Hjälp få igång Subwofer/förstärkare!

Permalänk
Medlem

Hjälp få igång Subwofer/förstärkare!

Fick en Pioneer subwofer/hemmabioförstärkare idag som jag tänkte man kunde ha till min andra dator då den datorn helt saknar högtalare.

Problemen jag har:

- Jag vet inte ens om den fungerar.
- Har inga "vanliga" ingångar.

Enligt mig är bilder alltid ett måste så här kommer några:

Så ser den alltså ut, och detta är alla ingångar som finns på baksidan:

Hade hoppats på att det kanske var en säkring som gått, men den var fortfarande hel om än lite dammig

Modellen heter för övrigt HTZ-SW7

Någon som har en aning om hur man kan koppla in den? Den verkar inte starta när man bara trycker i strömmen, för jag tycker man borde höra brus ur högtalaren då om man lägger örat mot, så antagligen är nån av pnsen en remote för power och resten input för kanaler. Har sökt lite utan resultat, men tänkte att någon här kanske kan några bra sidor man kan kika på.

Har testat att ansluta bashögtalaren till ett litet slutsteg och högtalaren fungerar fint, så får jag inte igång förstärkaren kanske jag slaktar hela lådan och bygger mig en egen med högtalarelementet.

Alla svar uppskattas!

Permalänk
Medlem

Rent spontant så skulle jag anta att B är signal ingång.
Testa att skicka in lite ljud där och se vad som händer.

Finns det inga volymkontroller eller så på den, så är det nog det A är till för.

Permalänk
Medlem

tror oxå på b ingången, kan inte bli annat än fel...hoppas vi iallafall.

Permalänk
Medlem

Alltså, såg nu att det kanske inte framgick så tydligt men förstärkardelen är en sexkanalers, det finns anslutningar för 5 högtalare till på baslådan, så tvexamt om B är vanlig ljudingång, möjligtvis Spdif?

Permalänk
Medlem

HTZ-C7 är en DVDspelare från Pioneer, så frågan är om det är ett helt system och då om rca-honan är sub-in eller coax in.

Permalänk
Medlem

Om vadå är ett helt system?

Som jag fattat det är detta bara ejälva effektförstärkaren och sub, det som saknas är ju någon annan enhet med vanliga ljudingångar alt. egen ljudkälla som du säger, men jag tror inte att förstärkaren har en separat ingång för basen.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Hmm, ser ganska avancerat ut det där, tror att jag slaktar högtalaren och bygger en egen istället.

Permalänk
Medlem

Avancerat? Ser ju precis ut som vilken hembio-sub som helst, har du en förstärkare med 5.1 ljud så har du en utgång som oftast heter "Subwoofer" kan även stå "LFE". Den utgången ska du med en enkel RCA-kabel koppla in i RCA-ingången (den runda med ett enkelt hål i) på subwoofern. Har du bara en vanlig stereo-förstärkare blir det lite knepigare, då måste du ha höger/vänster på lågnivå (kopplar förbi slutsteget i förstärkaren och skickar signalen direkt från för-förstärkardelen.) då får du koppla en rca-kabel från antingen höger eller vänster lågnivå-utgång. Lite jobbigt blir detta för du kommer inte få med basljud från mer än en kanal. Men har du en flerkanalsförstärkare med subwoofer/LFE utgång så är det ju idiotsäkert.

Alternativ två är att subben också är själva huvudenheten, dvs att surroundförstärkaren och subwoofern delar plats. Isf så är det en koaxial digitalingång, varpå du använder valfri ljudkälla med koaxial digital-utgång och kopplar in med en koaxial-rcakabel. Ljudkälla i detta fall kan vara en dvd-spelare eller dator (finns många datorer med digitalutgång, både optisk och koaxial). Det är ju bara att prova dig fram vilken som fungerar, någon av dem gör det.

Permalänk
Medlem

Tyvär tror jag inte att det är så enkelt.

Det jag har är alltså en baslåda och på baksidan så sitter det en hemmabioförstärkare. (effektförstärkare endast)

Skulle det vara en digital ingång så tror jag endå inte det fungerar rakt av. Jag menar, Digital ingång men ingen volymkontroll, inga inställningsmöjligheter, ingen power-on knapp... Hur bra kommer det fungera? Går ju inte ens att reglera volymen med ingången då den är digital...

Permalänk
Medlem

Systemet ser ut att bestå av DVD + Styrenhet och subwoofer (+ högtalare).
Jag skulle anta att DVDn kallas HTZ-C7 och antigen kopplas Analogt eller Digitalt (A resp B-ingången).
DU-HT7 är styrenheten och kopplas även den till systemet.
Så det är mycket möjligt att du har remote och lfe-in på någon av de pinnarna.

Men öppna upp och kolla om det är seperat förstärkare till subben, då skulle du kunna "fulhacka" och sätta en vanlig ljudingång på baksidan.

Permalänk
Medlem

Jo, ska ta mig en titt på det, får se vad som händer.

[EDIT]
Har inte hittat någon separat förstärkare till suben, men jag har lyckats fulhacka "remote" så jag får igång förstärkaren (tror jag).

Hittade även en fin lista över alla stiften som går till/från anslutningarna på baksidan. Någon som vet vad de är? GND och REM är ju ganska uppenbara, men tänkte mer på input för ljudet.