Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2004

Moore's Law gäller inte längre?

Den klassiska Moore's Law att datorerna bli dubbelt så snabba vartannat år tycker jag inte gäller längre. Ta en dator idag och en från 07 och visst är den snabbare men knappast dubbelt.

Jämför man QX9770 med i7-975 Extreme Edition i PC Mark Vantage t.ex. är det knappt 15 % snabbare. http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts/PC... kollar man winrar upppackning skiljer det sig lite mer men ändå inte dubbelt så snabb.

Utvecklingen går mot mer effektiva processorer, möjligtvis om man räknar prestanda per watt att det blir bättre men väl inte det som Moore menade utan att de faktiskt var dubbelt så snabba.

Börjar vi nå någon slags gräns? Processorerna har ju legat runt 3ghz när man köper dem oklockade i typ 5 år nu och även om en i7 självklart är mycket snabbare än en P4 i 3ghz så verkar det som det enda finns en gräns för hur snabb processorn kan vara. Hur effektiv man än gör dem så måste de få mer klockfrekvens förr eller senare.

När det gäller hårddiskutrymme och RAM minne gäller lagen bättre men när det kommer till processorer så verkar det som vi saktat in, inget konstigt egentligen, precis som BNP inte kan öka dramatiskt i år efter år i evighet kan väl inte processorer öka så mycket i evighet. Utvecklingen går fort frammåt fortfrande men istället för 2 år kanske det blir 4 år mellan dubbleringen av processorkraft.

Nu är det eran tur å visa varför jag har fel eller om jag har rätt och utvecklingen har saktat in =(

Dreamcast is forever. Shenmue lives!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Mar 2003

Vem sa att datorerna skulle bli dubbelt så snabba vartannat år. Inte var det moore i alla fall.
Det var ju prat om antalet transistorer..

http://sv.wikipedia.org/wiki/Moores_lag

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Dec 2001

Du har förstått Moores fel, det handlar om att på samma yta kommer man få plats med dubbelt så många transistorer om 18 (eller 24) månader. Detta innebär inte en fördubbling av den praktiska prestandan utan det kommer även problem som värmeproduktion etc etc..

Läs mer på

http://sv.wikipedia.org/wiki/Moores_lag
http://en.wikipedia.org/wiki/Moore's_law

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2004

"På 80-talet tolkades lagen som fördubblingen av antalet transistorer per chip, men detta har kommit att ändrats med tiden. Under början av 90-talet menade man mer på fördubblingen av mikroprocessorkraften och senare under decenniet på fördubblingen av beräkningskraft per fix kostnad."

Så att de ska bli dubbelt så kraftfulla vartannat år är inte direkt vad Moore menade men det är så den tolkats under en tid och ofta så som den används i artiklar om processorer och andra datorprylar.

Men ändå. Visst har utvecklingen bromsat upp eller är det bara jag som tycker det?

Dreamcast is forever. Shenmue lives!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2009

Jag tyckte jag läste någonstans att man inte lyckats tillverka mikroprocessorer på mer än runt 5 GHz för att de då blev för varma för att kunna köras en längre tid...

Någon annan som hört det och vet mer/kan vidarebefodra till någon länk, kanske?