Sprit baserad på socker?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sAAb
Expressen hade en lång spännande artikel för över tio år sedan med ett blindtest av vodka. De testade Absolut, Smirnoff, Stolikovskaya, Finlandia m.fl. Det var väldigt spännande, för det var den billigaste som vann - den polska Stolikovskaya! Den fick genomgående omdömet "mjuk".

Annars spretade omdömena rejält. Superb och "t-sprit" var helt skilda omdömen som tilldelades lite hur som helst. Ofta motstridigt. Visst, det var för få testare för att vara signifikant.

Zotamedu, jag förstår inte vad du menar här. Du säger att det är reningen som ger effekt och inte ursprungsmaterialet. Men, jag tror att du motsäger dig själv där.

Ursprungsmaterial innehåller ju massor av ämnen, med olika flyktighet, där en del ligger väldigt nära etanolen själv. De kallas ibland "finkeloljor" om jag har förstått det rätt; och får dessa ta överhanden smakar det skit och kattpiss om alltihop.

Och dessa ingångskomponenter varierar ju mellan olika råvaror. En del blir alltid kvar, vilket också ger smakskillnaderna. Ditt exempel med whisky är ju ett bra exempel, på att ingångsmaterialet spelar roll. Jag tror inte man kan göra vodka av whisky, eller det kanske bara är att destillera om det fler gånger?

Visst borde det spela roll om man använder socker, säd, melass eller potatis om man vill göra neutral vodka. Ju färre ingångsämnen ju mer neutral smak.

Jag kan ha missförstått något här.

Du har missförstått. Finkeln (butanoler) ingår inte i råvarorna utan är en biprodukt av jäsningen. Ren sockerlösning går inte att jäsa då det saknas behövliga ämnen för jästen. Kan åtgärdas med tillsats av konstgödsel. Däremot är det inte särskilt svårt att avlägsna de oönskade ämnena medelst adsorption och destillation. Att olika märken smakar olika beror huvudsakligen på hur spriten renats. Till många vodkor tillsätts socker efter destillation och utspädning. Destillatet innehåller färre främmande ämnen än vattnet, som används till spädningen.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zotamedu
Det är oklart om det är olagligt. Inget tyder på det förutom trådskaparens påstående. Det står inget om det i varken alkohollagen eller alkoholförårdningen vad jag kan hitta.

Ja jag frågade om det var olagligt. Vet att ska man göra alkohol hemma så är det förbjudet att bara använda socker. Då måste man ha en viss mängd frukt eller sädeslag eller liknande. Vet inte hur det är med kommersiell produktion.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av fagerja
Du har missförstått. Finkeln (butanoler) ingår inte i råvarorna utan är en biprodukt av jäsningen. Ren sockerlösning går inte att jäsa då det saknas behövliga ämnen för jästen. Kan åtgärdas med tillsats av konstgödsel. Däremot är det inte särskilt svårt att avlägsna de oönskade ämnena medelst adsorption och destillation. Att olika märken smakar olika beror huvudsakligen på hur spriten renats. Till många vodkor tillsätts socker efter destillation och utspädning. Destillatet innehåller färre främmande ämnen än vattnet, som används till spädningen.

Visst att det finns mycket främmande ämnen i vattnet. Men frågan är om det smaksätter. Vi vet att det blir olika kvalitéer på vodkor beroende på ingångsämnen. Vete anses godare än potatis bland annat. Så att skylla allt på reningen tycker jag känns långsökt.

Men eran förklaring på att hembrännare som kör på socker helt enkelt renar mer än alla andra och har mindre främmande ämnen i sitt kranvatten?

Permalänk
Entusiast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sAAb
Expressen hade en lång spännande artikel för över tio år sedan med ett blindtest av vodka. De testade Absolut, Smirnoff, Stolikovskaya, Finlandia m.fl. Det var väldigt spännande, för det var den billigaste som vann - den polska Stolikovskaya! Den fick genomgående omdömet "mjuk".

Annars spretade omdömena rejält. Superb och "t-sprit" var helt skilda omdömen som tilldelades lite hur som helst. Ofta motstridigt. Visst, det var för få testare för att vara signifikant.

Zotamedu, jag förstår inte vad du menar här. Du säger att det är reningen som ger effekt och inte ursprungsmaterialet. Men, jag tror att du motsäger dig själv där.

Ursprungsmaterial innehåller ju massor av ämnen, med olika flyktighet, där en del ligger väldigt nära etanolen själv. De kallas ibland "finkeloljor" om jag har förstått det rätt; och får dessa ta överhanden smakar det skit och kattpiss om alltihop.

Och dessa ingångskomponenter varierar ju mellan olika råvaror. En del blir alltid kvar, vilket också ger smakskillnaderna. Ditt exempel med whisky är ju ett bra exempel, på att ingångsmaterialet spelar roll. Jag tror inte man kan göra vodka av whisky, eller det kanske bara är att destillera om det fler gånger?

Visst borde det spela roll om man använder socker, säd, melass eller potatis om man vill göra neutral vodka. Ju färre ingångsämnen ju mer neutral smak.

Jag kan ha missförstått något här.

Du får med mycket lite av ursprungsmaterialet i en vodka när du har destillerat. Det mesta filtreras dessutom bort långt innan. Mycket av "finkeloljorna" är alltså jäsningsprodukter som redan tagits upp ett flertal gången i tråden.
Vodka är väldigt hårt renad sprit och du till exempel jämför med whisky som kan ha samma startmaterial. I whiskyn är man ute efter att ha kvar mycket av smakämnena från startmaterialet medan vodka renas hårt.

Som sagt spelar det inte så jättestor roll då jästen bryter ner stärkelse till enkla sockerarter som sen i ett par steg omvandlas till energi och etanol. Om sockerarterna kommer från potatis, säd eller melass bryr sig inte jästen så mycket om då det på den skalan är samma utgångsmaterial.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Entusiast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Ja jag frågade om det var olagligt. Vet att ska man göra alkohol hemma så är det förbjudet att bara använda socker. Då måste man ha en viss mängd frukt eller sädeslag eller liknande. Vet inte hur det är med kommersiell produktion.

Är du säker på att du inte får jäsa en sockerlösning hemma? Som sagt så hittade jag inget om de i de lagtexter jag kollade i men det kan hända att det finns extra tillägg i någon annan text någonstans. Den som läst lagtexter vet hur rörigt det kan vara.

Om det nu är förbjudet så är det inte så konstigt då enda anledningen till att göra det skulle vara att bränna hemma vilket är olagligt. Man får inte destillera etanol hemma och ingen tycker väl det är gott att dricka mäsk?

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zotamedu
Du får med mycket lite av ursprungsmaterialet i en vodka när du har destillerat. Det mesta filtreras dessutom bort långt innan. Mycket av "finkeloljorna" är alltså jäsningsprodukter som redan tagits upp ett flertal gången i tråden.
Vodka är väldigt hårt renad sprit och du till exempel jämför med whisky som kan ha samma startmaterial. I whiskyn är man ute efter att ha kvar mycket av smakämnena från startmaterialet medan vodka renas hårt.

Som sagt spelar det inte så jättestor roll då jästen bryter ner stärkelse till enkla sockerarter som sen i ett par steg omvandlas till energi och etanol. Om sockerarterna kommer från potatis, säd eller melass bryr sig inte jästen så mycket om då det på den skalan är samma utgångsmaterial.

Men nu är det inte bara sockerarter i dessa utgångsmaterial, det påverkar beviserligen.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zotamedu
Är du säker på att du inte får jäsa en sockerlösning hemma? Som sagt så hittade jag inget om de i de lagtexter jag kollade i men det kan hända att det finns extra tillägg i någon annan text någonstans. Den som läst lagtexter vet hur rörigt det kan vara.

Om det nu är förbjudet så är det inte så konstigt då enda anledningen till att göra det skulle vara att bränna hemma vilket är olagligt. Man får inte destillera etanol hemma och ingen tycker väl det är gott att dricka mäsk?

Tittade lite i lagen. Här har du:

"

2 § Med sprit förstås en vätska som innehåller alkohol i en koncentration av mer än 2,25 volymprocent. Med tillverkning av sprit förstås varje förfarande, varigenom alkohol i sådan koncentration framställs eller utvinns. Vin, starköl och öl anses dock inte som sprit. Inte heller utgör framställning av sådan dryck tillverkning av sprit.
Med mäsk förstås en jäsande vätska som blir sprit om den får fortsätta att jäsa.
Med alkohol avses i denna lag etylalkohol."

Mäsk över 2.25% klassas inte som vin, starköl eller öl. Utan klassas som sprit, vilket är olagligt att framställa utan tillstånd.

Så antagligen finns det inget förbud mot att använda socker kommersiellt om man har tillstånd.

Permalänk

Boris:
Det kan inte helt enkelt vara så att den hembrända spriten som du smakat varit svagare än systemsprit och därav varit mer "neutral" i smaken ? Tycker man får ofta hör av folk att den där spriten är minsann 60% eller mer, men egentligen så tror jag nog att hembränd sprit späds ofta ut för mycket. Dels som en ren medveten blåsning av köparen, men dels också omedvetna missberäkningar.

Bara en tanke.

Visa signatur

e6600@3.2GHz@1.35v + P5B deluxe + corsair 2gb pc6400 + HD4350 m.m.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sl2wm-rocks
Boris:
Det kan inte helt enkelt vara så att den hembrända spriten som du smakat varit svagare än systemsprit och därav varit mer "neutral" i smaken ? Tycker man får ofta hör av folk att den där spriten är minsann 60% eller mer, men egentligen så tror jag nog att hembränd sprit späds ofta ut för mycket. Dels som en ren medveten blåsning av köparen, men dels också omedvetna missberäkningar.

Bara en tanke.

Jo, det förstås. Folk vill gärna dricka en flaska och sen övertyga sig själva om att det faktiskt var 40% och inte 30%. Då känner de sig lite manligare.
Men det är en viss skillnad också i neutralare smak och svagare smak om du förstår vad jag menar. Det är inte spritsmaken som är det jobbiga t.ex. Det är bismakerna.

Permalänk
Entusiast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Men nu är det inte bara sockerarter i dessa utgångsmaterial, det påverkar beviserligen.

Tittade lite i lagen. Här har du:

"

2 § Med sprit förstås en vätska som innehåller alkohol i en koncentration av mer än 2,25 volymprocent. Med tillverkning av sprit förstås varje förfarande, varigenom alkohol i sådan koncentration framställs eller utvinns. Vin, starköl och öl anses dock inte som sprit. Inte heller utgör framställning av sådan dryck tillverkning av sprit.
Med mäsk förstås en jäsande vätska som blir sprit om den får fortsätta att jäsa.
Med alkohol avses i denna lag etylalkohol."

Mäsk över 2.25% klassas inte som vin, starköl eller öl. Utan klassas som sprit, vilket är olagligt att framställa utan tillstånd.

Så antagligen finns det inget förbud mot att använda socker kommersiellt om man har tillstånd.

De påverkar enbart om man väljer att ha kvar dem.

Så då var tråden avklarad. Det är inte olagligt utan bara onödigt.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sAAb
Expressen hade en lång spännande artikel för över tio år sedan med ett blindtest av vodka. De testade Absolut, Smirnoff, Stolikovskaya, Finlandia m.fl. Det var väldigt spännande, för det var den billigaste som vann - den polska Stolikovskaya! Den fick genomgående omdömet "mjuk".
...
Jag kan ha missförstått något här.

Mig veterligt heter den "Stolichnaya" http://int.stoli.com/ och är från ryssland.

Enligt min mening en av de bästa vodkorna på marknanden, med mycket av ursprunget kvar, men ändå väldigt ren och mild. Fullt i klass med Absolut om inte bättre, men betydligt billigare.

Hembränt av bra klass är iofs alldeles utmärkt, om än helt utan egen karaktär, men det kan ju vara önskvärt ibland.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro