Installera Linux med dual boot på Asus EEE 1008HA

Permalänk
Medlem

Installera Linux med dual boot på Asus EEE 1008HA

Hej,

Jag har köpt en Asus EEE PC 1008HA med XP förinstallerat och vill köra dual boot, XP och Debian.

Att installera Linux lär inte vara något problem. Här beskrivs hur i tråden "Debian installering utan cdrom" http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8...

Att minska 160 GB hårddisken till 60GB(WinXP) och 100GB (Debian) går göra gratis med en live-cd av gparted http://gparted.sourceforge.net/ Det finns säkert fler lösningar.

Min fråga är egentligen hur får jag in WinXP åter, efter att ha krympt partitionen. Det kan bli problem. Proceduren beskrivs här http://apcmag.com/how_to_dual_boot_windows_xp_and_linux_xp_in...

Men, allt bygger på att man har en installations CD/DVD. Det följer med en Support-DVD till Asus EEE PC 1008HA, men den har ju ingen egen DVD-läsare.

Jag vet inte ens om DVD:n innehåller vad som krävs för att reparera en krympt partition.

Min fråga, är det någon som har provat köra dual boot Windows/Linux på eee eller annan notebook/laptop utan DVD-läsare? Hur fick ni in Windows igen efter att ha krympt partitionen?!

Datorn är helt oanvänd och inte ens igångstartad än.

EDIT: Hittade följande tråd som varnar för att ändra RAM-minnet vid återinstallation
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20090814135722218&boar...

EDIT2: Här står det att hårddisken på 1005HA är förpartitionerad med C: som lite mindre än hälften av 160GB. Om det är så så är det ju inga problem. Men jag har ju inte startat datorn än. Är det någon vet på förhand hur det är på 1008HA? http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20090701123849187&boar...

EDIT3: Japp, den har tydligen färdiga partitioner!

Citat:

"Köpte en 1005 - h igår och har precis börjat pilla med den. Är det någon som vet varför hårddisken har två partitioner som är lika stora? Jag har för mig att jag läst någonstans att det ska finnas en xp-installation på en partition av hårddisken, men mina två partitioner är lika stora - varav en partition är tom."

och

Citat:

"Disken har 4 partitioner. Den är uppdelad ungefär såhär, minns inte exakt. 1. 70GB - XP 2. 70GB - Tom ntfs partition. 3. 4GB - Återställningspartitionen (antar jag) 4. 50Mb - Inte en susning, tror det har med boot booster att göra, för jag har rensat alla partitioner och hittar inte boot booster funktionen i bios längre. Så om man vill kan man ju låta 4GB och 50Mb partitionerna vara kvar."

Från http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=238095&vie...

EDIT4: Jo, den hade både C: och D: på ca 70GB vardera. När tid finns kommer D: att ryka.

Permalänk

Det där med hur många partitioner som finns från början kan nog vara lite olika beroende på var du köpt datorn. Oavsett hur det ligger till med det kommer du (antagligen) inte att få några problem med att komma in i XP efter att ha installerat Linux, därför att Debian använder boot loadern GRUB. När du startar datorn efter att ha installerat Linux kommer du att få en meny som innehåller dels alla Debian-kärnor, dels alla icke Debian-kärnor, så då är det bara att välja Windows XP. Knepigare än så är det inte. Om du åandrasidan installerar Windows över Linux kan det bli problem att komma in i Linux, för Windows boot loader är inte lika finurlig.

Permalänk
Medlem

Lika bra att starta igång datorn och kolla först. Iallafall ska det inte vara nått problem, om du ska ha debian så som sagt använd gparted liveskivan och dela upp den i 2 delar om det inte är så redan.

Det finns guider om du vill få ner den på usb minne isället googla.

Sen skulle jag vilja rekomendera Ubuntu netbook remix istället, den är optimerad för intel atom och små skärmar. Och är enklare att installera, installations programmet partionerar upp det av sig själv om det bara är en partition, och om du har tillgång till en dator med cd rom, kan du från liveskivan stoppa det på en bootbar usb sticka enkelt.