Permalänk

Crux 2.3

Crux have release 2.3 070323

Crux är ursrpungligen en Svensk Linux dist.

Den senaste version inkludera alla nya grund förändringar som har gjort i bl.a. senaste Kernel. Riktigar sig till de som verkligen vill ha en dsit som endast har det absolut nödvändigaste. Lämpar sig mycket väl som grunden till en server. Som te.x. en router eller databas mm. Se vidare nedan.

CRUX is a lightweight, i686-optimized Linux distribution targeted at experienced Linux users. The primary focus of this distribution is keep it simple, which is reflected in a straightforward tar.gz-based package system, BSD-style initscripts, and a relatively small collection of trimmed packages. The secondary focus is utilization of new Linux features and recent tools and libraries. CRUX also has a ports system which makes it easy to install and upgrade applications.

www.crux.nu

Permalänk
Medlem

Testade Crux ppc på en G3 mest för att lära mig mer om Linux, tog några veckor och få fason på det. Tycker egentligen det är onödigt och behöva kompilera och göra allting själv nu när det finns distar som gör det åt den.

Permalänk
Medlem

Crux väcker riktigt fina minnen. Stötte på det i min förra skolas nedlagda datorförenings lokaler. Kollade upp det när jag kom hem och tyckte att det verkade fint. Distprovarnisse som man var drog man in det på datorn och började skala ned kärnan på riktigt för första gången. Satte upp LVM genom att pula med startupskripten. Gjorde lite egna paket på program man ville ha och knäckte uptime med en dator som låg ihopslängd bredvid skärmen.

Hade kört Linux som primärt OS ett tag men ingen dist hade lyckats få igång mig ordentligt, det det var först med ett avskalat mindre projekt som den riktiga linuxkänslan jag gått och väntat på infann sig.

Mer avancerade distar kan kännas lite för mycket för den som vill gräva ned sig ordentligt. Allt ligger dolt bakom en massa frontends som gör allt. Crux var allt en överentusiastisk 16åring som ville för mycket kunde önska sig.

Ifall jag nu tre år senare tänker tillbaka på alla fulla helger och kaos i skallen, så var jag så jävla lycklig när jag satt och skapade ordning på mitt nästan alldeles egna lilla linux.

Tack för nostalgin mavrick61

Permalänk

Visserligen

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
Testade Crux ppc på en G3 mest för att lära mig mer om Linux, tog några veckor och få fason på det. Tycker egentligen det är onödigt och behöva kompilera och göra allting själv nu när det finns distar som gör det åt den.

Men ibland är det bra att kunna köra uppdateringar innan... OCh flera gånger ahr jag haft behov att att själv ändra. Att kompilera själv innebär också att allt blir omtimerat för den maskina varan man har...
Men viktigast av allt är att det är en liten installation som bara har med det nödvändigaste. Sen kan man installera det som man själv vill...

Se vidare....
http://www.triedit.org/review/review-crux-23