Fildelnings fråga av upphovsrättsskyddad material

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
♠
Registrerad
Feb 2007

Fildelnings fråga av upphovsrättsskyddad material

Just nu går väl lite pengar varje gång ett kassettband/cd och hdd säljs till media industrin?

Denna ersättningar kom väl när de blev populärt att lagar på kassettband/cd och hdds?

Men borde inte dessa pengar täcka fildelningen över nätet? Liksom det är ju bara ett nytt sätt att kopiera det man tankar till dessa lagrings sätten som dom redan får pengar för när det säljs?

Förstår ni min tankebana?

Diskutera.

pff

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Apr 2002

Nej. Kassettavgiften infördes för att ersätta upphovsrättsinnehavarna för den lagliga privatkopieringen. Privatkopieringen är en tämligen begränsad inskränkning i upphovsmannens rättigheter.

Edit: musikerna -> upphovsrättsinnehavarna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2005

djonn, fast nu har ju kasettavgifterna höjts rejält och även för saker som inte går att jämföra med "privatkopiering". Exempelvis är det en "kasettskatt" på en iPod. En iPod Classic 120 GB blir betydligt dyrare tack vare detta.

Upphovsrättsindustrin tjänar enorma summor pengar på kasettskatten varje år, men det är inte något de vill vara öppna med (givetvis). Man får dock tänka på att det bara är de största artisterna som får några pengar från detta. Då det är omöjligt att kontrollera vad människor bränner in på sina cd-skivor eller lägger in på sina hårddiskar så kör man med cd-försäljningen som en mall, vilket innebär att artister får olika mycket betalt beroende på hur mycket deras cd-skivor säljer. Alltså, om man inte säljer några cd-skivor alls utan livnär sig på att sälja musiken via internet så får man mycket lite (om något alls) av kasettavgiften.

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

Som vi förstått är det inte de "fattiga" artisterna som driver processer mot fildelarna utan de stora bolagen vars chefer och aktieägar vill ha mer av det goda. Vanlig sk girighet mao.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Linköping
Registrerad
Apr 2004
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jookeer
Som vi förstått är det inte de "fattiga" artisterna som driver processer mot fildelarna utan de stora bolagen vars chefer och aktieägar vill ha mer av det goda.

Spelar det någon roll?