Kungahuset – to be, or not to be

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Max
Det beror väl på vem Du frågar? Jag anser också att kungahuset sköter sina antaganden med stor vördnad och professionalitet. Där ligger en president rätt mycket i lä.

Får man fråga vad Du har emot monarkin?

Finns flera svar.

Kungahuset är redundant, eftersom Sverige ju är en demokrati. Vi bränner onödiga miljoner på att upprätthålla den symboliska länken till en styrelseform som ligger två klick ifrån diktatur, och det anser jag vara skrattretande. Må så vara att kungen själv inte genomfört särskilt många militärkupper, jag tycker bara det känns fånigt. Sverige av idag har inget med stormakts-tiden att göra, och vill vi behålla vårt "kulturella arv" kan vi väl ta bättre hand om våra muséer istället för att föda upp små hovmaskotar?

Den andra halvan av mitt svar rör individerna; Victoria och Madeleine må vara fina att titta på, men jag förstår inte vad deras "PR" tillför landet som de inte kan göra som helt vanliga individer. Om de är kvalificerade att representera Sverige i internationella sammanhang spelar det väl ingen roll vem deras pappa är - och om de inte är det ska vi väl för jösse namn inte fortsätta paradera dem runt klotet på våran nota?

Jag föreslår -- och tro inte för en sekund att jag skämtar -- att vi fixar ett "Kungahuset Idol" och låter svenska folket rösta fram lämpliga representanter som svärs in med krona och mantel, sen kan dom sticka vart fan dom vill och söpla skumpa på pappas stekarjolle. Detta sker, som jag sa, helt på Aftonbladets bekostnad, eftersom de utgör den enda entitet i det här riket som tjänar på kungahusets existens. Vi andra förlorar kredibilitet och skattepengar, och vi har inte direkt mycket av någotdera.

Edit: Stavvade somm en krata.

Permalänk
Medlem

Säger som oggee, det är bra sjukt att födas in i en position... hade aldrig velat bli så mediauthängd och överbevakad som dem. Att varje gång man går utanför dörren tvingas kliva in i rollen som "representanterna av Sverige"... eller att läsa om sin anorexia i skvallerpressen. Och fyfan för tråkigare födelsedagar har man ju aldrig sett... stackars Victoria.

Hahaha Teetow! Kungahuset Idol!

Visa signatur

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Permalänk
Medlem

Kungen är kultur vilket vi ska värna om. Utan monarki hade Sverige varit ett tråkigare land. Dessutom får vi tillbaka de mesta av pengarna i slutändad genom PR. Skulle ni kunna tänka er Nobelprisutdelningarna med Reinfeldt eller någon annan?

Många verkar dessutom svälja aftonbladets överdrivna skriverier om kungen. Han sköter faktiskt sitt jobb bra, och är omtyckt av många. Det är nyttigt för Sverige att vi kan visa oss utåt utan att behöva en kostymnisse som stinker politiskt spel.

Skulle vi avskaffat monarkin hade helt plötsligt staten fått 80miljoner till i kassan, gissa vart dessa pengar kommer gå till? Inte till sjukvården och A-kassan iallafall. De kommer gå till förstaklass flygningar, notor på dyra resturanger, leasing-bilar, kanske en liten löneförhöjning. 80 miljoner är en fis i systemet, pengar som endast kommer gå till skitsaker i slutändan.

Permalänk
Medlem
Citat:

Skulle ni kunna tänka er Nobelprisutdelningarna med Reinfeldt eller någon annan?

Ja, lätt. Hur får vi, folket, tillbaka pengarna från PR? Det är möjligt att vi får det, men jag vill isåfall veta hur. Och det spelar fortfarande ingen roll för kungen FÖDS till att vara monark och leva rikt på oss. Det är sjukt gammaldags, onödigt och förlegat.

Sverige vore inte ett tråkigare land, det vore ett bättre land.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EvilNed
Byta ut en idiot mot en annan. Om du inte tror kungen är ganska så mediatränad så tar du fel. Han är nog lika stel som en president skulle varit, ska du se. Så jag ser inte din poäng alls.

Och som jag redan nämnt, jag tror inte en enda jävel tänker på sverige å tänker "Ja, Sverige har en sådan skön kung!". När man tänker på Nederländerna är det nog något rökigare som hoppar upp i skallen än deras obskyra monarki. Precis som här.

Jag har väl aldrig sagt någonting om någon president.
Jag syftade på att Svenska politiker > kungahuset i tal om hur stel och tråkig man verkar. Och visst är det inte många av vardagsmänniskorna som tänker så mycket på att vi har ett kungahus, men i internationella sammanhang av lite högre nivå än vanliga arbetsmyror så tror jag utan tvekan att kungahuset ger ett betydligt bättre intryck av Sverige som land (i frågor angående kultur och hur vi är, inte bara vad vi är och vad vi gör) än vad våra politiker skulle göra... våra politiker kan ju inte ens framstå som människor i sitt eget folks ögon...

För det är ju som du säger, när man tänker på nederländerna är det inte deras monarki man tänker på, utan någonting "rökigare". Men vi i Sverige har absolut ingenting som folk kan tänka på när de tänker "Sverige" och skulle nu några komma ihåg någonting om vårt lilla land så ser jag hellre kungahuset som denna någonting än en stel, opersonlig jävla lögnare till politiker (ursäkta språket). Men som sagt, den lilla skillnaden är ju helt klart inte värd de pengar som idag spenderas på det.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Jag har väl aldrig sagt någonting om någon president.
Jag syftade på att Svenska politiker > kungahuset i tal om hur stel och tråkig man verkar. Och visst är det inte många av vardagsmänniskorna som tänker så mycket på att vi har ett kungahus, men i internationella sammanhang av lite högre nivå än vanliga arbetsmyror så tror jag utan tvekan att kungahuset ger ett betydligt bättre intryck av Sverige som land (i frågor angående kultur och hur vi är, inte bara vad vi är och vad vi gör) än vad våra politiker skulle göra... våra politiker kan ju inte ens framstå som människor i sitt eget folks ögon...

Likt Kungen då, fast politikerna framstår kanske en aningen bättre. Vid internationella sammanhang är det säkert trevligt att ha en kung för de som är närvarande. Men jag tror knappast det förändrar deras vilja att sammarbeta med oss, då detta oftast sköts genom statsministrar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga För det är ju som du säger, när man tänker på nederländerna är det inte deras monarki man tänker på, utan någonting "rökigare". Men vi i Sverige har absolut ingenting som folk kan tänka på när de tänker "Sverige" och skulle nu några komma ihåg någonting om vårt lilla land så ser jag hellre kungahuset som denna någonting än en stel, opersonlig jävla lögnare till politiker (ursäkta språket). Men som sagt, den lilla skillnaden är ju helt klart inte värd de pengar som idag spenderas på det.

Fel. Den "Svenska synden" är en väldigt vid bild av Sverige som egentligen är ganska obefogad. Jag hatar att vara såhär kortfattad nu när du går in för det, men så är det faktiskt. Svenska stod för en stor del av porrfilmsindustrin på 60-70 talet vilket internationellt har präglat vårt ansikte utåt. De flesta vet nog inte ens att vi har kung, likt oss och nederländerna.

Permalänk
Medlem

Jag håller med både Belga och EvilNed.

Belga har rätt i att det är ett "fint" ansikte utåt. Men samtidigt har EvilNed rätt i att det fina ändå inte är det folk förknippar med Sverige.

Jag tror att Kungahuset för de andra ländernas "medelsvensson" är lika känt som att Tyskland har en president
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_Tysklands_presid...

Och frågar man tyskar varför de är här så är det för naturen och älgarna, inte för Hans Majestät Konungen...

Permalänk
Medlem

Äsch kom igen nu CSM. Ut med Shahn, eh jag menar kungen!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EvilNed
Äsch kom igen nu CSM. Ut med Shahn, eh jag menar kungen!

Haha, nä, nu är det er tur att visa vad ni går för ^^

Permalänk
Medlem

Allt detta tjat om vad kungen kostar... han kostar ju nästan ingenting! Det är ju för bövelen renovering och upprätthållande av alla slott, banketter, flygresor till olika stadsbesök, personal etc. som kostar pengar.

Folk här värkar bara tro att vi kan skita i att betala någonting till t.ex. Drottningholms slott. Vad händer då med slottet? Den fina trädgården t.ex. Skulle vi skita i att ta hand om allt detta så lär det ju inte komma några fler turister till detta land för det finns inget att se på.

Dessutom har Kungen en egen privat förmögenhet att ta av om han skulle vilja köpa en ny bil eller båt.

Men visst vi kickar Kungen, då kanske vi spara oss 1 miljon av 100.

Själv tycker jag att Kungen gör ett ganska bra jobb och att monarkin är värd att behålla

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klonas

Men visst vi kickar Kungen, då kanske vi spara oss 1 miljon av 100.

Om vi sparkar kungen sparar vi ca 30 miljoner av 60. Ungefär 20 miljoner av hans pengar går till renovationer, 10 miljoner går till håvet och 30 miljoner får han själv privat som han inte behöver redovisa för.

Kommer inte ihåg exakta sifforna, men det är runda slängar. Och som redan sagt, det är principen att vi, ett demokratiskt liberal-socialistisktland, fortfarande har kvar ett feodalt klasssystem?

Permalänk
Medlem

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14903458.asp

~80 miljoner går Kungahuset på, är den hittills "säkraste" källan jag hittat och den stämmer med vad jag hade letat fram får några år sen när jag skulle skriva en argumentationsartikel om monarkin.

Att kungahuset skulle vara kvar "för att det kostar så lite" är inget bra argument.

Många bäckar små...

Permalänk
Medlem

Kungen får ta hand om alla PR-uppdrag som att klippa band och göra statsbesök, plantera blommor eller inviga statyer. Det ger statsministern värdefull tid att styra landet. Stackars alla presidenter som får åka omkring och syssla med sådana skitsaker när dom egentligen har bättre saker för sig...

Visa signatur

R7 3700x | ROG X470-F Gaming | Corsair 16GB 2666MHz/CL18 | GTX 1070 Ti 8GB | 250 GB M.2, 2TB MLC SSD, 2TB 7200rpm | RM750x | DeepCool Matrexx 55 | AOC 24G2U

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xerent
Kungen får ta hand om alla PR-uppdrag som att klippa band och göra statsbesök, plantera blommor eller inviga statyer. Det ger statsministern värdefull tid att styra landet. Stackars alla presidenter som får åka omkring och syssla med sådana skitsaker när dom egentligen har bättre saker för sig...

Som sagt, finns bättre alternativ till den posten än en jävel som föds till det.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EvilNed
Som sagt, finns bättre alternativ till den posten än en jävel som föds till det.

Shieeeeeeeeeet, ge mig tre miljoner om året så gör jag det åt er

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xerent
Kungen får ta hand om alla PR-uppdrag som att klippa band och göra statsbesök, plantera blommor eller inviga statyer. Det ger statsministern värdefull tid att styra landet. Stackars alla presidenter som får åka omkring och syssla med sådana skitsaker när dom egentligen har bättre saker för sig...

Nu brukar de flesta republiker ha både en president och en premiärminister, vem av dem som är cermoniell ledare och vem som har den faktiska makten flyter lite omkring.

Visa signatur

#apple.se @efnet - Frihet, Jämlikhet, Mac.

Permalänk
Hedersmedlem

Svarar man nej på den här frågan så behöver man troligtvis se världen lite mer. Nämn en billigare funktion som drar in mer turism i det här landet?

Det var en rätt skön insändare i aftonbladet för ett tag sen gällande kungens "underhåll" då det kunde jämföras med ett varje svensk får en handgjord smörkniv för 12kr eller att vi får behålla kungahuset och dess slott i det skicket som det är i.

12kr?! jag skulle gladeligen betala 10lax per år för att behålla kulturarvet och allt där till.

Visa signatur

Gammal är gubbe

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dahl
Svarar man nej på den här frågan så behöver man troligtvis se världen lite mer. Nämn en billigare funktion som drar in mer turism i det här landet?

Victoria Silverstedt, älgar, natur och IKEA.

[QUOTE]
Det var en rätt skön insändare i aftonbladet för ett tag sen gällande kungens "underhåll" då det kunde jämföras med ett varje svensk får en handgjord smörkniv för 12kr eller att vi får behålla kungahuset och dess slott i det skicket som det är i.

12kr?! jag skulle gladeligen betala 10lax per år för att behålla kulturarvet och allt där till.

[/QUOTE]

Att du vill ge, och även gör, är inte det som är det viktiga. Det viktiga är alla de som inte vill ge men som tvingas finansiera det ändå, hur mycket de får ge spelar ingen roll.

Jämför detta med kyrkoskatten. Den kostade heller inte varje individ så mycket per år men den var/är väldigt många emot.

Summan spelar mindre roll, det är själva principen.

Permalänk
Hedersmedlem

Men du...

Jag vill inte betala din sjukvård? Men jag gör det endå.

Silverstedt bor då inte i Sverige.
Jo älgarna bidrar nog till några Tyskar i Umeå men är då inte en stor inkomst till sverige som går att jämföras med tex Drottningholm.
Ikea drar nog inte turister till sverige då det finns i stortsett i hela världen.

Visa signatur

Gammal är gubbe

Permalänk
Hedersmedlem

Det är ingen som ifrågasätter fördelarna med folk som gör PR, vi ifrågasätter om det optimala verkligen är att captive breeding finansierat av skattepengar.

Som det är nu gör kungafamiljen, förutom sin påstått fantastiska reklam för Sverige, inget annat än att mata skvallerpressen med gratis lösnummerförsäljning. Jag bryr mig inte - jag köper inte de tidningarna. Jag tycker dock inte att det ska finaniseras av staten. Vi har jävligt mycket viktigare saker att lägga skattepengar på.

Permalänk
Hedersmedlem

Så vad går pengarna till som "folket" köper tidningarna till?

Vad ger de pengarna sverige?

Tänk större.

Förresten.... CSM101 kostade inte kyrkoskatten den enskilde medborgaren pengar? eh. ja om man har 12kr i årslön så är det billigt. Men efterssom det är en %-satts vad du har i lön så är det nog en variabel summa.

Boys läs detta så kanske ni vaknar lite.

http://deliveryc.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1071...

Visa signatur

Gammal är gubbe

Permalänk
Medlem

FÖR KUNG OCH FOSTERLAND!

Visa signatur

|3930K@4Ghz|MSI X79A-GD45|64GB DDR3|Samsung 840 Pro 256GB|GeForce GTX 570 SO|Antec H2O 620|Lian Li PC-A05FNB|
|QX6850@3.4Ghz|P5B-E Plus|8GB DDR2|Intel X25 G2 80GB|AMD 6870 1GB|Tuniq Tower|Lian Li PC-A05B|

Permalänk
Medlem

Om ni vill slänga ut pengar på en president som ska leva fett istället är det upp till er. Jag är stolt över vår monarki.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
[B]Victoria Silverstedt, älgar, natur och IKEA.

Att du vill ge, och även gör, är inte det som är det viktiga. Det viktiga är alla de som inte vill ge men som tvingas finansiera det ändå, hur mycket de får ge spelar ingen roll.

Jämför detta med kyrkoskatten. Den kostade heller inte varje individ så mycket per år men den var/är väldigt många emot.

Summan spelar mindre roll, det är själva principen.

Sorry glömde skogen jo den drar några polska bärplockare till Umeå..

Visa signatur

Gammal är gubbe

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Victoria Silverstedt, älgar, natur och IKEA.

Silverstedt bor inte i Sverige och hon lever inte för alltid, hon kanske har 10år kvar innan hon är mediadöd. Älgar kanske lockar en del tyskar men det utgör en mycket liten del av turismen. IKEA är ett multinationellt företag, vill folk se IKEA så gör dom väll det i sitt egna hemland. Tror inte heller många vet att IKEA grundades i Sverige för den delen heller.

Som jag skrev tidigare, de skattepengar vi spar om vi skrotar monarkin kommer knappast gå till sjukvård eller A-kassa som många fantiserar om. Utan de kommer gå till skitsaker helt enkelt. Det är bättre om kungen får pengarna istället för att politiker som försover sig ska få helikopterskjuts till jobbet.

Permalänk
Hedersmedlem

Typ det jag skrev

Javisst ja. Microsoft drar turister till Us för att det skapades där... och det är en betydande del. Som Ikea

Nej Folkhälsoinstetutet kan få 90milioner för att säga till mig att inte dricka sprit och använda kondom. För att vi Svenskar är tydligen helt handikapade.

Visa signatur

Gammal är gubbe

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sunnis

Som jag skrev tidigare, de skattepengar vi spar om vi skrotar monarkin kommer knappast gå till sjukvård eller A-kassa som många fantiserar om. Utan de kommer gå till skitsaker helt enkelt. Det är bättre om kungen får pengarna istället för att politiker som försover sig ska få helikopterskjuts till jobbet.

Vad är det som säger att pengarna vi skulle spara på hovet inte
skulle användas till bra saker, såsom skola, sjukvård, A-kassa m.m.

Visa signatur

On my lap: DELL Studio XPS 16 (Numera stendöd efter utspilld burk med oliver. R.I.P).

Efter 2 år utan stationär är nu Sandy + Sapphire 6950 beställd. :)

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dahl
Typ det jag skrev

Javisst ja. Microsoft drar turister till Us för att det skapades där... och det är en betydande del. Som Ikea

Nej Folkhälsoinstetutet kan få 90milioner för att säga till mig att inte dricka sprit och använda kondom. För att vi Svenskar är tydligen helt handikapade.

Precis! En av de där onödigare sakerna som kostar mer som jag talade om.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dahl
Men du...

Jag vill inte betala din sjukvård? Men jag gör det endå.

Silverstedt bor då inte i Sverige.
Jo älgarna bidrar nog till några Tyskar i Umeå men är då inte en stor inkomst till sverige som går att jämföras med tex Drottningholm.
Ikea drar nog inte turister till sverige då det finns i stortsett i hela världen.

Var du precis dum och jämförde sjukvården som alla använder sig av med monarkin (som du knappast kan påstå gynnar alla)?

Kan du vara så snäll och klistra in säkra siffror på hur mycket turism som kungen verkligen lockar?
Eller räknar ni all turism till landet till konungens förtjänst?
Kolla lite längre ner...

dahl
"Förresten.... CSM101 kostade inte kyrkoskatten den enskilde medborgaren pengar? eh. ja om man har 12kr i årslön så är det billigt. Men efterssom det är en %-satts vad du har i lön så är det nog en variabel summa."

Ehh. Va lixxom, jag lixxom...

Har jag sagt att den inte kostade enskilda individer pengar?

Det jag ville få fram, och vilket du totalbommade, var att det är själva principen. Jag tycker inte att 1% på den årliga inkomsten är så värst mycket att ge till kyrkan (eller något annat), men eftersom jag inte tror på den så är det en ren principsak att jag inte ska behöva betala.

Samma resonemang här, jag anser inte att monarkin bidrar så mycket som många verkar tro och då jag är emot hela idén som ett monarki bygger på så vill jag inte betala för den, vare sig den kostar 10öre eller 10% av inkomsten.

Och för att sammankoppla den till sjukvården som dahl trodde var genialiskt att dra som jämförelse så är skillnaden att alla använder sig av sjukvården och drar nytta av att den finns där.
Det kan man inte säga om monarkin, tar man bort den så kommer det inte ske några drastiska förändringar.

Att ge dem pengarna "bara för att de ändå kostar så lite" är inget argument.
Men anser du att du vill betala för monarkin så är det din rätt, men de som inte vill (vilket ändå är en hel del) borde få slippa betala.

Till alla er som tror att Kungahuset drar in all turism i Sverige
http://www.nutek.se/content/1/c4/30/57/Topplistanfor2005.pdf

Ojojoj...

Vad ser vi där? Liseberg på etta?
Kungliga slottet på 14:e?!

http://www.nutek.se/content/1/c4/30/57/BesoksmaliSverige05102...

Och vad ser vi här?

Kan det vara möjligt?!?!

Påstod jag att naturen lockar fler turister än kungahuset?
Ja det gjorde jag.

Trodde de att de var smarta och gjorde narr av mig?
Ja det gjorde de.

Vem hade rätt?

Jag

Vilka blev ägda?
De vet vilka de är.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sunnis

Som jag skrev tidigare, de skattepengar vi spar om vi skrotar monarkin kommer knappast gå till sjukvård eller A-kassa som många fantiserar om. Utan de kommer gå till skitsaker helt enkelt. Det är bättre om kungen får pengarna istället för att politiker som försover sig ska få helikopterskjuts till jobbet.

Varför i helvete är pengarna bättre hos kungen som använder dem för eget bruk än hos folket, som behöver det mer än han? varför spendera 52 miljoner på en familj när man istället kan sprida ut det över alla familjer i sverige?

Varför skulle pengarna INTE gå till sjukvård? För att alla politiker är korrupta? Vart fan tror du pengar brukar ta vägen?

Kungen förtjänar inte pengarna. Folket gör det.