Fildelnings fråga av upphovsrättsskyddad material

Permalänk
Medlem

Fildelnings fråga av upphovsrättsskyddad material

Just nu går väl lite pengar varje gång ett kassettband/cd och hdd säljs till media industrin?

Denna ersättningar kom väl när de blev populärt att lagar på kassettband/cd och hdds?

Men borde inte dessa pengar täcka fildelningen över nätet? Liksom det är ju bara ett nytt sätt att kopiera det man tankar till dessa lagrings sätten som dom redan får pengar för när det säljs?

Förstår ni min tankebana?

Diskutera.

Visa signatur

pff

Permalänk
Medlem

Nej. Kassettavgiften infördes för att ersätta upphovsrättsinnehavarna för den lagliga privatkopieringen. Privatkopieringen är en tämligen begränsad inskränkning i upphovsmannens rättigheter.

Edit: musikerna -> upphovsrättsinnehavarna.

Permalänk

djonn, fast nu har ju kasettavgifterna höjts rejält och även för saker som inte går att jämföra med "privatkopiering". Exempelvis är det en "kasettskatt" på en iPod. En iPod Classic 120 GB blir betydligt dyrare tack vare detta.

Upphovsrättsindustrin tjänar enorma summor pengar på kasettskatten varje år, men det är inte något de vill vara öppna med (givetvis). Man får dock tänka på att det bara är de största artisterna som får några pengar från detta. Då det är omöjligt att kontrollera vad människor bränner in på sina cd-skivor eller lägger in på sina hårddiskar så kör man med cd-försäljningen som en mall, vilket innebär att artister får olika mycket betalt beroende på hur mycket deras cd-skivor säljer. Alltså, om man inte säljer några cd-skivor alls utan livnär sig på att sälja musiken via internet så får man mycket lite (om något alls) av kasettavgiften.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

Som vi förstått är det inte de "fattiga" artisterna som driver processer mot fildelarna utan de stora bolagen vars chefer och aktieägar vill ha mer av det goda. Vanlig sk girighet mao.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jookeer
Som vi förstått är det inte de "fattiga" artisterna som driver processer mot fildelarna utan de stora bolagen vars chefer och aktieägar vill ha mer av det goda.

Spelar det någon roll?