Lumpen ? är det värt det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2008

Lumpen ? är det värt det?

Hej alla.

jag ska mönstra nu på den 25 augusti och undrar om det är värt att göra lumpen eller om man ska plugga vidare istället?

Vad gjorde ni i lumpen?

var det en kul grej eller var det jobbigt?

vilken utbildning gjorde ni?

Mitt dilemma är att jag vet inte om jag vill göra lumpen eller inte...

CPU - QuadCore Intel Core 2 Quad 2,4 Q6600 | Ram - 4 096MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) | Moderkort - Asus P5E3 | Grafikkort - ATI Radeon HD 3870 X2 (1024 MB)

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Kolsva
Registrerad
Sep 2003

Nej det är inte värt det, plugga vidare.

Lumpen är inte någon metrit om man inte vill bli en snut, annars är det totalt ointressant för någon arbetsgivare.

Sen är det inte värt att dö för att någon idiot har svårt med order

ATI TALIBAN.
Är inte någon expert, men jag har inte akne heller.
NEVER UNDERESTIMATE THE POWER OF STUPID PEOPLE IN LARGE GROUPS.. "Betala i förskott på blocket?" tråden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004

Jag är av rakt motsatt till vad bomber3 skriver.

Jag tycker det är värt det. Den kamratskap man för på luckan är något man aldrig kan komma närmare. När man lär sig vad ens stridsparskamrat klarar och vad som är dennes brister är ngt man inte kommer ens i närheten i det civila livet, då man inte bor så tätt intill varandra.
Man får uppleva många roliga och tyvärr en hel del tråkiga saker, men rutiner är nödvändigt.
Man får en chans att se vart ens gränser går ngns. Sen vad bomber3 menar med att det inte ger ngt merit i civila arbetslivet det vet jag inte, men det ör en merit när du väl börjar arbeta, iaf har jag det som undersköterska, så varför inte som polis?
Sen när man har chansen att söka utlandstjänst och tjärna en mindre förmögenhet är inte heller fel inför ens studieliv, då den är ganska så säkrad.
Tänk igenom vad du vill syssla med på din vpl och prata med inskrivningsförrättaren om en tjäsnt som passar dig. Kan varmt rekommendera Bärgare, mycket praktiskt, mycket strid och chans till civila CE, då försvaret betalar utbildningen. Ju mer som har civil meriterade desst bättre. Annars kanske MP eller PlutSjv i ett skytteförband ngt för dig som vill bli Polis, eller kanske GrpC i ngn pluton? Pluggandet kan faktiskt vänta dom där 11 till 17 månaderna det handlar om. Man vill inte få den chansen bortgjord när man väl vet vad det handlar om.

"If anyone ask why I fight another man's war, I say nothing. Because they dont want to understand..."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
GBG o STHLM
Registrerad
Sep 2004

tjo. Gjorde lumpen som skyttegruppsbefäl stridsfordon 90. Tycker själv att lumpen lumpen var lärorik. Själv kommer jag inte kunna göra utlandstjänst då jag inte fick tillräckligt höga vitsord på grund av lite meningsskiljaktigheter om hur man ska styra en grupp.:) Men man fick ju en del kompisar från den tiden som man fortfarande har kvar. Alltid trevligt. Vad man lär sig är ju framförallt att mn lär sig hur man fungerar i olika påfrestande och stressiga situationer.

Men man skulle ju kunna säga att man förlorar ca 150000 på den tiden man gör lumpen^^ Så om det är värt det får man väl själv avgöra. Det ger ju också en merit och chansen att dö i lumpen är ju inte större än att dö en utekväll på stan:) Röjdykare skulle ju vara något som du får bra utbildning och skulle kunna tjäna bra med pengar på sen också. Annars sådana tjänster där du får körkort är ju väldigt bra också.

Men själv ångrar jag inte lumpen. Men pengar har ju gått förlorade.:P

HD5770 1GB| Phenom 2 x2 555 3.2ghz BE@ x3 3.6Ghz| 2x2048ddr3 corsair xms3 1600mhz | Corsair HX520w | HP w2207| Antec 180b

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jan 2004

gjorde lumpen som bevakningssoldat, tyckte även det var kul, väktarutbildning fick man, och träffa folk man aldrig skulle träffa annars:)

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Aug 2004

Du får bara en chans att göra lumpen, plugga kan du göra när som helst. Den upplevelser du får i lumpen är svåra att få på annat sätt vilket ger en unik erfarenhet. Du får ett år på dig att bekanta dig med din nya identitet som vuxen, lumpen är mitt mellan barndomen och vuxenlivet. Det kostar inte ett öre och du kommer aldrig glömma den upplevelsen...

Jag gjorde lumpen som musik/bevakningssoldat, hård utbildning men helt klart värt all möda.

Q9550 | Gigabyte X48 DQ6 | Corsair 4096MB PC6400 CL4 | active sensor drones | 4870 512Mb @ 820/1100 | Antec P182 | 50 mW PDL | Corsair HX620W | Filco Majestouch MX Brown

Det är söndag idag! Magog suck!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dvärred
Registrerad
Okt 2002

Tycker nog att man ska ta chansen om man får den. Med lite distans till lumpen (10 år sen muck -98) måste jag säga att det var både kul och lärorikt. Det går ju inte att förneka att det är skitkul att skjuta, köra stridsvagn, spränga saker och alla andra grejer man inte kan göra i det civila livet.

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Kolsva
Registrerad
Sep 2003

Ursäkta, glömde kamratskapet.. det är värt mycket men beror på vad man prioriterar.

Men jag balanserade mellan utbildning och lumpen, utbildning väger tyngst då.

Sen är jag lite av att mina tjänster är inte gratis, speciellt inte för staten, räcker att dom snor pengar av mig.

ATI TALIBAN.
Är inte någon expert, men jag har inte akne heller.
NEVER UNDERESTIMATE THE POWER OF STUPID PEOPLE IN LARGE GROUPS.. "Betala i förskott på blocket?" tråden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2002

Ta chansen! Ångrar inte en sekund att jag gjorde lumpen!
Man utvecklas som person och får vänner för livet!
Gjorde för övrigt som militärpolis...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2004

På det sättet jag insåg vad värn*plikten* handlar om är när man förstår att man gör det inte för sin egen vinning eller för att lära sig att döda eller för att någon ger dig order. Man gör värnplikten för att hedra de som fallit för dig så att just du kan leva i frihet. Och man visar att man fortfarande är villig och beredd att försvara denna frihet och demokrati för sina barn och barnbarn, att det för dig helt okända män och kvinnor gav sina liv för att du ska kunna leva i ett fritt land och under demokrati och fred. Tycker du inte deras uppoffring var värt något och skulle inte du vilja att dina barn och barnbarn ska få samma förutsättningar som du så ska du verkligen inte göra värnplikten. Men om du gör den så är det inte för din skull du gör den utan för andra i framtiden och för att hedra dem som dog för dig.

Jag har sammanställt en lista som jag postade i en liknande tråd för länge sen på swec:

Detta är ett axplock vad man får lära sig och ta del av under allra flesta värnpliktsperioder:

* Gruppsamarbete
* Ledarskap
* Hur man arbetar under stress (Att kunna tänka klart under psykisk och fysisk press)
* Veta hur mkt man tål fysiskt och psykist ( Du kommer lära dig att du orkar vara uppe så här länge om du fått så här mkt sömn och då kan du arbeta så här hårt, och du behöver så här mkt vatten och så här mkt mat.
* Social kompetens, att umgås med andra människor
* Ansvarstagande (Man får sluta upp med att vara en barnunge och börja ta ansvar för andra människors liv och för ditt eget.)
* Första hjälpen och allmän vård av skadade
* Tända eld (Förvånansvärt många är helt handfallna när det gäller att göra upp eld. Frågor som "höhöhö vart är tändvätskan och jag trodde vi hade elgrill, är rätt så vanliga, ska man lyxa till det så får man ha papper att tända med och möjligen tändstickor)
* Allmänt vildmarkskunnande
* Överlevnadsteknik (Hur man överlever på minmum av resurser och gör minimum skada på naturen.)
* Matlagning (Hur man tillagar mat ute i naturen)
* Kostvanor (vad man bör äta och hur man lägger upp bra matvanor)
* Att lära sig att sy
* Slipa knivar
* Psykologi
* Planering (Planera framåt och tänk inte bara för just den här dagen, hur mkt mat behövs det, är någon skadad, vad behöver han/hon för extra saker, vad behöver med sig på vandringen?)
* Idrott
* Kommunikation
* Hälsa
* Orientering (både på natten och med dagen och med och utan kompass)
* Vandring (Hur man undviker att slita ut sig och vad som är viktigt att tänka på.)
* Riskmedvetenhet (Allting präglas av riskmedvetenhet, inte skada sig, inte skada andra i din närhet och lösa problem innan de dyker upp och överaskar en.)
* Etik&Moral (Vad får man göra och vad får man inte göra)
* Ekonomi (Hur sätter man upp sin privatekonomi, vad har man får rättigheter i samhället)
* Simma/Sjöräddning
* Naturvård (Under fredstid är det viktigt att man inte skadar naturen på något onödigt sätt. Vilka träd man kan fälla, vad man ska bränna och inte bränna. Sanitet, att man gör sina behov på samma ställe o.s.v.)
* Anpassa sig efter omständigheter (Vad har man för resurser, hur använder man dessa resurser maximalt? Vad händer sen när man använt resurserna, hur får man mer?)
* Lagar och förpliktelser och varför man följer lagar. (Varför har man lagar och hur efterföljer man dem, vad kan man få för straff?)
* Matematik (Olika beräkningar, används i samband med fysik. Hur mkt kan man bära under vilken sträcka o.s.v)
* Geografi ( Vart är du, hur vet du att du är där, och vad kan hända på den geografiska platsen som du måste tänka på, vart finns farorna?)
* Kemi ( Vad består olika ämnen av för nåt. Vad häner om man blandar den och den kemiska blandningen? Varför händer det där?)
* Packning (Hur man packar optimalt med saker och vad ska man ta med sig)
* Strukturering (I allmänhet, hur man skapar en struktur som gör det lättare att överblicka arbete/sysselsättningen)
* Jobba under tidspress
* Hur man sätter upp mål och delmål i ett arbete. (Vad är effektivt? Hur mkt kan man jobba på en dag? Hur många behövs det ungefär? När är det klart?)
* Studieteknik (När man pluggar i lumpen är det mer likt högskola än gymnasium, proven är skrivna mer som tentor)
* Hur man bygger upp skallgångskedjor och hur man använder dem effektivt. (Detta inbegriper också hur man hittar skadade eller förvirrade personer i skog och mark och vad de lämnar för tecken efter sig)
* Enklare teckenspråk och enklare morsekod (somliga lär sig mkt mer av detta om de går nån slags radiosamband eller liknande givetvis, jag tar bara upp saker som de flesta lär sig i lumpen)
* Materialvård (Hur man sköter verktyg, tält och annan utrustning så att de håller längre och fungerar bra.)
o.s.v o.s.v

Två sköna citat från två okända forumpersoner:

"I Finland finns det en stark tradition att göra sin värnplikt och försvara sitt land. I Sverige skulle många ta till lipen så fort Ipoden inte gick att ladda längre."

och

"I händelse av krig kommer Sverige att skicka ut tre krigsbrigader med kristeam samt 4 ubåtar med HBT besättning.Flygvapnet kommer att stå stilla på marken pga risk för att smutsa ned miljön.Eventuella landsförräddare kommer att genomgå samtalsbehandling av socialsekreterare kanske prata lite om mansrollen."

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
där
Registrerad
Sep 2002

En stor del av alla dagens arbetsgivare i dagsläget som är i ålders 28 och uppåt hör fortfarande till den del människor som gjorde lumpen. Och endast de människor som gjort lumpen förstår vad det igentligen innebär.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
...
Registrerad
Jul 2001

Derfinera "värt det"

Jag tycker det var en otroligt lärorik tid, och jag behövde det för min personliga mognad. Sen om DU behöver det, har jag ingen aning om. Jag är fortfarande militärt aktiv inom hemvärnets insatsorganisation och jag trivs med kamratskapen och de gemensamma strapatserna.

Du får bara en chans och bara en gång, det är upp till dig om du vill göra det eller inte, jag ångrar mig inte, jag känner folk som ångrade att de skippade lumpen, men jag känner även de som hatade sin tid i grönkläder. Så det är svårt att ge generella råd.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Näringsrik text

Bra sammanställning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mental
*text*

Så sant så sant. Bättre att ångra det man gjort än att ångra det man inte gjort, för hur skall man annars veta och bli klokare?

"If anyone ask why I fight another man's war, I say nothing. Because they dont want to understand..."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Maj 2003

Ta chansen, du kanske inte får den chansen igen.
Du lär dig saker som du aldrig skulle ha lärt dig.
Plugga kan du ändå göra efter (Möjligheten försvinner inte ) och lumpen de är så liten tid av ditt liv, men kan bli en stor del av ditt liv istället.

Jag gjorde lumpen (10mån) och sen pluggade jag (2år) och nu jobbar jag.
Ångrar inte en sekund av lumpen! är stolt över alla medaljer och kunskaper från min lumpen tid

Läs Sentenced lista!

Utvecklare (Technical Director) / Delägare - Björnmamman | Printler - En marknadsplats för fotokonst

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Okt 2004

Kasta handgranat + Ak5+ köra 62ton stridsvagn är bland det bästa jag har gjort i mitt liv

Baksidan är följande: jävligt kallt, långtråkigt, hierarkiskt, du som individ existerar inte.

Men ändå i efterhand älskar jag lumpen.

Plugga de kan du alltid göra, tillika jobba.
Lumpen gör du bara en gång.

De som klagar att det är dåligt betalt är 3kkr/månad mkt bra (då du har minimala utgifter) samt en Muckpremie på 23kkr!

Thinkpad
Elitebook

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2004

Jag tyckte inte att min värnpliktstid var värt det; jag vantrivdes och mådde ganska dåligt av erfarenheten. Därmed inte sagt att du kommer vara missnöjd, det är helt enkelt olika från person till person. Tror du att DU kommer gilla det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
HSTD
Registrerad
Dec 2004

Jag tror att lumpen är ganska viktig för många individers självkännedom och mognad. Jag själv har gjort lumpen och skulle rekommendera de flesta att göra den också.
Bara en sån sak som alla vänskapsband man knyter under sina månader där gör att det blir värt det.

Sen är min uppfattning att många av dem som är emot lumpen är folk som själva inte gjort densamma. Stämmer detta och isf varför?

[D'feldt Audioengine 5+][NuForce ICON HDP][Shure SRH1840][Sennheiser HD650][Alessandro MS1]

Let's go Rangers!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Krillehöla
Registrerad
Jul 2001

I lumpen får man utbildning och kunskaper man aldrig annars skulle få.
Får du chans att göra lumpen i dagens sverige så bör du ta den, då det blir mer och mer sällsynt med folk som gör lumpen.

Det kommer förmodligen bli mer av en merit än det varit innan, då det numera är något som inte alla gör.

Se det som en utbildning.
Försvarsmakten kan erbjuda placeringar som kan vara nyttigt för ens framtida arbete oxå. Kock, mekaniker, datortekniker osv.

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2002

Är det värt det?

Svar: Ja.

Av alla personer jag känner/inkl mig själv - som gjort lumpen, är det ingen som ångrat sig.

Kandidatexamen i Data- och Systemvetenskap vid Stockholms Universitet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2008

ok. tack för alla svar jag har fått.

jag har nog bestämt mig för att göra lumpen (om jag kommer in), men jag kommer nog inte bli så besviken om jag inte gör det.

men då kvarstår bara en fråga?

vilken utbildning?

Datadriftledare är den ända utbildningen som man får en någorlunda utbildning inom data (vad jag vet). Är det något som gjort lumpen som Datadriftledare?

CPU - QuadCore Intel Core 2 Quad 2,4 Q6600 | Ram - 4 096MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) | Moderkort - Asus P5E3 | Grafikkort - ATI Radeon HD 3870 X2 (1024 MB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2004

Jag sket i det, jobbade istället. Sjukt dåligt betalt i lumpen

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nånstans!
Registrerad
Aug 2007

Lånar tråden lite, hur är det att göra lumpen som militärpolis? Såg att martinnn hade gjort det.

(\__/)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Internetia
Registrerad
Mar 2008
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Jag sket i det, jobbade istället. Sjukt dåligt betalt i lumpen

Går man in i lumpen med den, eller har den, inställningen gör man rätt i att låta det vara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Interstella
Går man in i lumpen med den, eller har den, inställningen gör man rätt i att låta det vara.

Precis Jag tjänar hellre ihop pengar/pluggar Arbetslivserfarenhet är bra att ha dessutom

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sthlm
Registrerad
Jun 2004

Vad gjorde ni i lumpen?
AMF1

var det en kul grej eller var det jobbigt?
Det var det värsta jag gjort i hela mitt liv men också det roligaste jag gjort!

vilken utbildning gjorde ni?

Amfibiesoldat

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
V-ås - är jag inte söt?
Registrerad
Jul 2001

Det är inte så att jag på något sätt ångrar att jag gjorde lumpen, men jag hade hellre gjort nåt annat. Det finns oändligt mycket vettigare saker att göra än att lära sig att lyda order och döda.

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Maj 2003
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Precis Jag tjänar hellre ihop pengar/pluggar Arbetslivserfarenhet är bra att ha dessutom

Såg lumpen som en ubildning/livserfarenhet, fick bli mekaniker på alla militärensfordon, längre, bredare och större utbildning än vad pojkarna på fordonslinjen får på gymnasiet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Det är inte så att jag på något sätt ångrar att jag gjorde lumpen, men jag hade hellre gjort nåt annat. Det finns oändligt mycket vettigare saker att göra än att lära sig att lyda order och döda.

Shit, va gick du egentligen

Utvecklare (Technical Director) / Delägare - Björnmamman | Printler - En marknadsplats för fotokonst

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Krillehöla
Registrerad
Jul 2001
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gameresource

Shit, va gick du egentligen

I grund och botten är det ju vad lumpen handlar om.
Att lära sig att döda andra människor på bästa möjliga sätt.

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jan 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EyEr0n
I grund och botten är det ju vad lumpen handlar om.
Att lära sig att döda andra människor på bästa möjliga sätt.

och ha roligt samtidigt;)

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Närpes, Finland
Registrerad
Feb 2004

Har 130 dagar kvar nu vid Nylands Brigad, och jag kan inte säga att jag vantrivs där, visst är det jävligt att runka skyddsalarm och skyddsvarning i timtal, alltså gasmask och regnkläder under hård tidspress. Men då man har skjutningar så är det ganska kul Det värsta med armén är nog den näst intill totala frihetsberövningen man inte är van med från det civila.

Apple Macbook Pro