Cray förbi IBM – Jaguar snabbast i världen

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av saddam
Superdatorer funkar annorlunda än vanliga PC. T.ex. Blue Gene som är plats 6, har dual core PowerPC på 800Mhz. Problemet är alltså att fördela arbetet ut till alla CPUer på ett bra sätt. Ofta går inte det. Men klarar man av det, så kan man bygga en supersnabb dator med 0.8GHz CPUer.

Hz är inte viktigt när det gäller superdatorer och stora massiva system. Då är det andra krav som gäller. T.ex. används ofta Linux, men det är en speciell kärna som är strippad på allting. Det enda den kan är att skicka info mellan CPUer. Den Linux kärnan skulle aldrig gå att använda som stordator där många loggar in och jobbar samtidigt. En superdator kan inte användas till sånt, de kan bara tugga siffror. En enkel väldefinierad uppgift.

Lite grand som GPU vs CPU. En superdator är som en GPU, kan bara en enda sak. En stordator eller större unix dator är som en CPU, kan lite av allt. En GPU kan inte ersätta en CPU.

Vad den kan och inte beror ju mycket på processorarkitektur. Opteron kan göra det mesta iom x86 och x64. Däremot lite som du är inne på så blir det svårt för en GPU att göra integer beräkningar som en typisk CISC processor.

Dom kör väl det mesta genom terminaler, åtminståne för att komma åt superdatorn. Framtiden är GPGPU kombinerat med brutal integer CISC, något som AMD's Bulldozer kommer att visa oss. För er som är intresserade för lite mer ny info om Bulldozer:

http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3674
http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3673

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av thebelfry
Hmm undrar vad dom använder för operativsystem ??

Nää den maxar nog inte crysis men den är nog bra till att ladda upp bilder på facebook!

Cray använder en variant av SuSE Linux som de har modifierat för få bort "onödiga" tjänster så att de minimerar "interupts" för program som körs. Detta enligt NCCS hemsida om Jaguar. Se http://www.nccs.gov/jaguar/

Roligt då jag själv använt SuSE Linux sedan 13-14 år tillbaks, bästa linuxdistributionen enligt min åsikt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bbx8
Vad är lustigt med kraken? Det är väl nåt sjömonster?

Ja, fast jag tänkte direkt på kraken i heroes of newerth

Visa signatur

Avdankad quake3-spelare...