Permalänk
Medlem

Lära sig ett till språk.

Halloj!

Sitter och funderar på om man ska läsa ett till språk. Pluggar just nu Datavetenskap Nätverk (Cisco) på högskolan. Det är ganska slappt, är i skolan 3-4 gånger i veckan bara. Kom och tänka på att det kan vara bra med ett till språk, utöver svenska och engelska. Frågan är vilket.
Funderar lite på kinesiska, företag verkar expandera eller flytta en del av sin verksamhet dit.
Vad kan vara bra att kunna för en tech nerd i denna multinationella värld?

Permalänk
Medlem

Har en fråga angående det du pluggar på högskolan, är det CCNA eller CCNP och på vilken högskola pluggar du?

Visa signatur

LG OLED77CX • Intel i9 10900K @ 5.0GHz • Noctua NH-D15 • ASUS Strix Z490-H • Corsair 32GB DDR4 3200MHz • GIGABYTE RTX 4080 • Phanteks Evolv X • Corsair RM 850W V2

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sanazin
Har en fråga angående det du pluggar på högskolan, är det CCNA eller CCNP och på vilken högskola pluggar du?

Båda. Har läst CCNA och ska ta det cert'et i sept. Läser CCNP nu. Mälardalens Högskola i Västerås.

Permalänk
Medlem

Ja kinesiska är mycket användbart.

Visa signatur

HD5770 1GB| Phenom 2 x2 555 3.2ghz BE@ x3 3.6Ghz| 2x2048ddr3 corsair xms3 1600mhz | Corsair HX520w | HP w2207| Antec 180b

Permalänk
Medlem

Är det affärer du är ute efter så är det självklart Kinesiska som gäller. Iaf vad jag har hört.

Annars, om man gillar kultur, är det väl tyska och ryska som står högt i topp på min lista... Finns så mycket att läsa där.

Permalänk

jag hade försökt lära mig ryska och kinesiska.. hade varit roligt..

Visa signatur

Hevy metal Rocks!!!

Permalänk
Medlem

Det finns ingen kurs i kinesiska här i stan. Ganska tråkigt, skulle vilja haft en kvällskurs. Har kollat både MDH, Komvux och Folkhögskolan.

Permalänk
Medlem

japanska då? finns väl även en del teknikföretag där?:)

Visa signatur

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Permalänk
Medlem

Ryska är nog det jag skulle rekommendera. Det är rätt så lätt att hitta kurser (jämfört med t.ex. kinesiska som också är väldigt användart) och även om det är ett annat alfabet är det nog mycket lättare än kinesiska eller japanska. Dessutom är nog ryska ett språk som kommer att behövas mer och mer i affärslivet.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Medlem

Då svenska företag i mycket stor utsträckning har någon form av nära samarbete med tyska filialer eller företag skulle jag även rekommendera tyskan som ett alternativ till kinesiskan och ryskan.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar.
Medborgarskolan här har några kurser, men bara spanska och italienska går nu. Ska höra om de kommer ge andra språk i framtiden.

Spanska då? Är det mindre attraktivt? Vet att bla Tele2 har endel företagssupport nere i Spanien. Läste spanska för 4-5 år sen i högstadiet, då var det inte så kul, så jag tog väl inte upp allt för mycket (ung och dum).

Permalänk
Medlem

Förutom Kinesiska är Tyska ett mycket bra språk att kunna tala om man vill kommunicera i större delen av Europa när Engelska inte fungerar.

Visa signatur

Amiga 500, Vampire 500 V2
Pentax K-1, Ricoh GR III, Dji Mini 2

Permalänk

Kinesiska utan tvekan. Fast det är ett svårt språk och du får vara beredd att plugga mycket. Japanska tror jag inte du får lika mycket användning av i arbetslivet, Svenska företag är väldigt dåligt etablerade i Japan.

Om du sedan lär dig skriftspråket bra, så blir det mycket enklare om du sedan också vill lära dig Japanska. Fast språken är väldigt olika i uttal och skrift, det är hur man skriver tecknen och i viss del läsningar och tecknens betydelse som är likadana, då det japanska skriftspråket är baserat på kinesiska tecken.

Visa signatur

- Rasande Joel

Permalänk
Medlem

Kinesiskan helt klart om du vill jobba inom ett svensk företag. Men tänk på att kinesiskan har väldigt många dialekter, och att dom skiljer sig väldigt mycket. Det är nästan som helt olika språk beroende på dialekt.
Så jag rek. att du läser mandarin, då det är oftas den dialekten som används inom affärer. Har själv en vän som är kines, å han använder en speciell dialekt, halv kantonesiskt blandat med något annat. Men han kan en del mandarin också.

Så om du nu ska gå för kinesiska så är det mandarin enligt min polaren som är kines