Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Black Mesa
Registrerad
Nov 2007

Guide: att byta CPU-kylare (luft)

Guide: Att byta Processorkylare
Slutgiltig version

Tänkte skriva en guide över hur man byter luftkylare av modellen tower (torn modeller)

I mitt fall får jag visa bilder med en Thermalright Ultra 120 Extreme, och original kylaren får vara en av Intels. Systemet i fråga är ett S 775 system (mitt).

Varför byta kylare?
Att byta kylare har många fördelar, bättre luftflöde, bättre temperaturer, snyggare design, listan kan göras lång. Fast det kanske inte är självklart för de flesta hur man byter en kylare från originalkylaren som följer med processorerna till en högpresterande sådan.

Installation
Till att börja med måste man oftast lossa moderkortet från chassit, så ta först bort alla strömkablar, och alla sladdar som kan fastna om man lyfter ur moderkortet ur chassilådan. se till att vara jordad under hela processen, för att undvika statisk elektricitet. Lyft sedan ur moderkortet ur chassit och placera gärna på en moderkortskartong, för stabilitetens skull.

Börja med att skruva push pinsen så att det klickar till och lossa givetvis CPU fläktkabeln, lyft sedan försiktigt upp kylaren utan att vicka för att undvika att skruvhålen utvidgas. Sen så måste all gammal kylpasta bort ifrån CPU sockeln, detta görs enklast med tops och kemiskt ren bensin/isopropanylalkohol. Börja med att dabba en tops i alkoholen, och dra sedan lätt över kylpastan, efter ett tag så borde en ren yta börja synas, undvik i möjlig mån att dra för hårt, då det kan fastna ludd som försämrar den nya kylpastans värmeledningsförmåga. När CPUn är ren så plockar man fram den nya tuben kylpasta, och lägger på en klick stort som ett riskorn (mängden kan variera), sprid gärna ut kylpastan med ett gammalt kreditkort eller något plastkort, det ska vara som en jämn matta på CPUn.

Vänd sedan på moderkortet för att sätta fast CPUn's backplate (den ska stödja upp kylarens vikt, så att moderkortet inte går sönder) vänd sedan tillbaka moderkortet och se till så att skruvhålen till backplaten är synliga genom de andra skruvhålen, som finns på moderkortet (detta kan ta några försök att träffa rätt med). När detta är klart lyfter man enklast försiktigt kylaren och fäster den på CPUns kontaktyta (IHS) stadigt. Undvik att lyfta kylaren igen då man eventuellt kommer behöva reapplicera kylpastan då. Ta sedan upp den saxformade klämman som kommer användas för att hålla kylaren på plats, för in den emellan värmeledningsrören och vänd den utåt så att man får ett X, efter att det är klart så lägger man ner fästanordningen på kylaren, kontrollera så att den sitter rätt, det ska inte vara någon glipa mellan saxklämman och kylarens övre del. Ta efter det och skruva fast en fjäderbelastad skruv i det översta vänstra skruvhålet, skruva dock inte i den helt, då alla 4 skruvar måste vara i för att kylaren ska kunna skruvas fast helt. Skruva sedan fast en till skruv i det nedersta högra skruvhålet, och skruva sen fast dom två återvarande skruvarna i respektive skruvhål. Börja nu att dra åt skruvarna tills dom är lagom spända, dra dock inte åt skruvarna för hårt för att undvika skador. När det är klart kan man pröva att vicka mycket försiktigt på kylaren för att se så att den inte glappar, det är normalt att den rör sig någon millimeter dock. Ta efter kontrollen upp de små platslisterna och fäst dom på varsin yttre kant av kylaren. När det är klart, ta upp en 120-mm fläkt och sätt den på plastlisterna, ta sen upp metallskenorna och haka fast den långa delen i kylarens sidor, som ska ha en lång, liten utgröpning för att fästa dessa clips:

Fäst sen de utåtstickande V'na i fläktens två skruvhål, och kontrollera så att den sitter ordentligt utan att ramla av eller glappa.

Plugga in CPU fläkt kabeln i CPU_FAN uttaget på moderkortet. När detta är klart är kylaren färdiginstallerad. Nu till att lyfta tillbaka moderkortet i chassit, lyft i kanterna om möjligt (jorda innan.) och skruva sen fast moderkortet i distanerna och fäst alla kablar i moderkortet.

Avslutningsvis

För att avsluta denna guide kommer nu en bild på hur det såg ut när min kylare var färdiginstallerad.

Hoppas att denna guide hjälpt folk att lyckas byta kylare lättare, då lägre temperaturer och mer överklockningspotential aldrig är fel.

Detta är mitt tävlingsbidrag till Jultävlingen 2009. Slutgiltig version

Fractal Design Define R5 l Intel i7 5820k l Gigabyte X99-UD3 l MSI RX 480 8gb l EVGA G2 850W l Crucial Sport 8gb ddr4 l WDC Black 3tb + WDC Black 1TB + WDC Red 1TB + Intel 530 SSD 120gb l Cooler Master Hyper 212 EVO l Dell U2515H l Asus MG248Q freesync l Windows 10 64-bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2009

Skulle vilja att du kollar på den här filmen då du säger att man ska lägga ut kylpastan över hela processorn.

http://www.youtube.com/watch?v=ffK7L0Qj13Q

Jag har rätt, du har fel och det finns inget som du kan göra åt det. :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2013

Sprid absolut inte ut kylpastan med kreditkort

Det är totalt felaktigt och denna guide ska således ej följas.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2012

Du grävde just upp en tråd som varit död i sju år och som folk dessutom redan då påpekade att den var felaktig. Bra jobbat.

GAMINGRIGG: I7 6700K@4,4Ghz. 32GB DDR4. EVGA GTX 1080 TI FTW3 ACX.
SERVER: Core I5 3500K 6x 2Tb WD Caviar Green.
NAS: DS1813+ 5x 4TB Wd Red.
HTPC/VR: i5-7500. 8GB DDR4. EVGA GTX 1080 FTW ACX.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2013

@Pentagram:

Söker man på google kommer denna tråd upp. Såg ingenting tydligt att guiden är felaktig. Spelar ingen roll då om tråden är 19 år gammal.

Sök på "byta cpu kylare" på google -> https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp...

Tycker alltså tråden är relevant.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2012
Skrivet av sampan:

Såg ingenting tydligt att guiden är felaktig. Spelar ingen roll då om tråden är 19 år gammal.

Inlägget ovan ditt påpekar detta.

GAMINGRIGG: I7 6700K@4,4Ghz. 32GB DDR4. EVGA GTX 1080 TI FTW3 ACX.
SERVER: Core I5 3500K 6x 2Tb WD Caviar Green.
NAS: DS1813+ 5x 4TB Wd Red.
HTPC/VR: i5-7500. 8GB DDR4. EVGA GTX 1080 FTW ACX.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2013

@Pentagram:

Man kan inte påpeka något med en länk till en youtube-video? Den kan lika gärna tas bort när som helst, och vilka garantier ger en film från youtube? Man kan i så fall länka till bra källor från tillverkare av just kylpasta.