Ursprungligen inskrivet av sAAb
Expressen hade en lång spännande artikel för över tio år sedan med ett blindtest av vodka. De testade Absolut, Smirnoff, Stolikovskaya, Finlandia m.fl. Det var väldigt spännande, för det var den billigaste som vann - den polska Stolikovskaya! Den fick genomgående omdömet "mjuk".
Annars spretade omdömena rejält. Superb och "t-sprit" var helt skilda omdömen som tilldelades lite hur som helst. Ofta motstridigt. Visst, det var för få testare för att vara signifikant.
Zotamedu, jag förstår inte vad du menar här. Du säger att det är reningen som ger effekt och inte ursprungsmaterialet. Men, jag tror att du motsäger dig själv där.
Ursprungsmaterial innehåller ju massor av ämnen, med olika flyktighet, där en del ligger väldigt nära etanolen själv. De kallas ibland "finkeloljor" om jag har förstått det rätt; och får dessa ta överhanden smakar det skit och kattpiss om alltihop.
Och dessa ingångskomponenter varierar ju mellan olika råvaror. En del blir alltid kvar, vilket också ger smakskillnaderna. Ditt exempel med whisky är ju ett bra exempel, på att ingångsmaterialet spelar roll. Jag tror inte man kan göra vodka av whisky, eller det kanske bara är att destillera om det fler gånger?
Visst borde det spela roll om man använder socker, säd, melass eller potatis om man vill göra neutral vodka. Ju färre ingångsämnen ju mer neutral smak.
Jag kan ha missförstått något här.
Du har missförstått. Finkeln (butanoler) ingår inte i råvarorna utan är en biprodukt av jäsningen. Ren sockerlösning går inte att jäsa då det saknas behövliga ämnen för jästen. Kan åtgärdas med tillsats av konstgödsel. Däremot är det inte särskilt svårt att avlägsna de oönskade ämnena medelst adsorption och destillation. Att olika märken smakar olika beror huvudsakligen på hur spriten renats. Till många vodkor tillsätts socker efter destillation och utspädning. Destillatet innehåller färre främmande ämnen än vattnet, som används till spädningen.
Fagerja