Ofarligt att ansluta fläkt mellan 12v och 5v?

Permalänk
Medlem

Ofarligt att ansluta fläkt mellan 12v och 5v?

Hej jag köpte ett par nexus 120mm fläktar och har ändrat på pinnarna så att jorden hamnar på 5v-spåret istället vilket ger mig 7v. Påverkar detta nätaggregatet på något sätt, att belastningen ligger över 12v och 5v?

Permalänk
Medlem

Enda gången de skulle hända något är om du kopplar in jäääättemånga fläktar och överbelastar 5v linan, men ja gissar att du inte kommer att göra de. Kort sagt, de fungerar utmärkt!

Permalänk
Avstängd

Jepp. Så länge strömmen mellan +5 volt och jord är större (eller teoretiskt lika med) än strömmen mellan +12 och +5 volt går det utmärkt. Detta inser man lätt om man applicerar Kirchhoff första lag (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kirchhoffs_lagar).

Om nätagget kräver en minimilast (vilket gäller nyare AT-agg och gamla ATX-agg, så förmodligen är det inget att bry sig om) mellan +5 volt och jord är förhållandet i stället att så länge som strömmen +12-+5 är mindre eller lika med strömmen +5-jord minus minimilasten så går det utmärkt. I praktiken behöver man våldsamt mycket fläktar för att denna situation ska uppstå.

Slutsats: Det går utmärkt!

Permalänk
Medlem

Tack för svaren! Det tycks fungera utmärkt, prövade nämligen kretsen förut med strömuttaget till en hårddisk i ett externt chassie och fläktarna hade problem med att starta medan det gick utan problem i datorn...