Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
örebro
Registrerad
Jan 2007

Har jag fått fel processor???

Hej!

Har suttit med denna dator i ca 1,5 år nu. Min processor, som enligt enhetshanteraren heter AMD Athlon (TM) XP 2500+ 1,1GHZ, har fungerat väldigt bra för att vara så "tunn".

Igår hittade jag kvittot på de olika delarna jag beställde till den här datorn. Då ser jag till min förvåning att jag betalat 1980kr en processor som tydligen heter AMD CPU ATHLON XP Barton 3200+/512, FSB400Mhz!

Kan det vara så att det är den processorn jag har fast någonting har hänt och datorn inte känner igen den processorn? Jag är inte så kunnig på datorer, men jag har alltid tyckt att det har vart konstigt att en 2500+ kan fungera så väldigt bra på spel tex.

Hur kan jag lösa det här??

/martin

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2002

Ladda ner CPU-Z från denna sidan http://www.cpuid.com/ och se vad programmet säger dig.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hedemora
Registrerad
Aug 2003

en 2500+ ska köras i över 1800Mhz, en 3200+ i 2200Mhz. Båda körs dock i 1100Mhz om man bara pluggar in dom, fråga mig inte varför det bara är så med socket A system. Du måste ställa in BIOS för att få rätt klockfrekvens, Inställningen du ska ändra är FSB (Front Side Bus) den ska ställas in på 166Mhz för 2500+ och 200Mhz för en 3200+. Dom allra flesta 2500+ kan dock köras som en 3200+ utan problem så ställ in FSB på 200.

WS: DFI LP UT X38T2R (Gigabyte X38-DQ6 = Trasigt)| Intel C2D E6750 | 4*1 GiB Twinmos PC2-6400 | ATI Radeon HD4870 1GB | WD Caviar XL "AAKS" SATA 500GB | Antec Neopower 480W | Antec SLK3700-BQE
Server: DFI LP NF4 Ultra | AMD 3000+ "winchester" | 2*512MiB PC3200 | ATI Radeon HD2400pro | 1000GB WD GP, 3*320GB Seagate 7200.10, 250GB WD2500 PATA, 200GB Maxtor DM10 SATA = 2410GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2004

Kom ihåg att minnena också får en högre klock då.

---

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Jönköping
Registrerad
Jul 2001

Om den fungerat väldigt bra på 1.1GHz ska du se vad den kan göra på 2.2GHz.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
örebro
Registrerad
Jan 2007

Har satt FSB på 200, men när jag sedan startar om datorn så fastnar den bara. Svart skärm o ingenting händer. När jag sedan ändrar tillbaka så går den som vanligt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hudiksvall (Forsa)
Registrerad
Sep 2003

Kolla minnena troligen dom som inte klara 200 mhz.

Dom flesta xp2500+ som jag har lek med ha klarat av att köras som xp3200+ de enda som ha hänt är att tempen har gått upp ca 4 grader.

Låda Phobya UltraBig Watercase V.1 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm radiatorer Minne4 X 8Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik AORUS GeForce® GTX 1080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition 11G AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm Benq XR3501 AMVA 35" Curved

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
örebro
Registrerad
Jan 2007

Jag uppgraderade BIOS på moderkortet utan problem.

Sedan testade jag att starta med CPU external frequency 200.

Då får jag upp en "blå skärm" där det står att windows har stängts för att förebygga problem.

BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO

kontrollera maskinvara och programvara blablabla.

Testade även med CPU Speed 1833 MHz men det var samma sak.

Men ställer jag tillbaka den som vanligt så funkar det utan problem.

Jag har två stycken sånna här minnen:

http://www.datorbutiken.com/home/default.aspx?Product=512DDRK...

hur kan ja kontrollera om det är fel på dom?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2004

Du kan testa dina minnen med Memtest för att se om dem funkar som dem ska. Vad har du för moderkort?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
örebro
Registrerad
Jan 2007

Det löste sig kanske!

Jag plockade ut båda mina Kingston 512 minneskort, för att sedan sätta tillbaka ett. Satte CPU på 2200 MHz. Jag lyckades logga in efter att datorn arbetat väldigt mycket. Jag gick in i enhetshanteraren titta under processor och fann: Athlon XP 3200+!!

Frågan är vad som är felet? något minne? placeringarna på minnena?

Ska jag testa o sätta i det andra också nu?