Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Sep 2003

Ostabilt Ubuntu 8.04

Hej! allihopa!!

Jag har lite problem med min nya Ubuntu installation. Den är fett ostabil. Jag använder opera som webbläsare men den kraschar för mig väldigt frekvent, skärmen släcks ned och det blir grått och opera kraschar fullständigt och jag kan inte trycka på någonting annat än på det aktiva programmet i listen och välja avsluta där det sedan kommer upp en dialog ruta som jag väljer "force quit". Så funkar det ett tag iallfall.

Min dator är en dell xps1330m med intel penryn processor och Nvidia 8400m grafik.

De program jag har installerat
EnvyNG - för att uppdatera propertiära nv-drivers för att få bättre prestanda och få compiz att fungera.

Gnome art
Vlc
Opera
Flash från closed repo

Men detta är inte allt som buggar:

1. Inget ljud på visa avi och andra filmer (misstänker att det har att göra med att ljudet är kodat i mp3 format)

2. Allmän seghet i GUIet (känns som att dma inte är aktiverat eller att fönsterhanteringen är buggig)

3. Sleep mode, och hibernation funkar apa, samma sak när jag trycker på restart. (händer ingenting när jag trycker på det)

4. Ryckighet i bilden när jag kör filmer (använder totem och vlc)

5. Dålig prestanda med flash

6. Min NTFS-partition monteras inte automatiskt

7. Allmän ostabiltet och får grafik buggar upp i högra hörnet med bland annat en vit rektangel. (automatisk uppdaterings påmminelsen)

Jättetacksam för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2005

Re: Ostabilt Ubuntu 8.04

Citat:

1. Inget ljud på visa avi och andra filmer (misstänker att det har att göra med att ljudet är kodat i mp3 format)

Låter konstigt, har du stöd för mp3 i musikspelarna?

Citat:

2. Allmän seghet i GUIet (känns som att dma inte är aktiverat eller att fönsterhanteringen är buggig)

Säker på att drivrutinerna är aktiverade? (vet inte hur man kollar med nvidia, har bara ATI själv)

Citat:

3. Sleep mode, och hibernation funkar apa, samma sak när jag trycker på restart. (händer ingenting när jag trycker på det)

Brukar innebära att man har tur om det fungerar, speciellt med märkesdatorer.

Citat:

4. Ryckighet i bilden när jag kör filmer (använder totem och vlc)

Än en gång; kontrollera drivrutinerna för grafikkortet.

Citat:

5. Dålig prestanda med flash

Tänk den som hade bra prestanda. Ytterligare en gång: kontrollera drivrutinerna.

Citat:

6. Min NTFS-partition monteras inte automatiskt

Om den inte mountas automatiskt kan du ställa in att den ska göra det i /etc/fstab.

Citat:

7. Allmän ostabiltet och får grafik buggar upp i högra hörnet med bland annat en vit rektangel. (automatisk uppdaterings påmminelsen)

Drivurin/X-inställningar.

Stationär: Intel-baserad, Arch + KDE
Bärbar: Dell XPS 13, Arch + KDE

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
at home
Registrerad
Nov 2007

Buggar, buggar och åter buggar...

Ubuntu vill ha Hardy proposed uttestad och där finns massvis med fixar.
8.04.1 ska vara ute någon gång i Juli.

Om proposed test

http://blog.omma.net/?p=11

EnvyNG har legat med en uppdaterad version i proposed som nu på morgonen
flyttades till updates. (173.14.05)

http://albertomilone.com/wordpress/

Att inte en NTFS partition monteras beror oftast på att den är "felflaggad" och att felkontrol/chkdsk måste
göras via WIndows.

Opera, version ? Kör senaste.

ASUS K56CB i7, W10.
HTC 10 ICE InsertCoin SVN, Nougat
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUSAC68U och N66U (AP), fiber 250/100Mbit/s.
Mitt nätverk: http://imgur.com/VYJjrzL Bild http://imgur.com/89WYq81

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Sep 2003

seriöst jag är rätt less på det här faktiskt....
Opera - senaste version
flash problemet blev bättre nu när jag ändrade till att använda firefox senaste flash plugin.

Jag tog bort och installerade senaste envy, men nu kan jag inte starta det för att det inte inte hittar usr/share/applications/envygtk.desktop???

jag har klickat i "enable" i hardware drivers för mitt grafikort. stör mig som attan på det här, funderar på att köra xp igen. fett sämst detta. misstänker att min drivrutiner inte är installerade korrekt, men de borde ändå vara det då compiz funkar och det är "enabled".
kom gärna med lite fler tips.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
at home
Registrerad
Nov 2007

Jo men har du lagt till Hardy -Proposed enligt länken och uppdaterat ?

Sen ska du då köra Envy från Hardys repo, INTE från Envys site.

Lägg till/Ta bort program, Synaptic eller vad du använder

sudo apt-get install envyng-core envyng-gtk

är snabbast....

Sen fippla" inte med något mer för det kommer en till länk angående multimedia.

1 sak i sänder....

ASUS K56CB i7, W10.
HTC 10 ICE InsertCoin SVN, Nougat
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUSAC68U och N66U (AP), fiber 250/100Mbit/s.
Mitt nätverk: http://imgur.com/VYJjrzL Bild http://imgur.com/89WYq81

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad eller Skövde
Registrerad
Dec 2006

Jag tycker om Ubuntu men som sagt det finns en hel del buggar som man märker av ibland.
När jag loggar ut ur min session och skall logga in som annan användare blir skärmen helvit. Det funkar komma förbi detta eftersom det är bara att skriva in login /lösen fastän man inte ser skärmen. Denna buggen har tydligen hängt med sedan förra 7 serien av Ubuntu.

Man får ha mer överseende med buggar eftersom opensource världen är gratis.
Däremot ger MS windows buggar så tycker jag man kan spy galla på Microsoft eftersom man är tvungen att betala för OS:et samt säkerhetshålen och buggarna.
Men som sagt överlag är Ubuntu det mycket mer stabilt än windows.

q9550@3,4Ghz, GTX275, 4GB DDR2 Corsair XMS2//HTPC AmdX2 4600+ passivt kyld med scythe ninja mini, Antec NSK 2480

Fractal design arc midi r2// core i7 4770k@ 4,4ghz :)
// corsair h100i // corsair hx 850m// asus maximus VI hero//
Corsair vengeance pro 2400mhz// intel ssd 335 180gb// gigabyte gtx 780 OC@1200mhz Core//win 8.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mancave
Registrerad
Maj 2007

1:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras (ger en massa codecs och flashplayer)

2:
Gnome är hemskt och blir inte bättre med compiz. XFCE eller KDE är att föredra enligt min mening.

3:
Vette17, de funktionerna fungerade dåligt i 7.10 för mig men bra i 8.04.

4:
HD?

5:
se punkt 1.

6:
fstab eller så går det att konfigurera så att den automountas i gnome.

7:
Kan vara gnome eller compiz eller drivarna och X.

Aja, jag vet inte så mycket men där är vad jag tror är lösningen. Som ni ser så är jag inte så kunnig, men gissa kan man ändå

Gnome är det ända DE som riktigt gett mig problem, och att köra med compiz skulle nog inte göra det stabilare.

4690K, 16GB ram, 1,25TB SSD, Radeon 7750
100% PASSIVT

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
at home
Registrerad
Nov 2007

Jo skippa nu allt annat än Hardy proposed....

Kör sedan Envy

Sen har du den här att "sätta tänderna i".... så blir multimediabiten bättre än "Windoze".

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=766683

Klistrad i deras Multimediaforum... 70000 hits...

Kräver lite koncentration och terminalande men Kopiera/Klistra in går snabbt....

ASUS K56CB i7, W10.
HTC 10 ICE InsertCoin SVN, Nougat
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUSAC68U och N66U (AP), fiber 250/100Mbit/s.
Mitt nätverk: http://imgur.com/VYJjrzL Bild http://imgur.com/89WYq81

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2001

Adobe Flashplayer för Linux har sämre prestanda, och särskilt under 64-bit

Men det låter annars som grafik-drivutins-buggar av något slag.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad eller Skövde
Registrerad
Dec 2006
Citat:

Ursprungligen inskrivet av plunn
Jo skippa nu allt annat än Hardy proposed....

Kör sedan Envy

Sen har du den här att "sätta tänderna i".... så blir multimediabiten bättre än "Windoze".

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=766683

Klistrad i deras Multimediaforum... 70000 hits...

Kräver lite koncentration och terminalande men Kopiera/Klistra in går snabbt....

Körde guiden och allt funkar perfekt förutom ljudet i 1080P/720P samt vissa XVID videoklipp. Ljudet stannar emellanåt till en kort så det låter som ett "hack" ungefär med jämna mellanrum.
Har samma problem i VLC och totem men inte i Mplayer. Vet nån vad detta beror på tro?
Har DS3R inbyggt ljud i moderkortet.

Sen blir många videos blåaktiga efter jag just startat med XINE?! Lite buggigt är det dock men efter omstart fungerar allt igen.
edit: Prestanda problem kan man väl utesluta , när jag kör 1080P blurayrip så går båda kärnorna på cirka 40-50%.

q9550@3,4Ghz, GTX275, 4GB DDR2 Corsair XMS2//HTPC AmdX2 4600+ passivt kyld med scythe ninja mini, Antec NSK 2480

Fractal design arc midi r2// core i7 4770k@ 4,4ghz :)
// corsair h100i // corsair hx 850m// asus maximus VI hero//
Corsair vengeance pro 2400mhz// intel ssd 335 180gb// gigabyte gtx 780 OC@1200mhz Core//win 8.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
at home
Registrerad
Nov 2007

Problemet med högupplösta format kan du läsa om här....

http://www.idg.se/2.1085/1.161220

nVidia o Intel har "pratat" ihop sig med MS o mediaindustrin/MPAA o RIAA.

Det finns en tråd där vi dividerade om Matruska och patchar.

Mplayers eget codecspack kan vara värt ett försök
http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html
en bit ner.

ASUS K56CB i7, W10.
HTC 10 ICE InsertCoin SVN, Nougat
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUSAC68U och N66U (AP), fiber 250/100Mbit/s.
Mitt nätverk: http://imgur.com/VYJjrzL Bild http://imgur.com/89WYq81

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad eller Skövde
Registrerad
Dec 2006

Jo men det verkar fungera i mplayer smärtfritt. Illa av nvidia att pyssla med sådant där.

q9550@3,4Ghz, GTX275, 4GB DDR2 Corsair XMS2//HTPC AmdX2 4600+ passivt kyld med scythe ninja mini, Antec NSK 2480

Fractal design arc midi r2// core i7 4770k@ 4,4ghz :)
// corsair h100i // corsair hx 850m// asus maximus VI hero//
Corsair vengeance pro 2400mhz// intel ssd 335 180gb// gigabyte gtx 780 OC@1200mhz Core//win 8.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Sep 2003

Tack för alla tips, men jag kommer kör på XP ett tag framöver tills jag hittar någon linux guru som kan titta på installtionen. Jag är riktigt besviken faktiskt. Är säkert skit bakom tangetbordet men, men jag förstår inte vad jag har gjort för fel...

Jag förstår att kompabiliteten inte är 100%. Men att program och ska krascha, allmänt slö prestanda och att sleep mode och hibernation funkar skit är faktiskt oförlåtligt. Sådana grejer får fan inte förekomma på ett modernt os. (jag efterforskat lite och det är ganska vanliga problem på bärbara om jag har förstått det hela rätt.)

Till exempel har den xp installtionen jag sitter på nu inte inte kraschat på cirka 2år,Och allting rullar på perfekt. Opera har heller aldrig kraschat för mig, förutom när jag var inne på en astung sida med massa flash och konstiga scripts.

Jag vill inte hacka för mycket då jag älskar själva uppläget av oset och apt-get är hur grymt som helst och fri mjukvara är hur nice som helst också.

Jag såg att dell hade någon reinstall skiva special gjord skiva för min laptop men den var baserad på 7.10... vilket känns lite lamt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad eller Skövde
Registrerad
Dec 2006

Varför inte pröva nån annan Distr. då? Jag kan oxå rekommendera Open Suse, de verkar ha bättre stöd för vissa hårdvara än Ubuntu och vice versa.
Skadar inte att pröva, trots allt tar en komplett installation av windows kanske 2 timmar (med alla program) samt till linux tar det 20 min (med alla program)

q9550@3,4Ghz, GTX275, 4GB DDR2 Corsair XMS2//HTPC AmdX2 4600+ passivt kyld med scythe ninja mini, Antec NSK 2480

Fractal design arc midi r2// core i7 4770k@ 4,4ghz :)
// corsair h100i // corsair hx 850m// asus maximus VI hero//
Corsair vengeance pro 2400mhz// intel ssd 335 180gb// gigabyte gtx 780 OC@1200mhz Core//win 8.1