Permalänk
Medlem

Sennheiser HD600

Många av er undrar säkert ibland vad föräldrar egentligen är bra till. De tjatar bara om att man skall städa rummet, bädda sängen och äta grönsaker till maten. Som tur är finns det tillfällen som kan väga upp föräldrarnas nackdelar och göra dem till en trevlig bekantskap. Ni tror säkert att jag börjar bli galen nu, hur kan någonting uppväga det eviga tjatet om grönsaker och städade rum? Jo, har man ett delat dator och HiFi intresse så inser man snart hur bra det är med föräldrar (i synnerhet fäder).
Det är just det sistnämnda jag vill komma till, min käre far har nämligen insett att han behöver ett par nya fina hörlurar.
Ni inser säkert hur fördelaktig denna situation är för mig.

Nog om detta, ni måste säkerligen undra vad det är för hörlurar som kan rättfärdiga en så här lång inledning? Jo, det är ju ett par Sennheiser HD600 såklart! Låt oss låtsas att ni inte läste topic och nu förståss undrar om jag tänker komma till saken och berätta lite om lurarna.

Specifikationer

Frekvensomfång: 12-38000Hz
Känslighet: 97dB
Impendans: 300ohm
Distorsion: 0.1%
Pris: ca 3000Kr

Kringutrustning

Harman/Kardon HK680, förstärkare
Marantz PM7000, förstärkare
Arcam Alpha 7SE, CD-spelare
Cambridge Audio Pacific, signalkabel

Tyvär har jag inte haft tillgång till någon hörlurförstärkare utan fick nöja mig med hörlursutgången på HK förstärkaren. Detta fungerade dock väldigt bra men en hörlursförstärkare hade givetvis lyft ljudet ett par snäpp.

Första intrycket

HD600 levereras i en gedigen låda vilket ger ett gott intryck, själva hörlurarna känns robusta även om jag personligen inte gillar inslaget av plast. Hörlurarna sitter där de skall på huvudet om än kanske lite väl hårt när man suttit med dem på under en längre tid. De är dock inte obekväma.

Ljudet

Från början förväntade jag mig inga under från den här hörluren då jag haft vissa fördomar gentemot Sennheiser efter att ha lyssnat på deras billigare modeller (1000-1500Kr). Jag vet att detta har varit tämligen ogrundade fördomar då man knappast skall döma ett par hörlurar efter att ha lyssnat på ett par andra för hälften av priset. Loudnessbasen från de billigare modellerna har dock givit mig en viss bitter eftersmak, men den försvann snabbt efter att jag lyssnat en liten stund på HD600. Basen går djupt, väldigt djupt, men den behåller en imponerande skärpa utan att flyta ut. Fortfarande finns det lite extra kontroll att önska, något som en hörlursförstärkare förmodligen skulle klara av att ge, men detaljen och djupet på basen är ruggigt bra.

Mellanregistret och diskanten har en enastående renhet och lyster. Man får intrycket av att hörlurarna suger i sig all information som ges till dem och återger detta med en enorm pondus. Dynamiken är helt otrolig, jag har försökt med det mesta men inget verkar få hörlurarna att tappa kontrollen. Allting återges med en mycket fin närvarokänsla och ett jävlar anama som får en att le som ett barn på julafton.

HiFi & Musik skrev att HD600 spelar med "en svindlande renhet och öppenhet helt i klass med de bästa elektrostathörlurarna".
Själv har jag inte lyssnat på några elektrostathörlurar men jag är villig att tro dem.

Slutsats

Jag har försökt testa hörlurarna efter bästa förmåga eftersom jag sett många trådar om just hörlurar i Köparens Guide. Jag har försökt ignorera det faktum att jag blev lite smått förälskad i hörlurarna från första stund och försökt ge ett så ofärgat omdöme som möjligt. Det är svårt kan jag lova, när det låter så bra är det första man vill göra att låsa in farsan i en liten bur och behålla lurarna för sig själv.
Självklart måste ni ta den här rescensionen med en nypa salt och lyssna själva, jag har knappast den utrustning som krävs för att göra ett kliniskt test. Förhoppningsvis ger det er en uppfattning om vad ni kan förvänta er om ni funderar på att köpa er ett par HD600.

Ps. Ge mig gärna lite feedback på den här rescensionen.

Permalänk
Medlem

Bra recension!

Jag skulle vilja vet om du har provat köra dessa lurar med ett ljudkort?
Jag har själv funderat på ett par bättre lurar men är verkligen dessa lurar värda 3k?

Permalänk
Medlem

Jag har provat koppla datorn till förstärkaren och lyssna därifrån samt koppla direkt till ljudkortet. Faktiskt lät det i båda fallen betydligt bättre än jag trodde. Hörlurarna är såpass lättdrivna att de även låter bra med en minidisc eller bärbar cd-spelare.
När jag lyssnade på mp3 musik med datorn inkopplad till förstärkaren blev ljudet betydligt rundare i basen, mellanregistret var inte alls lika öppet och diskanten blev hårdare och vassare. Mp3 filer med en bitrate på under 160kbs lät faktiskt inte alls bra, över 160kbps lät det däremot betydligt bättre och det var fortfarande en mycket trevlig upplevelse att lyssna på dem.
Direkt från ljudkortet tyckte jag att ljudet blev ganska hårt och vasst även om det också här var mycket beroende av kvalitén på mp3;orna. Det som förvånar är dock att det inte är så stor brist på kontroll i ljudet, vilket jag faktiskt trodde skulle vara den största bristen.

Är det då värt pengarna? Har man de rätta förutsättningarna, en förstärkare med bra hörlursljud (gärna en hörlursförstärkare) och en bra cd-spelare får man med dessa hörlurar ett enormt bra ljud som är värt varenda krona. Att bara ha dessa hörlurar till datorn är däremot mer tveksamt. Även om det låter bra är ljudet, när det kommer från datorn, inte bättre än om man hade haft betydligt billigare hörlurar om man hittar ett par som är riktigt lättdrivna för att få samma kontroll.

Skall du ha ett par hörlurar till mer än datorn är dessa hörlurar värda sitt pris, utan minsta tvekan. Bara till datorn skulle jag rekomendera ett par hörlurar som är 1000-1500kr billigare.

Permalänk
Medlem

Jag skall mestadels använda lurana tillsammans med min cd Arcam Alpha 7SE och min rotel förstärkare

Vilket ljudkort använde du vid testet?
Jag har funderat på att köpa ett Terratec DMX 6 Fire dom låter iaf tillräckligt bra för att kunna kopplas in i förstärkarn

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av w1per
Jag skall mestadels använda lurana tillsammans med min cd Arcam Alpha 7SE och min rotel förstärkare

Vilket ljudkort använde du vid testet?
Jag har funderat på att köpa ett Terratec DMX 6 Fire dom låter iaf tillräckligt bra för att kunna kopplas in i förstärkarn

Arcam och Rotel tillsammans med dessa hörlurar tror jag definitivt inte du blir besviken på. Såvida förstärkaren inte är en av Rotels billigaste är hörlurarna utan tvekan värda sitt pris.
Det står att du bor i Stockholm, då borde du inte ha så långt till Reference Audio på Götgatan, där kan du provlyssna HD600. Väl värt tiden om du funderar på att köpa dem.

Jag använde ett Hercules MuseXL och ett Soundblaster Live! ljudkort. Det var ganska liten skillnad i ljudet, Soundblaster kortet hade dock bättre diskant och mellanregister. Hercules kortet var lite hårdare i ljudet. Med bra kvalité på mp3;orna var det i båda fallen en stor begränsning i ljudet från kortens sida. Soundblaster kortet hade dock lite renare och mer öppet ljud.
Jag vet inte hur Terratec DMX 6 Fire står sig mot Sounblaster kortet, men från vad jag har hört skall det vara bättre. Om det är det kommer du kunna få riktigt trevligt ljud från datorn förutsatt kvalitén på mp3;orna är hög, eller om du spelar upp .wav filer.
Även med Terratec kortet skulle jag vara tveksam till att köpa hörlurarna för användning i datorn, men till kombinationen arcam + rotel skulle jag inte tveka.

Permalänk
Medlem

Bra recension DasIch. Dock så saknar jag en bild på dem.

Jag har ett par HD 600 också, jag kör dem via en Musical Fidelity X-CAN V2 hörlursförstärkare. Det är ett helt underbart klart och neutralt ljud. Alla detaljer från inspelningarna plockas fram och återges glasklart och man finner sig sittandes med ett stort leende på läpparna. Och vilket transientsvar!

Visa signatur

[size="1"]"Tomma ciderburkar står på bordet, det fnissas och pratas analsex, de är alla eniga om att det är något de vill prova på innan sommaren är slut."
(Ur boken Statarliv av Herr Mossa)[/size]

Permalänk
Medlem

Hmm man kanske skulle ta sig till en hifiaffär och lyssna på ett par
Funderar på att sälja allt vad stereo (eller ja recievern) och hemmabio heter.....

Permalänk
Medlem

Tänk på att lurar i denna klass kräver bra grejer för att verkligen ska ha möjlighet att njuta av välljudet. Så att sitta med ett gammalt ljudkort och lyssna på MP3 kodat i Audiocatalyst med 128kbits är som att pissa i motvind.

Visa signatur

AMD Ryzen 7950x3D | Asus ROG Strix B650E-E | 32GB G.Skill DDR5 6000Hz CL30 | ASUS TUF RX 7900 XTX OC | Cooler Master Tempest GP27U, Dell U2515H