17 tangenttryckningar. Varför vet jag inte.

Jag har lyckats starta Windows några enstaka gånger, då jag har lyckats runtkomma denna "buggen" genom att trycka på NumLock och/eller Escape. Den har då blivit "normal", dvs registrerar en tryckning per tangent.

Någon som har något förslag på vad man kan göra? Ex. lösa felet, flytta om ordningen så att det står Linux, (felsäker), Windows?

Tack!
/Christoffer

Permalänk

Linux SUSE 10.1

Hej!

Jag har också installerat Linux SUSE 10.1 och Windows XP.

Om du har problem att boota ska kan man ladda om MBR för windows med windows XP:s reparationsverktyg.

I Linux kan du gå in och kolla i menu.lst som ligger under /boot/grub
Där kan man ändra vilket operativsystem som datorn ska boota på som standard.
Du kan även kolla hur det ser ut med booten för XP.

# Modified by YaST2. Last modification on lör dec 2 14:39:03 UTC 2006
color white/blue black/light-gray
default 1
timeout 8
gfxmenu (hd0,6)/boot/message

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE Linux 10.1
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda7 vga=0x317 resume=/dev/sda6 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows XP
chainloader (hd0,0)+1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda7 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
initrd /boot/initrd
~

Så här ser min menu.lst ut.

Permalänk
Medlem

Låter ju som att problemet är att tangentbordet inte fungerar som det det ska i det där skedet...

Permalänk
Medlem

Varför skulle det då fungera korrekt i övrigt, samt i vissa fall även under start?