Telekompaketet: Alle man på däck! Nu!

Permalänk
Medlem

Saxat rakt av från Henrik-Alexandersson blogg som ni finner här :

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/informationsk...

I EU pågår just nu en vild batalj om internets frihet, i samband med att det så kallade telekompaketet slutligen skall fastställas av Europaparlamentet. Frågor som ligger på bordet är bland annat avstängning av fildelare och vanligt folks rätt att surfa fritt på hela internet.

Men detta är bara ett av många förslag som kommer från EU. Teledatalagringen – där uppgifter om alla våra telefonsamtal, SMS, mail och nätuppkopplingar skall lagras – det bygger på ett EU-direktiv. (Som tyvärr Sverige, med f.d. justitieminister Thomas Bodström, var med och drev fram.) Den rättsosäkra och hårt kritiserade IPRED-lagen kommer också ursprungligen från EU. Och mer är på gång.

Det finns alltid skäl för politiker och andra att vilja inskränka vår rätt till fri information på nätet. Ibland anges rikets säkerhet som skäl. Ibland fildelning, barnporr, knark eller olagligt spel. I många länder handlar det om förbjudna vissa politiska åsikter, avvikande historieskrivning, information om abort eller "bara" om ren och skär moralpanik.

Detta är så dumt. Man kan inte börja censurera internet bara för att det finns vissa människor som missbrukar det eller sprider information som man ogillar. Det är ungefär som att lägga ner Posten, bara för att barnporr kan spridas med vanliga brev.

Internet är idag en del av våra liv. Där gör vi våra bankaffärer; umgås med våra vänner; söker kunskap; sköter våra jobb; tar del av nyheter; utbildar oss; debatterar; bokar våra resor och där bedriver vi politisk verksamhet. Detta för att nu bara ta några få exempel. Den som försöker reglera och filtrera detta informationsflöde kommer att inskränka vår frihet och göra våra liv sämre. (För övrigt tror jag att det är i princip omöjligt att göra, rent praktiskt.)

Internet är dessutom utveckling. Här sammarbetar miljoner människor frivilligt för att skapa ett gigantiskt uppslagsverk som Wikipedia. På Flickr växer världens kanske största bildbank fram genom spontant samarbete. På Twitter sprids nyheter bokstavligen talat med ljusets hastighet. Många tusen människor samarbetar oavlönat för att utveckla ett bättre operativsystem för datorer, Linux. Debatten om politik, filosofi, kultur och mycket annat utvecklas och drivs framåt på miljoner bloggar. I akademiska nätforum driver forskare utvecklingen av behandlingar mot alzheimers, AIDS och vanlig förkylning vidare på ett sätt som hade varit omöjligt utan ett fritt internet. Och med allt fler databaser på nätet står vi just nu inför historiens största kunskapssprång. Internet gör oss rikare, på så många olika sätt.

Man måste vara något av en taliban för att tycka illa om detta. Och en grottmänniska för att missa vad som är på gång. Tyvärr verkar det finnas både talibaner och grottmänniskor i EU. Till exempel gör den franska regeringen just nu allt för att införa drakoniska lagar som stryper nätets frihet. Och den driver samma linje i EU – uppbackad av byråkrater, konservativa och regleringsivrare från andra länder.

Om man börjar censurera eller filtrera internet, då har vi bara sett början. Då är vi bara ett klubbslag bort från att EU, riksdagen eller den franska nationalförsamlingen beslutar att ytterligare information skall rensas bort från nätet. Detta är ett sluttande plan.

Och om vi lägger kontrollen över nätet i politikernas händer – hur vet vi då att politikerna är goda demokrater om 10, 50 eller 100 år? Vill vi verkligen ge makthavarna detta vapen, den totala kontrollen över informationsflödet i vårt samhälle? För evigt?

Vi vet ju redan att många politiker tycker att det är stökigt, störande och obehagligt att internet gjort det möjligt för fler medborgare att hålla koll på vad de sysslar med – och att påverka de politiska beslut som fattas. Man skulle kunna tro att våra makthavare är mer förtjusta i deltagande demokrati i teorin än i praktiken...

Kriget om informationen förs hela tiden i EU. Ena dagen vill någon ledamot i EU-parlamentet reglera och registrera bloggar. Nästa dag funderar politikerna på om det skall vara tillåtet att kritisera religionen. Eller om det skall vara fritt fram att argumentera mot det rådande systemet och dess värderingar. Rätten att vara anonym på nätet är redan hotad. Och i flera EU-länder kontrollerar staten i princip allt som vanligt folk gör på internet.

Det enda vi kan säga med säkerhet är att det kommer att komma nya förslag om att begränsa internets och informationens frihet. Och med det följer nya bataljer mellan makthavarna och folket. Friheten måste helt enkelt försvars varje dag.

Därför behöver vi politiker som har ett öppet sinne – och som är internets vänner – i Europaparlamentet.

Visa signatur

Intel Core i9-10900K | ASUS ROG Z490 Maximus XII Formula (WI-FI) | ASUS TUF RTX 3090 OC | Asus ROG Swift PG259QNR 360Hz | Corsair Dominator Platinum RGB 32GB / 4000MHz / DDR4 | Samsung 970 EVO Plus SSD 1TB M.2 | Corsair Cooling Hydro H100X / 240mm | Corsair HX1000i | Logitech PRO X Superlight | Fractal Design Meshify S2 | Windows 11 x64 Pro |

Permalänk
Medlem

Som sagt... Livat folk Fransmännen.

Ett saxat urklipp från Le domaine d'Anais:
http://ledomainedanais.blogspot.com/2009/05/extravagant-bisar...

Ur protokollet från debatten i Nationalförsamlingen kring det kontroversiella lagförslaget om Skapande och Internet - kallad hadopi-lagen:

M. François Sauvadet (UMP). (…) Slutligen påminner jag om att vi kommer att få fler rättigheter tack vare den omarbetade konstitutionen, vilket kommer att leda till en annorlunda organisation av det parlamentariska arbetet. (Utrop från flera bänkrader)

M. Roland Muzeau. Ni tror på jultomten!
(…)
M. le président (talman). Vi återgår till att diskutera lagförslaget.

Mme Christine Albanel, kultur- och kommunikationsminister. Herr talman (...) den 2:a april hade jag äran att framlägga, inför Nationalförsamlingen, för en första behandling, projektet till lagen om Skapande och Internet...

M. Jean-Paul Bacquet (PS). Och med vilken succé!

M. Patrick Roy (PS). En dålig text!

Mme Christine Albanel, kulturminister. …vi nu skall fortsätta behandla, som för övrigt är trogen den överenskommelse som träffades med Senaten under mötet i CMP. (Commission Mixte Partenaire)

M. Patrick Bloche. O ve!

Mme Christine Albanel, kulturminister. Därefter blev CMPs text förkastad, i de sista minutrarna av de sista timmarna, den sista dagen, och detta efter mer än fyrtio timmar debatt i församlingen - för debatten ägde verkligen rum! - under extravagant bisarra ("rocambolesque") förhållanden som jag inte vill återkomma till. (Mycket våldsamma och långvariga protester)

M. Jean-Louis Gagnaire. Provokation!

M. Christian Paul (PS). Det är skamligt av er att säga så, madame Albanel, ni som aldrig blivit vald!

M. Alain Néri. Respektera Nationalförsamlingen.

Mme Christine Albanel, kulturminister. Det viktiga är att försvara den kulturella mångfalden.

M. Didier Mathus (PS). Det är er inkompetens som är extravagant bisarr ("rocambolesque") !
(…)
M. Patrick Roy. Ett extravagant bisarrt lagförslag!

M. Didier Mathus. En värdelöshet!

Mme Christine Albanel, kulturminister. Har kreatörerna rätt att leva på sitt arbete eller skall de fråntas denna rätt, mot en kollektiv ersättning i form av en "bredbandsavgift för skapande" som är orättvis och ogenomförbar? (Utrop)

M. Christian Paul. Sluta med teaterföreställningen!
(...)
Mme Christine Albanel, kulturminister. Det är bara tack vare äganderätten, som beskyddar kreatörens verk, som denne i modern tid har kunnat övervinna sin ställning som lakej eller kurtisan underkastad sin välgörares nycker.

M. Christian Paul. Kurtisaner, sådant känner ni till!

Mme Christine Albanel, kulturminister. Det är så denne erövrat sitt ekonomiska oberoende och samtidigt, sin frihet att skapa. Vill vi frånsäga oss, på Internet, en grundläggande rätt stadfäst i deklarationen om de mänskliga och medborgerliga rättigheterna sedan två sekel, offra Rättsstaten på en missförstådd lösnings altare? Internet är en fantastisk möjlighet för kulturen.

M. Jérôme Cahuzac. Vilken upplysning! Vilken banalitet!

M. Christian Paul. Vilken föreläsning!
(…)
Mme Christine Albanel, kulturminister. På grund av detta är det projekt ni nu föreslås helt enkelt en modern text. (Utrop och skratt)

M. Michel Françaix (PS). Inte det!

M. Jean-Louis Gagnaire (PS). Men ni förstår ingenting!

M. Didier Mathus. Återvänd till Versailles!

Här även en länk till originalprotokollet:
http://www.assemblee-nationale.fr/13/cri/2008-2009/20090225.a...

Visa signatur

Intel Core i9-10900K | ASUS ROG Z490 Maximus XII Formula (WI-FI) | ASUS TUF RTX 3090 OC | Asus ROG Swift PG259QNR 360Hz | Corsair Dominator Platinum RGB 32GB / 4000MHz / DDR4 | Samsung 970 EVO Plus SSD 1TB M.2 | Corsair Cooling Hydro H100X / 240mm | Corsair HX1000i | Logitech PRO X Superlight | Fractal Design Meshify S2 | Windows 11 x64 Pro |

Permalänk
Medlem

Telekompaketet: Jävla skit!

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/05/telekompakete...

Så blev det med den saken... dumma jävxxx !!!

Visa signatur

Intel Core i9-10900K | ASUS ROG Z490 Maximus XII Formula (WI-FI) | ASUS TUF RTX 3090 OC | Asus ROG Swift PG259QNR 360Hz | Corsair Dominator Platinum RGB 32GB / 4000MHz / DDR4 | Samsung 970 EVO Plus SSD 1TB M.2 | Corsair Cooling Hydro H100X / 240mm | Corsair HX1000i | Logitech PRO X Superlight | Fractal Design Meshify S2 | Windows 11 x64 Pro |

Permalänk
Permalänk
Medlem

impomerande, det trodde jag verkligen inte.
läste iförsig inte igenom det, så är väll bara en viss del av paket.
Annars så kommer det i sann Eu anda att bara skriva ett nytt paket lite anorlunda och sen tvinga igenom det.

Visa signatur

"I wrap my raskal two times, because i like it to be joyless and without sensation. Its a way to punishing supermodels."