Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2006

AMD quad frågor.

hej!

Jag har hört AMD quad ska släppas runt sommar. (kommer väll bli försenat som vanligt)

Kommer dem vara svindyra?

Hur lång tid efter sommarn tror ni det tar för att man ska få en amd quad processor för cirka 2000kr?

Eller funkar det lika bra att köpa en AMD dual core, håller den länge?

Det jag är rädd för är att köpa i en skarv precis ifall ni förstår vad jag menar. Precis som att köpa ett AGP-modekort idag.

Mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
umeå
Registrerad
Sep 2006

Är också intresserad av när amd:s quad processorer kommer, ifall den blir grym och den e jämlik me intels så kommer jag nog köpa den då den kommer.

Har just nu bara en 4200+ som jag ska klocka skiten ur först.

Men om intel redan har quad processorer, o amd lanserar quad om ett halvår så lär intel ligga rätt långa steg i förväg om inte amd gör en riktigt fet prolle.

Setup: Abit an9 32x fatality - Amd x2 4200+ @ 2,75Ghz - Team Xtreem 6400 @ 1000mhz cl5 - Nvidia 8600GT - Hiper 530w

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm/Södermalm
Registrerad
Maj 2004

Prismässigt kommer AMD-processorerna troligen vara litet billigare än Intels med motsvarande prestanda. De har legat där hittills och jag tror inte det ändras så lätt. Väldigt många noviser tror fortfarande det måste vara 'Intel inside', så AMD måste lägga sig lägre för att övervinna denna tröskel.

Prestandamässigt tror jag de kommer ligga ganska jämnbördigt med Intel klock-för-klock, trots att AMDs prollar görs med 65nm, och Intels i 45nm. Den mindre tillverkningsprocessen kommer troligen även göra att Intels processorer är svalare.

AMD har fortfarande en fördel i och med att den har integrerad minneskontroller, och jag tror det är det som gör att den kan konkurrera trots större tillverkningsprocess. Dock tror jag Intels prollar även i fortsättningen kommer klocka avsevärt bättre, i och med den erfarenhet av höga frekvenser Intel fick från Netburst-arkitekturen.

En annan fördel AMD har, är dess HyperTransport-protokoll, som borde komma i version 3.0 ganska snart. Som argument för HyperTransport har det bl.a. talats om att Intels processorer inte får tillräcklig bandbredd för att alla 4 cores kör på en enda 1333MHz buss, men det verkar inte stämma om man ser på de prestandatester som finns av Q6700. Det får säkert större betydelse i servrar, där AMDs bandbredd faktiskt ökar ju fler processorer man stoppar in, och Intels fortfarande delar på samma buss, men jag tror ändå effekten är överskattad. Visst, 4 socklar och uppåt, men inte på 1-2 processorer.

Istället tror jag HyperTransport kommer få bekänna färg om/när man börjar införa höghastighetssocklar för instickskort av olika former, t.ex. specialiserade FPGAer eller generella 'Stream Processors'.

AMD/ATI har ju redan släppt en SDK och ett beräkningskort byggt på X1900-GPUerna som räknar rätt fort, c:a 550GFlop enligt AMD/ATI själva. Eller c:a 20-40x en vanlig processor på folding@home.

Med HyperTransport som buss istället för PCI-Express som nu, så borde det bli ännu lättare att programmera den, och man borde kunna få ett beteende/API som är mer likt en 'Cell', dvs. processorn i Playstation 3. Visserligen inte lätt att programmera den heller, men nog enklare än nuvarande konfiguration.

Vad kan då Intel göra för at hålla sig kvar på tronen? Till att börja med bör man nog satsa på att ta igen den uppenbara fördelen AMD har i sin integrerade minneskontroller. De äger redan på tillverkningsprocess och klockfrekvenser, och det är bara minneskontrollern som hindrar dem från att totalt krossa AMD. Det är dock en ganska lång process, så under tiden borde de kunna tjäna på att släppa loss litet patent och sådant och låta NVidia tillverka chipset för 2, 4 och 8 socklars servrar. NVidias erfarenhet av opteron-chipset borde komma väl till pass.

Så.. fritt fabulerat från hjärnsläpp blandat med rykten jag snappat från bl.a. the Inquirer, Ars Technica och Slashdot.

Tidigare fabulering från 2 år sedan.. Bl.a. trodde jag SLI skulle ha dött ut för ett år sedan
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=4...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

På sätt och vis har väl SLI det i och med Geforce 8800GTX som klarar riktigt stora skärmar alldeles ensam, men ändå stämmer det inte; för vi har fortfarande benchmark-folket som gladeligen skulle koppla ihop 30 st 8800 om det gick bara för att få högre poäng i 3DMark2006 i 1280x1024 ...

edit. en osäkerhetsfaktor här, du nämner ATIs fysikprocessor, är att DAMIT inte är ensamma om liknande tankar. Nvidias G80 har redan i princip alla funktioner som en fullvärdig CPU ska ha, och den är en GPU också. Med andra ord en kombination av det DAMIT försöker dela i två kort i ett kort. Det är bara diverse APIer som behöver finslipas och hur det skall utnyttjas som behöver fastställas men G80 är en CPU/GPU. Det man osökt undrar är om Nvidia nu helt enkelt kommer att släppa en egen x86-CPU? De måste köpa en licens från Intel först, eller köpa upp VIA som har en licens, sen är det bara att sätta igång. Inte så kul för vare sig DAMIT eller Intel eftersom Nvidia redan gör både chipset och gpuer, skulle de köpa VIA skulle de dessutom ha en helt fullständig line av chips och kunna göra kompletta datorer själva.

Intel kanske inte vill sälja någon licens, eller att Intel köper VIA först för att skydda sina intressen eller att Intel helt enkelt köper upp Nvidia för att garantera terrorbalans med bara två block

Vad som helst kan hända, och spännande är det, gissa om vi kommer att få se grym grafik framöver på våra då 50" OLED-skärmar med 10MPix upplösning!

Notebook Envy 15" 4K IPS 7500U 16GB DDR4@2133MHz 256GB NVMe USB-C
2018Ed. Prime X470-Pro 2700X@PBO<4.35GHz(DRP4) 32GB@3000MHz(LPX) 1080Ti@H2O NZXT H700
2014Ed. Z87-A 4790K@4900MHz NH-D14 16GB@2133MHz/cl11 1070FE 8GB
Portabelt BT ljud: LG G7 ThinQ / Sony WH-H900N h.ear on 2(LDAC)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm/Södermalm
Registrerad
Maj 2004

Hej.

Hmmm.. jag undrar om vi pratar om samma sak... Jag nämnde faktiskt inget alls om ATIs fysikprocessor - vad jag vet i alla fall. Jag nämnde deras stream processor. Det är stor skillnad i mina ögon, eftersom ATIs och NVidias fysik (Havok-derivat) skulle funka att köra även på enklare GPUer. Stream-processorn finns bara i form av specialiserade kort baserade på R580 just nu. Däremot funkar SDKn även till 'vanliga' X19XX-kort...

... Men jag läste också det där om att NVidias shaderprocessorer på 8800-serien ska vara flexibla, så det blir säkert konkurrens på det området snart... AMD/ATI ligger dock en generation före där, så vi får väl se vad som händer... AMD Släppte ju sitt 64-bitars instruktionsset fritt för Intel att anamma, så de kanske kan göra det även med GPU-intruktionerna... Vet inte vad de står att tjäna och förlora på det, och om NVidia ens skulle vilja anamma en teknik från sin forna ärkefiende - även om den ligger före.

En gemensam CPU/GPU kommer aldrig hamna i prestandasegmentet, därför nämnde jag inte den. (Ett enda chip med både CPU och GPU-funktioner måste antingen bli jäkligt stort eller så måste man skära i funktioner på någondera sidan. Stort = dyrt, och kommer ändå inte nå upp till separata enheter i prestanda. Därför kommer man istället skära i funktionerna och göra ett billigt chip för laptops och/eller kontorsdatorer.)

Vågar mig inte riktigt på att spekulera i om NVidia kommer köpa VIA eller om Intel köper NVidia, men det känns som om nåt kommer att hända i alla fall. Intel har ju börjat prata bra om NVidia på sistone, så....

Nå.. Det om det...

Vad gäller SLI och multi-GPU, så hoppas jag fortfarande det finns en chans att en grej kommer slå in - att ATI släpper Crossfire-standarden fri och VIA m.fl. anammar den medan NVidia kör ett eget race... Bäst vore förstås om både ATI och NVidia kunde släppa sina egna tekniker och utveckla en gemensam teknik för andra - VIA, S3, Matrox - att utveckla GPUer och chipset för. Det skulle sänka priserna och öka prestandan. Jag tror dock inte det kommer att hända - det ligger nog för mycket prestige i det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Jul 2006

ang quad cores så tror jag personligen att dom kommer att ligga prismässigt lägre än intel och prestanda mässigt ungefär lika. men att dom har en edge i och med amd virtulaisation teckniken och tidigare nämda hyper transport.

"Ta det lungt jag är dyslektiker"