BleedingedgeHW/Linux = no_go? = oSuse :)

Permalänk
Medlem

BleedingedgeHW/Linux = no_go? = oSuse :)

Tja, dum som jag är så ligger jag on-the-edge när det gäller hårdvara, svårt att låta bli. Asrock Dual-Vsta är ett relativt nytt moderkort, och inte det vanligaste. Till råga på allt har jag ett GeForce 8800GTS. Hur i herrans namn att få detta att fungera under Linux tänkte jag? Jag var alltså lite orolig.

Jag hade tyckt att det var värt att chansa eftersom:

a. Asrock Dual-Vsta var grymt billigt, 590Kr, och gav mig möjligheten att byta frå agp och köra:

b. GeForce 8800GTS, för att få maximal 3D-prestanda/kr i min om inte budgetrigg så en bit under en topprigg prismässigt(939, gammalt DDR).

och jag kör mest Windows, där grejorna fungerar bra.

Men Linux kan jag inte låta bli, då jag i mitt inre fortfarande när hoppet att det skall kunna ta över skrivbordet från Windows för mig. Gammal Debian-vän som jag är så började jag med Debian 64 "Testing", det fungarade fint, hittade all hårdvara, inte en krasch, men att få GeForce-kortet att fungera var fullständigt hopplöst. Det går säkert, men jag gav upp.
(jag är såklart tvungen att prova sprillans distar om det ens ska finnas chans att moderkort+grafikkort stöds)

Nästa försök var Ubuntu "Feisty Fawn" som ju hade en snygg bootscreen från CDn, men när installationen skulle börja så kunde den plötsligt inte hitta CDn längre och där tog det stopp. Jag fann på nätet att det var ett vanligt problem med Ubuntu. Jag tröttnade på att mecka med Ubuntu.

Vad göra? Fedora? Mandriva? Då slog det mig, den nyaste "stora" disten är ju openSuse 10.2, varför inte prova den? Det gick bra. Installationen utan en hitch, allting fungerade på en gång, ljud, nätverk, SATA/IDE, DVD, USB, printer osv tom Nvidia 3D-drivrutinerna(97.42) var en barnlek att installera MEN det återstod ett problem: Suse vägrade att låta mig ha en högre skrivbordsupplösning än 800x600! DAMIT! Nu var jag trött på att Googla, men ett sista försök då och jag landade på: http://forums.pcpitstop.com/index.php?showtopic=130955&pid=13...

Citat:

Open a terminal and type gtf 1280 1024 60hz
The output will give you the info you need to paste into xorg.conf. Change the numbers I used to whatever works for your monitor.

Next, open another terminal. type SU and your password. Then type Kwrite. Which will open a text editor with root priviligeles. Navigate to the xorg.conf file which in in the path /etc/X11/xorg.conf.

Now find the sections called Modes. Highlight and remove it all then paste the output from the gtf command.

Hit CTRL-SHIFT-BACKSPACE to restart X. Now you will have the correct resolution and refresh rate (or be cursing at me lol.gif )

det gällde iofs ett krånglande ATI-kort, men wth bara att testa och, DET FUNGERADE Äntligen fungerar ALLT på min Asrock Dual-Vsta samt 3D i 1280x1024 med 8800GTS under Linux. Nice. I övrigt visade sig OpenSuse(DVD-utgåvan) vara ruskigt komplett och uppdaterad, så nu kommer jag att köra den ett tag. Blir svårt att vänja sig av med apt-get bara Och så hoppas jag att detta kan hjälpa någon annan användare

Permalänk
Medlem

Jag är inte speciellt förvånad att Feisty inte ville fungera för dig, den synkades mot sid bara för ett par månader sedan. Jag skulle ha provat Edgy före Feisty, eller fungerar inte v87.74 av nvidiadrivarna till det kortet?

Permalänk
Medlem

Nej, 97.42 är de enda släppta drivarna som har stöd för 8800. Känns iaf väldigt skönt att allt fungerar , nu måste jag bara vänja mig vid Yast och en massa andra skumma saker. Och hitta entusiast-repositories för Yast att lägga till