Permalänk
Medlem

Samma TDP på olika CPU

Brukar ofta se ut som så att processorer i samma serie har alla samma TDP-värde utom den snabbaste som har högre.

Händer alltså ofta att processor A och B är från samma familj/serie, A är högre klockad än B, men de har samma TDP-värde.

Är det då sant att:
a) När båda jobbar med samma sak i samma takt, så använder A mindre processorkraft än B och drar därför mindre ström?
b) Om båda jobbar lika hårt, dvs använder lika stor del av sin kapacitet, så blir båda lika varma men A gör jobbet snabbare?
c) Underklockar man A till samma frekvens som B, så är A och B samma processor förutom att A är strömsnålare än B?

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig tagit så allvarligt på TDP-värdet. Antagligen är det ett max-värde som gäller för den högst klockade processorn i serien och lägre klockade modeller i serien drar antagligen mindre. A och B borde dra lika mycket om de skulle köra på samma spänning och klockfrekvens. Men A som är högre klockad från fabriken klarar säkert högre frekvenser och är kanske stabil vid lägre spänning än B (pga att A råkat få högre kvalité vid tillverkningen).

När man kör processorn hemma når man säkert aldrig riktigt TDP-värdet. Kanske Prime95 kommer nära.

edit: just det, ingen av a), b) eller c) stämmer nog.

Permalänk
Medlem

Låter logiskt. Alla tre borde väl stämma?

Det är i princip bara när du ändrar spänningen till processorn som den blir varmare. Så har du en 4ghz och en exakt likadan klockad till 4,2ghz så lär den bli marginellt varmare. Men klockar man för mkt måste man öka spänningen för att dne ska vara stabil. Jag bvet inte, men jag tror dina påståenden stämmer.

Edit: Är väl mest B som stämmer. Är rätt säker på att hur mkt sträm en processor drar nästan enbart påverkas av spänningen.

Permalänk

Jag skulle nog vilja säga att inget av påståendena är sanna generellt sett...
TDP är som nämnts ett maxvärde. Exakt vad maxvärdet beskriver är lite olika mellan Intel och AMD om jag förstått rätt. Ibland beskriver det medeleffekten en processor maximalt kommer att avge under någon längre tid (typ över en sekund eller så) i det absolut värsta fallet och ibland beskriver det maximal effekt då processorn kör någon form av krävande men verklighetstrogen kod (altså inte kod som endast ser till att så många transistorer som möjligt i processorn slår om varje cykel). Båda är alltså ett mått på hur bra kylning som krävs men är lite olika framtagna.

Hur mycket effekt en processor faktiskt avger är beroende av en massa olika faktorer. De största är:

Matningsspänning, vilken ofta skiljer mellan exemplar av i övrigt exakt identiska processorer på grund av variationer i tillverkningen.

Antalet transistorer och hur mycket ström de läcker. Läckage varierar också från exemplar till exemplar.

Frekvens som har en stor inverkan eftersom varje gången en transistor laddas upp eller ur går det en ström in/ut ur den.

Olika former av tekniker för att dra ner effekten. Ofta kan olika delar av processorn stängas av i viss mån om de inte används eller alternativt klockas ned i en lägre frekvens då belastningen inte är så hög.

Vilken kod som för närvarande exekverar och hur stor del av processorn som utnyttjas.

Som mer svar på frågan kan man väl säga att om du tar två processorer med samam kärna men med olika frekvens så kommer uteffekten till största delen att bero på matningsspänning och frekvens. Att förutsäga hur mycket effekt som de båda kommer att generera för ett visst arbete är ganska svårt att yttra sig om rent generellt speciellt om någon form av effektsparande teknik kommer in i bilden. Att den snabbare processorn skulle dra mindre ström en den andra om man klockade dem i samma frekvens är inte heller nödvändigt då den kanske kräver precis samma matningsspänning och därmed får i stort sett samma uteffekt.

Det här blev lite rörigt men fråga gärna om det är nått som är otydligt...

/miffot