Permalänk
Medlem

CSS: höger-vänster språk

Hej,
Jag bygger en hemsida på ett språk som skrivs/läses från höger till vänster, vilket innebär en del egenheter i texter och specialkodade funktioner.

I nuläget har jag med CSS (text-align: right) fått texten att skrivas från höger till vänster. Ett litet problem är att i IE blir texten inte rak längs marginalen i DIVen, vissa ord sticker ut på höger sida. Någon som vet hur jag får texten att följa högerkanten?

Någon kanske har tips om att göra hemsidor på språk som läser från höger?

Permalänk

Hej,
CSS-standarden har en property som heter 'direction' som sätts beroende på hur språket läses / skrives. Det borde kunna fungera (har aldrig testat det själv).

http://www.w3.org/TR/CSS2/visuren.html#direction

Visa signatur

/Mvh Stefan

Permalänk
Legendarisk

I CSS kan du titta närmare på de här två egenskaperna för språk som skrivs från höger till vänster. Jag har dock aldrig gjort något sånt i praktiken så det finns säkert mer att tänka på...

{ direction: rtl; unicode-bidi: bidi-override; }

Visa signatur

Abstractions all the way down.

Permalänk
Medlem

Det finns även attribut i HTML för sånt där, typ dir="rtl". Tror det här hemma mer där istället för CSSen, eftersom det faktiskt hör till innehållet på sidan och inte designen.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Tack. CSS egenskaperna för textens behållare gjorde texten perfekt.

direction: rtl;
unicode-bidi: bidi-override;

Att det inte hamnade som HTML-attribut är iochmed att det är en genomgående egenskap för ett textfält som återkommer på alla sidor.

Som en liten tankenöt för den klurige kan jag rekommendera att skriva en funktion som kortar ner text på vänster sida. Det var lite annorlunda tänkande, men den funkar bra.

Permalänk
Medlem

johhh: Du kan även ha dir på html-taggen, om det nu var hela sidan som skulle vara höger-till-vänster. Sen vill jag bara än en gång påminna om att text-riktningen borde höra hemma i HTML och inte CSS. Man måste ju tänkta lite på semantik och användarvänlighet. Tänk om besökaren inte har möjlighet att läsa CSS:en?

Bara ett tips.

Visa signatur