Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jul 2009

Börja programmera.

Tjena! Har blivit sugen på att försöka mig på att programmera på riktigt. Läste lite VB6 i gymnasiet, men längre än så kom jag aldrig. Därför är jag nu på jakt efter tips på ett lämpligt "nybörjar-språk" och kanske någon mysig guide. Jag är inte säker på vad jag vill göra för applikationer, och det kanske försvårar eller åtminstånde förstorar urvalet endel, men jag är tacksam för alla svar.

Sysse~

Primär - C2D T6500 :: 4GB :: Mobility 4570.
Sekundär - AMD64x2 6000+ :: 2GB :: 8800GT 1GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007

Jag skulle rekommendera att du börjar med Python för att lära dig grunderna ordentligt. Think Python är en gratis bok som du kan ladda ner, som jag hört ska vara väldigt bra. När du sedan känner att du behärskar grunderna ganska bra så kan du testa andra språk som C#, C++ eller Java, och gärna något funktionellt språk som Lisp eller Haskell.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Mar 2008

Jag brukar rekommendera Python. Det är lättläst, lättskrivet, snabbt att komma igång med och man kan få förbluffande mycket gjort med väldigt lite kod (när man vet vad man gör). Det största nybörjarhindret för det är möjligtvis att det finns två stora releaser som är väldigt olika, 2.6 och 3.1, men jag skulle välja 2.6 att börja med, eftersom det fortfarande finns överlägset mest material om "old school" Python.

http://www.python.org
http://docs.python.org/tutorial/

Ett annat språk som jag tittat lite på är Squeak Smalltalk, som också är ett ganska lättjobbat språk med den fördelen att man direkt får en interaktiv grafisk miljö att leka och laborera med. Jag har dock inte lagt ner tillräckligt mycket tid på det för att säga bu eller bä (tiden räcker ju inte till allt som man vill göra), men jag tror absolut att det är ett bra nybörjarval. Det designades med pedagogiska visioner (vilket är mer än man kan säga om de för övrigt största språken, C, C++, Java och C#), och man får hoppas att de lyckats någotsånär?

http://www.squeak.org/

Om du inte har något emot lite tuggmotstånd i uppstartsfasen och ändå har som sikte att "bygga applikationer", så är Java och C# troligtvis mer lämpade. Jämfört med Python och Squeak är de något omständliga att skriva saker i, men långt ifrån omöjliga att hoppa in i som nybörjare.

Jag skulle rekommendera att du i nämnd ordning tittar på Python, Squeak, Java/C# (vet inte hur jag ska ordna dem inbördes så jag klumpar ihop dem ), och se om du tycker att något verkar intressant.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005

Finns redan 7000 trådar om detta.

(Bara en kort lista av de första träffarna från ett sökresultat.)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jul 2009

Tack så mycket för svaren, och jag får väl be om ursäkt för att jag inte sökte så mycket.

Primär - C2D T6500 :: 4GB :: Mobility 4570.
Sekundär - AMD64x2 6000+ :: 2GB :: 8800GT 1GB