Angående installation av Linux Fedora Core 6...

Permalänk

Angående installation av Linux Fedora Core 6...

Jag hade tänkt att installera Linux ovanpå XP. Och det är så att jag har 4 partitioner. Där det är två stycken som jag tänker använda vid installationen. Partitionerna är:
1. C: Denna partitionen har jag inte XP installerad på eftersom jag på något sätt fick min windowspartition att heta D:. Den ligger på 32gb och är i filformatet NTFS just nu.
2. E: Denna partition ligger på 3gb och den hade jag tänkt att använda som swap partition. Filformatet NTFS just nu.

Det jag undrar först är ifall jag måste ta bort dessa två partitioner och fixa två nya partitioner utav det då oformaterade utrymmet i Linuxinstallationen.

För att jag undrar detta är eftersom när jag höll på att installera fedora core 6 så kom det upp en fråga, "Vilket medium innehåller paketen som ska installeras?", jag fick då fram en lista över 1. CD-rom 2. HD 3. nånting 4. http.
Jag tänker att det måste nog vara CD-ROM;en eftersom jag just håller på och köra installationen från DVD-skivan. När jag trycker på CD-rom så kommer det upp att "Kan inte hitta några enheter av den typ som behövs för den installationstyp. Vill du välja din drivrutin manuellt eller använda en drivrutinsdiskett?".

Nu är frågan, vad gör jag?

Permalänk
Medlem

För att svara på din första fråga, nej du behöver inte ta bort partitionerna. Eventuellt kan du behöva ändra typ m.h.a fdisk (el. dyl.) för att installationsprogrammet skall se dem som linux-diskar. (Minns inte) Alla installationsprogram jag testat har haft någon form av partitionshanterare inbakad.

fdisk /dev/???

Detta kräver root-access och fel användning kan innebära att hela hårddisken töms. Linuxdiskar brukar vara typ 83, och linux swap är 82.

Fråga två är lite knepigare. Jag är dock övertygad att det inte beror på huruvida du gör om partitionerna eller inte. Kan du ha laddat ner/brännt fel .iso och fått en minimal bootcd? Eller så kanske dvd-läsaren inte detekteras, eller något annat junk. Jag har svårt att avgöra.

DVDn verkar ju ändå fungera att boota med. så om du känner dig modig och nätverkskunnig kan du försöka dig på en http-installation. Du kan behöva saker som IP-adress, DNS samt en http-länk till (exakt)rätt ställe där installationsfilerna finns. Läs en guide först om du inte gillar "learning by failing"

- J -