DNA-sekvensiering av utrotningshotade djur

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2005

DNA-sekvensiering av utrotningshotade djur

Utrotningshotade djur är ju något som ofta skapar stort intresse.
Så fort minsta lilla fågel håller på att dö ut så blir det ju ett väldigt liv. Eftersom djuren i fråga är utrotningshotade så påverkar de inte miljön/ekosystemet nämnvärt, så den enda riktig anledningen till varför man inte skulle vilja att utrotningshotade djur dör ut är för att man själv ser ett subjektivt värde i att spendera enorma summor pengar på att rädda några få djur.

Men något jag ofta undrat över, är varför man inte satsar hårt på att DNA-sekvensiera alla utrotningshotade djur, för att i framtiden kunna återskapa dem?

Vad är det som förhindrar? Kostar det för mycket? Vet vi bara hur man sekvensierar generna för vissa djur? Är det miljömupparna som förstör? De konservativa som har satt förbjud?
Vilka djur har blivit dna-sekvensierade? Pandor är ju ett exempel på djur som vi lägger enorma summor pengar på att bevara, eftersom de har ett högt symboliskt värde. Har pandor sekvensierats?

Och när vi pratar om utrotningshotade djur, hur pass lång tid tar det innan DNAt blir så pass svårt att tyda att en fullständig sekvensiering inte kan göras? Borde inte stora summor pengar läggas på att preservera de DNA som finns kvar av djur som numer dött ut, i de fall man kan hitta sådant?

Finns det förresten någon organisation som satsar på att sekvensiera olika arters DNA för att sedan släppa informationen under en fri licens såsom GPL? I takt med att genteknikerna förbättras så kommer ju marknaden att öka enormt, och då är det givetvis oroande att vissa företag kanske köper upp de arter som är mest lönsamma. Vad händer exempelvis om ett företag drar patent på alla hundraser? Det skulle kunna vara ett mycket stort hinder i framtiden.
Någonstans måste det ju finnas ett intresse av fri licens av jordens djur?

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg!
Registrerad
Sep 2007

2 miljoner djur är noga kartlagda men det finns mellan 50 -100miljoner till =/... Det är ett problem, sedan blir det inte bra med klonade djur, det är inte så lätt som det låter, Dolly tex var steril och åldrades snabbare. När DNA kopieras kan inte telomerer (typ svansar på DNA) kopieras, därför finns det bara en viss mängd dubbleringar att göra. Men med celler från precis befruktade (vi snackar typ innan 6 celldelningar) ökar iaf möjligheterna, sedan kan det vara bra med en mamma som föder djuret också...

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06