Apoteksmonopolet slopas, kanon eller kalkon?

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Varför var det "ohyggligt dåligt"? För du inte vill att apoteket säljs ut?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Möjligt att det kommer bli jättebra med apoteket när man har sålt ut det och då är det ju kalas att man har beslutat som man har gjort.

Har inget emot att det säljs ut, sålänge det leder till något bättre.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Perspektiv är alltid bra. Sverige är ett västland. Om alla andra västländer gör på ett vis, förutom Sverige, måste man fundera om det kanske ligger något i vad de här andra länderna gör. Det ger en tankeställare.

Varför? Detta känns helt klart en "bara för att" grej. Ska vi gå med i Nato nu bara för att resten utav väst är med? Eller förbjuda förintelseförnekelse?

Grupptryck är inte min grej. Jag vill ha det som är bäst och skiter i hur andra länder gör.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
Jo jag tycker det framkommer att jag med "bra" menar ekonomiskt effektivt och du lyckas återigen vrida på vad jag skrivit. Jag har inte presenterat några bevis för att det är ekonomiskt effektivare utan hänvisar till erfarenheterna i Norge och ekonomisk teori som inte alls hävdar att privatisering alltid är mest effektivt.

Vilken ekonomisk teori? Återigen, "ekonomisk effektivt" är ett begrepp med en agenda. Vilken agenda?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
Och nej jag visar bara på sjukvården som ett exempel där privatisering inte är effektivt (OCH FÖR F*N LÄS NÅGON GÅNG ATT JAG SKILJER PÅ UTFÖRANDE OCH FINANISERING, snälla orkar inte skriva detta mer än tre gånger...).

Om du skiljer på "utförande och finansiering", varför blandade du då ihop dessa? Och på vilket sätt "visar" du att sjukvården är ett bra exempel på att marknadsekonomi inte är effektivt? Vi kan ju skita i själva privatiseringsförfarandet även om det spelar roll i nuet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
Om all privatisering är bra så måste en privatisering av finansiering av sjukvården vara bra då marknaden alltid leder till den samhällsoptimala allokeringen. Nej menar jag och det är endast där jag hänvisar till sjukvården.

Ja, så nu bör du alltså visa varför det inte är "bra" för den "samhällsoptimala allokeringen" (solklar vinnare till dagens bullshit-terminologi)?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
Du har fel i att stordriftsfödelar endast handlar om produktion då det kan vara sådana saker som ledning osv. Klart att det är svårt för mig utan data eller något annat än andras ord (t.ex. sett ett intressant program där man diskuterade efarenheterna från Norge på SVT, ni vet de där tråkiga programmen ingen ser på förmiddagarna och vilka lärdommar man kan dra av det) bevisa något precis som ni inte bevisar att det skulle vara ekonomiskt att privatisera. (vad jag säger är att ni som säger att privatisering alltid ekonomiskt enligt ekonomisk teori inte har rätt)

Först säger jag att stordriftsfördelar kan betyda olika saker, t.ex. kan man inte bara tala om produktion och storsjukhus. Sedan säger du att jag har fel när jag hävdar att stordriftsfördelar endast handlar om produktion?

Hur vinner man en debatt mot folk som argumenterar ohederligt?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
Ett exempel där ett monopol statligt eller privat kan leda till ekonomiskt postitiva effekter är i förhandlingar med producenterna av medicin som ofta själva har monopol på medicinen. Två monopol på olika nivåer kan ofta leda till att de tar ut lite av sin monopolkraft mot varandra och det kan gynna oss svenskar.

Låter fint, låter vist, låter flott. Men vad tusan betyder det? Är två monopol som motarbetar varandra i någon sorts astabil konfiguration bättre än faktiskt konkurrens? Det kanske är "bra för den samhällsoptimala allokeringen"?

Man måste skilja på handelsvara (commodity) och specialiserade produkter. Många mediciner är handelsvaror och på dessa föreligger inga monopol. Så är det för de _flesta_ mediciner faktiskt och i synnerhet på de _vanligaste_ (läs t.ex acetylsalicylsyra och kortison). Andra mediciner skyddas av patent och är inte handelsråvaror. Dessa har företaget monopol på under en viss tid i skydd av patent. Detta kan man ifrågasätta, men det är sannerligen att skjuta mygg med kanon att "stävja" detta med någon form av förment "motmonopol". Skulle monopol som svar på monopol verkligen vara ett argument? Cementera problemen med patent och använd de förhatliga patenten som argument för monopol? Låter _inte_ resonligt!

(Handelsvara eller handelsråvara är en produkt där kvalitén mellan olika märken inte är av betydande slag, t.ex. mjölk, råvaror som järn, guld, etc. Där konkurreras främst med pris och i mindre utsträckning med image, kvalité och säljtricks. Motsatsen är produkter med "differentiering" där tillverkaren kan konkurrera i kvalité, image, funktioner, utseende o.dyl, t.ex. datorer eller bilar. Gränsen är flytande och visst går det att differentiera mediciner baserade på alldagliga substanser. Värktabletter är ett utmärkt exempel. AstraZeneca säljer rentav _två_ identiska, receptfria, preparat i Alvedon och Reliv. Båda paracetamol. Alvedon är "image"-pillret och Reliv är budgetvarianten. En medveten konsument bör kolla på substansen och ta det billigaste. Denna typ av differentiering är bara på ytan, av "image"-karaktär och stävjas uppenbarligen inte av monopol. Det viktiga är att monopol inte balanserar monopol.)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
(jag har aldrig heller förespråkat stora sjukhus, men funderade faktiskt på att kolla på olika enheter på sjukhus i sverige och se om de var för små eller stora för att vara effektiva)

Stora och små sjukhus har lite olika bevekelsegrunder. Båda behövs. Enkelt uttryckt klarar ett storsjukhus allt som ett litet sjukhus klarar, men det mindre avlastar det större och ger därtill en social vinst, ungefär som "närpoliser". Mer personligt bemötande. Små sjukhus har ofta akutmottagningar samt enskilda vårdplatser för icke livshotande sjukdom och/eller med någon form av specialinriktning. På akuten kan du slussas vidare till ett storsjukhus, t.ex. från Enköpings lasarett kan man flyga patienter till Uppsala Akademiska när man ställt en preliminär diagnos om t.ex. hjärnblödning. Storsjukhusen skulle aldrig klara av att "suga upp" alla patienter själva. Det vore orimligt om man sända ut ambulansflyg hundratals kilometer efter att någon ringt larmnumret. Det är bättre att koncentrera fallen på en närakut eller litet sjukhus och förflytta patienter som kräver specialistvård till ett större. Det går mycket snabbare än att på måfå allokera en ambulanshelikopter för generella larm som kan vara allt ifrån hjärnblödning till migrän. Så det är lite poänglöst att jämföra effektiviteten hos små och stora sjukhus, att liksom ställa de mot varandra. De har olika funktioner och båda behövs. Mer fruktsamt är säkert att jämföra små sjukhus med andra små sjukhus och storsjukhusen med varandra. Givetvis finns det alltid någon parameter som kan jämföras rakt av mellan stora och små.

Ett stort problem med politruckstyre av sjukhus är att "effektivitet" mäts i flera parametrar. En hord av politiker kan få för sig att det är "ineffektivt" med ett litet sjukhus och lägga ner det, vilket sedan ger en ökad last på närmaste storsjukhus som överstiger verksamheten hos det lilla sjukhuset av nämnda skäl; är sjukhuset privatägt läggs det inte ner för att någon fått för sig att det är ineffektivt, utan för att det då _är_ ineffektivt (vilket inte hindrar att man tittat på fel parameter när man fann att så var).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
edit: och tack ifall din lyckoönskning var uppriktig, skriver om tredje generationens invandrare på den svenska arbetsmarknaden ifall någon är intresserad.

Ja, självklart var jag uppriktig.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Glömsk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Har inget emot att det säljs ut, sålänge det leder till något bättre.

Varför? Detta känns helt klart en "bara för att" grej. Ska vi gå med i Nato nu bara för att resten utav väst är med? Eller förbjuda förintelseförnekelse?

Grupptryck är inte min grej. Jag vill ha det som är bäst och skiter i hur andra länder gör.

Generellt håller jag med: man ska inte bara göra som alla andra länder. Att veta hur andra länder fungerar är dock viktigt.

Känns som att du och andra har valt ut ett inlägg jag skrivit och attackerar det för kung och fosterland, så ni ska slippa argumentera för sak. Det är ganska oproduktivt. Läser du mitt inlägg igen så framgår det ju tydligt att jag åsyftar ekonomiska systemet socialism (som inte fungerar enligt ekonomisk teori), inte länderna per se.

Men jag ska komma ihåg det till vidare diskussioner, och nästa gången du eller någon annan jämföra med "USA" ska jag komma ihåg att börja dilla om "guilt by association" osv. Intressant hur det bara är okej åt ena men inte andra hållet? Eller blir du lika upprörd när dina vänsterpolare börjar snacka om "vi ska väl inte ha det som i USA"?

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Jag är livrädd för att mängden pseudovetenskapliga preparat ska öka lavinartat, i stil med homeopati och liknande. Det är nog den största anledningen att vara orolig över monopolets avskaffande.

Det andra starka argumentet, kompetensen, tror jag dock inte kommer att bli något jätteproblem. Det är nog ännu ett tag kvar innan apoteksjobbet blir ett skitjobb ála minium wage som i USA eller Kanada (men om det händer så är det katastrof).

Hatten av! Hur mycket jag än må ogilla pseudovetenskap (därom, hoppas jag, råder de inga tvivel) så får jag ta det onda med det goda. Homeopatiska preparat är ungefär som förintelseförnekare; inget man kan eller vill förbjuda, bara något man kan handfast argumentera emot, slå sönder deras påhittade verklighet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Som sagt var så pratar jag rent generellt. Möjligt att det kommer bli jättebra med apoteket när man har sålt ut det och då är det ju kalas att man har beslutat som man har gjort. Men om man inte har sett över förslaget ordentligt och tagit med olika riskfaktorer (särskilt när det tydligen gick åt helvete i Norge) utan att bara gör för att det stämmer överens med ens ideologi så anser jag att det är fel.

Psionist argument var otroligt dåligt, inget snack om saken. Att Nordkorea och Kuba har ett system säger absolut inget om det är bra eller dåligt. Att sedan gnälla på Zartax för att han inte kan argumentera för den socialdemokratiska modellen gör det hela knappast bättre.

Men jag antar att sådana argument bara passar när de är positiva för ens egna ideologi...

Återstår att visa att det "gick åt helvete" i Norge. Ingen utlovar heller guld och gröna skogar, men det finns något fundamentalt feltänk med att staten fixar allt och är vår förmyndare. Nu är det ingen som explicit tycker så, det handlar bara om en allmän värdegrund som är rätt enkel, rätt lätt att förstå, rätt billig att argumentera för. _Det_ beror på _ideologi_. Det är utomordentligt fånigt att hela tiden försöka få det att låta som bevarande av monopol bara är pragmatism och icke ideologi, medan motsatsen enbart är ideologisk färgad. Hela den genomsyrande ideologin i Sverige är i mångt och mycket socialdemokratisk och i viss mening är vi alla socialdemokrater. Minsta avbräck från denna "rätta, pragmatiska" lära kommer ses som ideologi. Den som ser det så är faktiskt förblindad av sin egna ideologi, ingenting annat.

Psionicist argument, varför hänger ni upp er så på det? Det är knappast trådens bottennapp och han gjorde ett ganska adekvat beskrivande av perspektiv. Ett giltigt motargument vore att han helt enkelt hade fel, att visa att bra många fler länder har apoteksmonopol och/eller att det i Kuba eller Nordkorea är så annorlunda att det ändå inte går att jämföra. Nu _tror_ jag faktiskt att han _har_ fel i detta, men då ingen visat detta, har ej heller det korrekta motargumentet förts fram.

Edit: Varför i jösse namn är Norge en okej pekpinne, men inte Nordkorea? Jag menar, båda börjar ju på N som i nuts, ehh, jag menar, att Norge ligger nära och liknar Sverige är en sak, men att just i fallet apoteksmonopol så - hävdar Psionicist - är ju Nordkorea snarare Sveriges motsvarighet i frågan. Edit2: Glöm inte att en mycket vis sosse ( ) en gång sade att Norge, det är egentligen den sista sovjetstaten!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
Ja vare sig man vill eller inte så ebbar nog denna debatt ut i ideologi och då hag jag inte så mycket att tillföra för det bryr jag mig faktiskt föga om.

Du måste skämta! Tror du att du lyckas med att dölja din ideologi i förment "sakliga" argument, i förment pragmatism? Läs vad jag skrev ovan. Det är ju inte ens så att bortmaskerad ideologi alltid är något eftersträvansvärt!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Har inget emot att det säljs ut, sålänge det leder till något bättre.

Varför? Detta känns helt klart en "bara för att" grej. Ska vi gå med i Nato nu bara för att resten utav väst är med? Eller förbjuda förintelseförnekelse?

Grupptryck är inte min grej. Jag vill ha det som är bäst och skiter i hur andra länder gör.

Det är kanske inte vettigt att sälja ut på ren slentrian, men även om utgången är helt neutral (vilket inte är troligt) finns huvudargumentet kvar: vad ger staten universell rätt att styra våra liv? Detta är en princip man kan kalla ideologisk, men jag har samtidigt i flera trådar försökt problematisera begreppet "ideologi" i syfte att visa på att det finns minst två fundamentalt olika typer av ideologi. Typerna är så radikalt skilda att det inte är lönt att kalla båda för ideologi över huvud taget. Å enda sidan kallar man något genomsyrande och totalitärt med stark moral (i betydelsen moraliskt ramverk) för ideologi, å andra sidan kallar man något som man kan smeta på lite allt möjligt för ideologi. Den ena ideologin utesluter alla annan form, den andra är bara ad-hoc som kan appliceras duttvis lite här och där, är amoralisk i betydelsen värdeneutral och inte kollapsar över sin egna vikt vid minsta perforering.

Att förstatliga något - som 1970 gjorts med apoteket under brinnande vänstervåg - är i mycket, mycket starkare ordalag något "ideologiskt" än motsvarande frigörande av detta något från staten. I båda riktningarna kan man åberopa såväl "ideologi" som "pragmatism", men det blir bra knepigt när ideologi liksom styr över vad som är pragmatiskt. Då har begreppet helt och hållet förlorat sin betydelse då pragmatism i mångt och mycket är ideologins raka motsats.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Vilken ekonomisk teori? Återigen, "ekonomisk effektivt" är ett begrepp med en agenda. Vilken agenda?

Om du skiljer på "utförande och finansiering", varför blandade du då ihop dessa? Och på vilket sätt "visar" du att sjukvården är ett bra exempel på att marknadsekonomi inte är effektivt? Vi kan ju skita i själva privatiseringsförfarandet även om det spelar roll i nuet.

Ja, så nu bör du alltså visa varför det inte är "bra" för den "samhällsoptimala allokeringen" (solklar vinnare till dagens bullshit-terminologi)?

Först säger jag att stordriftsfördelar kan betyda olika saker, t.ex. kan man inte bara tala om produktion och storsjukhus. Sedan säger du att jag har fel när jag hävdar att stordriftsfördelar endast handlar om produktion?

Hur vinner man en debatt mot folk som argumenterar ohederligt?

Låter fint, låter vist, låter flott. Men vad tusan betyder det? Är två monopol som motarbetar varandra i någon sorts astabil konfiguration bättre än faktiskt konkurrens? Det kanske är "bra för den samhällsoptimala allokeringen"?

Man måste skilja på handelsvara (commodity) och specialiserade produkter. Många mediciner är handelsvaror och på dessa föreligger inga monopol. Så är det för de _flesta_ mediciner faktiskt och i synnerhet på de _vanligaste_ (läs t.ex acetylsalicylsyra och kortison). Andra mediciner skyddas av patent och är inte handelsråvaror. Dessa har företaget monopol på under en viss tid i skydd av patent. Detta kan man ifrågasätta, men det är sannerligen att skjuta mygg med kanon att "stävja" detta med någon form av förment "motmonopol". Skulle monopol som svar på monopol verkligen vara ett argument? Cementera problemen med patent och använd de förhatliga patenten som argument för monopol? Låter _inte_ resonligt!

(Handelsvara eller handelsråvara är en produkt där kvalitén mellan olika märken inte är av betydande slag, t.ex. mjölk, råvaror som järn, guld, etc. Där konkurreras främst med pris och i mindre utsträckning med image, kvalité och säljtricks. Motsatsen är produkter med "differentiering" där tillverkaren kan konkurrera i kvalité, image, funktioner, utseende o.dyl, t.ex. datorer eller bilar. Gränsen är flytande och visst går det att differentiera mediciner baserade på alldagliga substanser. Värktabletter är ett utmärkt exempel. AstraZeneca säljer rentav _två_ identiska, receptfria, preparat i Alvedon och Reliv. Båda paracetamol. Alvedon är "image"-pillret och Reliv är budgetvarianten. En medveten konsument bör kolla på substansen och ta det billigaste. Denna typ av differentiering är bara på ytan, av "image"-karaktär och stävjas uppenbarligen inte av monopol. Det viktiga är att monopol inte balanserar monopol.)

Stora och små sjukhus har lite olika bevekelsegrunder. Båda behövs. Enkelt uttryckt klarar ett storsjukhus allt som ett litet sjukhus klarar, men det mindre avlastar det större och ger därtill en social vinst, ungefär som "närpoliser". Mer personligt bemötande. Små sjukhus har ofta akutmottagningar samt enskilda vårdplatser för icke livshotande sjukdom och/eller med någon form av specialinriktning. På akuten kan du slussas vidare till ett storsjukhus, t.ex. från Enköpings lasarett kan man flyga patienter till Uppsala Akademiska när man ställt en preliminär diagnos om t.ex. hjärnblödning. Storsjukhusen skulle aldrig klara av att "suga upp" alla patienter själva. Det vore orimligt om man sända ut ambulansflyg hundratals kilometer efter att någon ringt larmnumret. Det är bättre att koncentrera fallen på en närakut eller litet sjukhus och förflytta patienter som kräver specialistvård till ett större. Det går mycket snabbare än att på måfå allokera en ambulanshelikopter för generella larm som kan vara allt ifrån hjärnblödning till migrän. Så det är lite poänglöst att jämföra effektiviteten hos små och stora sjukhus, att liksom ställa de mot varandra. De har olika funktioner och båda behövs. Mer fruktsamt är säkert att jämföra små sjukhus med andra små sjukhus och storsjukhusen med varandra. Givetvis finns det alltid någon parameter som kan jämföras rakt av mellan stora och små.

Ett stort problem med politruckstyre av sjukhus är att "effektivitet" mäts i flera parametrar. En hord av politiker kan få för sig att det är "ineffektivt" med ett litet sjukhus och lägga ner det, vilket sedan ger en ökad last på närmaste storsjukhus som överstiger verksamheten hos det lilla sjukhuset av nämnda skäl; är sjukhuset privatägt läggs det inte ner för att någon fått för sig att det är ineffektivt, utan för att det då _är_ ineffektivt (vilket inte hindrar att man tittat på fel parameter när man fann att så var).

Ja, självklart var jag uppriktig.

Oj var ska jag börja. Börjar bli rätt långa inlägg och jag som måste ändra hälften av mina tables (suck och stön).
Gällande mediciner där det inte finns patent och inte heller recept så har jag redan påpekat att dessa inte torde gynna samhället genom att endast tillhandahållas av ett monopol.
Du säger att jag inte vet innebörden av stordriftsfördelar och använder ordet fel och jag kanske tog fel när jag sa att det var du som skrev att det endast gäller produktion (hur man nu skall definera det).

Vad gäller sjukhus och olika avdelningar/enheter så är det såklart det som jag skulle titta på... En herrans massa parameterar och inte stort=bra, litet=dåligt. Det finns t.ex. två sjukhus i lilla Blekinge och där kan jag tänka mig att det går att effektivisera vissa verksamheter då det inte enbart är akutsjukvård de båda sysslar med.
Enheter är inte samma sak som sjukhus och det går att jämföra så länge man kontrollerar för andra saker, men visst kanske det blir svårt (valde att göra en annan studie istället).

Vad gäller monopol i olika led så är det svårt att sia om utgången men om man ser på de två ytterligheterna när köparen har "monopol" också kallat monopsoni och där säljare har monopol så leder de till lite motsatta effekter och om de möter varandra så blir det troligtvis någon form av förhandling där man möts kanske nära mitten och då längre ifrån någon av de två mopolosituationerna. Om små aktörer däremot tvingas köpa av monopol så leder det till högre priser och lägre kvantiteter än som skulle råda under perfekt konkurrens (vilket brukar vara utgångspunkten för effektiv allokering vilket psionicist mfl säkert håller med om) eftersom de för att sälja mer måste sänka priset på alla enheter så att marginal revenue blir lägre än annorledes för marknaden i sin helhet (då perfekt konkurrens=price takers=marknadspriset gäller för alla och således en horizontell efterfråge kurva för företagen) och det leder till att den totala nyttan (i detta fall consumer surplus och producer surplus) blir mindre än under perfekt konkurrens. Ett privat monopol skulle i teorin lika gärna kunna ersätta statens om så är fallet men då bör man reglera priserna ut mot kund för att nå en bra allokering (läs marknadspris och de volymer som då skulle råda).

Med nytta talar jag här bland annat om consumer surplus och producer surplus men givetvis får man väga in externatliteter och andra market failures för att kunna svara på ifall det leder till mer nytta.

Kanske kan vi lära oss av något i Norge och iaf lyckas bättre med privatiseringen i Sverige, men jag tar det inte för givet att det kommer att bli billigare mediciner mm som normalt blir under perfekt konkurrens jämfört med monopol. Den som lever får se.

edit:

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Det är kanske inte vettigt att sälja ut på ren slentrian, men även om utgången är helt neutral (vilket inte är troligt) finns huvudargumentet kvar: vad ger staten universell rätt att styra våra liv? Detta är en princip man kan kalla ideologisk, men jag har samtidigt i flera trådar försökt problematisera begreppet "ideologi" i syfte att visa på att det finns minst två fundamentalt olika typer av ideologi. Typerna är så radikalt skilda att det inte är lönt att kalla båda för ideologi över huvud taget. Å enda sidan kallar man något genomsyrande och totalitärt med stark moral (i betydelsen moraliskt ramverk) för ideologi, å andra sidan kallar man något som man kan smeta på lite allt möjligt för ideologi. Den ena ideologin utesluter alla annan form, den andra är bara ad-hoc som kan appliceras duttvis lite här och där, är amoralisk i betydelsen värdeneutral och inte kollapsar över sin egna vikt vid minsta perforering.

Att förstatliga något - som 1970 gjorts med apoteket under brinnande vänstervåg - är i mycket, mycket starkare ordalag något "ideologiskt" än motsvarande frigörande av detta något från staten. I båda riktningarna kan man åberopa såväl "ideologi" som "pragmatism", men det blir bra knepigt när ideologi liksom styr över vad som är pragmatiskt. Då har begreppet helt och hållet förlorat sin betydelse då pragmatism i mångt och mycket är ideologins raka motsats.

mycket möjligt att det var så men det enda jag tar fasta på (och blir lite irriterad över vilket kanske märks) är när det på rent slentrian sägs att privatisering leder till lägre priser mm mm som inte alls behöver stämma. Sedan som sagt tror jag att det kan bli bättre öppettider i storstäderna osv som kan vara postivit men man skulle lika gärna om det är så som jag menar att det kan vara att det att det är mer ekonomiskt med ett monopol (eller åtminstonne ett monopol med ev. lite konkurrens åtminstonne på icke receptbelagda läkemedel osv) så skulle detta kunna genomföras inom det befintliga systemet (om det nu är mer ekonomiskt där vi inte kan enas och där det är väldigt svårt att bevisa något, troligtvis även efter utförsäljningen). Jag menar bara för att staten (läs politiker) inte kan hantera penningpoltiken när det suger i spenderbyxorna inför valen så hindrar det inte att det sköts av en fristående enhet med sk. självständighet.
Samtidigt, om det är mer ekonomiskt med ett monopol, så finns det de som hävdar att det är bättre med privata monopol som regleras än att det sker under staten.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
This. Här har vi ärkementaliteten bakom världens alla problem: idéen att någon annan har ansvar över ens liv. Vad hände med att ta hand om sin egen hälsa, titta på burken så att man fått rätt medicin?

De som inte är förmögna att göra den bedömningen bor antagligen på ålderdomshem eller har en personlig assistent pga handikapp, och sköter då inte sin medicinering själv. Det är ju liksom det som dessa tjänster är till för.

Resten av mänskligheten är (hoppas jag) fullt förmögna att kontrollera medicinen innan förtäring, lika mycket som de exempelvis inte blandar ihop saft och thinner.

Edit: Allvarligt belga så gör ditt gnäll mig förbannad, eftersom det gör samhället sämre. Det var inte länge sedan som kemilådorna innehöll både salt- och svavelsyra. Sånna kunde man ha roligt med, och lära sig mycket av. Sen kom alla cykelhjälmsbärande moralkärringar och krävde att innehållet i lådorna gjordes mindre "farligt" för något blockmongo inte kunde hantera säkerhetsföreskrifterna. Världen blir tråkigare och folk förlorar intresse för naturvetenskaperna. Spana in boken Uncle Tungsten så kanske du kommer på andra tankar.

Jag vet att mitt gnäll gör många förbannade. Men jag skulle kunna säga samma sak om den jakt på "den starke överlever" som verkar bedrivas då denna är direkt samhällsfientlig.

Problemet är bara att jag i många saker håller med dig, men inte riktigt hela vägen eftersom jag fortfarande anser att folk är för dumma för att klara av det ansvar de skulle behöva göra om man släppte saker så fritt. Jag är heller inte så naiv att jag tror en sekund på att folks begär efter makt och rikedom skulle hindra dem från att pressa gränserna så absolut mycket det bara går oavsett vem som får lida för det. Och det gäller allt, inte bara apotek.

Jag har alltså ingenting emot privatägda apotek. Att inte alla receptfria saker redan idag finns på närmaste konsum är en skam enligt mig, men det är inte så mycket begärt att det skall krävas ett mått av kontroll när det gäller saker som folk kan fara illa av om det går snett. För folk är dumma.

Nu kan man säker hävda att ett privat apotek som klantar till saker på grund av dålig personal till slut skulle få betala för det enligt den fria marknadens regler. Folk skulle vända sig någon annan vart och konkursen skulle börja nafsa dem i hälarna. Och i en perfekt värld där samtliga konsumenter är informerade och eftertänksamma så skulle det fungera underbart. Men tyvärr så är verkligheten inte denna. Folk är puckon rent ut sagt, de flesta av dem i alla fall.

Jag gillar tanken på att folk ska få ta mer ansvar för sig själva. Men där många verkar tycka att "ser inte folk stupet får de skylla sig själva" tycker jag att man i alla fall kan sätta en varningsskylt. Om folk sen inte ser den så får de skylla sig själva. Jag håller ju inte heller med om att idioti som att spärra av hela gångvägen längsmed det där stupet är en bra idé.

Så visst, sälj apoteken för valfri gudomlighets skull, men lita inte på att folk helt plötsligt blir genier för det utan se till att ha kvar rimliga krav på vad som behövs för att få driva verksamheten.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MegaN00bie
Låter spännande. Skulle du kunna ge några exempel?

Lite offtopic men ett kort exempel:

Just nu håller jag på och skriver en uppsats om gästgivargårdar och skjutsväsende. I slutet av 1800-talet efter många om och men kommer man på att skjutsväsendet borde nog läggas på entreprenad till de som vill försöka få ut något av det. Alldeles för sent givetvis och samma sak gällde ju gästgivargårdarna som i många fall privatiserades helt och blev hotell istället för den statliga varianten. Även detta alldeles försent då de för länge sedan var utkonkurrerande av både ångbåtar och tågtrafik osv. Men de bet sig fast vid sitt monopol och orimliga krav på allmogen. Själva lagen försvann inte förräna 1933. Helt sanslöst.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Har man fri konkurrens utan regleringar får man lägre priser och bättre service när aktörerna konkurrerar med varandra. Det är fakta, "ekonomi 101". Om du anser att det är fel har du en massa förklarande mot konventionell ekonomisk visdom.

Jo, du brukar säga det... och tar alltid upp ditt dröm territorium Hong Kong i varannan menning. Du skulle inte vilja nämna några av de problem som finns i ditt drömrike?

Permalänk
Avstängd

Jag återkommer kanske senare med mer, men...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
...
Du säger att jag inte vet innebörden av stordriftsfördelar och använder ordet fel och jag kanske tog fel när jag sa att det var du som skrev att det endast gäller produktion (hur man nu skall definera det).
...

Nä, det har jag typiskt _inte_ påstått. Du har dock flera gånger använt begreppet utan att specificera dig ordentligt ("information" eller "ledning" är inte tillräckligt) och det _jag_ påpekat är bara att ett begrepp tjänar sitt syfte bara om det har en för kontexten tillräcklig definition. Du har inte sagt vad du menar med stordriftsfördelar. Man kan tolka det som att du menar en stav av överöveröverläkare som centralt styr vården, man kan tolka det som en sammanhängande informationsinfrastruktur, man kan tolka det som en enda jätteproducent av en handelsråvara, osv, osv. I vilket fall har du inte lyckats visa varför det ena eller det andra varken skulle vara bättre eller sämre med privatägda apotek/sjukhus eller "offentligt" ägda diton. När det gäller information och ledning handlar det mer om organisation än om några "stordriftsfördelar". Samma gäller logistik. Logistik och ledning är viktiga ting, men är det _något_ man kan säga om detta är att effektiva organisationer för detta är rätt simpla, robusta och har ett minimum av politik i sig. Vad menar du annars? Bästa dealen på hjärt-lungmaskiner? Maximera antalet patienter med MRSA? (det senare var alltså ett _skämt_).

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Jo, du brukar säga det... och tar alltid upp ditt dröm territorium Hong Kong i varannan menning. Du skulle inte vilja nämna några av de problem som finns i ditt drömrike?

Psionicist får givetvis svara för sig själv, men jag tror knappast att han använt begreppet "drömterritorium" eller "utopia". Detta är något som hör de totalitära regimerna till. Till skillnad från dessa fungerar marknadsekonomi hyggligt även med statliga påbud och är robust mot 'socialisering', vilket då också medger en välfärdsstat ö.h.t.

Bara en sann kommunist skulle förneka problem med sin utopi! En sådan utopi är också den som typiskt har problem, stora sådana! Återigen, jag vet inte mycket om Hong Kong, och Psionicist får svara själv, men att det finns marknader [av givet slag] som fungerar bättre än i Sverige torde vara svårt att förneka. Inget land hyser nog alla dessa marknader och inget land på Jorden liknar - tack och lov - någon form av "utopia", men faktum är att marknaden ofta får stå med hundhuvudet när den inte fungerar som den ska, på grund av något knepigt regelverk myntat av någon politiker. Sägas bör förstås att det är svårt att tänka sig en marknad ö.h.t. i verkligheten som inte har någon form av politisk styrning bakom sig, men denna styrning kan vara bra eller mindre bra.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Om jag får gissa så tror jag det kommer bli en flopp. Möjligtvis kommer det leda till billigare läkemedel på kort sikt, men i det längre perspektivet tror jag det kommer leda till en 'urbanisering' av privata apotek, dvs. tillgängligheten i mindre orter kommer minska. Generellt har jag inget emot statliga utförsäljningar(jag har inget 'för' dem heller, men just utförsäljningen av apoteket är jag skeptiskt emot. Dels känner jag att aspekten kring apoteket som viktig samhällsservice ej har värderats tillräckligt, dels tror jag ej att regeringen har opinion att göra utförsäljningen nu.

Men jag tror de problem jag beskrev tidigare kan lösas genom regleringar i lagstiftning, men det kommer ta tid innan allt 'blir bra'. Så om anledningen att regeringen vill sälja ut är bara 'för att', dvs av ideologiska skäl tycker jag det är fel. Jag anser att det borde krävas kvalificerad majoritet i riksdagen för utförsäljning av statliga bolag. I min mening vann alliansen valet 2006 pga. Socialdemokraterna, dvs. inte på sin egna politik. Därav känns det fel att de gör utförsäljningen, och fel att de kan göra det.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Jag vet att mitt gnäll gör många förbannade. Men jag skulle kunna säga samma sak om den jakt på "den starke överlever" som verkar bedrivas då denna är direkt samhällsfientlig.

Problemet är bara att jag i många saker håller med dig, men inte riktigt hela vägen eftersom jag fortfarande anser att folk är för dumma för att klara av det ansvar de skulle behöva göra om man släppte saker så fritt. Jag är heller inte så naiv att jag tror en sekund på att folks begär efter makt och rikedom skulle hindra dem från att pressa gränserna så absolut mycket det bara går oavsett vem som får lida för det. Och det gäller allt, inte bara apotek.

Jag har alltså ingenting emot privatägda apotek. Att inte alla receptfria saker redan idag finns på närmaste konsum är en skam enligt mig, men det är inte så mycket begärt att det skall krävas ett mått av kontroll när det gäller saker som folk kan fara illa av om det går snett. För folk är dumma.

Nu kan man säker hävda att ett privat apotek som klantar till saker på grund av dålig personal till slut skulle få betala för det enligt den fria marknadens regler. Folk skulle vända sig någon annan vart och konkursen skulle börja nafsa dem i hälarna. Och i en perfekt värld där samtliga konsumenter är informerade och eftertänksamma så skulle det fungera underbart. Men tyvärr så är verkligheten inte denna. Folk är puckon rent ut sagt, de flesta av dem i alla fall.

Jag gillar tanken på att folk ska få ta mer ansvar för sig själva. Men där många verkar tycka att "ser inte folk stupet får de skylla sig själva" tycker jag att man i alla fall kan sätta en varningsskylt. Om folk sen inte ser den så får de skylla sig själva. Jag håller ju inte heller med om att idioti som att spärra av hela gångvägen längsmed det där stupet är en bra idé.

Så visst, sälj apoteken för valfri gudomlighets skull, men lita inte på att folk helt plötsligt blir genier för det utan se till att ha kvar rimliga krav på vad som behövs för att få driva verksamheten.

Haha (skön syn, menar det verkligen), men visst finns det en poäng där med att det inte råder perfekt information iaf.

edit: en sista gång exemplet sjukvård gällde bara för att visa att det finns tillfällen då det offentliga kan bedriva (eller rättare sagt finansiera i detta fallet, även om jag menar att det kan gå hand i hand men det är inte så entydigt som fiansieringen vad gäller "bevis" och det finns nog lika många som hävdar motsatsen eller menar att det inte spelar så stor roll) verksamheten mer effektivt så du kan sluta försöka tillämpa det på allt annat jag skrivit.

Skalfördelar är vad som gör som jag skrivit tidigare att genomsnittskostnaden sjunker ju mer kvantiteten ökar. I debatten jag såg där jag ärligt formade mitt ställningstagande medverkade en mängd olika aktörer och många syftade till informationssystem, inköpssystem och inköpsfördelar om jag minns det korrekt. Jag ska villigt erkänna att jag inte är någon expert på denna typ av marknad men i slutändan var min poäng återigen att privatisering inte alltid leder till lägre priser osv.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Psionicist får givetvis svara för sig själv, men jag tror knappast att han använt begreppet "drömterritorium" eller "utopia". Detta är något som hör de totalitära regimerna till. Till skillnad från dessa fungerar marknadsekonomi hyggligt även med statliga påbud och är robust mot 'socialisering', vilket då också medger en välfärdsstat ö.h.t.

Bara en sann kommunist skulle förneka problem med sin utopi! En sådan utopi är också den som typiskt har problem, stora sådana! Återigen, jag vet inte mycket om Hong Kong, och Psionicist får svara själv, men att det finns marknader [av givet slag] som fungerar bättre än i Sverige torde vara svårt att förneka. Inget land hyser nog alla dessa marknader och inget land på Jorden liknar - tack och lov - någon form av "utopia".

Nog för att inte användt termerna "drömterritorium" eller "utopia" (även om han utmålar det i rena utopi sammanhang).

Det finns dock en gräns på hur blind man för lov att vara som människa, det finns inga perfekta system... varesig det var liberalism eller socialism. Att då jämt och ständigt använda sig av ett exempel (där det dessutom finns en hel del att klaga på) är både fel och att förneka verkligenheten.
Hur många gånger har man inte sett uttalande så som "kolla på Hong Kong, enorm tillväxt...", men samtidigt nämns inte någonstans att där är över 150 000 människor som knappt har råd med en bostad, eller visa grupper är så dåligt betalda att det är skrattrettande.
Kort och gott, ska man nämna länder/territorier etc som exempel så ska man inte bara berätta om de goda sidorna, utan också vara ärlig och berätta om det som inte funkar lika bra. Allt annat är bara att skönmåla...

Sen för att bara nämna.. sluta använda exempel som Nordkorea - Sverige. Det är inget annat än shockargument. (gällde inte dig MBY)

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av badcash
Om jag får gissa så tror jag det kommer bli en flopp. Möjligtvis kommer det leda till billigare läkemedel på kort sikt, men i det längre perspektivet tror jag det kommer leda till en 'urbanisering' av privata apotek, dvs. tillgängligheten i mindre orter kommer minska.
...

Det var en konstig förutsägelse. Urbaniseringen är en möjlig utgång och är givetvis ett problem även i dag, i statlig regi (gissa hur det löses? Jo, med apoteksombud i _privata_ butiker, typ Ica), men att priserna skulle sjunka omedelbar för att sedan öka igen, låter lite bakvänt. Ingen kan utesluta den effekten, men tvärt om låter troligare. Möjligt är att en sådan dylik effekt helt uteblir åt något håll - problemen är förstås att när monopolen inte är kvar, är det inte gott att veta vilken prisbild monopolet hade fört med sig i morgon.

Vad som än händer är det högst troligt att denna typ av pseudomarknad kommer regleras och "patchas" av politiker i många decennier till. Pristak, inga pristak, regler, tillgänglighetskrav, kompetenskrav, diktat om hur butikshyllan ska se ut (t.ex. "får ej vara i anslutning till godiset") osv är antagligen något man får leva med och det kommer aldrig finnas någon renodlad marknad eller renodlat monopol att jämföra med.

Att ha apotek i varje vrå i landet, även där det inte är lönsamt, är ju, tja, inte lönsamt. Och inte i politikernas intresse heller. Därför har man i mindre orter apoteksombud. Sådana ombud kommer säkert att finnas kvar vad som än händer. Jag vågar dock gissa på att tillgängligheten för de allra flesta människor kommer öka, åtminstone med avseende på öppettider. Priset kan mycket väl öka på korkade produkter som Alvedon, men minska på mindre korkade köp som Reliv. Priserna blir säkert dyrare på 7/11 precis som idag (85 spänn för en sexa öl, jo, jag tackar!), billigare på PrisExtra. Jag ser i sak inget negativt med detta. Den största oron jag har är precis samma som Random-Persons: Insmusslad kvackmedicin som homeopati i samma hyllor, speciellt om de redan pseudovetenskapliga "naturapoteken" stöper om sig.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Glömsk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Psionicist får givetvis svara för sig själv, men jag tror knappast att han använt begreppet "drömterritorium" eller "utopia". Detta är något som hör de totalitära regimerna till. Till skillnad från dessa fungerar marknadsekonomi hyggligt även med statliga påbud och är robust mot 'socialisering', vilket då också medger en välfärdsstat ö.h.t.

Exakt! Jag som liberal blir nöjd bara Sverige går i liberal riktning.

Sänk skatterna lite = bra.
Ta bort något monopol = bra.
Ta bort någon reglering = bra.

Osv.

Det kan man inte säga om kommunismen, som snarare är någon slags filosofisk idé. Man kan inte "gå åt" kommunismen, eftersom den är "total" och "slutgiltig". Kommunisten är inte nöjd förrän alla idéer är uppfylda, och har alltså mål om "utopi" osv.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Nog för att inte användt termerna "drömterritorium" eller "utopia" (även om han utmålar det i rena utopi sammanhang).

Det finns dock en gräns på hur blind man för lov att vara som människa, det finns inga perfekta system... varesig det var liberalism eller socialism. Att då jämt och ständigt använda sig av ett exempel (där det dessutom finns en hel del att klaga på) är både fel och att förneka verkligenheten.
Hur många gånger har man inte sett uttalande så som "kolla på Hong Kong, enorm tillväxt...", men samtidigt nämns inte någonstans att där är över 150 000 människor som knappt har råd med en bostad, eller visa grupper är så dåligt betalda att det är skrattrettande.
Kort och gott, ska man nämna länder/territorier etc som exempel så ska man inte bara berätta om de goda sidorna, utan också vara ärlig och berätta om det som inte funkar lika bra. Allt annat är bara att skönmåla...

Sen för att bara nämna.. sluta använda exempel som Nordkorea - Sverige. Det är inget annat än shockargument. (gällde inte dig MBY)

Men om t.ex. tillväxten är bra i Hong Kong (eller Nordkorea!) men dålig här, måste det ju vara tillåtet att peka på hur "dom gjort där". Det _går_ faktiskt att separera frågorna. Det är inget nollsummespel där tillväxten är hög därför att 150 000 människor inte har råd att bo, det är rentav antagligen det rakt motsatta - bostäder för dessa skulle ånyo öka tillväxten. Vidare kanske tillväxten är nyckeln för att minska denna misär - mycket mer permanent än t.ex. konfiskering av mark skulle göra.

Du ställer frågan som om Psionicist verkligen utpekat någon stat som faktiskt "drömsamhälle". Har han inte gjort det, faller inte ditt resonemang, men din måltavla försvinner helt och håller och resonemanget blir bara av allmän natur.

Visst tusan måste man få jämföra så som gjorts? "Fan vilken snygg grön färg!" "Vad fan säger du människa, den där bilen är ju en dödsfälla". Parametern "snyggt grön" är inte kopplad till de _andra_ egenskaperna på bilen. Visst, tillväxt, arbetslöshet, ekonomi, bostäder, mat och jobb hänger ihop på ett sätt som bilens färg inte gör med dess säkerhet, men poängen är att det ändå inte är ett enkelt förhållande. Hong Kong har troligen bra egenskaper likväl som dåliga. Marknadsekonomin där skulle i så fall vara "bra" (återigen, jag vet just inte mycket om Hong Kong), medan bostadsbristen/bristen på köpkraft är en "dålig" egenskap. Nu råkar vi ju _veta_ att denna egenskap inte är förbehållen marknadsekonomier utan även härjade i Sovjet och Sverige, USA och Uruguay, ja det finns säkert inte ett enda samhälle där allting klickar!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Generellt håller jag med: man ska inte bara göra som alla andra länder. Att veta hur andra länder fungerar är dock viktigt.

Känns som att du och andra har valt ut ett inlägg jag skrivit och attackerar det för kung och fosterland, så ni ska slippa argumentera för sak. Det är ganska oproduktivt. Läser du mitt inlägg igen så framgår det ju tydligt att jag åsyftar ekonomiska systemet socialism (som inte fungerar enligt ekonomisk teori), inte länderna per se.

Men jag ska komma ihåg det till vidare diskussioner, och nästa gången du eller någon annan jämföra med "USA" ska jag komma ihåg att börja dilla om "guilt by association" osv. Intressant hur det bara är okej åt ena men inte andra hållet? Eller blir du lika upprörd när dina vänsterpolare börjar snacka om "vi ska väl inte ha det som i USA"?

Håller helt klart med dig. Men då det (tydligen enligt andra) inte gick något vidare i Norge kanske man ska ta sig en extra funderare. För min del känns det som att vi har mer gemensamt med Norge än exempelvis Portugal.

Nu kritiserade inte jag det för att slippa argumentera, utan för att jag tyckte det var ett dåligt argument i sig. Tycker inte om skitsnack helt enkelt.

Helt riktigt så var det USA jag syftade på, var kanske inte så svårt att lista ut. Och ja, jag är väldigt less att få höra "som USA"-argument.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Men om t.ex. tillväxten är bra i Hong Kong (eller Nordkorea!) men dålig här, måste det ju vara tillåtet att peka på hur "dom gjort där". Det _går_ faktiskt att separera frågorna. Det är inget nollsummespel där tillväxten är hög därför att 150 000 människor inte har råd att bo, det är rentav antagligen det rakt motsatta - bostäder för dessa skulle ånyo öka tillväxten. Vidare kanske tillväxten är nyckeln för att minska denna misär - mycket mer permanent än t.ex. konfiskering av mark skulle göra.

Jo visst får man peka på saker som kan vara bättre. Men man ska dock vara öppen för kritik att allting inte riktigt är på top, och det tror jag inte sker i någon större utsträkning. När man bara påtalar marknadens härlighet och inte är beredd att tala om dess konsekvenser då är man blind.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY

Du ställer frågan som om Psionicist verkligen utpekat någon stat som faktiskt "drömsamhälle". Har han inte gjort det, faller inte ditt resonemang, men din måltavla försvinner helt och håller och resonemanget blir bara av allmän natur.

Man kan snarare dolka mitt inlägg som "Okej, jag nämner bara det som är bra för att stödja mitt argument, men samtidigt utelämnar jag allt negativ och hoppas att de köper det"... Det är ganska många här som är trötta på det.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY

Visst tusan måste man få jämföra så som gjorts? "Fan vilken snygg grön färg!" "Vad fan säger du människa, den där bilen är ju en dödsfälla". Parametern "snyggt grön" är inte kopplad till de _andra_ egenskaperna på bilen. Visst, tillväxt, arbetslöshet, ekonomi, bostäder, mat och jobb hänger ihop på ett sätt som bilens färg inte gör med dess säkerhet, men poängen är att det ändå inte är ett enkelt förhållande. Hong Kong har troligen bra egenskaper likväl som dåliga. Marknadsekonomin där skulle i så fall vara "bra" (återigen, jag vet just inte mycket om Hong Kong), medan bostadsbristen/bristen på köpkraft är en "dålig" egenskap. Nu råkar vi ju _veta_ att denna egenskap inte är förbehållen marknadsekonomier utan även härjade i Sovjet och Sverige, USA och Uruguay, ja det finns säkert inte ett enda samhälle där allting klickar!

Återigen... om även marknadsekonomin har den dåliga egenskapen. Varför hör man inte en enda liberal någonsin berätta om detta?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY

...
Att ha apotek i varje vrå i landet, även där det inte är lönsamt, är ju, tja, inte lönsamt. Och inte i politikernas intresse heller. Därför har man i mindre orter apoteksombud.

Där är ett av mina stora orosmoment. Om inte ett staten 'klarar' av att ha apotek i mindre orter och i landsbygd tror jag bara det kommer bli ännu värre med privata apotek. Jag anser att detta är en viktig samhällsservice som, om nödvändigt, ska bekostas med statliga medel. Jag pratar inte om apotek överallt, men en rimlig tillgång ska finnas, oavsett var i landet man bor. Men som jag fattat det kommer staten fortfarande driva apotek - då tycker jag definitivt det kan ligga på de statliga apoteken att operaera på den icke lönsamma marknaden (läs mindre orter, landsbyggd).

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Jag vet att mitt gnäll gör många förbannade. Men jag skulle kunna säga samma sak om den jakt på "den starke överlever" som verkar bedrivas då denna är direkt samhällsfientlig.

Men vem, ja vem, uttrycker en sådan fatalistisk stollighet? Är det inte månne så att du försöker göra en halmgubbe?

Nu blir det lite off-topic:
"Den starke överlever" eller "den starkes rätt", vad är det? Vad anspelar det på? Vad kommer det ifrån? Är det Darwin? N-e-j, absolut inte. Uttrycket kommer först från en viss snubbe vid namn Herbert Spencer, grundaren av de stollerier som felaktigt kallas för "socialdarwinism". Det borde mer riktigt kallas för "spencerism" eller "socialspencerism" och är en grav förvanskning och ett totalt missförstånd kring Huxleys begrepp "survival of the fittiest". Inte ens detta är alltså Dawins ord. Nu kommer något som är bara så jäkla typiskt i debatten under hela 1900-talet, där en stolles idéer görs till en straw man som den ena sida attributerar på den andra, varvid denna andra sida inte korrekt identifierar det som en straw man utan i stället börjar argumentera mot den förra sidan. En förvirrande spiral av argument där den som kommer med de enklaste och för människors naturliga moral mest tilltalande argumenten vinner.

Till detta kommer "det naturalistiska felslutet" som kan sammanfattas som att man misstar "är" för "bör". Det vill säga: Någon poängterar att "såhär fungerar det i naturen, för _den här_ arten", varvid en felaktig slutsats dras i stil med "så här _borde_ det fungera" eller rent av "detta är _naturligast_ för människan" och därför "bra" eller "rätt".

Allt detta är mycket snurrigt och du pushade just detta ekorrhjul några extra varv. Statskramare kan anklaga liberaler för att se liberalism som någon sorts "naturligt" tillstånd, givet av evolutionen som naturlag. Något som "är" och därför även "bör". Problemet är att många liberaler förstår inte ens att de tar en massa skit, utan identifierar sig själva med denna vrångbild. Samtidigt ska man komma ihåg att Herbert Spencer nästan helt och hållet missförstod evolution via naturligt urval och i sin egna värld i stället - kanske omedvetet - propagerade för någon form av lamarckism - en evolutionstanke som är död och begraven åtminstone sedan Lysenkos härjningar i Sovjet (Lysenko var en politisk "vetenskapsman" som vill avla både det ena och det andra med avseende på miljöpåverkan, en växtlighetens Dr Mengele).

Denna sörja av missförstånd kombineras alltså med det klassiska naturalistiska felslutet för att gagna precis _vad som helst_ från tungrodd statssocialism till ultraliberala agendor. Men _ingenstans_ passar detta med "den starke överlever" egentligen in. Ja, inte ens i nazismen finns detta annat än på ytan!

Ingen vid sunda vätskor vill propagera för en ideologi som bygger på detta, men somliga är det som _tror_ att detta som argument ska hjälpa dem att få anhängare till deras övriga whatever-ideal.

Så, använd aldrig det uttrycket igen! Varken om dig själv (sockrat) eller om din motståndare (beskt) - för det är fel, fel, fel, fel!

badcash: Men problemet är ju löst med ombud! Varför skulle det ändras ö.h.t.? Lanthandeln ligger där den ligger och givetvis kan och kommer den att sälja medicin eller ta in receptbelagd medicin som ombud, precis som idag.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Det håller ju inte, ombund må vara lösning för landsbygd, men mindre orter? Ska de inte få tillgång till samma service som i städer? Var går gränsen då?

I en liberal diskurs går gränsen där det är lönsamt, men ett sånt samhälle vill jag inte ha. Som jag skrev innan erbjuder idag apoteken en samhällsservice, inte bara vad gäller receptbelagda läkemedel utan även rådgivning gällande andra produkter i deras sortiment. Detta ska inte vara exklusivt för medborgare bosatta i lönsamma regioner.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av badcash
Där är ett av mina stora orosmoment. Om inte ett staten 'klarar' av att ha apotek i mindre orter och i landsbygd tror jag bara det kommer bli ännu värre med privata apotek. Jag anser att detta är en viktig samhällsservice som, om nödvändigt, ska bekostas med statliga medel. Jag pratar inte om apotek överallt, men en rimlig tillgång ska finnas, oavsett var i landet man bor. Men som jag fattat det kommer staten fortfarande driva apotek - då tycker jag definitivt det kan ligga på de statliga apoteken att operaera på den icke lönsamma marknaden (läs mindre orter, landsbyggd).

Staten lägger ut apotek överallt för de är staten och de ska tillhandahålla sådan av ren princip. Men varför? Finns det inga som behöver ett apotek på orten så är det helt meningslöst. Alla kanske använder sig av det finare apoteket 5km bort. Det skiter staten i. Där ska det finnas apotek för enligt en statlig utredning så ska apotek finnas med X km mellanrum t.ex.

Även om det är så att det skulle bara vara 3 personer som använder sig av tjänsten så ska det minsann vara ett helt apotek där. (Se chockexemplet med SKS-kontor som finns ÖVERALLT oavsett om det bara är 5-6 personer som använder sig av det dagligen så ska tanterna sitta där från 09-15 och bemanna sitt lilla frimärkskontor dit pensionärer kommer för att småprata. Det är trams!)

I en privatiserad marknad, ja då ser man att här finns det en marknad på 4-5 personer jasså jaha ja, då kanske vi inte har riktigt möjlighet att smälla upp ett apotek med 4-5 anställda och dygnet runt service som staten gör utan då kanske det räcker med en liten disk i den lokala affären istället. Vips så har man sparat in miljoner och åter miljoner. Detta kan inte staten göra för där är det föreskrivet att ett apotek ser ut så här och detta är utbudet. Ingenting annat. Det spelar ingen roll hur marknaden ser ut utan det skiter man i. Och därmed får dessa 4-5 personer en alldeles ypperlig service för skattebetalarnas miljoner.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced

...

Ett apotek för bara 4-5 personer är absolut ett apotek som ska läggas ner, men tror du det var dessa jag syftade på?

Privata apotek kommer stängas ner ifall de inte är lönsamma, oavsett ifall deras kundunderlag är 4-5 personer eller 4-500 personer.

Av ditt inlägg får jag uppfattningen att du har fördomar kring hur staten sköter bolagsverksamhet och det känns ganska meningslöst att fortsätta diskussionen ifall du kommer baserad dina inlägg och argument på dina fördomar - läs mina inlägg igen, jag pratar om en rimlig tillgång till apotek.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av badcash
Det håller ju inte, ombund må vara lösning för landsbygd, men mindre orter? Ska de inte få tillgång till samma service som i städer? Var går gränsen då?

I en liberal diskurs går gränsen där det är lönsamt, men ett sånt samhälle vill jag inte ha. Som jag skrev innan erbjuder idag apoteken en samhällsservice, inte bara vad gäller receptbelagda läkemedel utan även rådgivning gällande andra produkter i deras sortiment. Detta ska inte vara exklusivt för medborgare bosatta i lönsamma regioner.

Varför ska vi andra betala för apotek som inte är lönsamma? Ni har frivilligt bosatt er på platser med mindre befolkning.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Men vem, ja vem, uttrycker en sådan fatalistisk stollighet? Är det inte månne så att du försöker göra en halmgubbe?

Nu blir det lite off-topic:
"Den starke överlever" eller "den starkes rätt", vad är det? Vad anspelar det på? Vad kommer det ifrån? Är det Darwin? N-e-j, absolut inte. Uttrycket kommer först från en viss snubbe vid namn Herbert Spencer, grundaren av de stollerier som felaktigt kallas för "socialdarwinism". Det borde mer riktigt kallas för "spencerism" eller "socialspencerism" och är en grav förvanskning och ett totalt missförstånd kring Huxleys begrepp "survival of the fittiest". Inte ens detta är alltså Dawins ord. Nu kommer något som är bara så jäkla typiskt i debatten under hela 1900-talet, där en stolles idéer görs till en straw man som den ena sida attributerar på den andra, varvid denna andra sida inte korrekt identifierar det som en straw man utan i stället börjar argumentera mot den förra sidan. En förvirrande spiral av argument där den som kommer med de enklaste och för människors naturliga moral mest tilltalande argumenten vinner.

Till detta kommer "det naturalistiska felslutet" som kan sammanfattas som att man misstar "är" för "bör". Det vill säga: Någon poängterar att "såhär fungerar det i naturen, för _den här_ arten", varvid en felaktig slutsats dras i stil med "så här _borde_ det fungera" eller rent av "detta är _naturligast_ för människan" och därför "bra" eller "rätt".

Allt detta är mycket snurrigt och du pushade just detta ekorrhjul några extra varv. Statskramare kan anklaga liberaler för att se liberalism som någon sorts "naturligt" tillstånd, givet av evolutionen som naturlag. Något som "är" och därför även "bör". Problemet är att många liberaler förstår inte ens att de tar en massa skit, utan identifierar sig själva med denna vrångbild. Samtidigt ska man komma ihåg att Herbert Spencer nästan helt och hållet missförstod evolution via naturligt urval och i sin egna värld i stället - kanske omedvetet - propagerade för någon form av lamarckism - en evolutionstanke som är död och begraven åtminstone sedan Lysenkos härjningar i Sovjet (Lysenko var en politisk "vetenskapsman" som vill avla både det ena och det andra med avseende på miljöpåverkan, en växtlighetens Dr Mengele).

Denna sörja av missförstånd kombineras alltså med det klassiska naturalistiska felslutet för att gagna precis _vad som helst_ från tungrodd statssocialism till ultraliberala agendor. Men _ingenstans_ passar detta med "den starke överlever" egentligen in. Ja, inte ens i nazismen finns detta annat än på ytan!

Ingen vid sunda vätskor vill propagera för en ideologi som bygger på detta, men somliga är det som _tror_ att detta som argument ska hjälpa dem att få anhängare till deras övriga whatever-ideal.

Så, använd aldrig det uttrycket igen! Varken om dig själv (sockrat) eller om din motståndare (beskt) - för det är fel, fel, fel, fel!

badcash: Men problemet är ju löst med ombud! Varför skulle det ändras ö.h.t.? Lanthandeln ligger där den ligger och givetvis kan och kommer den att sälja medicin eller ta in receptbelagd medicin som ombud, precis som idag.

Jag tror du missförstod mig lite där. Jag bryr mig faktiskt inte om vem som sade det eller vilket bakgrund det har. Det är tanken bakom som är det jag inte gillar. Jag har heller aldrig påstått att det tillhör varken socialism eller liberalism, jag har sagt att det är en puckad sak att sträva efter och det gäller oavsett vem eller varför.

Men då liberaler av den tyngre modellen mer än gärna pekar ut att en helt fri marknad reglerar sig själv, samtidigt som dem lika gärna helt bortser från att en marknad går att lura och manipulera precis som så mycket annat så kan jag inte annat än se hur lika dessa dumheter är med varandra.

Jag är för ett liberalare samhälle, men inte ett samhälle så liberalt att det upphör att vara ett samhälle och övergår till att vara en geografisk yta där individerna enbart har sig själv och sitt eget att tänka på. Jag anser att ett samhälle är en gemenskap som ansvarar för de människor som ingår i denna gemenskap. Och är det då som läget är att folk som nötter så behövs det varningsskyltar i de lägen folk annars skulle visa just hur stora nötter de faktiskt är. Men man ska inte reglera allt. Bara det som behövs och då enbart till den gräns det behövs.

Gällande mediciner så behövs det inga speciella butiker som pappa staten håller i. Däremot tycker jag det behövs personal i butikerna som kan säga och visa på att de håller en hög nog nivå för att man ska lita på dem.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Staten lägger ut apotek överallt för de är staten och de ska tillhandahålla sådan av ren princip. Men varför? Finns det inga som behöver ett apotek på orten så är det helt meningslöst. Alla kanske använder sig av det finare apoteket 5km bort. Det skiter staten i. Där ska det finnas apotek för enligt en statlig utredning så ska apotek finnas med X km mellanrum t.ex.

Även om det är så att det skulle bara vara 3 personer som använder sig av tjänsten så ska det minsann vara ett helt apotek där. (Se chockexemplet med SKS-kontor som finns ÖVERALLT oavsett om det bara är 5-6 personer som använder sig av det dagligen så ska tanterna sitta där från 09-15 och bemanna sitt lilla frimärkskontor dit pensionärer kommer för att småprata. Det är trams!)

I en privatiserad marknad, ja då ser man att här finns det en marknad på 4-5 personer jasså jaha ja, då kanske vi inte har riktigt möjlighet att smälla upp ett apotek med 4-5 anställda och dygnet runt service som staten gör utan då kanske det räcker med en liten disk i den lokala affären istället. Vips så har man sparat in miljoner och åter miljoner. Detta kan inte staten göra för där är det föreskrivet att ett apotek ser ut så här och detta är utbudet. Ingenting annat. Det spelar ingen roll hur marknaden ser ut utan det skiter man i. Och därmed får dessa 4-5 personer en alldeles ypperlig service för skattebetalarnas miljoner.

Statliga lägger ner när befolkningen minskar de också, se på systembolag, sjukhus, sjöräddning, brandkår, poliser, skolor och apotek m.m.

Det finns dock lönsamhetsproblem för vissa, och om de alla skulle privatiseras så skulle säkerligen några slå igen. Vilket man dock kan ha åsikten att det är rätt eller fel. Ett annat problem är om det privatägda företaget går i konkurs, till skola för ungdomar i grundskolan är upp till runt 10mil lagom resväg. Men går skolan i konkurs och avståndet till närmsta typ det dubbla så blir det lite långt. Detsamma med apotek, åka 20mil eller så är för långt för många gamla.
Visst längst uppe i norr så kan det dock bli riktigt långa resvägar, så någon 10mils gräns går inte att ha.

*edit* Jag kommer själv från en ort där vi inte längre har poliser, men då typ 70% av alla vuxna män har skjutvapen så klarar vi oss själva enligt polisen.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av badcash
Ett apotek för bara 4-5 personer är absolut ett apotek som ska läggas ner, men tror du det var dessa jag syftade på?

Privata apotek kommer stängas ner ifall de inte är lönsamma, oavsett ifall deras kundunderlag är 4-5 personer eller 4-500 personer.

Av ditt inlägg får jag uppfattningen att du har fördomar kring hur staten sköter bolagsverksamhet och det känns ganska meningslöst att fortsätta diskussionen ifall du kommer baserad dina inlägg och argument på dina fördomar - läs mina inlägg igen, jag pratar om en rimlig tillgång till apotek.

Nej ett statligt apoteksväsende bygger ju inte på kundunderlag. Staten bryr sig inte om sådant. Där är det viktiga om det ska finnas ett apotek eller inte. Anser staten att det ska finnas ett så är det den minsta versionen av statens apotek som ska finnas där. De kan inte förhandla fram att ja just på den här orten så räcker det med en disk på den lokala affären. Sånt kan inte ett statligt apotek besluta om. Pengarna hämtas från den statliga budgeten inte om det är lönsamt eller ens rimligt.

Se exemplet med SKS t.ex. Jag har förstahands upplevelser om SKS och har pratat med deras personal ett antal gånger. Dessa finns överallt för att det är bestämt av staten att en sådan ska finnas. Vissa av dessa har bemanning hela tiden, ibland halvtid men de berättar ändå om att de enbart har kunder som de kan räkna upp på sin hands fingrar. Och inga andra arbetsuppgifter för den delen heller. De är skyldiga att bemanna kontoret helt enkelt. Detta har pågått i evighets evighet trots att det inte fyller någon som helst funktion. En liten ort med några tusentals personer SKA ha ett sks-kontor. Personalen där känner ALLA sina kunder vid namn. Mittemot dem kan det finnas ett postombud inne på en ICA-affär. Det spelar ingen som helst roll. Det är ett statligt krav att det ska finnas kontor där. Trots att huvudkontoret ligger någon km bort.

Nu har de äntligen börjat lägga ner sådan verksamhet, men detta har alltså pågått år ut och år in. En enorm kostnad för oss skattebetalare. Samma sak gäller givetivs en mängd olika slags apotek.

bud_bundy: Finns det en marknad för det så kan man garanterat fixa en hylla på närmaste affär eller någon annan slags lösning. Det krävs inte att ha en fullt bemannad apoteksbyggnad med fina logotyper och kontor på plats. Detta kan inte staten tillhandahålla för staten sätter ut apoteksbyggnader och apotekspersonal och har generella krav som ska gälla från Ystad-Haparanda, de kan skita i lönsamhet och verkligheten för de får pengar oavsett hur bra eller dåligt det går.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
bud_bundy: Finns det en marknad för det så kan man garanterat fixa en hylla på närmaste affär eller någon annan slags lösning. Det krävs inte att ha en fullt bemannad apoteksbyggnad med fina logotyper och kontor på plats. Detta kan inte staten tillhandahålla för staten sätter ut apoteksbyggnader och apotekspersonal och har generella krav som ska gälla från Ystad-Haparanda, de kan skita i lönsamhet och verkligheten för de får pengar oavsett hur bra eller dåligt det går.

Självklart, som jag skrev i mitt första inlägg i tråden. Vanliga matbutiker borde få sälja medicin och även alkohol, det är bra för deras lönsamhet i glesbygden.
Dock är jag skeptisk till en halvlösning där vanliga matbutiker ej får sälja, om man samtidigt skulle privatisera alla apotek. (vilket man inte skall om jag har förstått det rätt)

Nu fanns det dock ombud som MBY sa, jag vet ej hur det är med mediciner och matbutiker. Vet dock att posten gjorde mycket förut som de slutade med.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Nu har jag inte läst alla inlägg men jag säger såhär:

Jag hatar giriga företag som gärna går över lik för att tjäna pengar.
Kan bara spekulera om hur dåligt apoteket kommer bli efter en privatisering.
Sen är väl apoteket en guldgruva för staten? varför slopa monopolet då?
Mer pengar till staten = mer pengar till oss? är det inte så? Skatterna lär ju aldrig sänkas om man ska privatisera allt.

Måste man privatisera så tycker jag att man ska göra det med alla så kallade okritiska organisationer som svenska spel tex.

Visa signatur

Gamestation |AMD Athlon 64 X2 4400+ 2.2Ghz| |Corsair TWINX 2048Mb PC3200 400Mhz| |2 x GeForce 7800GTX 256Mb SLI| |Western Digital 320Gb 7200rpm 8Mb S-ATA2| |MSI K8N SLI Platinum nForce4| |Antec TX1050B Black Miditower 500W|
Dell Vostro 1500 |T7250 2.0Ghz| |160Gb 7200rpm| |3Gb RAM| |8600M GT| |9Cell batteri|